-
- Konu Sahibi notdefteri2_
Pardon ben başka bir sebeple diye düşündüm. Bir yandan da hakkımı da kaçırmak istemiyorum, hamileyken covid geçirmek daha mı kötü olur diyorumçok kararsızım
Ben de 37 yaşındayım, öğretmenim, hiç çocuğum yok gebelik düşünüyorum, gebeligi erteleyemem bu yüzden de aşı yaptırmayacağım. Aşının kısırlık yaptığını falan da sanmıyorum birçok aşıda bi felaket senaryosu atılıyor ortaya.gardasil aşısını bazı ülkeler küçük yaşta başlatıyor, yıllar süren çalışmalar sonrası piyasaya sürülen bir aşı koruyuculuğu da çok iyiymiş verilere göre yani. Bu aşıya da diyorlar kısırlık yapıyor diye. Bu kadar bilim uzmanı bu kadar doktor bilmiyor anlamıyor da hiç sağlık eğitimi olmayan bizler mi biliyoruz bu aşı işini diye düşünmeden de edemiyorum. Ayrıca doğurganlığı etkileyen binlerce sebep var aşı günah keçisi olmasın.
Tam olarak kısırlıkla bağlantısını açıklar mısınız?Tüm dünyada Çin dahil çin aşısını tek yaptıran ülke Türkiye değil mi? Bir de Libya yı duymuştum Çinden aşı alacak diye.
Tüm dünya iki dozlardan yaptırıyor. Benim olduğum ülkede sağlık çalışanları bile olmuyor. Almanyadan gelen aşı bu arada. Bir de duydunuz mu bilmem Çin aşısı olanın AB ülkelerine seyahati yasaklanacak. Çünkü aşının koruyucu etkisi yok
Merhaba, hamilelerde bu aşıya çok ama cok benzer aşılar güvenle kullanılmasina rağmen yine de bu aşı için elimizde yeterli araştırma henuz yok, o nedenle gebelere önerilmiyor suan icin.Kafam karıştı... Ben hamileyim aşı olmalıyım olmamalıyım? Hemşire doktor varsa bilgi verebilir mi?
İçimi rahatlattınız çok teşekkür ederim. Zaten ailemizden 3 kişiyi kaybettiğimiz için hiç düşünmemiştim aşı olayım mı diye, hemen randevü aldım ama sonra okudukça, gördükçe korkularım başladı ilk korku herkeste kısırlık.Hayatimda bu kadar boş, bilip bilmeden yazılmış yorumu bir başlık altinda görmemiştim.. sağlık çalışanıyım, doktorum, inanin her yazilana cevap vermek istedim ancak sabrim yetmez o kadarina..
ben aşı oldum, çocuğum yok ve evet tabiki ileride çocuk düşünüyorum.
1-neden hamile ve gebelere uygulanamaz? Çünkü "uygulandi ve korkunç yan etkiler oldu" değil. Yada zararlı olduğu ongoruluyor falan degil. Sadece gebe dediğimiz insan normal kişilerden her yönüyle FARKLI ele alınır ve extra çalışma, zaman, para gerektirir, ilk aşamada ilaç firmalari bunu yapmaz, yapamaz zaten bu aşı çalışmalarının tum dunyada gecerli kurallari var, her calismanin her seyin bir standarti ve sırası var. Ancak muhtemelen ileride gebelere de guvenle yapilacak, çünkü ayni teknik ile hazirlanan viral aşılar gebelerde güvenli ve kullaniliyor şuan.
Ve şunu hic düşünüyor musunuz belki de covid19 virusu geçiren kişilerin bazi hucrelerinde sonsuza kadar kaliyor (ornegin cinsel yolla bulasan viruslerden "hpv" gibi) ve ileride kanser yapıyor? Covid ile alakali kanserler gorecegiz belki? Yada Hamilelikte hastaliği gecirince cocukta ilerde beyinde bir sey oluyor? Bunlari uydurup uydurup buraya yazsam o zaman da buna endişe edersiniz. Ama bu yazdiklarimin ihtimali yok mu? Var tabi. Hatta aşının ihtimalinden çok, çünkü aşı turkiyeye geldiginde burada da araştırıldı, bakildi.
