Hamilelik düşünenler covid aşısı vurulacak mısınız? Kısırlık yapar mı?

Hayatimda bu kadar boş, bilip bilmeden yazılmış yorumu bir başlık altinda görmemiştim.. sağlık çalışanıyım, doktorum, inanin her yazilana cevap vermek istedim ancak sabrim yetmez o kadarina..
ben aşı oldum, çocuğum yok ve evet tabiki ileride çocuk düşünüyorum.

1-neden hamile ve gebelere uygulanamaz? Çünkü "uygulandi ve korkunç yan etkiler oldu" değil. Yada zararlı olduğu ongoruluyor falan degil. Sadece gebe dediğimiz insan normal kişilerden her yönüyle FARKLI ele alınır ve extra çalışma, zaman, para gerektirir, ilk aşamada ilaç firmalari bunu yapmaz, yapamaz zaten bu aşı çalışmalarının tum dunyada gecerli kurallari var, her calismanin her seyin bir standarti ve sırası var. Ancak muhtemelen ileride gebelere de guvenle yapilacak, çünkü ayni teknik ile hazirlanan viral aşılar gebelerde güvenli ve kullaniliyor şuan.

Ve şunu hic düşünüyor musunuz belki de covid19 virusu geçiren kişilerin bazi hucrelerinde sonsuza kadar kaliyor (ornegin cinsel yolla bulasan viruslerden "hpv" gibi) ve ileride kanser yapıyor? Covid ile alakali kanserler gorecegiz belki? Yada Hamilelikte hastaliği gecirince cocukta ilerde beyinde bir sey oluyor? Bunlari uydurup uydurup buraya yazsam o zaman da buna endişe edersiniz. Ama bu yazdiklarimin ihtimali yok mu? Var tabi. Hatta aşının ihtimalinden çok, çünkü aşı turkiyeye geldiginde burada da araştırıldı, bakildi.
Hamile insanlar covid 19 u geçirince ileride ne olacağına bakilmadi ama.

2-keske pfizer olsaydi neden Çin? Çünkü ekonomik ve siyasi sebepler, ayni zamanda o kadar yuksek doz aşıyı vermeyi kabul eden cok firma da olmamiştir tahminimce. Her firmanin onceligi farkli farkli ulkeler. Zaten sinovac firmasi Türkiyeye ilaç da başka aşılar da satıyor bildigim kadariyla.

Ama şunu soylemek isterim ben pfizer olmak istemezdim, çünkü Çin aşısı geleneksel belki 150 yıldır kullanılan bi teknik ile hazirlanirken pfizer coook yeni bir teknik. Asıl onun ne oldugu belli degil. Yani illa biseyin içinde ne var belli degil diyeceksek..

3-neden ilk yaşlılar?
Çünkü yogun bakimlari dolduran, tedavi gerektiren, para harcanmasi gereken kişiler onlar. kimse ölmez, hastaneye yatmazsa salgını devlet umursamazdi zaten. Tipki her kiş olan grip salgini gibi.
Gencler cogunlukla evde gecirebildigi icin geri planda. (Ama inanin cok cok ağır geçiren genc kişiler de gördüm.)

4-ya ilerde çocuğum olmazsa?
Boyle bi veri yok, sadece uydurulmuş bir şey.
Ha Çin bize savaş açtıysa falan diye düşünüyorsaniz, bunun bir savaş taktiği olduğunu zannetmiyorum, aşının içinde yeni bulunmuş bi MADDE yok çünkü. Hep ayni diger aşılarda olan şeylere ek olarak virusun CANSIZ hali var. Bunu da Türkiyede aşıyı alip inceleyen her bilim insani görmüştür diye düşünüyorum. Aşılar ilk geldiginde 15 20 günlük bi araştırma aşamasından geçti hatirlarsaniz.

Yani yediğimiz içtiğimiz onca yapay katki maddesi içeren yiyecekler vs de var. Onlara takilmayip buna takilmak bana hiç mantikli gelmiyor.

En önemlisi de kendinize şunu hatirlatin, "virusun de ileride ne yapacagi belli degil."

