Tüp Bebek Merkezleri evli olmadığı için tüp bebek tedavisi olamayan varmı?

az önce okuduğum yazılara cevap vermeye çalışıyorum şaşırdım doğrusuu pes ne insan olupta yüreği olmayanlar var

Son düzenleme:

yaa ne komi,kk bir yazı ya yukardakii kim bu çok merak ettimallah yardım etsin ondan doğan çocuklara nasıl bir provakatörsun senn vay ki vay resmi nikahla kendini, kul katında aklamışşş aferinn ama kalp kırma konusun da o okudugu hadislerde kuranı kerimimizde ne yazıyor pek anlıyamamış arkadaş yazık sana bu zihniyetinle yaşadığın onca seneye kimse nikahsız yaşamı desteklemiyor hepimizin kocası var hepimiz sizin gibi gerçek yobaz ve cahil düşünen insanlara karşıyız bir başkasının hayatına böyle dil uzatma cüretini nerden alıyorsunuz sanal ortam dan mı? nasıl yetiştiniz siz ya yada kaç yaşındasınız çok merak ettim kocan bakalım seinle daha kaç yıl nikahlı kalacak alalh utandırmasın dediklerinde de sana da sormasın o hesap günü geldiğinde iyi musluman dikkat et ibadet et zira başka da yapacak pek bir şeyin yok gibi )
kırıcı olduysa kusura bakma senin uslubuna yakın olmaya çalıştım yumuşatarak

kopya ederek sizede yolluyorum
yaa ne komi,kk bir yazı ya yukardakii kim bu çok merak ettimallah yardım etsin ondan doğan çocuklara nasıl bir provakatörsun senn vay ki vay resmi nikahla kendini, kul katında aklamışşş aferinn ama kalp kırma konusun da o okudugu hadislerde kuranı kerimimizde ne yazıyor pek anlıyamamış arkadaş yazık sana bu zihniyetinle yaşadığın onca seneye kimse nikahsız yaşamı desteklemiyor hepimizin kocası var hepimiz sizin gibi gerçek yobaz ve cahil düşünen insanlara karşıyız bir başkasının hayatına böyle dil uzatma cüretini nerden alıyorsunuz sanal ortam dan mı? nasıl yetiştiniz siz ya yada kaç yaşındasınız çok merak ettim kocan bakalım seinle daha kaç yıl nikahlı kalacak alalh utandırmasın dediklerinde de sana da sormasın o hesap günü geldiğinde iyi musluman dikkat et ibadet et zira başka da yapacak pek bir şeyin yok gibi )
kırıcı olduysa kusura bakma senin uslubuna yakın olmaya çalıştım yumuşatarak

Bu konuyu uzun süredir okumuyorum bugün girip de okuduğumda hayrete düştüm desem yeridir. Herkes ne çok ön yargılı ve kendi ahlaki prensiplerini başkalarına empoze etme yanlısıymış meğer.
Öncelikle konuyu açan arkadaşın nikahsız çocuk doğurmasına karşı çıkıp, kınayanlara şu ayeti hatırlatmak isterim:
"Kim doğru yola gelirse sırf kendi iyiliği için gelir. Kim de saparsa ancak kendi aleyhine sapar. Hiçbir günahkar başkasının günah yükünü çekmez. " ve unutmayın ki kullar hakkında hüküm Yüce Allah'ındır. Bu kişi hakkında hükme varmak size mi düşmüş?Bir günah işliyorsa onun bileceği iştir.
Ayrıca nikah dışı doğan günahsız yavrulara "veledi zina" diye isim takarak, ayırımcılık yapmalarını da kınıyorum. Kusura bakmayın ama arkadaşlar size hiç yakışmamış. Eskiden devamlı çocuk esirgeme kurumunun yuvalarına giderdim. orada annesi babası evli olup da oraya bırakılan yavrucaklar da olurdu, ne anası ne babası belli olup muhtemelen nikahsız bir şekilde doğduğu için toplum baskısından korkulup sokağa bırakılanlar da. İnanın aralarında hiç bir fark yok. Hepsi masum, hepsi çocuk, hepsi yürek burkan cinsten. En önemlisi toplumsal olarak baktığımızda, işte bu kınayıcı ve baskıcı tavır evli olmayan anneleri o çocukları sokağa ya da yuvaya bırakmaya zorlamıyor mu? Anneler öylesine korkuyor ki, evlilik dışı çocuk doğurduğu için toplumda kınanacağından, ailesi tarafından reddedileceğinden, hatta belki de töre cinayetine kurban gideceğinden o kadar emin oluyor ki, öz evladını götürüp yuvaya bırakıyor. Bu tavırla ne kazanıyoruz peki? Daha mı az böyle çocuklar doğuyor? Hayır, ne münasebet, her gün gazetelerde yenilerini okuyoruz. Demekki bu konuya ıyyk, kötü, günah tarzı yaklaşımla bir arpa boyu yol alınmıyor, biraz tavır değişikliği gerekiyor.

