Gastroenteroloji - Sindirim Sistemi Hastalıkları Fissür yani Çatlak...Paylaşalım..

teşekkürler hapy yazdıgın için.

4 farklı doktora gittim. ilk 3 ü ameliyat dedi. son gittigim doçentti, o da karışım bi ilaç verdi. dikkat etmem gereken şeyleri söyledi, bu ilaç son şansım, iyileşme olmazsa ameliyat. bu arada ameliyatı ist.da olduysan hangi hast. ve kime oldun acaba?

bu arada sıcak suya oturma banyosu yaparken vajinam mikrop kaptı ve üşüttü. şu an parça parça ilhitap akıyor benden :S makattan değil, vajinadan

Son düzenleme:
geçmiş olsun maalesef ist. değilim yaşadığım ilde özel bir hastaneye gittim.akıntıya gelince suyun sıcaklığına dikkat et ki üşütme ben kaynara yakın suya giriyordum.sıcak suyu seviyorum zaten 15 dakika oturmak gerekiyor bu süre zarfında su soğuyor o yüzden mümkün olduğunca sıcak otur hatta ben büyük bir leğen kullandım bi süre sonra su soğuyunca yeniden sıcak su ilave ettim.baticon lu su inanılmaz rahatlatıyor mikrobu falan da önlüyor.makattaki kaşıntıya da birebir bu arada bence çok fazla tereddüt etme git ve ameliyatını ol benim yaşadığım ilde devlet hastanesinde aynı ameliyatı olanlar oldu bir sıkıntı yaşanmadı.çekilecek dert değil çekmeyen bilemez insanın sadece fiziksel değil psikolojik olarak da rahatsız olmasına neden oluyor.acaba ne yapmalıyım hangisi doğru olur derken kafayı yiyecek hala geliyorsunuz.sabaha kadar internet başında acaba bir çözüm varmı diye tam 2 ay zaman kaybettim bence otur ve karar ver.ameliyat kesin çözüm sonuçta müzminleşmiş yırtıklar bir süreliğine geçsede yine tekrarlıyor.benim karar vermemdeki tek neden buydu daha sonra keşke olsaydım dersem diye kaldı ki ben ameliyattan önce dokt.gittikten sonra diyet falan hiç ağrım kalmamıştı.doktora gitmeden önce kuvvetli bi ağrı kesici kullandım ve rahatladım.yani ağrı çekmemek çok önemli spazm oluşursa yara iyileşmiyor bunun için ağrının önüne geçmeye çalışın.ben ameliyattan çok iyi sonuç aldım bunu da ağrımın olmamasına bağlıyorum.umarım kurtulursun. Allah şifanı versin....

teşekkür ediyorum. şu an çalıştıgım içn ameliyat, izin, ameliyat sonrası olası rahatsızlıklar vs. bunları gözüm kesmiyor. bir de risklerinden dolayı çok korkuyorum. işte son gittigim doktor doçentti. karıışımbi ilaç verdi onu kullanıyorum. yaza kadar böyle idare etmeyi düşünüyorum.

slm benimde bi derdim var.2-3 gündür makatımda kuruluk yama kaşıntı gibi bişey var kanama filan yok tuvaletteyken pek acıda yok.anneme söyledim çok acılı yediğim için oluyormuş sizce nedir napsam bilemedim

slm benimde bi derdim var.2-3 gündür makatımda kuruluk yama kaşıntı gibi bişey var kanama filan yok tuvaletteyken pek acıda yok.anneme söyledim çok acılı yediğim için oluyormuş sizce nedir napsam bilemedim

sıcak suya otur, kepek ekmegi ye, kuru kayısı vs tüket. acıdan baharattan kızartmadan uzak dur. bol su iç.

Merhaba,

Yıllardır hemoroidle boğuşan bir insan olarak, bu konuyla ilgili bilgi ararken bu siteyi buldum ve hemen üye oldum. 1999 ve 2003'de tromboze hemoroid geçirerek drenaj operasyonu oldum. (basit bir müdahale ile hemoroid pakesinin içindeki kan pıhtısı boşaltılıp, eriyen dikiş ipliği ile dikildi). Daha sonra doktorumun verdiği ilaçlar, diyet önerileri ve tavsiyelerine uydum. Buna rağmen işim gereği çok ayakta kaldığım için senede 2-3 hemoroid atağı geçiyorum. Doktorum liften bol bir diyet uygulamamı, bol su içmemi, beyaz ekmek-un yerine kepekli gıdalar tüketmemi, salata ve yemeklerin üzerine kepek/keten tohumu gibi ek gıdalar eklememi, bol salata ve sebze tüketmemi, günde en az yarım saat tempolu yürüyüş yapmamı tavsiye etmişti. Hemoroid oluşturuğunu hissettiğimde hemen diyetimi biraz daha liften zenginleştirip, Daflon isimli ilacı almaya başlıyor, Procto Glyvenol fitil ve Advil ağrı kesici ile en geç 1 haftada hemoroidimin tedavi olmasını sağlıyordum. Tam artık "ben bu hastalıkla yaşamayı öğrendim" derken son 1 hafta hafif bir ishal geçirmem sonucu, anal fissür oluştuğundan şüphelendim.

