• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlendikten sonra soyismini değiştirmemek

çok saygı duyuyorum düşüncenize. peki evlenecek kadar aşık olduğunuz adam sizinle aynı soyadına geçer miydi çocuklarıyla da aynı soyadında olmak için? ben şuan olayın bu noktasına geldim çünkü.
Geçerdi, hatta çok daha ciddi fedakarlıklar yaptı, işini gücünü, yaşadığı şehri değiştirip yanıma geldi. Şöyle de bir durum var eğer ki ben kendi soyadımı kullanmak istiyorum deseydim kararıma da saygı duyacağına da eminim.

Gelenekler yazılı kurallar değildir.Farklı bir ülkede yaşıyorsun galiba.Sana saçma gelebilir ama ülkenin çoğu benimsemişse uzun yıllar da sürdürüyorsa kültüre yerleşir.

30yıl önce kanlı çarşaf adeti de vardı, evlilik içi tecavüz de suç değildi, bazı ülkelerde kürtaj hakkı da yoktu. Kadınlar bu ne biçim iş bu gelenek kalksın dediler o gelenek öldü, biz hakkımızı isteriz dediler yasalar değişti. 200 yıllık geleneklere körükörüne bağlı kalırsak bu toplum nasıl ilerler?

yanlış anlamayın ciddi ciddi soruyorum bu tam olarak nerede yazıyor? ve ufak bir düzenleme kız isteme kadar saçma bir durum var mı? neyi neyden istiyorsun pazardan mal mı alıyorsun?
Cok keskin düsünceler bunlar. Yas ufak mı?
Günümüzde kız isteme geleneksellikten ve büyüklere verilen degerden geliyor. Zaten kisiler anlasıp evleniyor, beni istemeye geldiklerinde babamın olamaz verememmm demeyecegini zaten herkes biliyordu. Serbest-relax bir insanımdır ama asla rahatsız olmadım, ataerkillik olarak görmedim. Hatta cok keyifliydi gülerek anımsarım -20li yasların basında ben de sizin gibi düsünüyordum bu arada-

Bunların dısında alıstıgınız durumu bırakamıyor olusunuz normal ama soyismimizi kendimiz secmedik her halükarda ataerkillik babadan gelen soyisim yani.... ben kütügümün degismesine cok üzülmüstüm mesela. Yeni soyadımı da henüz benimseyemedim -yeni evliyim- baktıkca üzülüyorum ama ayyyy istemem kullanmam falan tavırlarım olmadı. Biz artık bir aileyiz. Ek olarak sadece kendi kullanacagımı söylesem esim karsı cıkmazdı.

Bu senin kararin ben hem kendi soy adimi hem esimin soy adini kullaniyorum iki soy adim var ama cevremde sadece kendi soyadini kullanan insanlarda var ama cevre faktoru cok basini agritti kadinin bu senin hayatin bence soyadinin onemi yok onemli olan ne kadsr mutlu oldugun

Haklısınız bence. Neden kadın evlenince yıllardır kullandığı isminden ailesinden kütüğünden vazgeçiyor hiç anlamıyorum. Ben de iki isimliyim eşimin soy adını alıp destan gibi isim yazmak istemem sürekli. Umarım ben evlenene kadar kadının dava açmadan da kendi soyadında kalabilme hakkı gelir. Siz de düşüncenizden vazgeçmeyin bence. Soyadınız farklı diye ilişkinizden bir şey eksilmez.
teşekkür ederim böyle bir desteklenme duygulandırdı açıkçası. sevgiler :)

Cok keskin düsünceler bunlar. Yas ufak mı?
Günümüzde kız isteme geleneksellikten ve büyüklere verilen degerden geliyor. Zaten kisiler anlasıp evleniyor, beni istemeye geldiklerinde babamın olamaz verememmm demeyecegini zaten herkes biliyordu. Serbest-relax bir insanımdır ama asla rahatsız olmadım, ataerkillik olarak görmedim. Hatta cok keyifliydi gülerek anımsarım -20li yasların basında ben de sizin gibi düsünüyordum bu arada-

