• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlendikten sonra soyismini değiştirmemek

Hayır millet şeyyapmış ya dert sanki şu kızcağız başka adamın evine girecek yanlışlıkla
Pardon soyisminden bilemedim deyip :KK70:
Çok okumadım o yorumları. :D Bir arkadaş evlendikten sonra başka bir şehire gitmişti. Lojmanda kalıyorlar, markete çıkıyor, dönünce de binalar aynı olduğu için yandaki binaya girip aynı kata çıkıyor. Anahtar kapıya girmiyor ve evdekiler de noluyor diye kapıyı açıyor. :D Olabilir de yani. Ama soy isimle alakası yok.
Düşünsene aynı soy isme sahip herkesin eşlerini karıştırdığını. Ben gideyim buradan ya. :D

başta da yazdım ama anlamadınız. Ya anaerkil ya ataerkil olacak evlenecekseniz ..

50-50, birey olarak, insan olarak, ezmeye bastırmaya çalışmayan 2 saygılı insan olarak evlensek olmuyor mu? İlle kafada 'erk' itelemesini taşımak mı gerek, sadece insan olmak neden bu kadar zor?

Kesinliklee ! Ben de bunu kastediyorum. Evlenince erkeğin soyadını alınca onun malı olacağımızı ya da beyimizin sözünün geçeceğini sanıyorlar. Ama aksine toplumda böyle olduğu için mecbur bırakılıyoruz. Biraz da göstermelik. İki soyad kullanılınca da yine kadın soyad almış oluyor yani gene çözüm bu da değil bence.
Ayrıca benim annem babamın soyadını aldı ama bizde annem baskındır kararları genelde o verir.
Simdi toplum baskisi falan diyoruz ya aslinda bir önce ki mesajimda dini konuya girmemek icin yazmadim ama aslina bakarsaniz dini olarak esinizin soy adini alamiyorsunuz.
Mune yorumum kesinlikle dini degildir, sadece durum tesbitidir.. bu mesajdan alinti yapilarak konuya eklenen, eklenecek olan dini yorumlar hakkinda sorumluluk Kabul etmiyorum.

Ben iki soyisim kullanıyorum, size de tavsiye ederim. Eşimin soy adını da alma isteğim çocuklarımla aynı soy ismi taşıma isteği, ilerde okul çağında kafa karışıklığına yol açmamak. Birde evlenecek kadar aşık olduğum adamın soyadını taşımak da isterim aynı zamanda kurduğum çekirdek ailenin bir sembolü gibi geldiğinden bana, tıpkı alyans takmak gibi bir sembol ama çok değerli.

yanlış anlamayın ciddi ciddi soruyorum bu tam olarak nerede yazıyor? ve ufak bir düzenleme kız isteme kadar saçma bir durum var mı? neyi neyden istiyorsun pazardan mal mı alıyorsun?
Gelenekler yazılı kurallar değildir.Farklı bir ülkede yaşıyorsun galiba.Sana saçma gelebilir ama ülkenin çoğu benimsemişse uzun yıllar da sürdürüyorsa kültüre yerleşir.

50-50, birey olarak, insan olarak, ezmeye bastırmaya çalışmayan 2 saygılı insan olarak evlensek olmuyor mu?
yok olmuyo. iki kişi aynı eve girince illa ki bi düelloya çıkıp baskın olanın yendiği ezik olanınsa sömürüldüğü bir düzene geçiyorlar :D

50-50, birey olarak, insan olarak, ezmeye bastırmaya çalışmayan 2 saygılı insan olarak evlensek olmuyor mu?
Ben öyle bir şey demedim. Beyinin haberi var mı demek erkeğin sözü geçer demek değil mi? Ben de erkeğin soyadını aldınız diye üzülmeyin ezilmezsiniz diyorum.

Amaaaan , yeniliğe açık bir insanım
Tabii ki müstakbel kocamın soyadı bir karabacak olur, efendime söyleyeyim sakallı olur, ördek olur , tabii ki istemem onun soyadını almayı.
Ama şöyle adıma yakışan, tok bir soyisim olur , umrumda olmaz kocişimin soyisimi ile yola devam ederim:) benim ablam mesela , kocasının soyadı öyle güzel ki, millet o soyadı cocuklarina isim diye veriyor. Anlamı güzel, söylenişi güzel, ismine yakışıyor. Kız da tabii ki bıraktı kendi soyadını ,kocasina geçti. Öyle soyadım olsa ben de birakirim açıkçası:)
'ille de benim soyadimi alacaksın,ben erkegim' kafası, evet itici. Ama nihayetinde soyadı veren de baba - baba soyu. Yani, alıştığımız için normal geliyor ama bu da ayrı bir gerici - ataerkil hadise.
Bir erkeğin soyadını almamak için hunharca mücadele etmenin alemi yok,çünkü Devam etmek istediğin soyad zaten başka bir erkeğe (dedene) ait...
O yüzden benim için önemsiz.
Hem değişiklik iyidir