Şikayetlerim ise diğer şikayetlerimden farklıydı. Hemoroidin aksine gün boyu makadımda bir sancı hissediyordum. Sabah rahat dışkılayamıyordum. Tam boşaltım hissetmediğimden sancı hissettiğimi sanıyordum. Uzun bir uzun yolculuğu sonunda rahatça WC'ye gittim ancak ertesi sabaha kadar makatımda inanılmaz bir ağrı duydum. Ağrı kesicilerle ayakta duruyordum. Sıcak su ile bol bol yıkadım, Anestol pomad ile uyuşturdum ve sabahı ettim. Bugün doktora gittim, doktor hafif bir anal fissür oluştuğunu, iç hemoroidimin şiştiğini ve imflamasyon yaptığını, bir ödem geliştiğini söyledi. Ameliyatlık bir durumum yokmuş, çok şükür. Güçlü bir krem, bir fitil, bir de ağrı kesici fitil yazdı. En önemlisi sıcak su ile oturma banyosu yap dedi.

Arkadaşlar, sıcak suya oturma banyosu o kadar iyi geliyor ki...Doktor bile benim kendi kendime yaptığım sıcak su banyosu sayesinde yırtığın iyileşmeye başladığını söyledi. Sıcak su banyosunu az miktarda, dayanabileceğiniz kadar sıcak suyun içine 5-10 dakika oturarak yapıyorsunuz. Ben içine az miktar Batticon koydum. Sıcak hem kasları rahatlatıyor, hem de ağrıyı azaltıyor. Dışkılama öncesi sıcak suya oturuyorum, hafif Anestol anestezik pomadı sürüyorum ve öyle WC'ye oturuyorum. Bu da tuvaletimi yaparken çok daha az acı çekmemi sağlıyor. O kadar çok ağrım vardı ki gaz bile çıkartamıyor, ağlaya ağlaya yapıyordum tuvaletimi...

Doktor hanım çok nazikçe muayene ediyor. Sadece iç çamaşırınızı sıyırtıyor, dizlerinizi kendinize çekip arkanızı dönüyorsunuz. Hafifçe bir elle dokunuyor, hemen teşhis ediyor. İsmi Op. Dr. Sinem Kanar ve Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde görev yapıyor. Özel sağlık sigortanız varsa gidin, tavsiye ederim. Yoksa, Avrupa Hastanesi SGK'lı hastalara bakıyor. Şişli FN'de de Prof. Taviloğlu var. Daha ciddi vakalarda çok tecrübeli bir doktor.

Allah düşmanıma vermesin, çok kötü bir illet...Herkese acil şifalar dilerim...

tavsiyelerin için teşekkürler... sıcak su oturma banyosu yaparken üşüttüm mü,ya da makattaki mikrobun suya karışmasından mı bilemedim, vajinit oldum ileri derecede... adet oldum ardından, sıcak su banyosunu yapmadım. bir de kabız oldum ve başladıgım yere geri döndüm. 3 hafta önceki ağrı sızı ve acıların aynısı... yaşama sevincim kalmadı diyebilirim... eczaneden karışım ilaç aldım doktor tavsiyesi, onu uyguluyorum şuan. ne güzel iyileşmişken yine başa dönmek o kadar moralimi bozuluyor ki. yap boz gibi. yap boz yap boz!

2 ay bu ilacı kullanıcam. kesinlikle kabız-ihsla olmamam lazım ki çok zor benim gibi biri için. şartları zorluyorum. yalnız artık acı çekmekten usandım. ameliyatı ol kurtul diyor bi aklım halbuki ameliyat da çözüm degil. tekrarlama ihtimali yüksek, ayrıca ameliyatın riskleri yüksek.