Bunların dısında alıstıgınız durumu bırakamıyor olusunuz normal ama soyismimizi kendimiz secmedik her halükarda ataerkillik babadan gelen soyisim yani.... ben kütügümün degismesine cok üzülmüstüm mesela. Yeni soyadımı da henüz benimseyemedim -yeni evliyim- baktıkca üzülüyorum ama ayyyy istemem kullanmam falan tavırlarım olmadı. Biz artık bir aileyiz. Ek olarak sadece kendi kullanacagımı söylesem esim karsı cıkmazdı.
21 yaşındayım. saygı duyuyorum.

Onu kim demiş, o ne demek anlayamadım😶
Bahsettiğim şeylerin yazdığınız 2.cümleyle zaten bir alakası yok.
Ya nüfus dairesindeki memur bana eşinden izin aldın mı diye sormuştu dedim ya. Onu diyor sanırım ama benim öyle bir üzüntüm yok, eşim mi baskın olacak diye düşünsem zaten evlenmezdim. Üzüldüm de dememiştim sadece zihniyetlerin nasıl olduğunu anlatmak için yazmıştım o anıyı. Anlamıyorum.

Ben de konu açmıştım zamanında. 2 ismim uzun soyismim ve eşimin de uzun soyismi var diye kendi soyadımı almadım. Hala kimliğime baktıkça üzülürüm 🥺
Güldüm ama yazım şeklin sevimli geldiğinden yanlış anlamayın 😀

Ben iki soyisim kullanıyorum. Resmi olmayan yerlerde kendi soyismimi söylerim ama resmiyette eşimin soyisminin olması rahatsiz etmiyor beni. Bunu hayat memat meselesi, bireysel hak, eşitlik, gericilik gibi bir düzeyde de görmüyorum. Görmek zorunda mıyım değilim. Bunları gelen yorumlara için halka açık yazdım.

6 yıldır evliyim. Bir çocuğum var. Eşime dava açıp kendi soyadımı aldım. Avukat masrafı dışında ve geçen zaman dışında dava ve soyadı değişimi bir yılı buldu. Hakim de bu konuların artık davalık olmaması gerektiğini nufüs idaresinde çözülmesi gerektiğini de belirtti. Ve sadece kendi soyadımı kullanıyorum. 35 yıllık adım ve soyadımdı değiştirmek istemedim. Çocukla ilgili bir karışıklık yaşamadım. Aile soyadımız hala eşimin soyadı, eşimin soy kütüğünde kayıtlıyım. Nasıl bir karışıklık olacağını da merak ediyorum.
Sevgilinizin size soyadını dayatmasını da doğru bulmadım. Siz kendi isteğinizle kullanmak isterseniz o ayrı. Dayatması yanlış bence.

Bu senin kararin ben hem kendi soy adimi hem esimin soy adini kullaniyorum iki soy adim var ama cevremde sadece kendi soyadini kullanan insanlarda var ama cevre faktoru cok basini agritti kadinin bu senin hayatin bence soyadinin onemi yok onemli olan ne kadsr mutlu oldugun
ikimizin de mutlu olduğu ortak yolu buluruz umarım. karşımdaki insanın fikirleri önemli evlilik gibi bir durumda. herkes mutlu olsun musmutlu olalım :D

gelenekler yazılı kurallar değilse de kişiden kişiye uygulanışı değişebilir. sizin buraya zorunluluk olarak yazdıklarınızın çoğu sizin dayatmanız.
Kural tektir ya uyarsın ya da uymazsın.Uygulanışı değişebilir demek mantıksız olmuş.Kız istemeye ya gidersin ya da gitmezsin farklı şekillerde kız istemeye gideyim diyemezsin.Kim neye uyarsa uysun.Kimine doğru gelir kimine yanlış.Ben burda işine geleni benimseyip gelmeyeni benimsememekten bahsediyorum.

