• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hamilelikte Haşimoto

k.e.l.e.b.e.k

allahım sana şükürler
Kayıtlı Üye
30 Eylül 2009
4.532
1
316
İstanbul
Arkadaşlar haşimoto hastası olup hamile olanlar burada bulaşalım.ben haşimoto hastayım şu an hamile değilim.3 ay önce bir düşük yaşadım ve şimdi tekrar bir bebek istiyorum.ancak eğer hamile kalırsam haşimotoyla hamilelik birarada nasıl gidecek,yoksa gitmeyecek mi yani tekrar düşük mü yapacağım,çok endişeliyim.haşimoto olduğu halde hamileliği iyi giden arkadaşlar lütfen buraya,morale ihtiyacımız var.

canım bulduğum bir yazıyı buraya kopyalıyorum.daha iyi anlatır herhalde.

HASHİMOTO HASTALIĞI VE TİROİD YETMEZLİĞİ (HİPOTİROİDİ) -TİROİD AZ ÇALIŞMASI NEDİR?

Prof Dr Metin Özata

Endokrinoloji ve Tiroid Uzmani

Kaynak: 99 Sayfada Tiroid Hastalıkları, Prof Dr Metin Ozata, İş Bankası yayını, 2008 Eylul,

Hashimoto tipi tiroid bezi iltihabı veya tıptaki adıyla ‘’Hashimoto tiroiditi’’ bağışıklık sisteminin bir bozukluğu sonucu ortaya çıkar. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. 1912 yılında Japon bilim adamı Akira Hashimoto tarafından tanımlandığı için bu ad verilmiştir. Hashimoto tipi tiroid bezi iltihabı en fazla tiroid bezi yetmezliği yapan hastalıktır. Diğer bir deyimle tiroid bezi yetmezliğinin en önemli nedeni Hashimoto tipi tiroid bezi iltihabıdır.Bu hastalık otoimmün hastalıklar dediğimiz hastalıklardan birisidir. Otoimmün hastalıklarda vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılayıp onu yok etmek ister ve vücut içinde bir savaş oluşur. Hashimoto tiroiditinde de vücut tiroid bezini yok etmek ister. Vücudumuz tiroid bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid bezine bağlanarak tiroid hücrelerini harap ederler. Bu arada tiroid bezine birçok iltihap hücresi birikir. İltihap sonucu tiroid hücreleri tahrip olarak azalınca da bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz ve sonunda tiroid hormon yetmezliği ortaya çıkar. Bu hastalarda yıllar içinde tiroid bezi gittikçe küçülür. Başlangıçta ufak bir guatr ve kanda anti-TPO antikor yüksekliği varken TSH, T3 ve T4 hormonları normaldir. Daha sonra zaman içinde hastalık ilerledikçe önce başlangıç halinde tiroid yetmezliği (sadece TSH yüksek, fakat T3 ve T4 normal) sonra tam tiroid yetmezliği (TSH yüksek, T3 ve T4 hormonları düşük) gelişir. Hashimoto hastalığı başlangıcında tiroid bezinde büyüme yani guatr vardır; daha sonra tiroid bezi yavaş yavaş devam eden harabiyet nedeniyle yıllar içinde küçülerek sanki yok olur. Kimler Risk altındadır? Hashimoto hastalığının nasıl başladığı tam olarak bilinmiyorsa da genetik eğilim önemlidir. Ailesel özellik gösterir. Aynı ailenin üyelerinde sık görülür. Hashimoto tiroiditi olan hastalarda kuvvetli bir genetik geçiş vardır ve bu hastaların birinci dereceden akrabalarında tiroid antikorları (anti-TPO ve anti-tiroglobulin) yüksek olarak bulunur ve hastalık ailenin diğer üyelerinde de sıklıkla ortaya çıkar. Bu nedenle Hashimoto tiroiditi varsa ailenin diğer üyelerinde de tiroid tetkikleri yapılmalıdır. Hashimoto tiroidit sıklığı iyot alımı arttıkça artmaktadır. ABD ve Japonya gibi iyot alımının yüksek olduğu ülkelerde sıklığı yüksektir. Sıklık: Toplumun % 2’sinde bulunur. Hashimoto hastalarının % 95’i kadındır. Tüm yaşlarda ortaya çıkarsa da 30-50 yaş arasında sıktır. Kadınlarda erkeklere göre 15-20 kat daha fazla görülür. Ergenlik çağındaki kızlarda sıklığı % 0.8-1.6’dır.Anti-TPO antikorunun kanda yüksekliği yaşla birlikte artar ve 70 yaş ve daha büyük kadınların % 33’ünde bu antikor yüksek olarak bulunur. Anti- TPO ve anti-tiroglobulin antikorlarının ve sadece TSH’nin yüksek olduğu kadınlarda tiroid bezi yetmezliği yani tiroid hormon azlığı her yıl % 5 oranında gelişir. Şikayetler: Çoğu hastanın hiçbir şikayeti yoktur. Bazı hastalarda küçük bir guatr ve anti-TPO antikor yüksekliği vardır. Bazen tiroid bezi yetmezliği (tiroid hormon yetmezliği-hipotiroidi) ile doktora başvururlar. Yaş ilerledikçe Hashimoto’lu hastalarda hipotiroidi (tiroid bezi yetmezliği) sıklığı artar. Hashimoto’lu hastalarda lastik sertliğinde bir guatr vardır. Çok nadiren tiroid bezi sert olabilir. Tiroid bezinde ağrı veya hassasiyet yoktur. Genellikle tiroid büyümesi sessiz olur ve şikayet bulunmaz. Bu hastalar doktora genellikle guatr nedeniyle veya tiroid hormon azlığının neden olduğu halsizlik, bitkinlik, el ve yüzde şişme, ses kalınlaşması gibi şikayetler nedeniyle başvururlar.