Yerinizde olsam aşı olur 3 ay gectikten sonra da gebelik düşünürdüm. En kötü aşının bile hastalığı geçirmekten iyi olduğunu düşünüyorum. Benim etrafimda sağlık sektöründe olup aşı olmayan kimse olmadi. Belki gencecik, hic hastalığı olmayan insanlarin 1 haftada yogun bakima gidişini izledigimizdendir. Şakası olan bir sey degil, hele ki gebeyken asla covid olmanizi tavsiye etmem. Gebeler emziren anneler aşı olamadığı gibi tedavi de alamıyor covid için. (Yani bakın favipavir yeni bi ilac olmamasina ragmen gebelerde yeterli araştırması yapılmamış ve bu nedenle gebeye veremiyoruz, sinovac aşısı gibi.)

Ek sorunuz varsa bildigim kadariyla cevaplamak isterim, meşgul oldugumdan ötürü bölük bölük yazabildim, anlam karışıklığı olduysa kusura bakmayın

Merhaba, ben 37 yaşında öğretmenim. Hiç çocuğum yok, bu yıl hamile kalmak istiyorum nasip olursa. Biliyorsunuz öğretmenler de aşılanmaya başladı.

Başlıkta yazdığımı belki yadırgayabilirsiniz ama, insanın içine bir kurt düşüyor. Pazartesi randevü aldım aşı olmak için ancak şu an aklımda deli sorular var, içim hiç rahat değil.

Aranızda çocuğu olmayan, ancak gebelik düşünen sağlık çalışanı veya öğretmenler varsa aşı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bunun dışında içimi rahatlatmak isteyen varsa, bilgi sahibiyse çok sevinirim. Korkudan sıtma tuttu bu saatte.

Bu arada 2 ayrı doktora sordum, elimizde kesin veri olmamakla birlikte ilk 3 ay gebelik önermiyoruz dedi. Benim endişem uzun vadede yumurtalara zarar verir mi, sonradan kısırlıkla ilgili bir şey oluşabilir mi :KK43:
Sağlık çalışanıyım gebelik düşündüğüm için aşı vurulmadım vurulmayıda düşünmüyorum :)

doktorumla söyle bir dialog gecti aramizda.

yer almanya

ben: asi hakkinda ne düsünüyorsunuz...

doktor: sizce neden yaslilari önceden asiliyorlar? sizce gercekten yaslilara mi önem veriyorlar yoksa ekonomiye mi?

ben: tabiki bence yaslilar üzerinden deney yapiyorlar

doktor: evet, kizim 20 yasinda kesinlikle asi olmasina izin vermicem. hamile kalsa bile bebege nasil bir etkisi olucagi belli degil ilerde cok büyük hasarlara neden ola bilir.

acikcasi cocuk planim olmadigi halde asiyi kesinlikle istemiyorum ama eminim bu asiyi olana kadar tepemizden inmicekler... gerci sira bize gelene kadar insallah bir bes sene gecer
Ne saçma. Hastanede çalışıyorum. Neden yaşlıları önce aşılıyorlar. Evet onların sağlığına bakıldıkları için değil. Sistem yıkılmasın diye ekonomi ayakta kalsın diye. Covid olduğu takdirde en çok hastanede yatan yaş grubu kronik hastalar ve 65+ yaş grubu insanlar. Sağlık sistemi çökmesin yoğun bakımlarda yer kalsın hem personel hem ekipman had safhaya çıkmadan en tehlikeli grubu güven altında tutalım derdindeler. Yaşlılar üzerinden deney yapıyorlarmış :işsiz: Eğer bu konuşma kurgu değilse o doktora bir daha uğramayın bizim aptal komploculardan bir farkı yokmuş.

Bu arada elimizdeki Çin aşısının faz üç çalışmaları tamamlanmadı ve çalışmalara hamileler katılmadı o yüzden bende bebek isteyen bir sağlıkçı olaraK aşı olmadım. Sıram çoktan geldi de geçti. İlerde faz üç çalışmaları tamamlanmış aşılar ülkemize gelecek olursa ve seçme şansımız olursa tabi ki ben de aşı olmak isterim. Bu arada ben doktor Değil kimyagerim. Bu mesaj da bir aşı olmayın tavsiyesi değildir.

Hayatimda bu kadar boş, bilip bilmeden yazılmış yorumu bir başlık altinda görmemiştim.. sağlık çalışanıyım, doktorum, inanin her yazilana cevap vermek istedim ancak sabrim yetmez o kadarina..

