• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tüp Bebek Merkezleri evli olmadığı için tüp bebek tedavisi olamayan varmı?

tutarlıdan kastım;isteği net.yani 15 yıldır birlikte olduğu ve çeşitli nedenlerle bir süre daha evlenemeyeceği sevdiği adamdan çocuğu olsun istiyor.kendince bir yaşam tarzı var,herkesin olduğu gibi. ve yorum istediği kısımda benimle aynı durumda olanlar varsa dertleşmek istiyorum. yani şunu sorsaydı; ben böyle düşünüyorum ama doğrumu?bu adam beni yarı yolda bırakırmı,elalem ne der vs... yani yaptığı şeyin doğruluğundan emin,kendi hayatı,sorumluluk alabilecek yaşta.sanane kısmına gelince...hepimiz insanız bize uygun olmayan düşünceleri gördüğümüzde müdahale gereği duyuyoruz bunu yaparken karşıdaki kişiye saygı duyma kısmını es geçiyoruz malesef.bakın aradaki detaylara hiç girmiyorum,neden evlenemiyor,nikah kıymak zormu vs... dedim ya insanız hemen magazin kısmına dalıyoruz.beni ilgilendirdiğini düşünmüyorum.tekrar edeyim benden bu konuda fikir isteseydi söylerdim,benim hayat felsefem bambaşka.ben sedece fikir istemediği biişey hakkında bu kadar yorum yapılmasını vurguladım.

olayin magazin kismini yaratan yalniz kendisi.. okudunuz mu yazdiklarini.. maddi acidan bi sorunumuz yok, deli gibi asigiz,veliaht olacak vs..vs.. 15 senedir zaten sen bu adamla birliktesin madem, cocuk icin alarm canlari calmis bile yapilacak en basit sey evlenmek bunun icin. yani en kolay yolu sahsin basitlestirdigi gibi bi imza.. o kadar.. e engel yok evlilik icin diyor, ama care ariyor.. yani dogal olarak antipatik oluyor.

care belli yapilacak belli ama yok ben istemiyorum ama bebek istiyorum.. bu tutarlilik degil bence.

emin olki buraya atiyorum adam evli bosanamiyor da sorunlar var esiyle de gorusmuyor baglari kopmus zaten 15 yil once bizim iliskimiz cok guzel ama evlenemedigimizden cocuk sahibi olamiyoruz dese o zaman cokfarkli yorumlar gelirdi.

bir kadin olarak zorlugu caresizligi anlamayacak insanlar degiliz bizler de. hata deriz yanlis deriz ama yapilacak care yoksa arkadasim ne yapacaksin bu adamdan gayri cikarin yok madem seviyorsun bunca yilin da gecmis iyi kotu cocuk yasin geciyor o zaman yurtdisina yonel, en yakini kibris git orada tedavi ol demesini biz de biliriz. ama burada durum farkli...

olayin magazin kismini yaratan yalniz kendisi.. okudunuz mu yazdiklarini.. maddi acidan bi sorunumuz yok, deli gibi asigiz,veliaht olacak vs..vs.. 15 senedir zaten sen bu adamla birliktesin madem, cocuk icin alarm canlari calmis bile yapilacak en basit sey evlenmek bunun icin. yani en kolay yolu sahsin basitlestirdigi gibi bi imza.. o kadar.. e engel yok evlilik icin diyor, ama care ariyor.. yani dogal olarak antipatik oluyor.

care belli yapilacak belli ama yok ben istemiyorum ama bebek istiyorum.. bu tutarlilik degil bence.

emin olki buraya atiyorum adam evli bosanamiyor da sorunlar var esiyle de gorusmuyor baglari kopmus zaten 15 yil once bizim iliskimiz cok guzel ama evlenemedigimizden cocuk sahibi olamiyoruz dese o zaman cokfarkli yorumlar gelirdi.

bir kadin olarak zorlugu caresizligi anlamayacak insanlar degiliz bizler de. hata deriz yanlis deriz ama yapilacak care yoksa arkadasim ne yapacaksin bu adamdan gayri cikarin yok madem seviyorsun bunca yilin da gecmis iyi kotu cocuk yasin geciyor o zaman yurtdisina yonel, en yakini kibris git orada tedavi ol demesini biz de biliriz. ama burada durum farkli...

evet okudum oraları ama dediğim gibi vurgulamak istediğim kısım farklıydı.yoksa insanların birbirine uymayan o kadar çok cümleleri,hareketleri,düşünceleri oluyor ki ve eleştirmek istediğimiz o kadar çok şey oluyor ki :)) bu konu için söylemiyorum,herzaman karşımıza çıkıyor.ben sadece empati yaptım.yoksa dediğim gibi arkadaşın düşüncelerine katılıyorum,hayat tarzı bana doğru geldi..gibi düşüncelerim yok,beni ilgilendirmediğini düşünüyorum bu kısmın,dediğim gibi herkes kendi hayatını yaşıyor,bir şekilde herkesin doğrusu farklı.sadece saygı kısmına değindim ben. bütün yorumları da okumadım zaten, ayrıntıları da çok aklımda tutamam.

