• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlendikten sonra soyismini değiştirmemek

çok saygı duyuyorum düşüncenize. peki evlenecek kadar aşık olduğunuz adam sizinle aynı soyadına geçer miydi çocuklarıyla da aynı soyadında olmak için? ben şuan olayın bu noktasına geldim çünkü.
Ben de cevap vermek isterim buna. Geçerdi. Hatta geçmek istediğini soylemisligi bile var. Ben iki soy ismi de kullanacağım dediğimde istersen sadece kendi soy ismini de kullanabilirsin, ben de seninkini kullanabilirim demişti.
Beni mesela soy isim değiştirmek değil de kütük değiştirmek vurmuştu. 😀 Manyak gibi herşeyi ezberleyen ben ( aile sira no, sira no falan dahil) kütük değişince kendimi bir bilinmezlikte bulmuştum. Yabancilasmistim kimligime. Somut kimlikten bahsediyorum.

Geçerdi, hatta çok daha ciddi fedakarlıklar yaptı, işini gücünü, yaşadığı şehri değiştirip yanıma geldi. Şöyle de bir durum var eğer ki ben kendi soyadımı kullanmak istiyorum deseydim kararıma da saygı duyacağına da eminim.
o zaman kurduğunuz sağlıklı ilişki için sizi tebrik ediyorum. cümleten Türkiyenin sizin seviyenize gelmesi en büyük temennim inanın.

Bunların hiç biri kalkmadı.Daha da devam ediyor.

?
Yanlış bilgi veriyorsunuz tamamen.

Türkiyede evlilik içi tecavüze defalarca ceza kesildi, emsal davaları internette var. Dünyada pekçok ülkede de 1970lerden beri suç buyrun haritası yeşil alanlara bakın: Marital rape laws by country - Wikipedia Suç olmadığı ülkeler de zaten Afrika, o tarafta hiçbir kanun yasa yok.

Kürtaj Türkiye de dahil pekçok ülkede yasal.

Kanlı çarşaf gibi bir iğrençliği de çevremde hiç duymadım.

Toplum basbayağı ileri gidebiliyor isterse. (İsterse)

Son düzenleme:
Bunları benimseyen bir sürü insan var.Öyle kolay değil değiştirmek.Buna akıl da güç de yetmez.Çoğunluk azınlığı her zaman yutar.
Yeni nesil herşeyi yutar. Nesil değiştikçe manyakça olan bütün gelenekler kaybolacak İnşallah.

Ben de cevap vermek isterim buna. Geçerdi. Hatta geçmek istediğini soylemisligi bile var. Ben iki soy ismi de kullanacağım dediğimde istersen sadece kendi soy ismini de kullanabilirsin, ben de seninkini kullanabilirim demişti.
Beni mesela soy isim değiştirmek değil de kütük değiştirmek vurmuştu. 😀 Manyak gibi herşeyi ezberleyen ben ( aile sira no, sira no falan dahil) kütük değişince kendimi bir bilinmezlikte bulmuştum. Yabancilasmistim kimligime. Somut kimlikten bahsediyorum.
o yoruma verdiğim cevap aynen size de geçerli. bu sağlıklı ilişki için sizi kutlar ve bütün ülkenin cümleten bu seviyeye gelmesini temenni ederim.

Kadın Türkiye'deki durumu eleştirmiş,herkes sanki kadın eşinin soyadını alanlara gerici demiş gibi yorum atmış.İlginçsiniz hanımlar.
Ve evet Türkiye'deki durum çok saçma.Birçok ülke bu konuyu aştı,aşıyor ; soy sadece erkekten gelir diye bir kavram kalmadı artık.Hani kadın kadına yazışıyoruz şurada buna bile karşı çıkan var,insan hayret ediyor gerçekten.Ne olur yani ileride siz eşinizin değil de eşiniz sizin soyadınızı alsa çocuğun soyadı da sizden gelse,dünya tersine mi dönmeye başlar ?
Muhteşem bir yorum. Size yüzde yüz katılıyorum, birçok saçma sapan adeti olduğu gibi kadınlarımız işin kökünde bu soyadı olayını da sorgusuz sualsiz sindirimiş, aksi durumu garipser hale gelmiş. Hatta olayın en üzücü ve cehaletin ne kadar kötü olduğu kısmı da bizzat kadınların soyun sadece erkekten geldiği, kendisini aslında soysuz ve soyu devam ettiremeyen 2.sınıf bir varlık olarak görmesi. Geçenlerde Acun Ilıcalı'nın kız torunu doğdu diye haber yapmışlardı, yorumları görseniz bir kez daha aslında kadınlarımızın bu zihniyeti desteklediğini görürdünüz, adama soyun kesildi soyadın bitti mal mülkü damatlara kaldı yazanları görünce ben utandım ve bunu yazanlar arasında bir tane bile erkek yoktu. Bu konu aslında en acilinden ele alınmalı ama biz daha sokağa rahat çıkamıyoruz buna nasıl sıra gelsin.