Toplumsal bakış açısını bırakıp buradaki bireysel duruma bakarsak, benim şahsen okuduklarımdan anladığım şu; Esenruh adlı üye evliliğe karşı falan değil. Zaten hangi kadın 15 sene boyunca sevdiği insanla evlenmek istemez ki. Fakat o ya da bu şekilde var bir sıkıntıları evlenemiyorlar. Herkes neden evlenemediklerine takmış bir takım hayali sebepler üretmiş. Neden vardır bir sebebi var diyemiyorsunuz? Bu onların özeli sonuçta. Mesela benim tanıdığım bir çift var. Onlar da neresinden baksan 15 senedir birlikte yaşıyorlar. Şu an 50li yaşlardalar, maddi durumları bozuk, kadının ilk eşinden bağlanan bir dul maaşı var, kaybetmek istemiyor, adamın kazancı tek başına evlerini geçindirmeye yetmiyor.Maddi sıkıntıları olmasa nikahlanırlar, ama olmuyor işte, ötesi yok.Ha pardon ama benim gözümde sapına kadar evliler.Böyle böyle 1000lerce insan ve hikaye var. Herkesin özelini bilemeyiz ki.Bilmemiz de gerekmiyor, kendilerini ilgilendiren bir konu.
Diğer yandan ortada anne olmak isteyen bir kadın var.Anne olmak için bir nikaha ihtiyaç duymuyorsa yine onun bileceği iştir. Ben böyle bir şeye cesaret edermiydim ya da yaparmıydım? Hayır. Ama o yapmak istiyorsa biz kimiz de bu kadının dna'sında yazılı olan annelik isteğini elinden almaya çalışıyoruz. Ben bir hukukçuyum, hukuk açısından bakıyorum,ortada her vatandaşa tanınması gereken bir hakkın ihlali var. Tüp bebek nedir? Bir yardımcı üreme tekniğidir ve bir tıbbi tedavidir. Bu tıbbi tedaviyi bazı insanlara veriyor bazılarına vermiyorsak bu devletin ve kanunların ayıbıdır. O zaman kanser tedavisinde de ayırımcılık yapalım, diyalize de herkesi sokmayalım bazı kriterler koyalım. Bazı ahlaki normları karşılamıyorlarsa, parasını da versen sana tedavi yok diyelim, mesela bu durumda hapisteki suçlulara hiç bir tıbbi yardımda bulunmamak lazım buna ne dersiniz? Öyle ya, hırsızlık yapmışlar, adam öldürmüşler, hepsi günahkar.

Ayrıca bu kadın 41 yaşında. 15 değil, 20 değil, hayatının yarısını zaten tamamlamış, geleceğine dair bir çok şey artık belli. İşi gücü, maddi durumunun yerinde olduğunu,evladına iyi bir gelecek hazırlayabilecek durumda olduğunu söylüyor. Nikahlı bir kocası olsun ya da olmasın kendinde o çocuğu yetiştirebilecek kuvveti, gerekirse içinde bulunduğu topluma, ailesine, etrafındakilere karşı bile ayakta duracak gücü içinde bulan biri. Kadınların, kendilerini hastanelik eden kocalarını bile gidip şikayet edemedikleri, ezilmiş, sinmiş kadınlarla dolu bir toplumda böyle birine sadece bravo demek gerekir. Kınayanlara da şunu demek istiyorum: Pardon ama bu kadından önce, Anadolu'da 13 yaşındaki kızlarını yaşlı adamlara başlık parasına satan aileleri kınayın, ahlaki olarak yargılayın. Ya da İstanbul'da gece 2'de sokaklarda mendil satan çocukların ailelerini kınayalım. Bu çocuklarını mal gibi gören insanlar bile çocuk sahibi olmuş, kime neyi baskılamaya çalışıyoruz o zaman.