Ya nüfus dairesindeki memur bana eşinden izin aldın mı diye sormuştu dedim ya. Onu diyor sanırım ama benim öyle bir üzüntüm yok, eşim mi baskın olacak diye düşünsem zaten evlenmezdim. Üzüldüm de dememiştim sadece zihniyetlerin nasıl olduğunu anlatmak için yazmıştım o anıyı. Anlamıyorum.
dediğiniz zihniyet böyle düşünüyor ama erkekten söz alınır onun sözü geçer diyor. ben de soyadı alınca böyle bir şey olmuyor zaten diyorum. Nitekim siz de eşinizin soyadınızı almışsınız ve öyle ataerkil bir durum olmadı diyorsunuz

Son düzenleme:
Güldüm ama yazım şeklin sevimli geldiğinden yanlış anlamayın 😀

Ben iki soyisim kullanıyorum. Resmi olmayan yerlerde kendi soyismimi söylerim ama resmiyette eşimin soyisminin olması rahatsiz etmiyor beni. Bunu hayat memat meselesi, bireysel hak, eşitlik, gericilik gibi bir düzeyde de görmüyorum. Görmek zorunda mıyım değilim. Bunları gelen yorumlara için halka açık yazdım. 😂
Ben alamadım ya cok üzülüyorum hala. İs yerimde bile degistirtmedim nöbet listelerim kendi soyadıma göre hazırlanıyor 😍😍

Aynen üzülüyorum ama o kadar, abartmaya gerek yok bence. Adamla evlenip akraba sayını ikiye katlıyor cocuk mocuk yapıyorsun birey büyütüyorsun soyisim cok ufak bir detay.

Öyle bir şey olmaz ki.
Gelenekleri sorgulamasak nasıl ilerleyecek ve gelişecektik bunca yıldır?
Düşünsenize hala 15. yüzyılın geleneklerini taşıdığımızı.
Gelenekler sembolik olduğu sürece şirin olabilirler ama değişen zamana da uyum sağlamak ve esnemek zorundalar...
Bunları benimseyen bir sürü insan var.Öyle kolay değil değiştirmek.Buna akıl da güç de yetmez.Çoğunluk azınlığı her zaman yutar.

6 yıldır evliyim. Bir çocuğum var. Eşime dava açıp kendi soyadımı aldım. Avukat masrafı dışında ve geçen zaman dışında dava ve soyadı değişimi bir yılı buldu. Hakim de bu konuların artık davalık olmaması gerektiğini nufüs idaresinde çözülmesi gerektiğini de belirtti. Ve sadece kendi soyadımı kullanıyorum. 35 yıllık adım ve soyadımdı değiştirmek istemedim. Çocukla ilgili bir karışıklık yaşamadım. Aile soyadımız hala eşimin soyadı, eşimin soy kütüğünde kayıtlıyım. Nasıl bir karışıklık olacağını da merak ediyorum.
Sevgilinizin size soyadını dayatmasını da doğru bulmadım. Siz kendi isteğinizle kullanmak isterseniz o ayrı. Dayatması yanlış bence.
yorumunuz çok yararlı oldu teşekkürler. yanlış yaptığını anlayıp bana hiçbir şeyi dayatamayacağını farkettiğini ve kararımı destekleyeceğini söyledi daha sonra.

Iki soy işinide kullanabiliyorsunuz kızlık soyadiniz gül misal eşinizin ise yıldırım ..gulyildirim oluyor

30yıl önce kanlı çarşaf adeti de vardı, evlilik içi tecavüz de suç değildi, bazı ülkelerde kürtaj hakkı da yoktu. Kadınlar bu ne biçim iş bu gelenek kalksın dediler o gelenek öldü, biz hakkımızı isteriz dediler yasalar değişti. 200 yıllık geleneklere körükörüne bağlı kalırsak bu toplum nasıl ilerler?
Bunların hiç biri kalkmadı.Daha da devam ediyor.

Back