Hamile insanlar covid 19 u geçirince ileride ne olacağına bakilmadi ama.
2-keske pfizer olsaydi neden Çin? Çünkü ekonomik ve siyasi sebepler, ayni zamanda o kadar yuksek doz aşıyı vermeyi kabul eden cok firma da olmamiştir tahminimce. Her firmanin onceligi farkli farkli ulkeler. Zaten sinovac firmasi Türkiyeye ilaç da başka aşılar da satıyor bildigim kadariyla.
Ama şunu soylemek isterim ben pfizer olmak istemezdim, çünkü Çin aşısı geleneksel belki 150 yıldır kullanılan bi teknik ile hazirlanirken pfizer coook yeni bir teknik. Asıl onun ne oldugu belli degil. Yani illa biseyin içinde ne var belli degil diyeceksek..
3-neden ilk yaşlılar?
Çünkü yogun bakimlari dolduran, tedavi gerektiren, para harcanmasi gereken kişiler onlar. kimse ölmez, hastaneye yatmazsa salgını devlet umursamazdi zaten. Tipki her kiş olan grip salgini gibi.
Gencler cogunlukla evde gecirebildigi icin geri planda. (Ama inanin cok cok ağır geçiren genc kişiler de gördüm.)
4-ya ilerde çocuğum olmazsa?
Boyle bi veri yok, sadece uydurulmuş bir şey.
Ha Çin bize savaş açtıysa falan diye düşünüyorsaniz, bunun bir savaş taktiği olduğunu zannetmiyorum, aşının içinde yeni bulunmuş bi MADDE yok çünkü. Hep ayni diger aşılarda olan şeylere ek olarak virusun CANSIZ hali var. Bunu da Türkiyede aşıyı alip inceleyen her bilim insani görmüştür diye düşünüyorum. Aşılar ilk geldiginde 15 20 günlük bi araştırma aşamasından geçti hatirlarsaniz.
Yani yediğimiz içtiğimiz onca yapay katki maddesi içeren yiyecekler vs de var. Onlara takilmayip buna takilmak bana hiç mantikli gelmiyor.
En önemlisi de kendinize şunu hatirlatin, "virusun de ileride ne yapacagi belli degil."
Yerinizde olsam aşı olur 3 ay gectikten sonra da gebelik düşünürdüm. En kötü aşının bile hastalığı geçirmekten iyi olduğunu düşünüyorum. Benim etrafimda sağlık sektöründe olup aşı olmayan kimse olmadi. Belki gencecik, hic hastalığı olmayan insanlarin 1 haftada yogun bakima gidişini izledigimizdendir. Şakası olan bir sey degil, hele ki gebeyken asla covid olmanizi tavsiye etmem. Gebeler emziren anneler aşı olamadığı gibi tedavi de alamıyor covid için. (Yani bakın favipavir yeni bi ilac olmamasina ragmen gebelerde yeterli araştırması yapılmamış ve bu nedenle gebeye veremiyoruz, sinovac aşısı gibi.)
Ek sorunuz varsa bildigim kadariyla cevaplamak isterim, meşgul oldugumdan ötürü bölük bölük yazabildim, anlam karışıklığı olduysa kusura bakmayın
Çok teşekkür ederim Kazen, söylediğin gibi ben de diğer aşılardan korkuyorum, hem yeni hem de alerji ve ölüm oranı yüksek aşılar. Diyorum ya yaş itibariyle son senelerim olmasa, bir tane de çocuğum olsa halihazırda, ölü virüs aşısı nasıl olsa diyip çoktan vurulmuştum. Ama konu bebiş olunca bir kişinin söylediği bile etkiliyor benikeşke kulaktan dolma bilgiler yerine bu tür net bilgi verecekseniz araştırma yapsaydınız.