Son olarak Esenruh'un kendisine bir kaç cümlem var. Lütfen son derece dostça bir eleştiri olarak gör; kendine çok güvenin olduğunu belirtir bir tavırdasın ve inançlarını sonuna kadar savunan bir insan olduğunu söylüyorsun. Ama burada insanlara tek tek cevap yazıp polemiklere girmişsin. Hatta sık sık konuyu dağıtıp alakasını çözemediğim mevzulara girmişsin. Polemiğe girmiyorum deyip aksine tartışmayı körüklediğin olmuş. Sanırım zor bir hayatın olmuş, mücadeleler etmişsin, sana agresif davranan insanlara hep başını dik tutup ezilmemeye çalışmışsın bunlar onların izleri gibi. Eskiden ben de öyleydim. Ama Mevlana'nın bir sözü vardır."Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol". Özellikle "tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol" kısmını ayrı bir severim. Bu söz bana çok rehber olmuştur. Umarım sana da yardımcı olur çünkü bu işe kalkışacaksan sana burada söz söyleyen insanlar gibi bir sürü insan çıkacak. Herkese cevap vereceksen çok yorulursun.

her şey bu kadar iyi bu kadar güzel bu kadar kusursuzken evliliğe engel sayılabilecek şeyler yokken bir günlük iş olan nikahı bir sene sonraya ertelemenin nedeni ne?

size bir şey anlatayım çok bildiğini sanıpta hayata dair çok şey bildiğini sanmadığım arkadaşlar..bir kadın biliyorum evli ve mutsuz kocasıyla 14 yaşında evlenmiş aynı zamanda kocası teyze oğlu oluyor.fakat kocasının hayatında uzun yıllardır bir kadın var ve birbirlerinide seviyorlar.evli çift ayrılamıyor aile büyükleriyle yaşıyorlar ve 3 çocuklarıyla beraber.adam artık boşanamasada cekip gitmek istedediğini her fırsatda dile getiriyor.kendini alkole veriyor ve bir cıkmazın içinde aylar geciyor.kadının tek caresi kalmıştı diğer kadına göz dağı vermek için bir yolunu bulup bir çocuk dünyaya getirmekti ve başardı.ama ne zaman biliyomusunuz adam cekip gitdikten sonra hamile olduğunu anladı.adam inanmadı ama eminde olamadı çünkü son günlerde aşırı alkol alıyodu.herneyse uzatmıyayım kadın çocuğu doğurdu nasılmı tek başına .adammı ne oldu?üzerinden 2 yıl geçmesine rahmen çocuğun yüzünü bile görmedi.hadi alkışlıyalım kadın nikahlı bir çocuk doğurduuuu.

Ne kadar garip 15 yıl beraber olunca zina artık zina sayılmıyor mu? Yapmayın arkadaşlar imam nikahı yoksa bunun adı zinadır..(İmam nikahı da doğru olanı tabiki resmi nikahtan sonradır oraya girmye lüzum yok ama gelecek laflar için söylüyorum) esenruh evliliği tercih etmemiş olabilir, ben hiçbir şey diyemem haddim değil, yargılayamam yargılamam da ama gerçek olan şudur ki; zina, evlilik dışı yapılan ilişkidir, kimse bunu aklamaya çalışmasın.Sonra insanlar yanlış düşüncelere kapılıp, yanlış bilinçleniyor..

müminun suresi 6. ayet
...zaten onlar meşru eşleriyle paylaştıkları cinsellikten dolayı kınanamazlar.ama bu sınırın ötesine geçen kimseler haddi aşmış olanlardır

isra suresi 32.ayet
zinaya yaklaşmayın zira o çirkin bir hayasızlık ve kötü bir yoldur

furkan suresi 68. ayet
ve onlar Allah ile berabr başka bir ilaha tapmazlar.Allah ın haram kıldığı canı haksız yere öldürmezler ve ZİNA ETMEZLER.kim bunları yaparsa AĞIR BİR CEZA İLE KARŞILAŞIR.Kıyamet günü azap ona kat kat arttırılır ve içinde aşağılanmış olarak temelli kalır. sadakallahül azim (Allah doğru söyledi)

artık bu ayetleride inkar edip kendi fikirlerinizi önemserseniz sizin için yapılacak birşey kalmamış demektir Allah ''hepinizi ve hepimizi'' doğru yola çevirsin.konu sahibi arkadaşa sesleniyorum ne olur biraz kurani yorumlara bakın burda insanların fikirlerinden ziyade Allahın fikirlerini dikkate alırsanız kurtuluşa eresiniz. ben burada kendi fikrimi değil Allahın fikirlerini söyledim ama birçok kişi celallenmiş... arkadaşlar kimseyi yaşadığı şeyden dolayı ben yargılamıyorum Allah yargılayacak sizler için söylüyorum siz uysanızda uymasanızda benim yolum değişmeyecektir.ister sert bir uslüp olsun ister olmasın ben gerçekleri söyledim. bu arada ayetler daha var ama biraz ağır oldukları için yazmadım..