öylesine yaşıyorum işte evde tıkılı bir şekilde... bakalım haftaya işbaşı yapınca ne yapacagım.

bu arada benim ara ara hafif ateşim çıkıyor. sen de böyle birşey yaşadın mı hiç?

tavsiye ettigin doktorlar çok iyi evet fakat fiyatları çok yüksek... tavioglunun bir muayenesi sanırım 150 milyondu. hatta daha yüksek de olabilir. sgk geçmiyor. keza diğer hastenelerde de fiyatlar çok uçuk. yani amiyane bir tabir olacak ama kıçını seven parayı verir arkadaş gibi bir durum söz konusu... neden bu kadar fahiş fiyatlar var anlamış değilim...

Merhaba arkadaşlar,

Evde dinlenip iyileşmeyi beklerken bir İngiliz sitesinde anal fissür yaşamış ve son 2 senedir ağrılarından ve ızdırabından kurtulmuş bir hastanın tavsiyelerine denk geldim. Gerçekten altın tavsiyeler vermiş. Ancak herşeyden önemlisi hastalığınızın doğru teşhis edilmesi...Ben doktora gitmeden hemoroid tedavisi yaptım kendi kendime, fissürüm olduğunu anlamadığım için sadece iyileşme sürecini geciktirmişim...

----------------------------------------------------------------------------------------------

2007'de, anal fissür problemi ile 8 ay boyunca korkunç bir acı çektim. Artık umudumu kaybediyordum. Cerrahi müdahaleden başka bir çarem olmadığına inanmaya başlamıştım. Tuvalete çıkarken sanki anüsümden cam parçaları geçiyormuş gibi acı çekiyordum, bayılacak gibi oluyordum. Hayatım cehenneme dönmüştü...

Bir genel cerraha gidip muayene oldum. Anal fissür teşhisi kesinleşti. Salofalk fitil, rectogesic pomad, anestol lokal anestezi ilacı verdi.

Son iki senedir ağrım yok. Bu hastalığın hiç bir zaman tamamen geçmediğini, tekrarlama riskinin olduğunu biliyorum, ama bunun biraz da benim elimde olduğunu anladım.

Aşağıdaki yöntemler sayesinde 2 senedir fissürümü kontrol altında tutuyorum. Sizlerin işine de yarayabilir.

1) Sağlıklı beslenmek esastır.
Bol miktarda bağırsakta çözünmeden atılan lifli gıdalar almalısınız. Örneğin sebze veya müsli/Nesfit/yulaf ezmesi gibi.
Bu gıdalar fissürünüzü iyileştirmeyecektir, ancak sizin düzenli olarak tuvalete çıkmanızı sağlayacak, kabız kalmanızı engelleyecektir. Kesinlikle kabız olmamalısınız! Her sabah ballı ılık su içtikten sonra 3 adet kayısı yiyin. Daha sonra da lifli Nesfit/yulaf/kepek gibi gıdaları süt veya yoğurtla tüketebilirsiniz. Kabak gibi, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, bol salata tüketmelisiniz. Kuru fasulye çok gaz yapacağından uzak durunuz. Meyvenin lifleri de vücutta çözünür olduğundan meyveler arasında muz, kabuklu elma gibi meyveleri tercih ediniz. Eğer sebze, meyve ve buğday gevreği/yulaf gibi yiycekleri sevmiyorsanız, yemeklerden önce 1 adet lif hapı alınız. (Örn: Psyllium Husks - Solgar). Bütün bunları yerken, aynı anda günde 1,5 - 2 litre su içmelisiniz. Bu dışkınızı yumuşak ve kıvamlı yaparak tuvalette daha az acı çekmenizi sağlar.

2) Bol su içiniz.
Dışkınızı yumuşak tutmanız için son derece önemlidir. 1,5 -2 litre su ve yanında bitki çayları tüketebilirsiniz. Su içmek size çok zor gelirse yanınızda şişe taşıyın, aklınıza geldikçe yudum yudum için. Günlük su alımızın daha aşağıya düşmemesi çok önemlidir. Kahve ve koladan uzak durun. Çay ve bitki çayı içebilirsiniz.

3) Her gün iki adet (300 mg) Magnezyum tableti alınız. Magnezyum dışkınızı yumuşak tutmaya yardımcı olur. Bir tablet akşam yemeğinden sonra, bir tablet de yatmadan evvel alınız.

4) Fissürünüzü en iyi iyileştirebilecek kremlerden birisi Rectogesic rektal merhemdir. Günde 3 kez, mümkünse sıcak suya oturma banyosu yaptıktan sonra temiz makata uygulanır. Ülkemizde reçete ile satılan, doktor raporu ile SGK tarafından ödenen bir kremdir, özel sağlık sigortaları reçete edildiği takdirde ödemektedir. 90 küsür TL fiyatı. Bu kremden 0,5-1 cm kadar kullanmanız yeterlidir. Ellerinizi antibakteriyel sabunla yıkadıktan sonra küçük parmağınızın ucuna koyarak makatınıza yerleştirin. Hafifçe dairesel hareketlerle yedirin. Fazla kullanırsanız başağrısına yolaçabilir. Bu krem sfrinkter ve rektum kaslarını gevşetir ve gaitanın yani dışkının daha rahat çıkmasını sağlar. Bu krem şu anda fissürünüzü en iyi iyileştirebilecek kremdir.

