Görücü usulü nişan

Bilezikler ve tatlı konusu olabilecek şeyler. Heycanlı ve bir o kadar da tedirgin olunan bi durum. Sürekli doğru karar mi doğru karar mi sorgulanıyor. Bu süreç biraz sizi strese sokmuş biraz daha gözlem yapın heyecan yapacak bişey yok. Canım görüşelim mi dersiniz görüşürsünüz . Bakarsınız oturmasına kalkmasına konuşmasına size tavrına. Bunlar küçük problemler.

Neresinden tutsan elinde kalır işte. Birde ben nişan evresi tanıma evresi kısmına katılmakla beraber nişanlanmamında toplumda çok ciddi sonuçları olduğunu düşünüyorum. Bende 1 kez nişan attım, sevgilinden ayrılmak gibi olmuyor yani. Herkes biliyor, baskı oluyor üstünde. Güzel güzel görüşmek, tanıdıktan sonra evlenmeye kalkışmak varken anlamıyorum bu bakış açısını... yani nenem zamanında değiliz ki gerdekte görelim kocalarımızı...
Yani bu çok derin bi mevzu tabi nişan, toplum, görücü usulu evlilik falan, hatta evliliğin her şekli başlı başına derin mevzu :) Burada zaten bunu hiç tartışmıyorum da, anlayamadığım nokta konu sahibi eş adayının ailesinin ve eş adayının kendisinin tuhaf davranışlarını anlatmış şikayetlenmiş, hani sevdiği birisi olsa dersin ki ailesini karıştırmayın, yok bunlar gelir geçer, mühim olan sizin mutluluğunuz falan filan.. Onu da diyemiyoruzki kardeşim, yani ne önereyim şimdi ben bu kıza, en ufak duygu beslemediği biriyle "evlen evlen evlenince geçer mi" diyeyim. Tanımadan evlenme dedik o da suç oldu ben anlayamıyorum bu insanları gerçekten.

İnatla evlenme isteğim falan yok.bi şey hissedecek süreci yaşamadım ki
Birsey hissetmediginiz adam ile nasil seviseceksiniz?
Adam salya sumuk hasta olacak ilgileneceksiniz
Onunla ayni yerde duş alacaksiniz , sabahlari yuz yuze uyanacaksiniz , agzi kokacak vs
Bunlari birsey hissetmediginiz adam ile nasil yapacaksiniz?

Nisan atilamaz diye bir kaide yok ki gorucu usulunde tani sev sonra evlen olmuyor ki nisanliyken tanimaya calis o olmadi herkesin yoku acik olsun
Konu bu degil nişanlisina karsi duygusu yok adamin da konu sahibine duygusu yok . Sorunlar adamin arabada gezdirmesi dahil maddi hep. Ilişkilerinde manevi bi bag yok . Tanisalardi belki nişanlanmazlardi bile . Bence ayrilmazlar da .

Nişanlınızdan neden damat diye bahsediyorsunuz? Nişanlınız görüşelim demediyse siz teklifte bulunun. Telefonla ağzı ıyı laf yapar oyle bir anlatır ama gerçek kişiliği o değildir belki. Nereden bileceksiniz? uzakta çalışıyorsa izin de mi alamıyor?

Hemen niye mobilya baktınıız? Düğün ne zaman ?Mobilya bakmaya neden kayınpeder geliyor ?Çok değişik bir konu olmuş.

Şu bdv olmasa bu kadar tuhaf ilişkilerden ve değişik yaşam tarzlarından haberim olmayacak.
Bazen 'ben çok mu steril bir ortamda yaşıyorum?' diye düşünüyorum.
Konuyu şaşkınlıkla okudum.
Bir insan hiç tanımadığı,yüzyüze görüşmediği biriyle neden ve nasıl nişanlanır?
Asıl düşünülmesi gereken konu bu olmalıyken insan tatlının,bileziğin,mobilyanın derdine hangi mantıkla düşer?
Bilmiyorum benim aklım,sırrım ermedi.
Yorum yapamıyorum.
Bu evlilik gerçekleşecek mi?
gerçekleşirse nasıl devam edecek?
Onu merak ediyorum sadece.

10 yıl sevgili olanlar bile tanıyamamışım diyor olayını çok yanlış anlamışsınız siz. Onun aslı insanın ölene kadar hiç bilinmeyen huylarının keşfedilebileceği. Yoksa hiç görüşmeden evlenenle 10 yıl sevgili olarak evlenen bir olur mu allah aşkına? Uzun zaman görüşüp evlenenin bilmediği 1 huy çıkarsa hiç tanımadan evlenenin 100 huy çıkar. Aradaki fark bu.