Arkadaşlar haşimoto hastası olup hamile olanlar burada bulaşalım.ben haşimoto hastayım şu an hamile değilim.3 ay önce bir düşük yaşadım ve şimdi tekrar bir bebek istiyorum.ancak eğer hamile kalırsam haşimotoyla hamilelik birarada nasıl gidecek,yoksa gitmeyecek mi yani tekrar düşük mü yapacağım,çok endişeliyim.haşimoto olduğu halde hamileliği iyi giden arkadaşlar lütfen buraya,morale ihtiyacımız var.

canım bu konuyu bi başka yerde konuşuyorduk ama hatırlayamadım şimdi.. neyse soruna cevap verebileceklerden biriyim.. 3 yıldır hashimoto'luyum ve hipotiroidi idim. anti-tpo ve anti-tg oldukça yüksek.. ve korunmayı bıraktıktan sonra kısa sürede hamile kaldım, şu an 18 haftalık hamileyim. Hipotiroidiyi ilaçla düzelttik, şimdi TSH düzeyim 1,5larda.. ancak biliyorsun antikor düzeylerini düşürecek bir tedavi yok.. ben de ondan korkup doktora hamile kalamazsam diye sormuştum. O da önemli olanın TSH düzeyi olduğunu, hashimoto hastalarının da hamile kalabileceğini söylemişti ve oldu da.. Hamileliğim iyi gidiyor, bebek için de herşey yolunda, inşallah da öyle devam eder.. Umarım sen de en kısa zamanda bebeğine kavuşursun.. bir de biliyorsun hamile kalmada moral de biraz önemli, stres yapmamaya çalış biliyorum söylemesi kolay ama olumsuz düşüncelerini gerilere atmaya çalış ve kontrollerini aksatma canım..

canım ben de hashimoto hastasıyım 4 senedir. 2 senelik bekleyişten sonra hamile kalabildim, 3. ve 4. aylarda hormon yetersizliğinden dolayı kanamalarım oldu. bebeğin tutunmasını sağlayan bir hormon salgılanıyormuş onun eksikliğinde kanama ve düşük oluyormuş. bu yüzden 2 kere hastanede yatmak zorunda kaldım. progestan takviyesi ile üstesinden geldik. şu anda 7. aya girdim ve her yönden normal bir gebelik yaşıyorum. şu ana kadar 2 kere kanda trioid hormonlarına bakıldı. bir daha aralıkta gidicem. diceğim çok fazla problem olmuyor hormon düzeyin takip edildiği üzere.. inşallah sen de en kısa zamanda bebişine kavuşursun canım

merhaba ozi,bende 3,5 yıldır haşimoto ve hipotiroidim var kızmın doğumundan sonra çıktı,6 ayda bir kan tahlilleri ve ultrasonla bakılıyordu,günte 1tane levatiron kullanıyordum..
ilk değerlerim tsh(0.3-4.5)benimki 41,37,
t3 normal,t4,6,83tü.
Anti-TPO (5-34) benimki 457,2,
Anti-Tiroglobulin Antikor (10-115)benimki 624,5 ti.
dr um tekrar anne olman zor demişti,ama çok şükür şu anda 8 hafatalık hamileyim..tsh,t3,t4 normale döndü sadece antikorlarım biraz yüksek ama onlarda gebeliğin 3. ayından itibaren düşecek dedi,7. haftadan sonra ilacı 1tam,1çeyrek olarak arttırdı... ilaçlarımı düzenli kullanırsam ve kontrollerimi aksatmazsam hiç bir sorun olmaz dedi..yani şimdilik herşey yolunda inşallah sonuna kadar böyle gider....

