• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlendikten sonra soyismini değiştirmemek

Kendi soyadini alabiliyorsun bildigim kadariyla. Evlendikten sonra dava acarak. Ama bir gerekce sunman lazim diye biliyorum.
Akademide isen ve makalelerinde ayni soyadi ile devam etmek istersen mesela. Ama soyadimi degistirnek istemiyorum diye her dava kabul ediliyor mu onu bilmiyorum.

Evet benimsemiş olabilirsin gayet normal dediğim gibi benim soyadım ( ata )dan da gelse

Ha eşinin soyadını almak bana tuhaf gelmiyor size gelebilir tercih yada nasıl baktığında ilgili
Ama senden dogucak çocuk babanın soy adını alır kadın değiştirmese bile o zaman da çocukların ayrı benim ayrı buda bana tuhaf gelir mesela
çocukların soyadını babadan alıyor olması da ayrı bir tartışma konusu onu da tartıştık yukarıda bir yerde :D bizim göemeyeceğimiz bir gelecekte bütün bu düzenin değişeceğini düşünüyorum ben (inşallah)

Kendi soyadini alabiliyorsun bildigim kadariyla. Evlendikten sonra dava acarak. Ama bir gerekce sunman lazim diye biliyorum.
Akademide isen ve makalelerinde ayni soyadi ile devam etmek istersen mesela. Ama soyadimi degistirnek istemiyorum diye her dava kabul ediliyor mu onu bilmiyorum.
o kısmı bir araştırmak lazım. teşekkür ediyorum :)

Mesel bence soyadını alıp almamak değil, mesele karşıdakinin zihniyeti

Soyadını sana dikta etmesi, abstırması höyttt kadın bu ille erkeğin egemenleği altında ezilmeli, onun adını taşımalı şeklinde bir kafayı taşıması

Ben böyle biriyle olmam.

Mesele karşı tarafın soyadını seçip seçmemk değil benim için, mesele bu kadını 2. gören zihniyet. Ben yurtdışında yaşıyorum, evlensem pasaportlarımızdaki isim farklı, havaalanında çocuğumla soyadım farklı olur vb pratik meseleler yüzünden istemezdim herhalde. Ama bunun kararını bana bırakmayan, bana saygı duymayan höytt kadın tabi kie rkeğin adını alcak diyen bir mağara adamıyla da olmazdım asla. Karar senin konu sahibesi. Bence sen de bu kafada biriyle olmaktan rahatsizsin. yasin cok genc zaten, bence bu is zaten ciddiye tasinmaz cok farklisiniz cunku.

Katılıyorum. Ben esimin soyadini kullaniyorum eski soyadim ile esimin soyadı hic estetik durmuyordu kendi tercihim aramizda konusu gecmedi kullanmak isteseydim esim icin sorun olmazdı. Ailemle aynı muhitte oturuyorum esimin ailesine uzagiz. calisiyorum cocuguma ben annem baksin istediğim icin annem baktı ayrıca ailem memlekete gittiklerinde (orada mustakil bahceli evleri var) 1 hafta gideriz yatılı kalirız. Esim kadinin ailesine gidilmez kalinmaz erkek ailesine yakın oturulur zihniyette biri degil.

Bir tanidıgim var kayinvalidesiyle ayni apartmanda oturuyor esi kendi ailesine cok soguk davraniyor erkek ailesi ustun tutulacak kafasinda. Kendi soyadınıda kullaniyormuş. Gelmiş bana diyor ki "ay kocan mı izin vermedi kendi soyadını kullanmana ben kendi soyadımı kullaniyorum"

Bana bir gulme geldi. Kendi soyadını kullansan ne kayinvalidenin dibinde kocanı babanin evine goturemiyorsun dedim ama icimden tabi:halay:

çocukların soyadını babadan alıyor olması da ayrı bir tartışma konusu onu da tartıştık yukarıda bir yerde :KK70: bizim göemeyeceğimiz bir gelecekte bütün bu düzenin değişeceğini düşünüyorum ben (inşallah)

Bu düzen gelecekte de değişmez sanmıyorum çünkü bütün dünya ülkelerinde böyledir dedelerden kalmadır soyisim eN ilkel kabilede olsa en gelişmiş ülkede.olsa böyledir

çocukların soyadı tartışma oldu mu bilmiyorum konuyu okumadım sondan bir kaç sayfa okudum yukarda arkadaşa yanıt yazdım

Ayrıca değişecek o kadar çok düzen varki soyad değişmese de olur yani

Katılıyorum. Ben esimin soyadini kullaniyorum eski soyadim ile esimin soyadı hic estetik durmuyordu kendi tercihim aramizda konusu gecmedi kullanmak isteseydim esim icin sorun olmazdı. Ailemle aynı muhitte oturuyorum esimin ailesine uzagiz. calisiyorum cocuguma ben annem baksin istediğim icin annem baktı ayrıca ailem memlekete gittiklerinde (orada mustakil bahceli evleri var) 1 hafta gideriz yatılı kalirız. Esim kadinin ailesine gidilmez kalinmaz erkek ailesine yakın oturulur zihniyette biri degil.