Asıl derdiniz mobilya, altın, tatlı değil ki, siz hiç görmediğiniz, tanımadığınız bir adamla evleniyorsunuz, evleneceginiz adamdan başka birinin nişanlısıymıs gibi damat diye bahsediyorsunuz.

Şu zamanda yapılacak bir evlilik bu mu, nasıl bu kadar gözü kapalı olabiliyorsunuz? Etrafınızda böyle evlilik mi olur diyecek hiç kimse de mi yok, evliliği ne zannediyorsunuz bilmiyorum ki.

Insanlarin hayatina yorum yapmaya bayiliyorlar hemen elestiri sen eminim kendi kararini verebilecek durumdasin kendini dinle
Ya Hu!
Zorla mı yorum yapıyoruz?
Yorum istemeyen,
yapılan yorumları beğenmeyen,
konu açmasın,kendini dinlesin,
kendi kararını kendi versin.
Hayret bir şey!
Ayrıca görücü usulü evliliğe karşı değilim ama burdaki durum çok başka.

Ben hicbir sekilde damadi yada ailesini savunmadim ki bence kimse damadin davranisi hakkinda da bir yorumda bulunmuyor direk gorucu usulumu kaldi hangi devirde yasiyoruz kiza para icin evleniyorsun vb seyler konusuluyor. Sizce bu dogru mu?
Canım kusura bakma genç bi kız sevmediği sevilmediği bi evlilik yaparken biz iki kilo baklavaya takılamadık. Ona da sen yorum yapıver.

Kiz damat ve ailesi hakkinda yorum istedi kimse o konuya deginmeden direk gorucu usulu soyle hangi devirde yasiyorlar kacinci yuzyil falanlara girdi bu sekilde elestiri dogru degil kusura bakmasin kimse Avrupa da yasamiyor bizim gelenegimiz de hep bu vardi ilk defa duyulmus gibi cumleleri hayretler icinde okuyorum

Konu sahibi damat ve ailesini tanımıyor ki bize anlatsın, biz de yorum yapalım. Haklarında tek bildiğimiz maddiyat içeren 3 örnek. Ne diyelim "nasıl bunu yaparlar mı" diyelim?
Sorun zaten görücü usulü evlenmesi, süreyi kısa tutması ve hala birbirlerini tanıma çabaları olmaması. Sorun bu, başka neye yorum yapalım?

Benim annem babam da görücü usulü evlenmiş. Tanıştıktan aylar sonra nişan yapıp 2 sene sonra evlenmişler. Yaşları 28-29 civarında, işleri güçleri maddiyatları varken üstelik. Görücü usulü olunca tanımaya gerek olmuyor mu?

Kiz damat ve ailesi hakkinda yorum istedi kimse o konuya deginmeden direk gorucu usulu soyle hangi devirde yasiyorlar kacinci yuzyil falanlara girdi bu sekilde elestiri dogru degil kusura bakmasin kimse Avrupa da yasamiyor bizim gelenegimiz de hep bu vardi ilk defa duyulmus gibi cumleleri hayretler icinde okuyorum

Ay bu gelenekçiler bugün öldürecek beni...
Gelenekler iyi, güzel şeylere vesile olduğu zaman, insanlığa bir faydası olduğu zaman sürdürülmelidir. Görücü usulü denen şey bir gelenek değildir, geçmiş zamanda kalmış bir uygulamadır. Bir çok uygulamada olduğu gibi bu da zaman aşımına uğramıştır. Çağa uygun değildir, iyi değildir, bir faydası yoktur. Birbirini tanımayan, sevmeyen iki insanın evlenmesi dünyanın en saçma işidir. Geçmişte de böyleydi, şimdi de böyle. Saçma sapan şeyleri biz avrupada yaşamıyoruz diye güzellemeyin bir zahmet. Azıcık medenileşin.

Görücü usulü evlilik bu değildir hanımefendi, onda aileler yada bir tanıdık vasıtasıyla tanışılır, görüşülür, beraber vakit geçirilir, karşılıklı bir muhabbet ve anlaşma olur sonrasında evlenme kararı verilir.

Birbirini hiç tanımayan iki insanın nişanlanması o iki kişiye de zulümdür, bu tarz kafada nişanlanan insanlar nişanı atma gibi bir lüksede sahip de değildir. Siz de bu şekilde nişanlanmış ve evlenmişsiniz o yüzden bu kadar savunuyorsunuz da bu şekilde yapılan evliliğin hiçbir savunulacak tarafı yok, siz mutlu olabilirsiniz ama bu bir hayatı bir bosluğa atmak gibi birşey. Evlilik ya tutarsa diye adım atılacak basitlikte bir mevzu değil.

İnsan hayatını bu kadar anlamsız şeylere mecbur kılan gelenek görenek de hiç olmasını mümkünse.

Son düzenleme:
X