1-neden hamile ve gebelere uygulanamaz? Çünkü "uygulandi ve korkunç yan etkiler oldu" değil. Yada zararlı olduğu ongoruluyor falan degil. Sadece gebe dediğimiz insan normal kişilerden her yönüyle FARKLI ele alınır ve extra çalışma, zaman, para gerektirir, ilk aşamada ilaç firmalari bunu yapmaz, yapamaz zaten bu aşı çalışmalarının tum dunyada gecerli kurallari var, her calismanin her seyin bir standarti ve sırası var. Ancak muhtemelen ileride gebelere de guvenle yapilacak, çünkü ayni teknik ile hazirlanan viral aşılar gebelerde güvenli ve kullaniliyor şuan.

Ve şunu hic düşünüyor musunuz belki de covid19 virusu geçiren kişilerin bazi hucrelerinde sonsuza kadar kaliyor (ornegin cinsel yolla bulasan viruslerden "hpv" gibi) ve ileride kanser yapıyor? Covid ile alakali kanserler gorecegiz belki? Yada Hamilelikte hastaliği gecirince cocukta ilerde beyinde bir sey oluyor? Bunlari uydurup uydurup buraya yazsam o zaman da buna endişe edersiniz. Ama bu yazdiklarimin ihtimali yok mu? Var tabi. Hatta aşının ihtimalinden çok, çünkü aşı turkiyeye geldiginde burada da araştırıldı, bakildi.

2-keske pfizer olsaydi neden Çin? Çünkü ekonomik ve siyasi sebepler, ayni zamanda o kadar yuksek doz aşıyı vermeyi kabul eden cok firma da olmamiştir tahminimce. Her firmanin onceligi farkli farkli ulkeler. Zaten sinovac firmasi Türkiyeye ilaç da başka aşılar da satıyor bildigim kadariyla.

Ama şunu soylemek isterim ben pfizer olmak istemezdim, çünkü Çin aşısı geleneksel belki 150 yıldır kullanılan bi teknik ile hazirlanirken pfizer coook yeni bir teknik. Asıl onun ne oldugu belli degil. Yani illa biseyin içinde ne var belli degil diyeceksek..

3-neden ilk yaşlılar?
Çünkü yogun bakimlari dolduran, tedavi gerektiren, para harcanmasi gereken kişiler onlar. kimse ölmez, hastaneye yatmazsa salgını devlet umursamazdi zaten. Tipki her kiş olan grip salgini gibi.
Gencler cogunlukla evde gecirebildigi icin geri planda. (Ama inanin cok cok ağır geçiren genc kişiler de gördüm.)

Ha Çin bize savaş açtıysa falan diye düşünüyorsaniz, bunun bir savaş taktiği olduğunu zannetmiyorum, aşının içinde yeni bulunmuş bi MADDE yok çünkü. Hep ayni diger aşılarda olan şeylere ek olarak virusun CANSIZ hali var. Bunu da Türkiyede aşıyı alip inceleyen her bilim insani görmüştür diye düşünüyorum. Aşılar ilk geldiginde 15 20 günlük bi araştırma aşamasından geçti hatirlarsaniz.

Yani yediğimiz içtiğimiz onca yapay katki maddesi içeren yiyecekler vs de var. Onlara takilmayip buna takilmak bana hiç mantikli gelmiyor.

En önemlisi de kendinize şunu hatirlatin, "virusun de ileride ne yapacagi belli degil."

Yerinizde olsam aşı olur 3 ay gectikten sonra da gebelik düşünürdüm. En kötü aşının bile hastalığı geçirmekten iyi olduğunu düşünüyorum. Benim etrafimda sağlık sektöründe olup aşı olmayan kimse olmadi. Belki gencecik, hic hastalığı olmayan insanlarin 1 haftada yogun bakima gidişini izledigimizdendir. Şakası olan bir sey degil, hele ki gebeyken asla covid olmanizi tavsiye etmem. Gebeler emziren anneler aşı olamadığı gibi tedavi de alamıyor covid için. (Yani bakın favipavir yeni bi ilac olmamasina ragmen gebelerde yeterli araştırması yapılmamış ve bu nedenle gebeye veremiyoruz, sinovac aşısı gibi.)