Bir tanidıgim var kayinvalidesiyle ayni apartmanda oturuyor esi kendi ailesine cok soguk davraniyor erkek ailesi ustun tutulacak kafasinda. Kendi soyadınıda kullaniyormuş. Gelmiş bana diyor ki "ay kocan mı izin vermedi kendi soyadını kullanmana ben kendi soyadımı kullaniyorum"

Bana bir gulme geldi. Kendi soyadını kullansan ne kayinvalidenin dibinde kocanı babanin evine goturemiyorsun dedim ama icimden tabi:halay:
en başta gelen tabii ki zihniyet. kafa dengimiz olan mutlu olduğumuz kişilerle birlikte olmalıyız. benim rahatsız olduğum konu özgürlüğün kısıtlanması. sizde böyle bir durum olmamış. mutluluklar diliyorum :)

Bu düzen gelecekte de değişmez sanmıyorum çünkü bütün dünya ülkelerinde böyledir dedelerden kalmadır soyisim eN ilkel kabilede olsa en gelişmiş ülkede.olsa böyledir

çocukların soyadı tartışma oldu mu bilmiyorum konuyu okumadım sondan bir kaç sayfa okudum yukarda arkadaşa yanıt yazdım

Ayrıca değişecek o kadar çok düzen varki soyad değişmese de olur yani
sizin görüşünüz saygı duyuyorum

Bu arada bence soyadindan daha onemli bir mesele kutugun degismesi. Bu benim icin daha sorun.

Esimin ailesi turkiyenin en dogusunda olan bir ilin kirsal bir ilcesinden 30 sene once amcaları dedesi tüm sulalesi ile göc etmiş. esim su an bizim yasadigimiz ilde dogmus buyumus okumuş ve annesi babası bile 30 yıldir gormemis bir daha ama kutuk orada ve benim kutugumde oraya tasindı.

Bırakin beni esimin bile hiç gormedigi bağlantısının kalmadığı bir ilcede kütügümuz.

Çalıştıgım okulda bir gün memur bana oo hemserim seninle hemseriymisiz sen şunları bilirsin dedi adamın yüzüne bakakaldım. Dedim bilmem esimden oturu ooo o zamna esinle muhabbet etmek lazim o bilir dedi bilmez hic görmemis dedim.

Aile hekimine gittim sen suralı mısin diyor yok degilim esimden oturu dedim esin bilir o zaman diyor ben oralarda görev yaptım o da bilmez o da gormemiş dedim.

Yani bu bence daha da buyuk bir sacmalık.

en başta gelen tabii ki zihniyet. kafa dengimiz olan mutlu olduğumuz kişilerle birlikte olmalıyız. benim rahatsız olduğum konu özgürlüğün kısıtlanması. sizde böyle bir durum olmamış. mutluluklar diliyorum :)

iste özgürlük soyadla kisitlanmıyor. Evlilik dengesi soyada baglı degil cunku.

Evimin onunde arabam var istedigim zaman atlar gider ailemi gorurum esimin soyadini aldım diye kimse beni ailemden soyutlayamaz. Zaten ben izin vermem oyle olsa bu evlilik olmazdi.

düşüncenize saygı duyuyorum. umarım takıldığım konunun sadece isimden ibaret olduğunu düşünmüyorsunuzdur. ben bu gibi kuralların genelinden rahatsızım. üstte konuştuk işte kütük değişiyor da dediler. insanın kütüğü evlenince niye değişsin oysaki değil mi? bu gibi konulardan rahatsızım ben.
İlk yazdığımda konunun hiç bir mesajını okumadım. Yazarken de çok yönüyle kendi düşüncelerimi yazmışım. Yani sizi yeterince anlamadığım, ya da anladığım için değil. Evlenirken iki soy isim kullanırken neden bunu yaptığımla ilgili. Görüşünüzü desteklemek ya da desteklememek adına yazmadım. Birkaç mesaj okuyunca konunun bir tartışma ortamı olduğunu yeni kavradım. Bir taraf olmamakla beraber, bu tarz kurallardan bu denli rahatsız olan biri olsaydım diye empati yaparsam, ben hiç evlenmem. Beraber yaşama opsiyonunu değerlendirirdim. Bu şekilde hiçbir dayatmaya da boyun eğmezsiniz. Tartışma olsun diye yazmıyorum. Cidden mantığım böyle söylüyor.​

sizin benim gibiler çoğu ortamda radikal feminist olmakla suçlanıyolar maalesef
Evet, tamda öyle oluyor.
Halbuki benim savunduğum nokta adalet.
Herkesin isteğine saygı duyulması.
Bu arada benim görüşüm ben 15 yaşındayken de böyleydi, bugün 32'yim ve değişiklik yok.
Yani bu ne radikal feministlik ya da ergenlikten gelen bir şey.
Bazı kadınlarımız belki de hala reformlardan korkuyordur.
Bir kere kütük meselesi çok gereksiz ve evet kadın haklarına fazlasıyla dokunuyor.