kusura bakmayin sizin kadar bilemem tabiki de. ben sanirim eskide kalmisim..

ayrica yurtdisinda (hollanda gibi...) escinsellerin bile evlenebilmesi bilmiyorum normal mi geliyor size ancak neden bu ornegi verdiniz anlayamadim? bu bir gelisme midir yoksa sapkinkigin alenilestirilmesi ve normal sayilmasi midir? neyse bunu da gectim..

sizin icin zina normal olabilir.. ya da evlenmeden cocuk sahibi olmak belki ama ricam madem hukukcuymussunuz bu tedavi icin neden evliligin sart kosuldugunu, cocuk acisindan anne-baba evliliginin onemini anlatabilir misiniz?

yani bir hukukcu olan sizden ben cok daha ciddi ve ulke normlarinda yorumlar beklerdim... bu durumu destekleyici ve hatta diger ulkelerdeki sapkin iliskileri alenilestiren ornekler vermenizi degil...

Sapkınlık?
Peki yıllardır artık bilinen bir gerçek var, eşcinsellik kalıtsal, hadi bu konu tartışılıyor bilim çevrelerinde de, bazıları anneden X kromozomundan bazıları babadan geçiyor diyor. Fakat bilinen gerçek eşcinsel erkeklerin salgıladıkları hormonlar beyin yapıları erkeklerle değil kadınlarla daha çok ortak noktası var. Buna da hastalık deyin lütfen ama bu şekilde her şekilde "hakaret".
İnancınıza, geleneklerinize uymaya bilir ama hakaret etmenize, aşağılamanıza gerek var mı?

daha konunun basini okudum ve devamini okumadan sunu yazmak istedim.. ben elhamdulillah muslumanim. bir dine inaniyorum yani. ama bu benim konuya dini acidan baktigimi gostermez. keske yapabilsem ama uzulerek yaziyorum dinimin gereklerini uerine getiren bir insan degilim, ne namaz kilarim ne oruc tutarim, hak yememeye, haram yememeye, insanlara yardim etmeye calisirim.. yani sandiginiz gibi ben asiri tutucu bir musluman degilim.

farkliliklarimiz demissiniz de o yuzden yazma geregi duydum, siz hukuk okumussunuz ben muhendislik ardindan halkla iliskiler okudum, sandiginiz gibi kapali goruslu kendini yetistirememis biri de degilim. dunyanin her ulkesini gordum (gercekten.) i sanlarin dogrulari yanlislari kendine.

konu burada nikahli nikahsiz kimle ne halt ettigi degil kisinin. buradaki konuyubir okuyun birzahmet bi konuyu anlayin ardindan feminizm damarlariniz kabarsin ve 'cagdas' yorumlar yapin.

bilmiyorum okudunuz mu ama sahsin evlenmeye bir engeli yokmus ama bebek icin de evlilik sarti var(tup bebek yontemi-ulkemizde) madem bu kadar deli divane bebek istiyorsun o zaman ativer bir imza degil mi??

diyorumki ne kadinlar var -gozumle gordugum- yillarca o doktor senin bu hastane benim acilar ceke ceke evlat sahibi olmak icin cabalayan. simdi sorarim size.. kim evlat sahibi olmak icin -madem zaruri gir neden yok- bir imza atamaz.

bu kadar basite indirgeyip evliligi ardindan anne olmak icin o kucumsedigi bir imzayi atamazsa o insana denecek cooooooook soz vardir. sahis kendisi surekli 'Allah" dedigi icin demekki kendisi cok inancli ve musluman bir bayan(?!) her cesit yorum yapildi ama henuz kendi kendisinin ne istedigini ne kadar istedigini bilmiyor olmali ki sorununu cok buyuk gorup bu kadar basit bir cozum varken evlilik muessesesini asaglayacak sekilde yorum yapabiliyor. madem bir imza ativersin hanimefendi , milletin yasamadigi aci yok ana olmak icin.

neden yok sebep yok..

deseki atiyorum o evli, ya da ne bileyim aileler karsi vs.. ona da eyvallah ona gore yorum yaparim ancak sahsin rica ediyorum yorum ve yazilarinin hepsini okursaniz anlarsiniz.

kusura bakmayin yazinizin devamini okumadim, emin olu en az sizin kadar cagdas ileri goruslu bir kadin var karsinizda. karsindaki hangi telden dem vurursa ben de ona gore konusurum. Allah diyip ardindan mensubu oldugunu belirttigi dini icin zina olan seyi yaparsa bir insan hem tutarsiz olur hem antipatik.. ayni anne olmayi cok isteyip de geregini yetine getirmedigi gibi..

evet konu bir arkadaşımızın yardım isteği, neden velenmediği veya antipatik oluşu da değil. ne şekilde yazarsa yazsın, size uymazsa, antpatikse, cevap vermezsiniz, bilginiz olan bir başlıkta başka bir arkadaşa yardımcı olursunuz mesela, ne yazık ki görüldüğü üzere çoğu kişi bunu yapamıyor.

