• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlendikten sonra soyismini değiştirmemek

Kesinliklee ! Ben de bunu kastediyorum. Evlenince erkeğin soyadını alınca onun malı olacağımızı ya da beyimizin sözünün geçeceğini sanıyorlar. Ama aksine toplumda böyle olduğu için mecbur bırakılıyoruz. Biraz da göstermelik. İki soyad kullanılınca da yine kadın soyad almış oluyor yani gene çözüm bu da değil bence.
Ayrıca benim annem babamın soyadını aldı ama bizde annem baskındır kararları genelde o verir.
Baskinlikla alakası yok ki bu durumun. Zihniyet meselesi. Ben o soy isim mevzusunda yaşanan olayı eşime anlattım. Senden izin almadım ama böyle böyle oldu diye. Yüzüme baktı kaldı adam. :D Diyecek hiçbir şey bulamadı. Benim soy ismimi alabilseydi eşim alırdı mesela.
Ben çok takılmıyorum böyle şeylere. Karşımdaki insana bakarım sadece. Beni insan olarak mı görüyor o önemli.

Birşeyler değiştirmek istiyorsak erkek çocuklarımızı yetiştirirken değiştireceğiz. Gelecekte ne olacaksa, kadın nerede olacaksa, nasıl görülecekse, ona nasıl davranilacaksa bunu biz yaratacağız. Benim fikrim böyle.

evet yakında mezun olacağım ve ismimin geçtiği belgeler epey fazla olacak. onlar karışmaz mıydı o zaman?

Karışır
Özellikle birileri makalenizi, posterinizi vs referans olarak kullanıyorsa literatürde karışıklığa yol açar
Zaten böyle gerekçesi olan çoğu kadın değiştirmiyor soyadını
Bunu güzellikle açıklayın bence
Eğer size çok ters değilse adınızın sonuna göstermelik ekletirsiniz
Benim çoğu hocam hala kızlık soyadını kullanıyor makalelerde ama isimlerinin sonunda eşlerinin soyisimleri olsa bile

toplumda genel böyle olmasından şikayet ediyorum ben de burada zaten? bana fikrimin yanlış olduğunu kasteden mesajlar yazmaktansa neden böyle yazmadınız baştan? biz de mecbur bırakılıyoruz ama napalım elimizden ne geliyor ki deseniz belki katılırdım size biraz daha...
başta da yazdım ama anlamadınız. Ya anaerkil ya ataerkil olacak evlenecekseniz ..

şaşkınım. evlilik cüzdanıyla gezmek gerekecek o zaman değiştirmezsem :KK70:

Kim, neden karıştırsın ki ya
Bir de neden herkes bilmek zorunda kimin kimle evli olduğunu
Eğer belge gerektiren resmi bir işse de ispatı kolay yani
Yoksa insan eşini karıştırır mı
Gereksiz kuruntular :D

Merhabalar. Evlendikten sonra eşinin soy ismini almayan var mı? sevgilimle geçen gün bu konuda tartıştık biraz. Bu konunun onun için epey önemli olduğunu söyledi. Bugün bu konuyu tekrar konuştuğumuzda tekrar düşündüğünü ve bana hiçbir konuda baskı yapmak istemediğini söyledi. İçten içe istediği hala evlilikte onun soyadını almam ama ben bunun biraz gerici olduğunu düşünüyorum. Yıllarca bu soyadı ve kimlikle yaşadıktan sonra bambaşka bir isim ve kimlik istemiyorum. Bütün sosyal çevrem ve devlet dairelerinde şimdiki ismim olacak sonuçta ve bu yüzden kafa karışıklığı yaşandığını çokça duydum. Böyle bir şansım varsa ben eski ismimle devam etmek isterim doğrusu. Sizin de düşüncelerinizi merak ettim. Bu arada şuanda evlilik düşünmüyoruz. Sadece tartıştığımız bir konuda sizin de görüşlerinizi merak ettim.
Eski soyadınızı kullanırsınız ekstra eşinizin ki de olur çok karışıklık olmaz artık herkes o şekilde kullanıyor

Bu gericilikse evlenmeniz de gericilik olur.Kız isteme nasıl gelenekse bu da gelenektir.Gelenekler ya tümden alınır ya da tümden reddedilir.İşine gelen alınıyorsa iki yüzlülük olur.
yanlış anlamayın ciddi ciddi soruyorum bu tam olarak nerede yazıyor? ve ufak bir düzenleme kız isteme kadar saçma bir durum var mı? neyi neyden istiyorsun pazardan mal mı alıyorsun?