arkadaşlar süpersiniz ya,
bence bütün haşimotolu olup da bebek isteyenler bu yazılanları okumalı.bana öyle bir moral kaynağı oldunuzki herşey biranda değişiverecek sanki.zaten bu moral ve pozitif düşünceyle ancak üstesinden gelebiliriz.diğer haşimoto konusunda genellikle bu hastalıktan dolayı bebeğini çok uzun süredir bekleyen arkadaşlarımız var yani benim bu konuyu açmamın sebebi haşimotolu olup da bebeğine kavuşan ya da şu an hamile olan ve hamilelikleri iyi giden arkadaşları bulup moral depolamaktı ve oldu da.inşallah örnekler bu sayfada artar ve hepimiz bu destekle bebeklerimize kavuşuruz.

bende hamilelikte ögrendim haşimato oldugumu dr söylemedi ama sürekli kontrol ettirmen
gerek dogumdan sonra cıkabilir demişti öylede oldu hamilelikte antikorum 466 dı tsh
normaldi ilac kullanmadım dr gerek yok dedi antikorlarıma 3 ay arayla baktırdım 6 aylık
hamileyken antikorum 100 düşmüştü Allaha şükür saglıklı bir kızım var ozaman bu hastalıgın
adını bilmedigim icin araştırmadım kafama takmadım normal bir şey zannetttim önemli olan kafaya takmamak inşallah her isteyen hayırlıca bebek sahibi olur...

merhaba ozi,bende 3,5 yıldır haşimoto ve hipotiroidim var kızmın doğumundan sonra çıktı,6 ayda bir kan tahlilleri ve ultrasonla bakılıyordu,günte 1tane levatiron kullanıyordum..
ilk değerlerim tsh(0.3-4.5)benimki 41,37,
t3 normal,t4,6,83tü.
Anti-TPO (5-34) benimki 457,2,
Anti-Tiroglobulin Antikor (10-115)benimki 624,5 ti.
dr um tekrar anne olman zor demişti,ama çok şükür şu anda 8 hafatalık hamileyim..tsh,t3,t4 normale döndü sadece antikorlarım biraz yüksek ama onlarda gebeliğin 3. ayından itibaren düşecek dedi,7. haftadan sonra ilacı 1tam,1çeyrek olarak arttırdı... ilaçlarımı düzenli kullanırsam ve kontrollerimi aksatmazsam hiç bir sorun olmaz dedi..yani şimdilik herşey yolunda inşallah sonuna kadar böyle gider....

canım belkide 1.hamileliğinde de haşimoton vardı ama bilmiyordun.allaha şükür yolunda gitmiş bu da öyle olacaktır allahın izniyle.inşallah herşey çok güzel olur biz de burdan takip ederiz.

bende hamilelikte ögrendim haşimato oldugumu dr söylemedi ama sürekli kontrol ettirmen
gerek dogumdan sonra cıkabilir demişti öylede oldu hamilelikte antikorum 466 dı tsh
normaldi ilac kullanmadım dr gerek yok dedi antikorlarıma 3 ay arayla baktırdım 6 aylık
hamileyken antikorum 100 düşmüştü Allaha şükür saglıklı bir kızım var ozaman bu hastalıgın
adını bilmedigim icin araştırmadım kafama takmadım normal bir şey zannetttim önemli olan kafaya takmamak inşallah her isteyen hayırlıca bebek sahibi olur...

hülyacım diğer konudan da seninle görüşüyorduk zaten.kızın olduğunu bilmiyordum çok sevindim adına.şimdi 2.yi mi istiyorsun peki.