Virüs Çin'den çıktı,
İlk Çin'de kontrol altına alındı,
Şu anda Çin'de vaka yok
Aşılardan birini de Çin buldu...
şeklinde olmasına rağmen
Çin aşısı dünyada bir çok ülkeye satıldı yani sadece Türkiye'ye satıldı cümlesin tamamen uydurma bir cümledir.
Çin'in yaptığı aşı gerçek aşı fakat sözde 2 Türk'ün Almanya aşısı ise kimyasal kurgu yani genetiği oynanmış bir kimyasaldır. Sonuçlarını öngöremiyorlar bile Almanya yaptı diye çok matah bir bok sanmayın.
Aşı nedir biliyor musunuz bilmiyorum ama eğer ben aşı olacağım diyorsanız Çin'in yaptığı aşı gerçek aşıdır.
Bana sorarsanız aşı olacak mısın ? Hayır, zaten Covid pozitif geçmişi olanlara şimdilik yapmıyorlar.
Ben de hamileyken covid olmaktan korkuyorum açıkçası, hem kilom var, hem de obazite gebelerde covid çok ağır geçiyormuş. İnanın istediğim tek şey aşıyı vurdurup, hamile kalıp, korkmadan, en azından eskiye oranla daha rahat şekilde en azından yürüyüşlerimi yapabilmek, ölüm endişesi olmadan hastelere gidebilmek istiyorumVirüsle yada asiyla ilgili dünya kadar yorum var asıl amaç bilimsel verileri takip etmek olmalı dedikoduları değil.Virusun laboratuvar ürünü olduğunu söyleyen arkadaş bu konuda tek bir bilimsel makale gönder ben de okumak isterim.Gen bozduğu safsatasiyla ilgili bir video izledim alttada bilimsel ağır İngilizce metinler veriliyor ekrana, molla tipli bir adam onu kendince Türkçe'ye çeviriyor ordan bazı kelimeler fosforlaniyor ama metin butun olarak ekrana verilmiyor fosforlanan kelimeler doğru ;şöyleki mesela diyor ki "erkek bebek cenininin ciğeri " evet bu kelimenin İngilizcesi metinde fosforlanmis.Adam çeviriyor "aşilarda erkek bebek cenininin ciger hücresi var çünkü genlerimizi degistiriyorlar aşıyla ,neden illa erkek amaç toplumu eşcinsel yapmak" Uğraştım netten o çevirdiği metnin tamamını buldum.Yazan ne biliyor musunuz :) Sadece covid aşısının değil aşıların tümünün ilk reaksiyonlarinin erkek cenin ciğeri üzerinde denendiği asilarda çok çok eser miktarda bu hücre bulaşığı olabileceği.Yani şöyle diyeyim genetiginizle oynancaktiysa iki yaşına kadar olduğunuz tüm aşılarla zaten yapılabilirdi bu.Onlari sorgusuz sualsiz zaten oluyoruz dimi.Turkiye şu ana kadar tüm aşıları yurtdışından alıyordu zaten.Bu aşının faz3 çalışması bitmeden ben de olmam diyordum çünkü yan etkileri belli değildi.şu an öyle düşünmüyorum e nabizda gördüğüm gün randevu alacağım.Saglikci olan arkadaşa soruyorum yukarıdaki , ben sağlıkçı değilim aşının ikinci dozundan 15 gün sonrasına kadar zaten bağışıklık sağlamadığını nasıl bilmezsin bunu herkes söylesin de siz söylemeyin .Hatta 15 gün öncesi ve her iki dozun tamamlanmasindan 15 gün sonrasına kadar alkol alımı yasak yeterli antikorun oluşmasını engelliyormus vücutta. Şu an aşıyla ilgili en bilinmez şey ne kadar süre etkili olacağı bir yıl mi ömür boyu mu ? Belki de her yıl grip aşısı gibi olmamız gerekecek işte bunu zaman gösterecek.Kimseye ol aşını olma demek haddime değil ama bilene uzmana danışın.Demiyeyim dedim ama söyleyeceğim konu sahibi arkadaş hamile iken bu hastalığa yakalanıp bebeğiyle birlikte kurtarılamayan hasta biliyorum.Belki kurtulanlar da vardır karar sizin sonra aşı olur ,bir süre belki de kendiliğinden bir sıkıntı yaşarsınız hamile kalmakta aşıya baglarsiniz vebal alamam ama bence burda danışıp herkes oluyor olayim ya da kimse olmuyor olmayayim ile kendinizi rahatlatmayin jinekologunuza danışın.