herşeyden altanlam çıkarıp senaryo yazmamıza gerek yok, yazdıkları bunu magazin yapan şeyler değil, BENCE artık cevap vermezse, cevap vermezsek sataşanlara en iyi cevap olur.

suraya yorum yapacagim sadece..

demekki bizi ilgilendirecek ki fikir sormus.. yazinizdaki 'SANANE' kisminin cevabi bu.

yas itibariyle kimseye hesap vermek zorunda olmayan demissiniz herkes her yasta birilerine hesap vermek demeyelim fikir sorabilmelidir, sordugunda da cevap,ari begenmeyince ukalalik yapmamalidir.

gayet tutarli cevaplar demissiniz onu anlayamadim.. hangisi tutarli. ben kac sayfadir yaza yaza yoruldum tekrarlayayim millet cocuk sahibi olmak icin yillarca cabaliyor ne acilar cekiyor ne cikmazlara giriyor maddi manevi,nbir imza ise konu olan sadece ben bu insanin ya cocugu cok istemesinden suphe duyarim ya da evlenememesiyle ilgili yazmak istemedigi yalanladigi cekindigi bir durumun o,masindan. acik acik dese adam evli ya da boyle boyle bir durum var diye amenna ama o da yok.. bu mu tutarlilik?

madem cok istiyorsun anne olmayi zaman da aleyhe isliyor bir imza bu kadar zor olmamali? haksiz miyim?

ne düşündüğümüzü değil ne yapabileceğini soran bir insan var karşımızda ama bunu görmekten bile aciziz çoğumuz, neden nikah yapamadığı da ilgilendirmez bizi, yapıp yapmayacağı da, nikahsız çocuk yapması size uymuyorsa yardımcı olmazsınız sizde

evet arkadaşlar...hayat mücadelesi...abim..ablam....yiğenlerim....hepsine geleceklerini hazırlayayım...herkez rahat yaşasın derken...iş...kariyer...gurur...fırtınalı aşk derken bir baktım ki yaş 41 olmuş...ne zaman büyüdüm anlamadım..15 senedir aşkımı paylaştığım sevgilimle ilk defa 1 sene önce kazara hamile kaldığımı şiddetli ağrı ve kanamayla hastaneye kaldırıldığımda doktorun hemen kürdaş yapmalıyız 8 haftalık gebelik sonlanmış deyince büyüdüm herhalde...o anki duygularım tarif edilemez...bilinçsizce doktara kurtaramazmısınız diye çaresizce yalvarmam...sevgilimin gözlerindeki şaşkınlık ve acı...beş on dakika annelik duygusunu hissedip sonraki boşluk....ilk defa sevgilime büyük bir aşk ile bağlanmama rağmen ilk defa ona ait olduğumu hissetmem...inanınki tarif edilemez...ben ve sevgilimin çok zor bir hayatı oldu...çok badireler ayrılıklar yaşdık ama kopamadık...kopmaya da niyetimiz yok...ben onsuz o bensiz nefes alamıyoruz...fakat birbirimizede kavuşamıyoruz şimdilik.15 sene olmasına rağmen ilk günki gibi büyük aşkımız..mesafeli düzgün kıymetli saygılı ve tutkuluyuz...düşükten 1 sene sonra çocuk yapmaya karar verdik.verdik vermesinede bu kez çocuk olmuyor iyimi...6 aydır korunmama rağmen olmuyor doktor yumurtaların var dedi...olmaması için bir sebep yok...test yaptım hormanlar sınırda..zaman kaybeme tüp yap dedi....tüp yapayımda acıbademe sordum evlenme cüzdanı şart dedi...iyide biz en erken 1 sene sonra evlenebiliriz..(yanlış anlaşılmasın aşkım evli değil)benim işim ve onun bazı sebeplerinden dolayı biz geç kalmayalım önce çocuk sonra nikah yapalım dedik....cüzdanı daha sonra göstersek dünyanın sonu gelmez ya....tüp bebeğe başladıktan sonra boşanmaya kalkanların tedavisi yarımmı bırakılacak acaba....her neyse benim durumumda olan arkadaşlar varmı sohbet etmek istiyorum...ben doğru adamı buldum doğru karar verdim ama zamanlama yanlış oldu ne yapayım.......:((

son bir alıntı yapmak istedim.
sorduğu soru açık, durumu açık.
inatla evlen demek absürd, en erken 1 yıla evlenebilirim demiş.
neden? bize ne!
artık istediğinii anlayın

Sapkınlık?
Peki yıllardır artık bilinen bir gerçek var, eşcinsellik kalıtsal, hadi bu konu tartışılıyor bilim çevrelerinde de, bazıları anneden X kromozomundan bazıları babadan geçiyor diyor. Fakat bilinen gerçek eşcinsel erkeklerin salgıladıkları hormonlar beyin yapıları erkeklerle değil kadınlarla daha çok ortak noktası var. Buna da hastalık deyin lütfen ama bu şekilde her şekilde "hakaret".
İnancınıza, geleneklerinize uymaya bilir ama hakaret etmenize, aşağılamanıza gerek var mı?

bu benim sahsi fikrim. bir erkegin bir erkekle evlenebilmesi bir kadinin kadnla evlenebilmesi.. birbirlerine sevgi duymasi ve cinsel cekim yasamasi bana gore sapkinliktir. bilmiyorum sizin icin normalse??

siz daha sapik ile sapkinin anlamini bilmediginiz icin..