Ek sorunuz varsa bildigim kadariyla cevaplamak isterim, meşgul oldugumdan ötürü bölük bölük yazabildim, anlam karışıklığı olduysa kusura bakmayın

Emzirenler de aşı olamıyor demişsiniz, çok üzgünüm şu an. Bana sıra gelene kadar doğururum aşımı olurum diye düşünüyordum. Aşı olduğumuz gün veya bir hafta sağım yapıp o arada depodan besleme vs gibi bir yöntem de uygulanamaz mu acaba?

aşının içinde yeni bulunmuş bi MADDE yok çünkü. Hep ayni diger aşılarda olan şeylere ek olarak virusun CANSIZ hali var.
Bunu öğrendiğim için içim rahatladı diyebilirim. Ben de yaptıracağım aslında ama çok fazla bilgi kirliliği olduğu için kafamda hep soru işareti vardı. Çok güzel bir şekilde teker teker açıklamışsınız her şeyi, kendi adıma teşekkür ederim :)

Tüm dünyada Çin dahil çin aşısını tek yaptıran ülke Türkiye değil mi? Bir de Libya yı duymuştum Çinden aşı alacak diye.

Tüm dünya iki dozlardan yaptırıyor. Benim olduğum ülkede sağlık çalışanları bile olmuyor. Almanyadan gelen aşı bu arada. Bir de duydunuz mu bilmem Çin aşısı olanın AB ülkelerine seyahati yasaklanacak. Çünkü aşının koruyucu etkisi yok :KK70:
verdiginiz hangi bilginin yanlisligini aktarmaya baslasam cozemedim.
1.cin asisini tek alan ulke biz degiliz
2.Ab ulkelerine seyahat yasaklancak gibi bir sey yok.faz 3 aciklanmasini bekliyorlar.ondan sonra degerlendirelecek dendi
3.faz 3 aciklanmadan biz niye olduk diceksiniz Turkiye kendi faz 3 unu baz alarak asiya onay verdi.
4.Turkiyede yeni arastirma yayinlandi.saglik calisanlarda asi sonrasi antikor duzeylerinin iyi olduguna dair
notdefteri2_ notdefteri2_ saglik calisaniyim.cevremde asi olmayi reddedeb saglik calisani bildigim kadariyla yok.gebelik icin de 3 ay bekleyin deniyor.hamileyken covid gecirme ihtimali cok daha kotu bence yaptirin
RickandMorty RickandMorty yazmak istediklerim yaziya dokulmus resmen

Emzirenler de aşı olamıyor demişsiniz, çok üzgünüm şu an. Bana sıra gelene kadar doğururum aşımı olurum diye düşünüyordum. Aşı olduğumuz gün veya bir hafta sağım yapıp o arada depodan besleme vs gibi bir yöntem de uygulanamaz mu acaba?

Merhabalar emziren anneler aşı olamiyor demek istememiştim yanlış yazmışım, emziren anneler favipavir kullanamiyor. Aşı için normal insandan farkları yok :) duzelteyim

3-neden ilk yaşlılar?

Emziren anneler aşı olabiliyor hanimlar, yanlış yazmışım.. 10 dakikasi geçtiği için de düzeltemedim 🤷‍♀️

Merhaba, ben 37 yaşında öğretmenim. Hiç çocuğum yok, bu yıl hamile kalmak istiyorum nasip olursa. Biliyorsunuz öğretmenler de aşılanmaya başladı.

Başlıkta yazdığımı belki yadırgayabilirsiniz ama, insanın içine bir kurt düşüyor. Pazartesi randevü aldım aşı olmak için ancak şu an aklımda deli sorular var, içim hiç rahat değil.

Aranızda çocuğu olmayan, ancak gebelik düşünen sağlık çalışanı veya öğretmenler varsa aşı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bunun dışında içimi rahatlatmak isteyen varsa, bilgi sahibiyse çok sevinirim. Korkudan sıtma tuttu bu saatte.

Bu arada 2 ayrı doktora sordum, elimizde kesin veri olmamakla birlikte ilk 3 ay gebelik önermiyoruz dedi. Benim endişem uzun vadede yumurtalara zarar verir mi, sonradan kısırlıkla ilgili bir şey oluşabilir mi :KK43:
Ben bir saglik calisaniyim 22 yasindayim:) cocuk en buyuk hayalim.Ama oldum 2 dozuda hicbir etkisini gormedim.Aylik dongulerimde ayni sekilde devam ediyor.
is yerindede nisanli,evli akliniza gelcek cogu kisi oldu.Sanmiyorum kisirlik yaptigini yani.