Tam olarak kısırlıkla bağlantısını açıklar mısınız?
Koruyucu değilmiş tamam ama kısırlığa yol açıyor mu?
Buradaki asıl soru bu çünkü
Bir de ne yapmamızı önerirdiniz?
Malum almanya aşısı hepimize gelmiyor.
Ya da en güvenli aşı hangisiyse hepimizin ona erişimi olmayacak
E korona da bitmiyor.
Oturup acaba bağışıklığım kuvvetli mi diye mi bekleyelim aşı olmayıp?
Alanım sosyal bilimler o yüzden çok fikir iddia edemeyeceğim ama düz mantık düşünüyorum.
Herhalde dediğiniz gibi korkunç bir şey olsa bize zaten henüz sıra gelmedi de o kadar insana keyiften vururlar mıydı?
Özellikle önce bakanlar filan vuruldu
Kısırlıkla bi bağı olduğunu ben de düşünmüyorum zatenKısırlık ile bağlantısı yok aşının. Hiç bir veri yok kısırlık yaptığına dair.
covid19 virusunun erkeklerde infertilite yaptığına dair veriler var sadece. Yani laf buradan çıktı diye düşünüyorum. Aşı degil de direk covid olmak nadiren de olsa kısırlık yapıyor diyor bazi çalışmalar yani.
İsmi sadece almanya diye kiymetli göründüğünü düşünüyorum o aşının. Yoksa eminim herkese anlatilsa "bakin 2 teknik ile üretiyoruz biz bu aşıyı, biri 100 yildir kullanilan, bir cok cesidini urettigimiz herhangi bi yan etki gormedigimiz teknik, digerini yeni keşfettik o da iyi görünüyor suan icin yan etki gorulmedi " dense bence herkes yine de 100 yıllık olani alayim der.
Ayrica goz onune alinmasi gereken Pfizer aşısı bizim milyonlarca doz almamizin imkansiz oldugu bir aşı. 5 gunun uzerinde bekleyecekse yanlış hatirlamiyorsam -70 derecede korunmasi gerekiyor. O kadar fazla dozu nasil getireceksin nasil tum turkiyeye -70te saklayarak dagitacaksin? Ozel araclar lazim depolar lazim hastanelerde saglik ocaklarinda o imkan var mi? Köylere nasil götüreceksin? Etkinliği ne kadar iyi olsa da soğuk zincir bozulduğu an çöp olacak aşı.
Sinovac oyle mi, normal buzdolabı kosullarinda saklanan geleneksel aşı. Taşıma etme derdi yok.
Imkanlarimizi da goz onune almaliyiz.
Ne yapmaliyim derseniz, bence siraniz gelince hangi aşı varsa onu olmanizi öneririm. Pfizerin da sinovac in da asla kötü olduğunu düşünmüyorum. Sonuclari gayet iyi ikisinin de.
Pandemi olmus virus böylesine yayılmış artik aşı olmadan bitmesi imkansiz.. ayrica soylemek istiyorum hastalığı geçirenlerde yeterli bağışıklık olmayabiliyor, ama aşı bağışıklık odakli oldugu icin hastalığı geçirmekten daha cok antikor uretimi sagliyor vucutta.