(sapkinlik: Doğru yoldan ayrılmış olan.
Sapkıya uğramış olan.
Davranışlarıyla yaşadığı toplumun gelenek ve göreneklerine ters düşen, o toplumun yasa ve kurallarına uymamakta direnen, sapınca düşen. )

evet konu bir arkadaşımızın yardım isteği, neden velenmediği veya antipatik oluşu da değil. ne şekilde yazarsa yazsın, size uymazsa, antpatikse, cevap vermezsiniz, bilginiz olan bir başlıkta başka bir arkadaşa yardımcı olursunuz mesela, ne yazık ki görüldüğü üzere çoğu kişi bunu yapamıyor.

neye cevap yazip yazmayacagim beni ilgilendirir avukatlik yapacaginiza siz de kendi fikrinizi yazin, benim yorumlarim madem size 'antipatik' geliyor ilgilenmeyin bana salik verdiginiz gibi.

herşeyden altanlam çıkarıp senaryo yazmamıza gerek yok, yazdıkları bunu magazin yapan şeyler değil, BENCE artık cevap vermezse, cevap vermezsek sataşanlara en iyi cevap olur.

bana gore gayet de magazinsel koskoca kadinin (akliselim yasta ) kalkip da veliath da bilmemne de demesi gulunc hatta baya baya bi magazinsel.

ne düşündüğümüzü değil ne yapabileceğini soran bir insan var karşımızda ama bunu görmekten bile aciziz çoğumuz, neden nikah yapamadığı da ilgilendirmez bizi, yapıp yapmayacağı da, nikahsız çocuk yapması size uymuyorsa yardımcı olmazsınız sizde

yardimci olunacak seyi soyledik karsiliklarini okuyun ya da okumayin.. evlen git tedavi ol, bu kadar basit.

son bir alıntı yapmak istedim.
sorduğu soru açık, durumu açık.
inatla evlen demek absürd, en erken 1 yıla evlenebilirim demiş.
neden? bize ne!
artık istediğinii anlayın

buyrun o zaman siz kendi aklinizla kendi gorgunuz, yasayisiniz hayat gorusunuzle siz yorum yapin..

benim yazdiklarim baya bir takinti olmus nedense.. bana dediginizi uygulayin benle ilgilenmeyn. avukat gibi kalkip da benim her yazdigima cevap yetistireceginize -ILGILENMEYIN- .

ilgilenirseniz emin olun ben de sizinle ilgilenirim ve bu surerrr gider.

saglicakla kalin.

Son düzenleme:
msj tekrari............

Son düzenleme:
Büyük konuşmayın bence.. Hani '' böyle bir zihniyet'' falan... Büyük konuşan başına gelmeden ölmezmiş hatırlatmak isterim...

büyük konuşan değil o,
Tevbe ettiği bir günahtan dolayı birini ayıplayan, aynı günaha müptela olmadan ölmez."
hadisi şerifin doğrusu bu.
bir de günah olduğunu bilip bundan utanan başkalarından gizli kalmasını isteyen kişinin ayıbını araştırmak açığa çıkarmak doğru değildir ve bir şekilde açığa çıktıysa bu kişi hakkında başkalarına bahsetmek gıybet olur. fakat utanmayan saklamayan hatta marifet gibi görenlerin gıybeti olmaz yani bunlar hakkında halkı uyarmak için bahsetmek gıybet değildir.

takıldım bu konuya belkide bazı ortak yanlarımızın olmasından ötürü olabilir.arkadaşımızın durumuna gercekten üzülürken başka nasıl bir yolu olabilir diye düşünürken konu yön deiştirdi şimdi e evlen olsun bitsin diyenlere takıldım.yahu arkadaşlar koskoca kadın bilmiyormu ne yapması gerektiğini sizlerin dediği en kolayı ve en doğrusu ama bu yolu gecipte başka bir yol arıyorsa muhakkak ki çok gecerli engeller yada nedenler vardır ortada.onlar Allah katında birbirlerini helal görmüşler ve bir hayat paylaşıyorlar gelin yardım edelim yargılamıyalım.

takıldım bu konuya belkide bazı ortak yanlarımızın olmasından ötürü olabilir.arkadaşımızın durumuna gercekten üzülürken başka nasıl bir yolu olabilir diye düşünürken konu yön deiştirdi şimdi e evlen olsun bitsin diyenlere takıldım.yahu arkadaşlar koskoca kadın bilmiyormu ne yapması gerektiğini sizlerin dediği en kolayı ve en doğrusu ama bu yolu gecipte başka bir yol arıyorsa muhakkak ki çok gecerli engeller yada nedenler vardır ortada.onlar Allah katında birbirlerini helal görmüşler ve bir hayat paylaşıyorlar gelin yardım edelim yargılamıyalım.

