- 8 Mayıs 2022
- 80
- 50
- 30
- Konu Sahibi Mavilim001
Komşunuzu tebrik ederim, azmini, savaşçı ruhunu ve istekli halini. Onun gibi olmam dileğiyle.'İnsan zayıf yönlerini tanıdığı birinin gözlerine bakarak anlatamıyor.' demişsiniz. Ne kadar da haklısınız, hep düşündüğüm ve benim de dertlerimi etrafıma değil de buraya anlatma nedenimdir kendisi. Konuyu yanlışlıkla açtım ama bu cümle beni kendine çekti. Bence kendinizi ifade edebilme yeteneğiniz çok güzel. Buna karşı sırf diploma nedeniyle kendinize yönelttiğiniz haksız bakışa şaşırdım. Üniversite mezunu arkadaşlarım var bir cümleyi düzgün kurmaktan aciz.
Bu konu aklıma çok sevdiğimiz eski komşumu getirdi. Size de anlatayım da örnek olur. Kendisi 27 yaşına kadar ortaokul eğitimi dahi almamış, üzerine de biri okul çağında iki tane küçük çocuğu olan birisiydi. Hayatında kitap falan da okumamıştı, hiçbir şey hakkında bilgisi yoktu diyebilirim çünkü çok küçük bir köyden gelip yaklaşık bir on yıl kv ile yaşadı, bir yere çıkarmadılar. Kayınvalidesi evi ayırıp gidince bu abla ortaokul sınavlarını vermeye başladı. Bazen sesi geliyordu kafama girmiyor diye ağladığı oluyordu :) Ama ilk adapte sürecinden sonra hızla bitirdi onu. Ardından liseye geçti ve üç sene gibi bir sürede bitirdi. Bizler liseyi örgün okuduk ama bana kalırsa açıktan da halledilebilecek bir şey lise. Okuduğum üniversitede liseyi daha erken bitirmek ve sınava daha iyi hazırlanmak için arkadaşlarımın birçoğu açık lise okuyup gelmişti mesela. Geneli de 3 senede bitirmiş. Sınavlar da öyle çok zor olmuyor kaynaklar da daha açıklayıcı. Neyse, bahsettiğim kişi sonra da açıktan iki yıllık bir üniversite okudu ve bir şirkette çalışıyor şimdi. Hâlâ da dil kursuna falan gidiyor bir de o çocuklarla. Siz yine de hafıza sorunum var derseniz bir doktora gidip değerlerinize baktırın. Fizyolojik değilse psikolojik uzmanlarla bu sorunu çözmeye çalışın. Buradan bakıldığında hiç anormal durumu olan biri gibi değilsiniz zaten. Kimsenin de sizin elinizden tutmasına ihtiyacınız yok. Lütfen kendinizi böyle oyalamayın. İnternete yazın kayıt zamanlarını, şartlarını. İlk adımı atsanız gerisi gelecektir. Hiç yaşım geçiyor falan diye de düşünmeyin. O yaş her halükarda geçecek. Mesela lise bitene kadar 31-32 olurum diye gözünüzde büyütmeyin, o yaşa zaten geleceksiniz inşallah. Okumuş olarak mı o yaşınıza varmak istersiniz yoksa ertelemiş olarak mı? Siz çocuğunuza vicdanlı ve merhametli olmayı öğretir, eğitimini de desteklerseniz daha ne olsun! Onu kafanıza takmayın. Ama her şeyden önce bu kadar basit şeyler için keşke diyip durmanıza ve içinizde ukde kalmasına değmez.
Benim şöyle bir öyküm var çocukluğumdan:
Anaokuluna gittiğim, okulla ilk tanıştığım yıl bir öğretmenim vardı, hiç bir öğretmenimin adını, yüzünü hatırlamam ama onu hiç unutmadım.
Bir gün bize kağıtlara bir şeyler çizmemizi söylemişti ve ben küçük bir köpek çizmeye çalışmıştım. Zil çalınca yarım kalmış öğretmen kağıtları toplamıştı. Diğer ders geldiğinde resimleri duvara yansıtarak sınıfa gösteriyor, yorum yağıyordu ve ben çok heycanlıydım, yarım kalmış olsa bile çok güzel çizdiğimi düşünüyordum. Sıra benim kağıdıma gelince öğretmen ne biçim bir şey bu, hiç olmuş mu demişti ve hemen çekip çıkarmıştı kağıdımı..
Şimdiler de düşünüyorum da sanırım benim komşunuzun aksine böyle bir başarısızlık hikayesiyle başlamış hayatım ve kötü öğretmen tecrübesi çalmış gibi tüm başarılarımı..
Yine de bu hikayede umudum olsun. Çok teşekkür ederim