Yani her türlü aşı bizim icin tek kurtuluş gibi görünüyor
Yani elbette aşının içeriğine ben bakmadim, ama birileri bakti, güvenerek oldum. Sonucta bakan kisi 1 degil kim bilir kac doktor.İçimi rahatlattınız çok teşekkür ederim. Zaten ailemizden 3 kişiyi kaybettiğimiz için hiç düşünmemiştim aşı olayım mı diye, hemen randevü aldım ama sonra okudukça, gördükçe korkularım başladı ilk korku herkeste kısırlık.
Şu an tek korkum şu; hani aşı onaydan geçmek için 15/20 gün süreyle incelendi ya, gerçekten içindeki tüm maddelere bakılıyor mu? Gözden kaçan bir şeyin olması mümkün mü acaba? Tv deki doktorlar onay alan her aşıyı olabilirsiniz demişlerdi, acaba onay sırasında gerçekten ince eleyip sık sokuyorlar mı?
En doğrusu doktorunuza danışmanız, sağlıkla alin kucağınıza bebeginizi insallahKısırlıkla bi bağı olduğunu ben de düşünmüyorum zaten
Alıntıladığım üye aşıları toptan kötülediği için neler bildiğini öğrenmek istemiştim aslında
Kendi bildiklerme gelince kovidin erkeklerde infertiliteye yol açabildiğini okumuştum ben de
Testislerinde sorunlara yol açabiliyormuş
Ama uzun vadede net bilgi yok elimizde anladığım kadarıyla
Aşı konusuna gelince eminim ki almanya her zamanki yöntemi, çin yeni yöntemi deneseydi herkes yüzyıllık yöntem tabi ki onu kullanmalıyız derdi
O konuda size katılıyorum
Kendi durumuma gelince de doktoruma danışıp öyle bir yol izleyeceğim
Önceki yorumlarda hamilelere vurulabildiği filan yazıyordu sanırım
Henüz hamile değilim ama 3 ay erteleme durumu söz konusu değil
Tedavi ortasındayım çünkü zaten
Çok teşekkür ederim Kazen, söylediğin gibi ben de diğer aşılardan korkuyorum, hem yeni hem de alerji ve ölüm oranı yüksek aşılar. Diyorum ya yaş itibariyle son senelerim olmasa, bir tane de çocuğum olsa halihazırda, ölü virüs aşısı nasıl olsa diyip çoktan vurulmuştum. Ama konu bebiş olunca bir kişinin söylediği bile etkiliyor beni
Herkesin kendi tercihi kimse kimseye birşey diyemez parlak zekalı hanımEvet asi olmayanlar ve eslerine asi oldurtmayanlar tebrikler her seyin arkasinda ki buyuk resmi gordunuz parlak zekalarinizi selamlıyorum
Yani elbette aşının içeriğine ben bakmadim, ama birileri bakti, güvenerek oldum. Sonucta bakan kisi 1 degil kim bilir kac doktor.
Ayrica bir cok aşı, ilac yurtdisindan geliyor. Yiyecek paketli gida katki maddeleri.. ithal cok sey var.
Gizlice bir gun birinin içeriğini değiştirip ne bileyim zarar verebilirler mi bize? Evet.. ama boyle düşünmenin sonu yok.
Aşının içindeki şeylere bakılıyor, zaten 5 6 madde var. Zararli, korkunç bir seyi diyelim ki icine koydular, nasil saklayacaklar? Normal aşıların icinde asla olmayan bir sey olmasi lazim.
