Evlilikte kütük değişikliği

Buna ben de sinir olurum .ama kanun böyle yapacak birşey yok.mahkemeyle değişecek şey degil

Bingöl, Bitlis, Muş, Diyarbakır, Kars, Ağrı......... Gibi uzar gider bu liste.

Siz yaşadınız mı buralarda? Ben gittiğimde ki uzun süreli de kaldım, istisnalar hariç kadına daha çok değer verildiğini gördüm açıkcası. O yüzden enteresan geldi bu paylaşımınız. Yani birebir kendiniz mi yaşadınız gördünüz bu saydığınız şehirlerdeki davranışları yoksa duyum mu diye merak ettim.

Siz yaşadınız mı buralarda? Ben gittiğimde ki uzun süreli de kaldım, istisnalar hariç kadına daha çok değer verildiğini gördüm açıkcası. O yüzden enteresan geldi bu paylaşımınız. Yani birebir kendiniz mi yaşadınız gördünüz bu saydığınız şehirlerdeki davranışları yoksa duyum mu diye merak ettim.

Birebir yasadim. Bu sehirlerin koylerinde ilcelerinde bulundum. Ogretmen cocuguyum ve kendim de ogretmenim. Senelerimiz zorunlu hizmetlerde bu yerlerde gecti. Ha il merkezlerindeki kadinlardan bahsetmiyorum ilcelerde koylerde 2 3 4 kumayla yasayan en az 8 9 cocuk doguran kadinlar var. Sahsen bir evden anasinifina 3 kardesi ayni sene kaydettigimiz oluyordu. :) her sene bi cocuk dogurma potansiyeline sahip kadinlar. Dogurmazsa ustune kuma gelen kadinlar. Kadin her yerde degerli degil kisaca. Bir dahaki gidisinizde lutfen koylerine de ugrayip gozlemleyin.

Birebir yasadim. Bu sehirlerin koylerinde ilcelerinde bulundum. Ogretmen cocuguyum ve kendim de ogretmenim. Senelerimiz zorunlu hizmetlerde bu yerlerde gecti. Ha il merkezlerindeki kadinlardan bahsetmiyorum ilcelerde koylerde 2 3 4 kumayla yasayan en az 8 9 cocuk doguran kadinlar var. Sahsen bir evden anasinifina 3 kardesi ayni sene kaydettigimiz oluyordu. :) her sene bi cocuk dogurma potansiyeline sahip kadinlar. Dogurmazsa ustune kuma gelen kadinlar. Kadin her yerde degerli degil kisaca. Bir dahaki gidisinizde lutfen koylerine de ugrayip gozlemleyin.

Ben şehir merkezlerinde bulundum ve merkezde yaşayan insanlar açıkcası gayet elit ve kocalarından sevgililerinden çok değer görüyorlar. Bi çok aile ile de tanıştım ve gözlemlerim bu yönde. Köy yerleri bence sadece güneydoğuya has bir durum değil gidin iç anadolunun köylerine durumlar hiçte farklı değil. Çok eşliliği imam nikahı ile değilde aldatma olarak görüyorsunuz sadece hepsi bu. Sonuç: biri imam nikahı ile aldatılmayı kabul eder, diğeri resmi nikahı bende kalsın da ne hali varsa görsün diyerek aldatılmayı kabul eder.

Bana göre kadının saygınlığı bölgelerle ölçülebilir birşey değil, bu konuda da gördüğümüz üzere (okumuş/okumamış) kadınların azımsanamayacak kadar çoğu kocasının kütüğüne geçmeyi normal görüyor. Anadolunun köylerinde yaşanan erkek egemenliği batıdaki okumuş! Kadınların zihniyetinden dahi silinememiş. Eğitimli kadına anlatamadıklarımızı Köyde yaşayan kocalarına muhtaç kadınlara nasıl anlatabiliriz?

Ben şehir merkezlerinde bulundum ve merkezde yaşayan insanlar açıkcası gayet elit ve kocalarından sevgililerinden çok değer görüyorlar. Bi çok aile ile de tanıştım ve gözlemlerim bu yönde. Köy yerleri bence sadece güneydoğuya has bir durum değil gidin iç anadolunun köylerine durumlar hiçte farklı değil. Çok eşliliği imam nikahı ile değilde aldatma olarak görüyorsunuz sadece hepsi bu. Sonuç: biri imam nikahı ile aldatılmayı kabul eder, diğeri resmi nikahı bende kalsın da ne hali varsa görsün diyerek aldatılmayı kabul eder.