Yok kardeşim, bizim insanlarımız sabahtan akşama kadar tv de kadın programlarında milleti yargılıyor bilmiyormusun. bir takım insanlar çıkıyor hayat hikayelerini anlatıyor, seyirci kadınlar da resmen kavga ediyor yok kocanı neden bıraktın, yok bilmem kimle neden kaçtın. milyonlarca tv başında insan da pür dikkat izliyor. burada da olan aynısı. efenedim bu hanım neden evlenmiyormuş. oraya takıldı kaldı herkes. biz topluca bana ne diyebilen insanlar değiliz. bak dikkat et yollarda bir kaza olur bir kaç tane de o kazaya bakmaya çalışanlar yüzünden olur. tüm ayrıntılarda merakımız tatmin olmadıkça katiyen bir adım öteye geçemiyoruz. bence bırakın cevap vermeyin artık, boşu boşuna polemik oluyor, üstelik de boşuna laf yiyoruz. iki gündür şurada objektif doğrulardan bahsediyoruz diye üstümüze her tür tuhaf etiket yapıştırıldı.

evet söylediklerine tamamen katılıyorum ama bir düşünsek o kadın ne acılar yaşıyor.sonuçta aile kavramını bilen bir kişi yeğenlerinden kardeşlerinden bahsediyor acaba o hiçmi o nikah masasına oturmayı parmağına o alyansı takmayı hayal edip dilemiyormu zannediyorlar.belkide her daldığında yıllardır bu hayalle yanıp tutuşuyor.başına buyruk savruk bir insanmı zannediyorlar kadını.çok ayıp çokkkk asıl biz kadınların onu anlamamız lazım yıllarını hayellerini emeğini namusunu herşeyini severek teslim etdiği adamdan bir bebek istiyor bundan doğal ne olabilirki.Allah hayırlısıyla hepimizenasip etsin bu isteğimizi....

son bir şeyi de özellikle ekleme ihtiyacı duyuyorum. bir arkadaş "birzahmet bi konuyu anlayin ardindan feminizm damarlariniz kabarsin ve 'cagdas' yorumlar yapin" demiş.
1-ben feminist değilim, sadece insan haklarına saygılı demokrat bir insanım. öğretim görevlisi olarak çalışırken hep ticaret hukuku üzerine çalıştım ama yıllardır cinsiyet ayırımı gözetmeksizin istismar edilen, ayırımcılığa maruz kalan, şiddet gören ya da cinsel saldırıya uğrayan, özellikle kadın ve çocuklara ilgili de oldum. burada hiç bir şeyi feministlik adına yazmadım. insan hakları ve vatandaşlık hakları açısından değerlendirdim. burada başka bir forumda eşinden şiddet gören bir arkadaş vardı. ona hukuki haklarını anlattığımda herkes pek bir beğendi de, burada bu bayanı savunduğumda neden böyle kıyamet koptu, "zinayı onaylayan", kişinin evlilik dışı çocuk dğurmasını alkışlayan biri diye yaftalanmış oldum anlamadım.Ne farkı var ki arkadaşlar?
2-konuyu gayet iyi anladığımı sanıyorum ama her kesin benim kadar iyi anladığından emin değilim. bu kadın 41 yaşında, bekar, tüp bebeğe devlet izin vermiyor, konu bundan ibaret. sevgilisiyle neden evlenemediği, sorunları beni ilgilendirmiyor. kalkıp burada yalan söylemiş de olabilir. sevgilisi evli olabilir, kendi evli olup ayrı yaşıyor da boşanmayı bekliyor olabilir, burada müslümanlıkdan bahsediyor da, ateist olabilir hiiiçççç biri önemli değil ve beni zerre kadar ilgilendirmiyor zira evlenebilse böyle bir soru sormazdı, demekki evlenemiyor da soruyor ve ben elimdeki verilerle hareket ederim. kalan ayrıntıları inanın okumanıza bile gerek yok. bir soru sormuş ona 2 öneride bulundum. 1- kıbrısa git 2-hatta bir de devleti dava et zira bu devletin evli ve evli olmayan vatandaşlarına eşit davranmadığı, vatandaşlık haklarında çifte standart uyguladığı bir durumdur.
3-Son olarak, sırf kinaye olsun diye de olsa "çağdaş" olarak adlandırdığınız için teşekkür ederim:))))

evet söylediklerine tamamen katılıyorum ama bir düşünsek o kadın ne acılar yaşıyor.sonuçta aile kavramını bilen bir kişi yeğenlerinden kardeşlerinden bahsediyor acaba o hiçmi o nikah masasına oturmayı parmağına o alyansı takmayı hayal edip dilemiyormu zannediyorlar.belkide her daldığında yıllardır bu hayalle yanıp tutuşuyor.başına buyruk savruk bir insanmı zannediyorlar kadını.çok ayıp çokkkk asıl biz kadınların onu anlamamız lazım yıllarını hayellerini emeğini namusunu herşeyini severek teslim etdiği adamdan bir bebek istiyor bundan doğal ne olabilirki.Allah hayırlısıyla hepimizenasip etsin bu isteğimizi....