canım bu konuyu bi başka yerde konuşuyorduk ama hatırlayamadım şimdi.. neyse soruna cevap verebileceklerden biriyim.. 3 yıldır hashimoto'luyum ve hipotiroidi idim. anti-tpo ve anti-tg oldukça yüksek.. ve korunmayı bıraktıktan sonra kısa sürede hamile kaldım, şu an 18 haftalık hamileyim. Hipotiroidiyi ilaçla düzelttik, şimdi TSH düzeyim 1,5larda.. ancak biliyorsun antikor düzeylerini düşürecek bir tedavi yok.. ben de ondan korkup doktora hamile kalamazsam diye sormuştum. O da önemli olanın TSH düzeyi olduğunu, hashimoto hastalarının da hamile kalabileceğini söylemişti ve oldu da.. Hamileliğim iyi gidiyor, bebek için de herşey yolunda, inşallah da öyle devam eder.. Umarım sen de en kısa zamanda bebeğine kavuşursun.. bir de biliyorsun hamile kalmada moral de biraz önemli, stres yapmamaya çalış biliyorum söylemesi kolay ama olumsuz düşüncelerini gerilere atmaya çalış ve kontrollerini aksatma canım..

canım kısa sürede hamile kalmış olman çok güzel,inşallah bende beklemem.hamileliğin de yolunda gider inşallah,buradan hep güzel haberlerini duyalım.bizi de gelişmelerden haberdar edersen seviniriz.

canım ben de hashimoto hastasıyım 4 senedir. 2 senelik bekleyişten sonra hamile kalabildim, 3. ve 4. aylarda hormon yetersizliğinden dolayı kanamalarım oldu. bebeğin tutunmasını sağlayan bir hormon salgılanıyormuş onun eksikliğinde kanama ve düşük oluyormuş. bu yüzden 2 kere hastanede yatmak zorunda kaldım. progestan takviyesi ile üstesinden geldik. şu anda 7. aya girdim ve her yönden normal bir gebelik yaşıyorum. şu ana kadar 2 kere kanda trioid hormonlarına bakıldı. bir daha aralıkta gidicem. diceğim çok fazla problem olmuyor hormon düzeyin takip edildiği üzere.. inşallah sen de en kısa zamanda bebişine kavuşursun canım

melisa doğumuna az kalmış, inşallah bebeğin sana herşeyi unutturacak.darısı başımıza :dance:

mrb kızlar opuyorumnanaktan
bende haşimatoluyum.6 yıl önce kızımın doğumundan kısa bir süre sonra öğrendim haşimatolu olduğumu.hergün 1 tane levotiron alıyorum.hamile kalmak için özel bi çaba sarfetmedim.istediğim zaman hamile kaldım.2.hamileliğimde 6 haftalık düşük yaptım belkide haşimatolu olduğum içindi fisfisfis 2 ay sonra yine hamile kaldım :CüvCüv: şimdi 14 aylık sağlıklı bir oğlum var.ilacınızı ihmal etmezseniz herşey yolunda gidecektir.hatta hamilelikte iyileşiyorsunuz hihoyyyt benim o acaip değerlerlerdeki hormonlarım hamileliğimde normale dönmüştü bu genellikle olurmuş :lepi:

canım belkide 1.hamileliğinde de haşimoton vardı ama bilmiyordun.allaha şükür yolunda gitmiş bu da öyle olacaktır allahın izniyle.inşallah herşey çok güzel olur biz de burdan takip ederiz.

hayır canım yoktu,öyle olsaydı bebekte anomali olurdu (eğer bilmeden ve tedavi olmadan bu değerlerle hamilelik geçirseydim)..doğumdan sonra oldu ,zaten öğrendikten sonra her ihtimale karşı kızmada bakıldı çıkmadı...şimdi hem haşimoto hem hipotiroidim var dediğim gibi 3,5 yıldır tedavi görüyorum ne kontrollerimi ne de ilacımı aksatmıyorum hele bi de su anda hamileyim iki kat daha dikkat ediyorum...çok şükür herşey yolunda:Saruboceq:
iyi dileklerin için teşekkür ederim canım darısı isteyen herkesin başına inşallah:Saruboceq:

Son düzenleme:
banbino,
peki antikorlarında düşüş oldumu hamilelik öncesi?

Tamamen düşüş olmadı...hamile olduğumu öğrenince hemen gittim dr a,tsh,t3,t4 normaldi ama antikorlar yüksekti (tabi hastalığı ilk öğrendiğim zamanki kadar yüksek değildi)..
doktorun söylediğine göre 3.aydan itibaren düşecek dedi...işte yaklaşık 3 hafta sonra tekrar bakılacak ben sonucu çıkınca yazarım canım..(şu anda, anti tpo:83,5-anti tg:7,2)

canım çok yüksek değil,daha da düşüş olacaksa antikor falan kalmaz sende inşallah.benim de şu an anti tpo 325, anti tg 18.hamile kalırsam bende tekrar ölçtüreceğim.bu ay heyecanla bekliyorum bakalım.

Back
X