Bana göre kadının saygınlığı bölgelerle ölçülebilir birşey değil, bu konuda da gördüğümüz üzere (okumuş/okumamış) kadınların azımsanamayacak kadar çoğu kocasının kütüğüne geçmeyi normal görüyor. Anadolunun köylerinde yaşanan erkek egemenliği batıdaki okumuş! Kadınların zihniyetinden dahi silinememiş. Eğitimli kadına anlatamadıklarımızı Köyde yaşayan kocalarına muhtaç kadınlara nasıl anlatabiliriz?

Farkli ailelerle tanismisiz demek ki. Valla ulkede gezmedigim sehir kalmadi nerdeyse. Bahsettigim yerlerle sizin dediginiz yerlerin arasinda daglar kadar fark var. Bunu daha fazla anlatip uzatmayacagim.
Bir de su var kocanin kutugune gecmeyi normal gormenin neresi kotu? Herkes sizinle ayni dusunemez. Yada herkes bi konuyu sizin kadar onemseyemez. Yani siz bu konuya cok takilmissiniz ama baskasi icin bu cok da bisey ifade etmiyordur.. sahsen ben de cok takilmiyorum. Dogru ya da yanlisligi tartisilir ama bu benim icin muhim degil mesela. Babamin kutugunde yazan koye de bi kere bile gitmisligim yok zaten. Ben sorana dogdugum yeri soyluyorum direkt. Kimlikte bilmem nerenin ne koyu yazmis cok da takilmiyorum. Ki zaten yenisinde yazmiyor bile. Luzumsuz yani bence. Herkesin dogrusu kendine.

Cok uzgunum ama gozlemlerinizin hepsi sahit oldugum seyler soylediginiz gibi ilce ve koylerde. Cogunun resmi nikahi yok olan zaten bosanma diye bir hakki oldugundan habersiz. Gecen yil 7 cocuklu bir annenin uzerine kuma geldigi icin bosanmasina butun koy sasirmisti. Bu bolgelerde kadin olmanin ne kadar zor oldugu inkar edilemez bir gercek bence.

Ben esimin soy adini almak istemedim. Almak zorundasin dediler , kendi soyadimi da sildirmedim. Iki ismim var, oldum mu. Brazilya dizilerindeki gibi bir suru isimli. Norvecte yasiyorum, buranin vatandsi cocuklar hem anneden hem babadan bir soy isim aliyor,iki soyisimliler. Kadinlar istemezse esinin soy ismini almiyor
Soran oldu mu bilmiyorum ama çocuklar evlenince bölüyor? Ikı soy isimli kadın ve iki soy isimli erkek evlenince çocuk soy ismi 4 olmuyordur heralde :deli:

Benim eşimle memleket aynı ama köyler farklı. Hatta kv gelin nereli diye sorduklarında şu köylüydü ama artık kayınbabasının köyünden diyor :ad

İlla oturduğumuz ile mi bağlı olacak kütük? Saçma bağlılık durumları takılmayın o kadar yada hiç evlenmeyin

Hepsini okuyamadım ama altı üstü nüfus kayıt. İzmir yazsa ne olur, Antalya yazsa ne olur. Sorana zaten İzmir'liyim denir. Ben hiç nerelisin diye sorarken kütüğün nerede demek isteyene denk gelmedim. Çok basit birşeye gereginden fazla anlam yuklediginizi düşünüyorum. Hele hele dert olarak kategorize etmek, bilemedim...

Ay evet bunun stresini ben de çok yaşadım. Antalya olan kütüğüm birden uşağın bi köyü oluverdi .. Acı ama gerçek

Aslında bu konu sorgulanırken bakış açım hep şu oldu " soyum devam etsin" diye büyükler hep erkek çocuk bundan istediler değil mı? Bence sosyolojik acidan degerlendrdgmzde soyadı soyunun adidir. Benim esimin ve benim soyumun adi. Bir yerden baslanark bu evlat 2 soydan da geliyor geliyorsa 2 soyad da kullnmali ve kütük konusu da aynı kalmali anne isterse eşinin de soyadni 2si birlikte kullnblr. Bu arada eşim benim kütüğümu aldı hala haberi yoktur

Back
X