arzucel anlamak için empati yapmak gerekir ama ne mümkün ki kimse bunun için çabalamıyor. empati yapmadıkları sürece de esenruhun durumunu zina, eşcinselleri de sapkın diye nitelendirir geçerler. ya bir tek kere şunu düşünmek yeterli: kim bu hayatta diğerlerinden farklı olmak ister?farklı olmak çok mu güzel?hele türkiye'de farklı olmak kolay mı? düşünün ki bir adamı seviyorsunuz, etrafınızda insanlar sırayla evleniyor çoluğa çocuğa kavuşuyor ama siz her ne sebeple olursa olsun evlenemiyorsunuz işte. etrafınızda insanların mutlu aile tablolarınızı gördükçe bilinçli olarak olmasa bile bilinçaltınızda içiniz acımaz mı? neden ben de bunlara sahip değilim diye sormazmısınız?
ya da eşcinselleri ele alalım; bu bir sapkınlık ya da hastalık olsa hepsi koşa koşa gidip tedavi olmaz mı? bir hayat düşünün, daha ergenlik çağınızda kendinizde bir tuhaflık sezmeye başlıyorsunuz, kimselere anlatamıyorsunuz. ömrünüzce sizi hakir görüyorlar, alay ediyorlar. iş vermiyorlar, ev vermiyorlar, aileniz sizi reddediyor, gün geliyor birini seviyorsunuz toplum içinde gezemiyorsunuz.her an bir cinsel saldırıya maruz kalmaktan ya da can güvenliğinizden endişe ediyorsunuz. başınıza bir şey gelse polis bile size farklı davranıyor. yok bunlara maruz kalmak istemiyorsanız da ömrünüzce bir gizlilik içinde yaşayıp aklınıza mukayet olmaya çalışıyorsunuz.birileri bana söylesin kim böyle bir hayat ister?

sadece ilk mesajınızı okudum diğerlerini okumadım ona istinaden yazıyorum yanlışım olursa kusuruma bakmayın. bildiğim kadarıyla türkiyede evlilik cüzdanı şart tüp bebek için bana da saçma geliyor ama şart. onun için formalite nikahı yapsanız düğünü seneye bıraksanız. kanunları değiştiremeyeceğinize göre siz azcık esneklik gösterip nikahı öne alsanız kimseye demezsiniz evlendik diye olur biter kağıt üzerinde kalsın yani

sevgili mrtylmz sizin bir türlü kabullenemediğiniz şu, sizle ben çok farklı düşünceleri paylaşıyoruz. belli ki sizinle benim çok farklı hayat tecrübelerimiz olmuş siz başka pencereden bakıyorsunuz ben başka pencereden. iş hayatım boyunca kadın haklarına ve mağdur kadınlarla hep alakalı oldum. aklınıza hayalinize gelmeyecek hikayeleri olan insanlarla tanıştım.elbette bu olaylara bakış açımı yorumlarımı değiştirdi.
O yüzden siz olaya islami açıdan bakıyorsunuz ben olaya insan hakkı açısından bakıyorum.siz zina diyorsunuz evet sizin dini düşüncenize göre zina ama benim açıma göre olay şundan ibaret: bu kadın 41 yaşında, çocuk istiyor, o çocuğu yetiştirecek imkanlara da sahip. ben kimim ki burada "dur sen evli değilsin çocuk da yapamazsın" diyeyim. biraz gözünüzün önüne getirin allah aşkına. hangi kadına bunu diyebilirsin. diğer yandan 15 senedir biriyle beraberim diyor. dile kolay 15 sene yahu, türkiye'de artık evliliklerin %30'u 15 sene sürmüyor biliyormusun? ki 15 sene olmasa da ne farkeder. oturmuş burada herkes bu kadın neden bu adamla evlenmiyor bak zina işliyor diye tartışıyor. bize ne! neden evlenmiyorsa evlenmiyorlar... zina işliyorlarsa onların zinası. hem biz insanların kapalı kapıları ardında ne olduğunu ne biliyoruz? bu kadın yurtdışında yaşasaydı belki de şimdiye çoktan tüp bebek yapmıştı, bu ülkede izin vermiyor olmaları onun suçu mu? Türkiye'de neden bu şart konmuş bilmiyorum inanın, bir hukukçu olarak kanun koyucunun niyetini bilmiyorum. Bu ülkede başkasının spermi ya da yumurtasıyla tüp bebek de yasak mesela bu yasağın sebebini de anlamıyorum. İnsanlar bir umut yurtdışında arıyorlar çareyi, bu da doğru mu sizce?
İkinci olaraktan karşınızdaki insanlar için çok peşin yargılısınız. mesela bakın ben hiç ben zinayı normal görüyorum demedim. ama öyle demişim gibi beni töhmet altında bırakmışsınız. halbuki ben şunu söyledim hep: kanun bile bu insanların ilişkisine bir müeyyide koymamış. sizlerin iddia ettiğiniz gibi gayrımeşru şeklinde bir etiket koymamış. o yüzden sizlerin koyması da doğru olmaz. eşcinsellerle evliliklerle ilgili de "sapkınlığın meşrulaştırılması" demişsiniz. bakın bu da çok ayırımcı bir ifade. insanları ırk, din, cinsiyet olarak ayırmak bence insanlık suçudur. bugün artık bir çok ülkede sizin safettiğiniz sözleri sarfetmek suç, ki çok yakında bizim ülkemizde de öyle olacak.
bunların dışında sizin duymak istedikleinizi söyleyip sizi hayal kırıklığına uğrattıysam kusura bakmayın. sizin düşüncenize de saygım var.elbette ki siz de kendi yargılarınıza göre davranırsınız ama rica ederim başka bir insana kalkıp da vur abalıya yapmayalım.hele bu insan bir kadınsa. o kişiyi toplumsa baskılarla yıldırtmakla elimize ne geçecek. tutun ki bu kadın 2-3 yıl sonra evlendi ama bu sefer çok geç kalındığından çocuk sahibi olamadı. o zaman ne olacak?