çocuklara da iki soyadını koyunca sorun çözülüyor o zaman. Ben de bunu dert etmiştim ama kütük hala sorun. onlar da doğduğu yere verilir artık.

O kadar saçma yorumlar gelmiş ki şok içinde okudum gerçekten. Arkadaşlar isteyen kendi soyismini, isteyen eşinin soyismini, isteyen iki soyismini birden herhangi bir sıkıntı yaşamadan kullanabilmeli. Burada ilericilik veya modernlik sadece kendi soy ismini kullanmam değil tabi ki, ama her vatandaşın bu seçimi yapmaya hakkı olması medeniyettir. Kadın erkek fark etmeden evlenirken iki tarafa birden kimin soy ismini kullanacaksınız demek medeniyettir mesela. Bireyler kendi tercihlerini toplumsal normlara göre değil kendi hayat görüşlerine göre verebilmeli. Kadının kendi soy ismini almak için dava açması gerekirken erkeğin doğuştan bu hakka sahip olmasının neyini savunuyorsunuz anlamadım.
Ayrıca soyadını almayacaksan neden evleniyorsunuz denmiş, pardon da ne alakası var? Aile kurmakla soyadı arasındaki bağlantıyı kuramadım. Nasıl farklı milletlerden farklı dinlerden insanlar sevgi bağıyla aile kurabiliyorsa pekala farklı soyadları olan insanlar da aile kurabilir. Siz eşinizin soyadını alırsınız başkası almaz bu kişilerin tercihi olmalı. İki tarafı da eleştirmek çok saçma. Benim imkanım olsa dava açmam gerekmeze asla eşimin soyadını almam. Çok lazımda beraber başka soyadı buluruz.

Merhabalar. Evlendikten sonra eşinin soy ismini almayan var mı? sevgilimle geçen gün bu konuda tartıştık biraz. Bu konunun onun için epey önemli olduğunu söyledi. Bugün bu konuyu tekrar konuştuğumuzda tekrar düşündüğünü ve bana hiçbir konuda baskı yapmak istemediğini söyledi. İçten içe istediği hala evlilikte onun soyadını almam ama ben bunun biraz gerici olduğunu düşünüyorum. Yıllarca bu soyadı ve kimlikle yaşadıktan sonra bambaşka bir isim ve kimlik istemiyorum. Bütün sosyal çevrem ve devlet dairelerinde şimdiki ismim olacak sonuçta ve bu yüzden kafa karışıklığı yaşandığını çokça duydum. Böyle bir şansım varsa ben eski ismimle devam etmek isterim doğrusu. Sizin de düşüncelerinizi merak ettim. Bu arada şuanda evlilik düşünmüyoruz. Sadece tartıştığımız bir konuda sizin de görüşlerinizi merak ettim.
Eskiden vardı böyle bir hakkı kadının çok az bir süre işledi bu kanun sonra değişti zaten. Şu an iki soy isim kullanabilirsiniz en fazla

neyini anlamıyorsunuz?
Çocuklara kimin soy ismi verilecek tartışması mı var bilmiyorum ama galiba bu konuda kanunlari değiştirmek gerekir. Ki kanun değişikliği de meclisle oluyor. Ben anlamıyorum ne anlatmaya çalıştığınızı o mesajla bana. Benim o mesajımda doğmamış çocuklarımin soyadıyla ya da onların kutuguyle ilgili bir sıkıntım yok. Gelecekte de olmayacak.

Çocuklara kimin soy ismi verilecek tartışması mı var bilmiyorum ama galiba bu konuda kanunlari değiştirmek gerekir. Ki kanun değişikliği de meclisle oluyor. Ben anlamıyorum ne anlatmaya çalıştığınızı o mesajla bana. Benim o mesajımda doğmamış çocuklarımin soyadıyla ya da onların kutuguyle ilgili bir sıkıntım yok. Gelecekte de olmayacak.
ona babasının soyadı verilince de gene ataerkil yapı oluyor diyorum.

Evlenince erkeğin soyadını almamak ilerici olmakla medeni olmakla alakalı değil ki, bizde bu tercih meselesi iken İran'da, Suriye'de kadın eşinin soyadını almaz. İlericiler mi, değil tabi ki. Babadan aldığı soyadını seven, kimliğinin bir parçası olarak gören gayet de kullanabilir. Bu tamamen kişisel tercihtir bana göre, feminizmle medeniyetle alaka kuramıyorum. Feminist bir kadınım ama babadan gelen soyadımı kullanmadım.

Back