Ustelik insan vucudu da hemen 1 ml şeyden zarar görmez mutlaka belli bi miktar olmasi lazim o kişiye zarar verebilmek icin, vucuda dağılsın etki etsin. Yani kimsenin anlayamayacagi kadar az bir seyi koyup o aşının içeriğinde kaybetmek pek akla mantiga yatkin degil. Ilac bile etki etsin kanda belli miktarlara ulaşsın diye gunde 2 3 kere veriyoruz da anca 1 haftaya etkisi ortaya çıkıyor.
ayrica sizin şu açıdan mutlaka aşı olmanizi öneririm, bazi insanlar genetik olarak bu virusa karşı daha hassas olabiliyor, sizin ailenizde 3 kayip var, belkide genetik olarak bu virüs sizde daha ağır seyrediyor olabilir (Belki denk gelmiştir yada belki bulaşan virus daha güçlü bir varyanttir tabi bilemeyiz)
Eşimin anneannesini, eniştesini ve amcasını kaybettik. Dediğiniz gibi onların ailesinin bağışıklığı düşük sanırım çünkü 7 kişi de hastanede yattı genç olmalarına rağmen. O kadar korktum ki duydukça, hiç sanmıyordum böyle şeyler düşüneceğimi, yatıp kalkıp aşı gelsin diyordum. Konu bebiş olunca akıl da şaşıyor. Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için :) içim rahatladıYani elbette aşının içeriğine ben bakmadim, ama birileri bakti, güvenerek oldum. Sonucta bakan kisi 1 degil kim bilir kac doktor.
Ayrica bir cok aşı, ilac yurtdisindan geliyor. Yiyecek paketli gida katki maddeleri.. ithal cok sey var.
Gizlice bir gun birinin içeriğini değiştirip ne bileyim zarar verebilirler mi bize? Evet.. ama boyle düşünmenin sonu yok.
Aşının içindeki şeylere bakılıyor, zaten 5 6 madde var. Zararli, korkunç bir seyi diyelim ki icine koydular, nasil saklayacaklar? Normal aşıların icinde asla olmayan bir sey olmasi lazim.
Ustelik insan vucudu da hemen 1 ml şeyden zarar görmez mutlaka belli bi miktar olmasi lazim o kişiye zarar verebilmek icin, vucuda dağılsın etki etsin. Yani kimsenin anlayamayacagi kadar az bir seyi koyup o aşının içeriğinde kaybetmek pek akla mantiga yatkin degil. Ilac bile etki etsin kanda belli miktarlara ulaşsın diye gunde 2 3 kere veriyoruz da anca 1 haftaya etkisi ortaya çıkıyor.
ayrica sizin şu açıdan mutlaka aşı olmanizi öneririm, bazi insanlar genetik olarak bu virusa karşı daha hassas olabiliyor, sizin ailenizde 3 kayip var, belkide genetik olarak bu virüs sizde daha ağır seyrediyor olabilir (Belki denk gelmiştir yada belki bulaşan virus daha güçlü bir varyanttir tabi bilemeyiz)
Ah onu da sonradan düşündüm. Pazartesi aşı randevum var, salı kadın doğum. Bari bir hafta sonraya al aşı randevunu di mi. Heyecanla ilk güne aldımaklınızda en ufak endişe, en ufak soru işareti varsa embriyo dondurun... fakat ben inanmıyorum yapılan dedikodulara
Ben hamileyim ama hamile olmasaydım da kesinlikle aşı olmazdım.Merhaba, ben 37 yaşında öğretmenim. Hiç çocuğum yok, bu yıl hamile kalmak istiyorum nasip olursa. Biliyorsunuz öğretmenler de aşılanmaya başladı.
Başlıkta yazdığımı belki yadırgayabilirsiniz ama, insanın içine bir kurt düşüyor. Pazartesi randevü aldım aşı olmak için ancak şu an aklımda deli sorular var, içim hiç rahat değil.
Aranızda çocuğu olmayan, ancak gebelik düşünen sağlık çalışanı veya öğretmenler varsa aşı konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bunun dışında içimi rahatlatmak isteyen varsa, bilgi sahibiyse çok sevinirim. Korkudan sıtma tuttu bu saatte.
Bu arada 2 ayrı doktora sordum, elimizde kesin veri olmamakla birlikte ilk 3 ay gebelik önermiyoruz dedi. Benim endişem uzun vadede yumurtalara zarar verir mi, sonradan kısırlıkla ilgili bir şey oluşabilir mi