bu ülkede başkasının spermi ya da yumurtasylıada tüp bebek yasak bunu anlamıyorum demişsiniz ama bide şunu düşünün her ay yumurta ve sperm satıp para kazananlar var ve onların spermleriyle ve yumurtalarıyla tedavi olup bebeği olanları düşünün ileride bu çocukların evlilik zamanlarını düşünün nerden bilecek kardeşşi olmadığını sorarım size ?? hani neden yasak olduğunu anlamıyormuşsunuzya işte evlilik cüzdanı şartı bu tip nesil karışmasını engelliyor

bu ülkede başkasının spermi ya da yumurtasylıada tüp bebek yasak bunu anlamıyorum demişsiniz ama bide şunu düşünün her ay yumurta ve sperm satıp para kazananlar var ve onların spermleriyle ve yumurtalarıyla tedavi olup bebeği olanları düşünün ileride bu çocukların evlilik zamanlarını düşünün nerden bilecek kardeşşi olmadığını sorarım size ?? hani neden yasak olduğunu anlamıyormuşsunuzya işte evlilik cüzdanı şartı bu tip nesil karışmasını engelliyor

merhabalar, yasa koyucunun derdinin hiç de sizin bahsettiğiniz risk olduğunu sanmıyorum. bakın geçenlerde bir gazete haberi vardı. adamın biri kimliğini kaybetmiş. kaybolan kimlikle birileri gidip adamın adına şirket açmış, çekler kesmiş, etrafı dolandırmış. bunun üzerine kimlik sahibi adamı hapisle cezalandırmışlar. adam 45 gün hapis yattıktan sonra en sonunda bu dolandırıcıların kendi kimliğiyle işlem yapan başka birileri olduğunu kanıtlamış, dava düşmüş. aradan üç dört ay geçmiş, bu sefer başka bir mahkemeden ciddi bir borç ve tutuklama emri gelmiş. adam dayanamayıp yeniden hapse girme korkusundan dolayı intihar etmiş. demem o ki bizim o kadar yetersiz bir hukuk sistemimiz var ki bir mahkemenin diğerinden bile haberi yok. bu tip kimlik hırsızlığı hikayelerini yıllardır okuyoruz ama yıllardır kimlik hırsızlığı ya da bilişim suçlarıyla ilgili bile düzenleme yapabilmiş değiliz. bu kadar basit konuları bile düzenleyememişken hele ki böyle sperm donasyonu, yumurta donasyonu ile ilgili yasalar koymak bizim için çook komplike. komplike olduğu için de devlet yasak deyip geçiyor.
diğer yandan bahsettiğiniz riske gelince; herşeyden önce kimse öyle sebil gibi her ay yumurta ve sperm bağışlayamıyor. bu işi ABD'de yapan çok ciddi merkezlerden biliyorum, kendiniz ve üst soyunuz da dahil olmak üzere çok ciddi sağlık kriterlerinden eğitiminize kadar her şeyi inceliyorlar. binlerce insandan ancak onlarcası uygun görülebiliyor. ha yine de bu riski sıfıra indirmek istiyorsak, ortak bir bilgi sistemi kurulur, her bir kişiden sadece bir kere donasyon alınabilir ve bir tek çifte kullanılabilir olur biter.
ikinci olaraktan bir de şöyle düşünün; bu ülkede bir yığın çift ciddi kısırlık problemleriyle boğuşuyor. yumurta üretemeyen kadınlar var ya da hiç sperm üretemeyen erkekler. ve bu çiftlerden bir kısmı öyle bir noktaya geliyor ki kendilerinden ümidi kesip artık başkalarının spermi ya da yumurtasıyla çocuk yapmaya karar veriyor. ha bu sadece yabancı birilerinin spermi ya da yumurtasını da kapsamıyor. kimisi de var bildiği tanıdığı insanlarla bunu yapmak istiyor. misal kız kardeşinin, arkadaşının yumurtasını dahi alan var, tabii kimisi de var tamamen isimsiz yani anonymous donasyonları tercih ediyor. ama burada hepsi yasak. o zaman ne yapıyorlar kalkıp yurt dışında bir merkezin yolunu tutuyorlar. rica ederim tüp bebek bölümünde aratın, yumurta donasyonu ya da sperm donasyonu ile ilgili muhakkak bir şeyler bulursunuz. yani insanlar bunu kafaya koyduktan sonra ne engelliyor? olsa olsa maddiyat, onu da temin etti mi zaten yaptırıyorlar. benim sorduğum soru şu, madem bunu insanlar zaten yapıyor neden doğru dürüst bir yasa çıkartıp da bunu kontrol altında kendi yurdumuzda yapamıyoruz. niye insanlar yurtdışına taşınıyor.üstelik çoğu internetten buldukları iyi mi kötü mü belli değil yerlere gidiyorlar.neyi kime yasaklıyoruz anlamıyorum ki...

