• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlendikten sonra soyismini değiştirmemek

anlıyorum. peki bunu sorun yapmayan ülkelerde nasıl işliyor bu işlem? kadının soyadını alan erkekler veya evlendiklerinde otomatik soyadı değişmeyen, aynı soyadıyla kalan kadınlar birçok ülkede var. er geç bizde de bu seviyeye gelineceğini düşünüyorum ben.
Bu konuda fikrim yok gerçekten. Aslında onlarda da vardır diye düşünüyordum ben. Gerçi onlarda biliyorsunuz aile yapısı bizden farklı. Bozulmaya daha açık...işte belki de bu yüzden.
Gerçekten bizim devletimizin arşivine çok güveniyorum ben.hak arama noktasına geldiğinizde bu kayitlarin kütüklerin soyadın ne kadar önemli olduğunu anlıyor insan.

Yani devlet in arşiv kayıtları için önemli bir unsur olan soyad işinde "Çünkü ben öyle isterim" geçerli bir neden değil. Bazı istisnai durumlar olması lazım kabulü için.

Siz konuyu okudunuz mu ?
Yazdığınız şey o kadar alakasız ki vurgulamak istedim özellikle.Kimse devlet dairelerinde neden soyad önemli diye sormuyor.Neden soyad erkeklerden geliyor sadece diye soruyor konuyu açan arkadaş.Birçok ülke bu konuda değişikliğe gitti,gidiyor,örnek verenler bile olmuş,devlet dairelerini sorgulamıyor kimse toplumdaki gelenekten,ataerkil kökenden bahsediyoruz.

Bu konuda fikrim yok gerçekten. Aslında onlarda da vardır diye düşünüyordum ben. Gerçi onlarda biliyorsunuz aile yapısı bizden farklı. Bozulmaya daha açık...işte belki de bu yüzden.
Gerçekten bizim devletimizin arşivine çok güveniyorum ben.hak arama noktasına geldiğinizde bu kayitlarin kütüklerin soyadın ne kadar önemli olduğunu anlıyor insan.
aslında boşanma oranlarına bakınca bizim aile yapımız dağılmaya daha eğimli diye düşünüyorum ben ama...

Siz konuyu okudunuz mu ?
Yazdığınız şey o kadar alakasız ki vurgulamak istedim özellikle.Kimse devlet dairelerinde neden soyad önemli diye sormuyor.Neden soyad erkeklerden geliyor sadece diye soruyor konuyu açan arkadaş.Birçok ülke bu konuda değişikliğe gitti,gidiyor,örnek verenler bile olmuş,devlet dairelerini sorgulamıyor kimse toplumdaki gelenekten,ataerkil kökenden bahsediyoruz.
Evet konuyu okudum ve gerekli güncel bilgiyi de paylaştım.
Bir nedeni olması gerekmiyor ki soyun nereden geldiğinin.
Yahudilikte de soy anneden gelir.
Yani bir yerden gelecek her şekilde.

Hiç böyle şeylere takilmadim. Nikâh islemleri sırasında görevli sordu hatta kendi soyisminizi de kullanacak misiniz diye. Yok dedim istemiyorum. Ne esimin soyismini aldigim için devlet dairelerinde,işimde bir sıkıntı oldu, ne eşim bununla övündü, ne gerici olduk, ne ben yıllardır yasagidim kimliğimden,kültürümden, benligimden çıktım falan. Dert edilecek, tartışacak başka seyler bulmak lazım.

Kimse sevdiği adamın soyadını almaktan gocunmuyor ama konu fedakarliksa bunu niye kadın tarafı yapiyor illa? Erkek de fedakar olsun o zaman o da soyadını bıraksın ortak soyada geçilsin ben bir gün evlenirsem böyle yapacağım şahsen. Bu kadar basit bir şeyde ne var diyenler kadın evlenince bekaretini kaybettiği için başka bir varlığa dönüştüğünü(!) o yüzden kimliğinin değiştiğini eşi onun bekaretini aldığı için artık kadının 25 30 yıllık kendi ailesinden kopup eşinin ailesine dahil olduğu anlayışını kaldırabiliyor demek ki. Yani düşünüyorum düşünüyorum kadın açısından hiçbir mantıklı neden göremiyorum bunu istemesinde.