5) İyi kaliteli tuvalet kağıdı kullanın. İnce ve kaliteli olanları tercih edin. Parfümsüz ve hassas, bebekler için ıslak mendil de kullanabilirsiniz. Kendinizi temizlerken çok nazik olunuz.

6)Muhakkak sıcak su oturma banyosu yapınız. Bir leğene dayanacağınız kadar az miktarda sıcak su koyunuz, 10-15 dakika içinde oturunuz. Sfinkter kasınızın yumuşamasını sağlar, ağrınızı azaltır. Özellikle dışkılamadan önce ve sonra muhakkak sıcak su banyosuna oturunuz. Tedavi için çok önemlidir. Banyo da yapabilirsiniz, sıcak suyu anal bölgenize tutabilirsiniz. Hem fissürünüzü temiz tutar, hem ağrınızı alır.

7)Bütün bunları hep birlikte uygulamaya dikkat edin.

Bütün bunları fissürünüz akut durumdayken uygulayın. 1 hafta içinde farkı hissedeceksiniz. İyileştikten sonra önce Rectogesic pomadı azaltın, günde bir kereye indirin. Daha sonra aldınız ekstra lif tabletlerini azaltabilirsiniz. Ancak Magnezyum tabletlerini ben hala alıyorum, günde 2 kez. Diyetime de harfi harfine uyuyorum, bolca su tüketiyorum. Mayalı içkileri (şarap vs) çok az tüketiyorum, kahve ve kolayı dozunda almaya özen gösteriyorum.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ayrıca benim uyguladığım bazı yöntemler size de yardımcı olabilir.

- Acıyı azaltmak için Anestol pomad kullanabilirsiniz.

- Bol su içmeye devam etmelisiniz.

- Eğer dışkılamaya dair bir barsak hareketi hissederseniz, sıcak suya oturma banyosu yapmaya çalışın. Daha sonra ellerinizi antibakteriyel bir sabunla yıkayıp, anüsünüzün çevresine biraz vazelin sürün, acıtmazsa küçük parmağınızla anüsün içine itmeye gayret edin. (yeni açılmış bir Vaseline tüpü kullanın). İyileşme dönemindeki fissürünüze kesinlikle bakteri bulaştırmak istemezsiniz! Tuvalete çıktıktan sonra bebekler için bir ıslak mendille temizleyin ve sıcak suya oturma banyosu yapın. Fissürünüzü temiz tutmak son derece önemlidir.

- Tuvalete gittiğiniz zaman ıkınmamaya özen göstererek konsantre olmalısınız. Derin derin nefes almak işe yarayacaktır. Ellerinizle karnınıza bastırmak da işe yarayabilir. Acele etmeyin ve dışarda bekleyenleri düşünmeyin. En güzeli, sabahları ballı ılık suyla güne başlamaktır. Barsak hareketleriniz hemen başlar, kahvaltı yaptıktan sonra işe gitmeden evvel rahatça boşaltım yapabilirsiniz. Böylece sıcak su banyonuzu, merhemlerinizi rahatça uygulayabilirsiniz.

- Eğer fissürünüz iyileştikten sonra, seyahat vs. gibi nedenlerden dolayı kabız olduğunuzu hissederseniz hemen bir önlem alınız. Kabız kalmak, fissürün yeniden yırtılıp size acı vermeye başlaması demektir. Hemen su içip, ekstradan lifli gıdalar almalısınız, gerekirse hareketinizi arttırmalı, magnezyum almaya devam etmelisiniz.

- İshal olmak da fissürünüzü tekrar alevlendirebilir, kesinlikle ishal kalmayınız.