Arkadaşlar öyle yorumlar var ki inanılmaz. Lütfen bir konuda çok iyi bilginiz yoksa ve bu toplum sağlığını etkileyecek bir durumsa yazmayın.

Çinde elbetteki bizim kullandığımız aşılar uygulanıyor. 3.faz çalışmasının bir türlü bitememesinin nedeni de çinde vaka sayılarının çok azalması. Bir çalışma yaparken hedef belirlenir. Placebo ve aşı grubunda toplam şu kadar vaka diye. Adamlar vakaya ulaşamadıysa çalışma da bitmez. Ama sonunda bitti ve yayınlandı da.

Aşılar ve covid aşılarıyla ilgili istanbul tıp fakültesinin bir yayını da oldu linkini bırakıyorum, covid aşıları yarısından sonra başlıyor:

Çin aşısı inaktif (ölü) virüs aşısı. En eski aşı teknolojilerinden biri. Grip aşısı mesela aynı mantıklı yapılıyor. Ölü grip mikrobu parçalarını bağışıklığı uyaran bir solusyonla vücuda veriyorlar. Grip aşıları yıllardır gebelere vurulan ve hatta vurun diye önerilen ve bu güne kadar da hiçbir yan etkisi saptanmamış bir aşı.

Gebelere canlı aşı verilmez. Verilmeme nedeni de bir ihtimal zayıflatılmış mikrobun bebeği enfekte edebileceği düşüncesidir. Onun dışında gebelere bir çok aşı uygulanır (ör: grip, tetanos gibi)

Bu aşı ölü virüs aşısı olduğundan teorik olarak gebelere dahi vurulsa herhangi bir sorun oluşturacağı düşünülmüyor ama tıbbın geçmişten gelen bilgi birikimi ile gebeler ve bebekler üzerinde çalışma yapılana kadar yaygın kullanımda önerilen gruplardan değil. Yani gebeyseniz doğurun öyle yapın diyorlar.

Aşıdan 3 ay sonra gebe kalın lafı da pfizer in dünyada ilk kez denenen ve doğal olarak yan etkileri çok bilinmeyen mrna aşısı için amerikalı kadın doğum derneğinin önerisinden geliyordu. Ama 200.000 hamile kadın aşılandı artık o da değiştiriliyor. link:

Yeni durum şu yani: hamileyseniz ve covid ile karşılaşma riskiniz varsa bile yaptırmayı düşünebilirsiniz. Emziriyorsanız yaptırın, gebelik planlıyorsanız kesinlikle yaptırın. Gebelik maalesef covid için risk faktörü. Bir sürü gebe covid enfeksiyonu nedeniyle ölüyor arkadaşlar. Yani kadın gebe olmasa covid i atlatabilecekken gebelik nedeniyle enfeksiyona daha açık hale gelip ölebiliyor.

Ayrıca gebelikte ölmedik diyelim, yeni araştırmalar covid in plasentayı etkilediğini düşündürüyor. Bebeğe yan etkiler olabilir yani.

Tüm bulgular ışığında hastalığın riski aşının potansiyel olabilecek risklerinden çok olduğu için yaptırmamız öneriliyor.

Bu arada sağlık personeliyim. 35 yaşındayım. Tüp bebek yapıyorum ve 2.dozumu 15 gün olmuş. Kısırlık yapması diye bir şey söz konusu değil. İnsanlar aşı olduktan sonra hamile kaldılar zaten neden kısırlık yapsın?

doktorumla söyle bir dialog gecti aramizda.

yer almanya

ben: asi hakkinda ne düsünüyorsunuz...

doktor: sizce neden yaslilari önceden asiliyorlar? sizce gercekten yaslilara mi önem veriyorlar yoksa ekonomiye mi?

ben: tabiki bence yaslilar üzerinden deney yapiyorlar

doktor: evet, kizim 20 yasinda kesinlikle asi olmasina izin vermicem. hamile kalsa bile bebege nasil bir etkisi olucagi belli degil ilerde cok büyük hasarlara neden ola bilir.

acikcasi cocuk planim olmadigi halde asiyi kesinlikle istemiyorum ama eminim bu asiyi olana kadar tepemizden inmicekler... gerci sira bize gelene kadar insallah bir bes sene gecer
Almanyada kullanılan aşıyı bende olmazdım.
Teknikleri farklı.Bizim olduğumuzun tekniği yıllardır olduğumuz aşılarla aynı teknik. Ama Almanyadaki aşı yeni bir teknik onu olmazdım.
Covid çok daha tehlikeli.