arkadaşlar nasıl evlilik Allahın helal kıldığı bir durumdur boşanmakta aynı şekilde Allahın helal kıldığı bir durumdur.ha sevmediği bir helaldir o ayrı ama helaldir..ben eşimle boşanadabilirim bu da utanılacak toplum tarafından ayıplanacak bir durum değil neden olayı çarpıtıyorsunuz ki lütfen olayın özüne dönün

oradan buradan evlenipte mutsuz olan ve sağlıksız çocuklar yetiştiren insanları örnek veripte lütfen olayı meşrulaştırmaya çalışmayalım..burada iş örnek vermeye kalırsa evlenmeden çocukları doğurup doğurup sokağa atanları sayarsak sayfalar yetmez.. olay zaten bu durumun yanlışlığı iyi o zaman evlenipte mutsuz olacaz çocuklarıda sokağa atacaz diye Allahın kanunlarından sırt çevirlim olacak işmi Allah aşkına lütfen arkadaşlar durumu saptırmayın

dikkatimizi şu konuyada cekelim arkadaşlar kadın zaten maddi ve manevi olarak doğacak çocuğuna bakabilecek durumda.sokağa bırakma düşüncesi nerden cıktıki.olayı trajik türk filmlerine cekmeye gerek yok.

arkadaşım bahsettiğin islama göre zina tanımıdır. herkes islami anlayışa göre yaşamak zorunda değil. inananlar buyursun yaşasın ama yaşamayanların davranışlarını kalıplara sokup, şu günahı işledin demesin. çünkü bildiğim kadarıyla Türkiye halen laik bir ülke. herkes inancında serbest. Ayrıca tut ki zina, sen mi hesap vereceksin Allah'a?
diğer yandan hukuka göreyse zina "evli" insanın başka biriyle beraber olmasıdır. ki uzun süredir kanuni anlamda suç değildir sadece boşanma sebebidir. yani ortada kanuna aykırı bir şey de yok. ki en son hatırladığıma göre Türkiye halen bir hukuk devleti de!

dikkatimizi şu konuyada cekelim arkadaşlar kadın zaten maddi ve manevi olarak doğacak çocuğuna bakabilecek durumda.sokağa bırakma düşüncesi nerden cıktıki.olayı trajik türk filmlerine cekmeye gerek yok.

neden sadace kendi baksın neden insanlara açıklama yapsın babasını şu diye göstermek zorunda kalsın neden kadın bu kadar aşağılansın ben bunu anlamıyorum.. evlilik iplerini boynuna geçirip kocanın eline vermek değilki evlilik bir hayatı paylaşmak birlikte olmak her daim onun gözlerine bakmak aşkını söylemek ve duymak mutlu olmak saygı görmek saygı göstermek özel olmak ben evliliğe bakınca bunları görüyorum başkada hiç birşey göremiyorum..cüzdan falan nerde olduğunu bile bilmiyorum imza attığımı bile hatırlamıyorum çünkü önemsiz ayrıntılar bunlar evlilik deyince aklımın ucundan dahi geçmiyor onlar sadce bizi Allahın ve insanların nezdinde meşru yaptılar geri kalanını bizler dolduracaz bu evlilik cüzdanının işi değil

Ben laik değil demedim ki ne alakası var :) Evet bahsettiğim islama göre zina tanımdır.Günah işliyor evet , benim inancıma göre günah işliyor kendi de müslüman anladığım kadarıyla,ha atesitse bilemem..Allah diyerek inancım tam diyerek konuşuyor ha ona rağmen böyle yaşıyor ben yine de yargılamam ki ,dediğim gibi yargılamıyorum haddim de değil.Sen niye günah işliyorsun falan falan mı dedim siz nereden çıkardınız kuzum benim hesap kitap olayımı ki Hiiiiiiç umrumda da değil açıkçası ne yapmış ne etmiş, ben sadece müslüman olan ve bu inanç doğrultusunda yaşamaya çalışan insanların kafası karışmasın diye açıklama yaptım.Hukuka göre zinayı ele alırsak da bu bir boşanma sebebidir evet söylediğiniz şekilde, hiç aksini iddia etmedim.Kanuna aykırı demedim.Bence sizin canınız biraz heyecan istiyor bula bula beni buldunuz

arkadasim konu maddi manevi bakacak bakamayacak konusu degilki. kadin tup bebek tedavisi olmak istiyor ve dogal olarak hastane de evrak olarak evlilik cuzdani istiyor. nun nedeni iddet muddeti durumu ile aynidir yani irk soy karismasindir. kimin kimden bebek yapacagina kendi karar verir ancak kanunen tedavi ile bir bebek sahibi olmak isteniyor ise bunu yapacak kurum ve kuruluslar evliligi sart kosmustur.