bu tamamen kişiye bağlıtercih ettiğin neyse onu yapmakta özgürsün sonuçta iki seçim de eleştiriye açık değil bence bildiğim birkaç insan da ikisini de kullanıyor.

sayfadaki yorumları okumadım öncelikle.
düşününce kütük ve soyadı değişmesi mantıklı değil evet. adı üstünde "soy" adı. soyumuzdan geliyor.
fakat soy adımın evlenince değişmesi benim özgürlüğümü kısıtlamadı. hayatımda hiçbir şey değiştirmedi açıkçası
çocuğum olduğunda da çocuğumdan farklı bir soyadıyla olmak ister miydim, onu da istemezdim.
değiştirmek istemiyorsanız uğraşmak istiyorsanız davayla halledebiliyorsunuz bildiğim kadarıyla ve ya iki soyadı kullanırsınız devlet dairesi vs dışında kendi soyisminizle devam edersiniz.

Evet, tamda öyle oluyor.
Halbuki benim savunduğum nokta adalet.
Herkesin isteğine saygı duyulması.
Bu arada benim görüşüm ben 15 yaşındayken de böyleydi, bugün 32'yim ve değişiklik yok.
Yani bu ne radikal feministlik ya da ergenlikten gelen bir şey.
Bazı kadınlarımız belki de hala reformlardan korkuyordur.
Bir kere kütük meselesi çok gereksiz ve evet kadın haklarına fazlasıyla dokunuyor.
Korkmak ama reformlardan korkmak değil bu bence, kendileri çevre baskısına göğüs gericek ya da eş adaylarına karşı dik duruş sergileyecek güçten yoksun oldukları için ben yapamıyorum sen de yapama mantığı. Beni ergenlik cagindayken özenti olmakla suclarlardi, büyüdüm radikal feministliğe terfi ettim

Şimdi bende çift soyad kullanıyorum sadece kendi soyadım için mahkeme kararı gerekli denildi okadar uğraşmak istemedim bu süreçide eşimle üstün körü konuştum çok önemli değil benim için dedi senin kararın diyip bana bıraktı. Benim şimdi bi mevkiim var ve ondan önce hep kendi soyadımla tanınmışım evlenince bambaşka biri olmak istemedim o nedenle çift soyad gayet mantıklı gelmişti bana kişinin tercihi bence

öncelikle hiçbir mesajı okumadım ve 20 sayfa nasıl uzamış konu çok merak ettim vaktim olursa okuyacağım =)) ben eşimin soyadını aldım. gayet eşitlikçi bir insanım ve bunu her ortamda her konuda da dile getiririm ancak iki soyadından hoşlanmıyorum ve yasal olarak sadece kendi soyadımla kalamayacağım için ve kendi soyadım isimle karıştırılabilecek bir soyadı olduğu için mecburen eşiminkini aldım. iki isim de sevmem mesela. bence kadının kendi soyadıyla kalma özgürlüğü olmalı muhakkak. dahası kütük değişimi olayı en kötüsü bana göre de. eşinle veya çocuğunla aynı soyadını paylaşmamanın aile birliğini zedelediğini filan asla düşünmüyorum. aile birliğini zedeleyen binlerce şey varken bu hiçbir şey olmasa gerek. bir de yurt dışında çocuklar hem anne hem baba soyadını alabiliyor bazı ülkelerde mesela bu durum da çok hoşuma gidiyor. çocuğum benim soyumdan da geliyor sonuçta, kendi soyadımı verebilmek isterdim. cariye muamelesi görmesek ne güzel olurdu.

Korkmak ama reformlardan korkmak değil bu bence, kendileri çevre baskısına göğüs gericek ya da eş adaylarına karşı dik duruş sergileyecek güçten yoksun oldukları için ben yapamıyorum sen de yapama mantığı. Beni ergenlik cagindayken özenti olmakla suclarlardi, büyüdüm radikal feministliğe terfi ettim
Bahsettiğim reform korkusu zaten bu.
Kendi saydıkları argümanlarla karşı tarafın onları alt edebileceğini düşünüyorlar.
Işte sen çocuk musun, ne var bunda, babadan geliyor soy adın zaten, vs.
Ben Almanya' da doğup büyümeme rağmen çevremdeki Türk erkeklerin bazıları böyle düşünüyor hala. Soy isim onunkisi olacak.
Başkaları ne düşünürmüş, o erkek değilmiş o zaman diye.

iki soyadım var eşimin soyadını resmiyet dışında kullanmıyorum
Hiçbir sorun yaşamadım.

Annemle babam ayrı olduğu için annemle soyadlarımız hep farklıydı ve yine hiçbir sorun karışıklık vs yaşamadım.

Bence çok gereksiz bir şey. Hangisini kullanmak istiyorsanız onu kullanın.

Ya da o size bir jest yapsın sizin soyadınızı kullansın.

Back