son olarak bir şey daha eklemek istedim. sizce gerçekten evlilik cüzdanı nesil karışmasının teminatımıdır? yani riski sıfıra indiren bir şey mi? yahudilerin bir sözü vardır "anan anandır ama baban belki babandır" der. o yüzden yahudilik anneden çocuğa geçer. ya da islamiyette cenazede mefta annesinin ismiyle anılır. bu ülkede evli olan bir erkeğin başka bir kadından da çocuğu olduğunu hiç mi görmedik? tv lerde insanlar hayatları boyunca tanımadıkları, yüzünü ismini bilmedikleri kardeşleriyle buluşuyorlar bazen. demek ki risk zaten hep varmış...

son olarak bir şey daha eklemek istedim. sizce gerçekten evlilik cüzdanı nesil karışmasının teminatımıdır? yani riski sıfıra indiren bir şey mi? yahudilerin bir sözü vardır "anan anandır ama baban belki babandır" der. o yüzden yahudilik anneden çocuğa geçer. ya da islamiyette cenazede mefta annesinin ismiyle anılır. bu ülkede evli olan bir erkeğin başka bir kadından da çocuğu olduğunu hiç mi görmedik? tv lerde insanlar hayatları boyunca tanımadıkları, yüzünü ismini bilmedikleri kardeşleriyle buluşuyorlar bazen. demek ki risk zaten hep varmış...

elbette ki evli bir insanın başkasından çocuğu olduğunu çok gördük maalesef ..ama burda konu o değil bu ülkenin tüp bebek yasası ..Allahtan korkan zaten bütün kurallara uyar ama korkmayanda her istediğini yapar mesela demişsiniz işte başkasından sperm yada yumurta donasyonuyla tüp bebek.. yaptıran birinin çocuğu olmuş amaa 5 senedir hastalıkla uğraşıyormuş bu riskde her zaman var ..
birde ben konu sahibine seslenmek istiyorum tüp bebek öyle çok basit bir tedavi değil çokkk zor ve yıpratıcı ..insanın çelik gibi sinirleri olması lazım ben 5 senedir denemediğim tedavi kalmadı en yorucu ve yıpratıcı olansa tüp bebek ..bide demişya hiç birşey garanti değil tüp bebekte garanti değilki ilk denemede olması ben 4 sefer denedim olmadı sonunda pes ettim ki benim doktorum her zaman senden çok ümitliyim çünkü yaşın genç diyordu benim yaşımdda 31 genç dğilim diyordum doktoruma oda benim 40'lı yaşlarda da hastalarım var onlara göre çok iyisin diyordu yani çok zor prosedürler bilmem imzalar üst üste kaç tedavi birde bunun nikahsız başka bir yere gidip gelinerek yapıldığını düşün
birda bazı üyeler sizene kadın derdini yazmış ona cevap verecek yerde yargılamışsınız filan yazmışlar..ama insanların görevlerinden biride yanlış birşey yapanı uyarmak ona doğruyu tavsiye etmek yine uymassa kendi bileceği iş tabii ama her koyun kendi bacağından asılır deyipte çekilmek olmaz bir yerde okumuştum behlül dana herkese karışıro iş öyle yapma yanlış yapıyorsun diye etrafını uyarırmış tabi bundan bıkmışlar ve kadıya şikayete gidip her koyun kendi bacağından asılır bize karışmasın demişler kadıda behlüll danaya böyle böyle milllet senden şikayetçi demiş bunun üzerine behlül dana gidip her köşeye koyun leşleri asmış bacaklarından zamanla o koyunlar kokmaya başlamış bu sefer kokudan rahatsız olup yine kadıya gitmişler behlül dana çağırılmış ve her koyunu kendi bacağından astım işte niye rahatsız oldunuz demiş

Allah tüm isteyenlere hayırlı sağlıklı evlatlar versin inşallah

Back