Unutmayın, bu hastalık hayat boyu devam eden, her zaman tekrarlaması riski olan bir hastalıktır. Tekrarlayıp tekrarlamaması size bağlıdır.

altın bilgiler vermişsin, teşekkürler...

merak ettim acaba bu hastanın yırtıgı yeni mi eski mi... zira benim yırtık müzminleşmiş artık. 5 farklı uzmana gözüktüm hepsi de ameliyatsız düzelmez dedi... son gittigim doçentti ve nitrogliserin içeren yapma ilaç aldım eczeneden, kasları gevşetiyor sanırım... onu kullanıyorum ama yine başa döndügüm için, evdeki basur ilaçlarına da yeniden başladım. çünkü kullandıgım onca ilaç arasından beni çabuk normale döndüren birtek o ilaçlardı...

sabah proctocol basur kremi sürüyorum, yarım saat sonra kortos krem. sonra makatı yıkayıp yapma ilaçtan sürüyorum. her tuvalet sonrası anestol. birazcık azaldı şikayetlerim biraz ama... oysa 1 hafta öncesine kadar her şey ne güzeldi, sanki hiç hasta değilmişim gibi

Sevgili MinaBahar,

Ne kadar eski bir yırtık olduğunu bilmiyorum. Ancak sen doktora görünmüşsün ve sana ameliyat demişler...O yüzden güvenli bir hastanede ve güvendiğin bir hekim elinde ameliyatla da şifa bulabilirsin. Ancak ameliyat sonrası da tekrarlayabileceği için her daim dikkatli yaşamak lazım. Ameliyatsız geçmeyen fissürler olduğunu biliyorum. O yüzden ameliyat olman gerekiyorsa korkmadan olmalısın. Yeter ki hekimine ve sağlık kuruluşuna güven.

Geçmiş olsun, acil şifalar,

Gratia

merhabalar
kizlar=annemde-yolda-yururken=diski=kacirmasi=oluyomus-ailehekimi-analfistur-dedi
sizlerdede-oyle-sorun-oluyomu-
yoksa-annemin-ilerlemismi

Dışkı kaçırması olmuyor, yaranın çok azdıgı dönemlerde kahvarengi ıslak creahat geliyor çamaşırı kirletiyor. acaba annenin gördüğü o mu? bir de yaşı fazlaysa annenin, oradaki kaslar gevvşemiştir, tutamıyordur kakasını. ondan da olabilir. daha önce hiç o bölgeden ameliyat geçirdi mi? eğer makattab ameliyat olduysa onla da ilgili olabilir.

evet=canim=cerahat=belkide-cunku-herzaman=olmuyo=kanamada-oyle-bazen-oluo
55yasinda-canim-makkattan-ameliyat-olmadi-ama-rahmi-alinmisti-seneler-once
korkuorum-kolonoskopiden-yakotu-biseycikarsa=diye

yok mu buna bi çare
2 farklı fitil kullandım
krem kullandım geçmedi
şişiyo habireeee
doktor ameliyat dedi ama istemiyorum
çözüm bulan yok mu

yok mu buna bi çare
2 farklı fitil kullandım
krem kullandım geçmedi
şişiyo habireeee
çözüm bulan yok mu

Selam ben geçen hafta fissürden ameliyat oldum o bölgeyi uyuşturdu doktorum 15 dakika sürdü ilk gün az ağrım oldu çok korkulacak birşey değil bence ama hala iltihab gibi şeyler geliyor umarım tamamen iyileşir ameliyat gerekiyorsa korkma zor değil bence kib geçmiş olsun hepimize

yok mu buna bi çare
2 farklı fitil kullandım
krem kullandım geçmedi
şişiyo habireeee
çözüm bulan yok mu

kesinlikle ameliyat ol derim. herkes içinde tek tavsiyem bu. şuan boşa acı çektiğini ameliyattan sonra anlayacaksın. ayrıca zaten narkoz etkisinden dolayı ne acı, ne de ne olduğunu hatırlayacaksın. geçmiş olsun.

geçmiş olsun cnm , umarım yakın zamanda iyileşirsin ...
maalesef bendede var bu fissürden birde iç basur da varmış bence , yara azdığı zaman canım yanıyo baya ( birde kanama oluyo tabii o zaman moralim bozuluyo işte ..
ilaç ve fitil kullanıyorum şuan , eğer geçmezse yine , sanırım bende artık ameliyat olucam gibi :44:

2 gün önce ameliyat oldum. fissür,dış hemoroid ve iç hemoroidden oldum. spinal anestezi oldum. anestezi etkisi geçtikten sonra hiç ağrı hissetmedim çok şaşırdım. oysaki çok ağrım olcak diye düşünmüştüm. bugün ilk tuvaletime çıktım yanma oldu ama kötü değildi. keşke daha önceden ameliat olsaydım. sakın korkmayın ameliyattan çok rahatlayacaksınız. yürümeme izin verdiklaerinde hemen yürüdüm çok rahattım. sormak istediğiniz soru varsa cevaplayabilirim. ayrıca dokuz eylülde oldum ameliyatı. doktorum asık suratlı ama iyi iş çıkardı ekibiyle beraber.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…