Nasıl yani?
Annemle babam 1987'de Almanya'da konsoloslukta evlenmişler. Orada babamın kütüğüne geçirmişler.
Hala niye öyle ki? Bilmediğim bu konuda beni aydınlatın. 😂
Kadının kütüğü yazmıyor mu?
Yok. Kocanın kütüğüne geçiyorsun. Geldiğin kütük falan da yazıyordu ama yanlış hatırlamıyorsam. Yine bir anı: evlendikten sonra ilk doktor ziyaretim, aile hekimi (yeni kendisi) eşimin memleketini söyleyerek neresindensin dedi. Ne alaka ya ben oralı değilim ki diye düşünürken evlendiğim aklıma geldi. :D

Simdi toplum baskisi falan diyoruz ya aslinda bir önce ki mesajimda dini konuya girmemek icin yazmadim ama aslina bakarsaniz dini olarak esinizin soy adini alamiyorsunuz.
Mune yorumum kesinlikle dini degildir, sadece durum tesbitidir.. bu mesajdan alinti yapilarak konuya eklenen, eklenecek olan dini yorumlar hakkinda sorumluluk Kabul etmiyorum.
Anlamadım dinle ne alakası var ?

Ben iki soyisim kullanıyorum, size de tavsiye ederim. Eşimin soy adını da alma isteğim çocuklarımla aynı soy ismi taşıma isteği, ilerde okul çağında kafa karışıklığına yol açmamak. Birde evlenecek kadar aşık olduğum adamın soyadını taşımak da isterim aynı zamanda kurduğum çekirdek ailenin bir sembolü gibi geldiğinden bana, tıpkı alyans takmak gibi bir sembol ama çok değerli.
çok saygı duyuyorum düşüncenize. peki evlenecek kadar aşık olduğunuz adam sizinle aynı soyadına geçer miydi çocuklarıyla da aynı soyadında olmak için? ben şuan olayın bu noktasına geldim çünkü.

Gelenekler yazılı kurallar değildir.Farklı bir ülkede yaşıyorsun galiba.Sana saçma gelebilir ama ülkenin çoğu benimsemişse uzun yıllar da sürdürüyorsa kültüre yerleşir.

Öyle bir şey olmaz ki.
Gelenekleri sorgulamasak nasıl ilerleyecek ve gelişecektik bunca yıldır?
Düşünsenize hala 15. yüzyılın geleneklerini taşıdığımızı.
Gelenekler sembolik olduğu sürece şirin olabilirler ama değişen zamana da uyum sağlamak ve esnemek zorundalar...

Haklısınız bence. Neden kadın evlenince yıllardır kullandığı isminden ailesinden kütüğünden vazgeçiyor hiç anlamıyorum. Ben de iki isimliyim eşimin soy adını alıp destan gibi isim yazmak istemem sürekli. Umarım ben evlenene kadar kadının dava açmadan da kendi soyadında kalabilme hakkı gelir. Siz de düşüncenizden vazgeçmeyin bence. Soyadınız farklı diye ilişkinizden bir şey eksilmez.

gelenekler yazılı kurallar değilse de kişiden kişiye uygulanışı değişebilir. sizin buraya zorunluluk olarak yazdıklarınızın çoğu sizin dayatmanız.

çok saygı duyuyorum düşüncenize. peki evlenecek kadar aşık olduğunuz adam sizinle aynı soyadına geçer miydi çocuklarıyla da aynı soyadında olmak için? ben şuan olayın bu noktasına geldim çünkü.

Geçmezdi, çünkü toplum kadınları hammaliye işlerini kabul ediyor, ezilip büzülmeye razı oluyor. Erkekler olmuyor. Kısacası ben hamalım dersen sırtına binen çok oluyor.

Merhabalar. Evlendikten sonra eşinin soy ismini almayan var mı? sevgilimle geçen gün bu konuda tartıştık biraz. Bu konunun onun için epey önemli olduğunu söyledi. Bugün bu konuyu tekrar konuştuğumuzda tekrar düşündüğünü ve bana hiçbir konuda baskı yapmak istemediğini söyledi. İçten içe istediği hala evlilikte onun soyadını almam ama ben bunun biraz gerici olduğunu düşünüyorum. Yıllarca bu soyadı ve kimlikle yaşadıktan sonra bambaşka bir isim ve kimlik istemiyorum. Bütün sosyal çevrem ve devlet dairelerinde şimdiki ismim olacak sonuçta ve bu yüzden kafa karışıklığı yaşandığını çokça duydum. Böyle bir şansım varsa ben eski ismimle devam etmek isterim doğrusu. Sizin de düşüncelerinizi merak ettim. Bu arada şuanda evlilik düşünmüyoruz. Sadece tartıştığımız bir konuda sizin de görüşlerinizi merak ettim.
Ablamda evlendi kimlikte ilk kızlık soyadı sonra kocasının soyadı var eniştem sıkıntı yapmadı sağolsun 🤗 sizde öyle yapabilirsiniz

Back