Son düzenleme:
Sağlık çalışanıyım. Ilk dozu cuma günü oldum . Herhangi bir yan etki görmedim daha, çocuğum Yok, evli değilim. Ilerde sorun olur mu bilmiyorum. Sadece bu aşı için değil çoğu ilaç içinde bıraktıktan 3 ay sonra hamilelik düşünün diyorlar. Yani bu söylem bu aşıya özel değil.

Kafam karıştı... Ben hamileyim aşı olmalıyım olmamalıyım? Hemşire doktor varsa bilgi verebilir mi?

keşke kulaktan dolma bilgiler yerine bu tür net bilgi verecekseniz araştırma yapsaydınız.

Virüs Çin'den çıktı,
İlk Çin'de kontrol altına alındı,
Şu anda Çin'de vaka yok
Aşılardan birini de Çin buldu...

şeklinde olmasına rağmen

Çin aşısı dünyada bir çok ülkeye satıldı yani sadece Türkiye'ye satıldı cümlesin tamamen uydurma bir cümledir.
Çin'in yaptığı aşı gerçek aşı fakat sözde 2 Türk'ün Almanya aşısı ise kimyasal kurgu yani genetiği oynanmış bir kimyasaldır. Sonuçlarını öngöremiyorlar bile Almanya yaptı diye çok matah bir bok sanmayın.

Aşı nedir biliyor musunuz bilmiyorum ama eğer ben aşı olacağım diyorsanız Çin'in yaptığı aşı gerçek aşıdır.

Bana sorarsanız aşı olacak mısın ? Hayır, zaten Covid pozitif geçmişi olanlara şimdilik yapmıyorlar.

Bu kadar kısa zamanda üretilip, vucudun hangi reaksiyonu vereceği kestirelemeyen ilacı almakta tereddüt eden insanlar neden ve nasıl yerden yere vurulur anlamıyorum. Bilim dünyası bile ikiye ayrılmış her kafadan bir ses çıkarken? (Çip, ülkeler savaşı gibi komplo teorilerini kastetmiyorum) Aşı endişelerin “he canım he aşı yumurtalıklara saldırıyormuş ehehe” şeklinde basite indirgeyip dalgaya alınacak bir durumu yok.

Valla devlet büyükleri kaç çocuk isterse istesin, bunu çok önemsediklerini de sanmıyorum. Zaten Çin aşısı olduklarını da düşünmüyorum. Almanya dan gelen 25 bin aşıyı kimler oldu mesela, insan ister istemez bunları düşünüyor. Bu kadar çok soru işareti varken ben şu an gittiği yere kadar aşı olmak istemiyorum. Aman sen olma eve kapan maske tak şeklinde çıkış yapmaya gerek yok. İsteyen aşı olsun alsın kendini korumaya. Ben tüm soruların cevapları netleşinceye kadar olmayacağım.

Ben de 37 yaşındayım, öğretmenim, hiç çocuğum yok gebelik düşünüyorum, gebeligi erteleyemem bu yüzden de aşı yaptırmayacağım. Aşının kısırlık yaptığını falan da sanmıyorum birçok aşıda bi felaket senaryosu atılıyor ortaya.gardasil aşısını bazı ülkeler küçük yaşta başlatıyor, yıllar süren çalışmalar sonrası piyasaya sürülen bir aşı koruyuculuğu da çok iyiymiş verilere göre yani. Bu aşıya da diyorlar kısırlık yapıyor diye. Bu kadar bilim uzmanı bu kadar doktor bilmiyor anlamıyor da hiç sağlık eğitimi olmayan bizler mi biliyoruz bu aşı işini diye düşünmeden de edemiyorum. Ayrıca doğurganlığı etkileyen binlerce sebep var aşı günah keçisi olmasın.

X