ayriyeten, cocugun gelecegi icin de onem tasimaktadir bir diger yandan.. miras hukuku, hak etme, velayet, babalik hakki vs.. bir cok konu vardir.

evlenmeden tup bebek yapmakta ne var canim kadar kolay bir konu degil bu. taraflar icin gereklidir bu. anne-baba ve en onemlisi cocuk icin.

kadinin actigi konuda herkesi geren ve sinirlendiren durum da sudur: kendisi yas itibariyle normal yoldan cocuk sahibi olma yuzdesi az durumdadir. tup bebek yontemi cikis yoludur.nancak bunun icin de tup bebek merkezleri -uygulayan hastane-kurum-kuruluslar evlilik cuzdani sarti kosmuslardir (hukuki yonden mecburidir)
ancak bayan kalkip iliskimiz super harika mukemmel ama cocuk icin evlilik cuzdani gerekli evlenmeyi dusunmuyoruz (en azindan bir yil icin) ne yapabiliriz demektedir.

cevap acik, evlenmeniz gerekmektedir. kanunen budur olay.

evlenmek icin tum kosullar harika, maddi durumlar, ask, sevgi, baglilik vs.. e o zaman? zaman da aleyhlerine isliyorsa nikah islemleri bir gunluk islem bu kadar buyuk sevgi ask cocuk ozlemi icin evlenilmeyecek nasil bir durum vardirki nikahtan kacilir. kadinlar ne acilar cekiyorlar anne olabilmek icin. cok yakin tanidigimdan biliyorum kac yillarsuren mucadelesini can acilarini denemelerini uzuntulerini.. anne olmak isteyen kadinlar nelere katlanirken anne olmak icin bazilarina gore SADECE BIR IMZA olan evragi mi imzalamak zor gelmektedir?

cocuk sahibi olmak tum kadinlar icin cok onemli ve istenen birseydir(en azindan cogu kadin icin diyeyim) anneligi tatmak dunyaya sevdigin adamla kendi canindan bir varlik getirmek cok buyuk bir mucize ve baska hicbir seyle kiyaslanmayacak birsey.

anneligi tatmaya yuvasini bebekle senlendirmeye mutlulugunu arttirmaya percinlemeye tabiki hakki vardir ancak bunun sarti da evli olmaktir.

evlilik muessesesini bu kadar ayaga dusurmeye bos gereksiz gormeye de kimsenin hakki yoktur. evlilik nikah herseyden once kadinlar icin onemlidir. bunun onemini degerini anlamayan insan olacagini aslinda sanmiyorum.. sanirim mecburen evlenemedigi icin evliligi nikahi rresmen karalama cabasina giriyor insanlar. eminim her kadin nikahini kiyip adaletbonunde de Hak onunde de rahat huzurlu mutlu olup bu sekilde askini sevgisini yasamak ister. kimse elinde olmayan sartlardan dolayi evlilik muesesesini karalamasin.

ve eger gercekten bir zaruri engel yok iken kalkip da nikahsiz (resmi-dini) birlikte yasayip bunu oven insanlar varsa da sunu demek isterim gittikleri yol yol degil, bunun adi ozgurkuk ask mesk degil..

sen bana böyle dil uzatma cüretini nerden alıyorsun ve benim kalbimi kırma cüretini kendinle çelişme ..

sadece sunu soracagim.. Turkiye laik bir ulke demissiniz. evet kesinlikle.
Peki ulkenin kanunlarini biliyor musunuz? Bu ilkede yasiyor vatandasligini kabul ediyor ise insan ulkenin kanunlarina gore yasamak zorundadir degil mi?

kanunumuzda ZINA sucunun var oldugunu biliyor musunuz? ulkemizde evlilik disi beraberlik suctur.

bence olayları yanlış anlamak için çaba sarvediyoruz.evlilik kurumunu karalamak gibi bir düşüncem asla olamaz demek istediğim şuki bir arkadaşımız demişki niye ona buna çocuğunun babasını acıklama gereği duysun.ne alakası var arkadaşlar ilişkisini zaten aleni yaşıyor tüm aile bireyleride onaylıyormuş.e bu durumda bizlere laf düşmez demek istiyorum.

Zina Nedir?inen ve kanunen cezayı gerektiren,meşru olmayan cinsi münasebet.Aralarında bir nikah bağı bulunmayan mükellef yani cezâî ehliyete sahip bir erkekle,kadın arasındaki gayri meşru ilişki.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…