Aslında işin içine girildiğinde erkeğin soyadını almak,onun kütüğüne geçmek resmiyete göre bir nevi onun himayesi altına girmektir. Benim için soyadın hiçbir önemi yok, birkaç sene sonra belki ad soyad yerine devlet için sadece kodlardan ibaret olacağız ki zaten adımız ve soyadımızdan önce artık tc kimlik numaralarımız baz alınıyor, bu bile geleceğe dair bir işaret. Soyadı kanunu tamamen resmi karışıklığı önlemek ve doğacak olan çocukların babasını resmi olarak belirlemek için var oldu fakat ülkemizde bu resmen gurur meselesi hatta bazı kesim soyadını soyun devamı olarak gördüğü için illa erkek çocuk isterim moduna giriyor ve bunu önlemenin en baş yollardan bir tanesi kadını bu konuda da mağdur etmeyecek bir çare bulmak. Sanırım sizin de asıl derdiniz bu adaletsizlik ve gayet haklısınız ama bu konuyu aşmamız için daha çok yolumuz var.

Aile birliği kadının soy adını erkek alsa da olur, kadın erkeğin soy adını alsa da olur.

Çocukların kafası niye karışsın?! Hele ki eşit olduklarını öğrendikleri bir zamanda.

Bir insan (kadın veya erkek) kimliğini hür iradesiyle değiştirir, toplumdaki değer yargılarına göre değil.

Peygamber efendimizin zamanında kadınlar hep kendi adlarını kullanırlarmış soyları belli olsun ve unutulmasın diye. Kendi kimliğini korumak bu olsa gerek.

Aile birliği sevgi, saygı, sadakat, mutluluk, huzur için kurulur, kim dominant diye değil.
Yetişkin insanlar bu konuları konuşabilmeli ve sağlıklı karar verebilmeli. Bunun bir tartışma konusu olması bile bana son derece antipatik ve saçma geliyor.

Son düzenleme:
Kim, neden karıştırsın ki ya
Bir de neden herkes bilmek zorunda kimin kimle evli olduğunu
Eğer belge gerektiren resmi bir işse de ispatı kolay yani
Yoksa insan eşini karıştırır mı
Gereksiz kuruntular :KK70:
öyleymiş ya işte kargosunu vermiyorlarmış eşinin. aynı soyadlıysa veriyorlarmış. gerçi o da baya saçma aynı soyada sahip kaç bin kişi vardır kesin. :D

Soyismine gelinceye ladwr kütük değiştirme saçmalığı var. Evlenince hooop eşinin yani dolaylı yoldan kpnin kütüğüne geçiyorsun. Evlendikten 1 hafta sonra e devlete girmiştim kütük kısmını görünce çok içlenmiştim. Geçenlerde detaylı şekilde kurcaladım. Epey bi moralim bozuldu yine :D

Soyismine gelinceye ladwr kütük değiştirme saçmalığı var. Evlenince hooop eşinin yani dolaylı yoldan kpnin kütüğüne geçiyorsun. Evlendikten 1 hafta sonra e devlete girmiştim kütük kısmını görünce çok içlenmiştim. Geçenlerde detaylı şekilde kurcaladım. Epey bi moralim bozuldu yine :KK70:

Bunu değiştirmemenin yolu yok mu peki?
Ben kendi ailemin kütüğünde kalmak istiyorum belki, ne acayip

Soyismine gelinceye ladwr kütük değiştirme saçmalığı var. Evlenince hooop eşinin yani dolaylı yoldan kpnin kütüğüne geçiyorsun. Evlendikten 1 hafta sonra e devlete girmiştim kütük kısmını görünce çok içlenmiştim. Geçenlerde detaylı şekilde kurcaladım. Epey bi moralim bozuldu yine :KK70:
ağlarım ben ya ne alakaaaaa

Back