Son düzenleyen: Moderatör:
aslında boşanma oranlarına bakınca bizim aile yapımız dağılmaya daha eğimli diye düşünüyorum ben ama...
Boşanma değil...Boşanma gayet doğal bir nüfus işlemi.
Babası belirsiz çocuk olaylarını kastettim. Evlilik dışı, birden çok partner gibi olaylardan doğan çocuklar çok daha fazla bize göre.

Kimse sevdiği adamın soyadını almaktan gocunmuyor ama konu fedakarliksa bunu niye kadın tarafı yapiyor illa? Erkek de fedakar olsun o zaman o da soyadını bıraksın ortak soyada geçilsin ben bir gün evlenirsem böyle yapacağım şahsen. Bu kadar basit bir şeyde ne var diyenler kadın evlenince bekaretini kaybettiği için başka bir varlığa dönüştüğünü(!) o yüzden kimliğinin değiştiğini eşi onun bekaretini aldığı için artık kadının 25 30 yıllık kendi ailesinden kopup eşinin ailesine dahil olduğu anlayışını kaldırabiliyor demek ki.
gerçekten öyle. annemi dedemler aileden bile saymıyorlar misafir gibi kırk yılda bir gelip gidiyorlar ama oğullarına öyle değiller. gerici zihniyet bu işte...

Dilimde tüy bitti anlatamıyorum ben de derdimi sanırım
Kendi soyadım dediğimiz de babamızın kütüğünden gelen babamıza ait soyad.
Bu soyad dediğimiz şey babadan gelince medeni de kocadan gelince mi gericilik oluyor?

İsteyen istediği soyadını alsın ayrıca benim fikrimi burası dışında soran yoktur zaten
Ülkedeki şu anki durum bu
Evlenmeden önce babanın soyadını taşıyoruz evlenince genelde eşinkini
İSterseniz dava açıp tek kendi soyadınızı da taşıyabiliyorsunuz ama
Dava açmak gibi çeşitli şeyler yapmak gerekiyor
İStiyorum deyince vermiyorlar
Bizdeki evlilik kurumu da soyadının kimden kime geçtiği de tamamen kültürel zaten
İşin en temeline inersek evlilik de toplum dayatması
Evlenmek aynı evde yaşayıp ömür birleştirmekse bunu resmi olarak da yapmak şart olmamalı
Ama toplumun genel durumu ve gelenekleri bizi buna itiyor
Sonuç bir çoğumuz evliyiz
Biliyorum istiyorum denince verilmediğini, bu da ayrı bir mücadele konusu. Evlenince eşinizin kütüğüne geçmek de ayrı bir mücadele konusu. Ayrıca o soyadı benim soyadım, benim. Yukarıdaki mesajımda da yazdım, babamın değil benim soyadım o ben taşıyorum artık. Aynı mantıkla evlenince de esimizin soyadını değil kayinbabamizin soyadını alıyoruz o zaman, ne alaka? Kayinbabadan eşe geçen soyad esin soyadı da, babamdan bana geçen soyad neden benim değil? Toplumsal baskı yüzünden evlenicek olan insan kendi hayatına sahip çıksın da gerçekten evlenmek istediği zaman evlensin o zaman, buna ben de dahilim ve bu konudaki bakış acimi genislettigim için gurur duyuyorum kendimle. Ama soyad mevzusuyla evlilik aynı şey değil. Evlilik iki kişiyle oluyor ama soyadını yalnızca bir taraf, yalnızca cinsiyetinden dolayı değiştirmek zorunda- ki artık değil neyse ki. Bir kadının özlük hakkı mucadelesini kimsenin ne niyetle olursa olsun "gençlik asiliği bunlar, büyüyünce geçer 🥰🥰" diye kucumsemesine de anlayışla yaklasamiyorum, kusura bakmayın.

gerçekten öyle. annemi dedemler aileden bile saymıyorlar misafir gibi kırk yılda bir gelip gidiyorlar ama oğullarına öyle değiller. gerici zihniyet bu işte...

şimdi konuyu ve yorumları detaylıca okudum. bence senin takılıp sinirlendiğin nokta erkek arkadaşının tepkisi ile artmış.
ben evlenirken kendi soyadım kalacak dediğimde eşim gidip dilekçeyi kendi alıp getirmişti nasıl istersen diye.
eğer senin erkek arkadaşın gibi bi tepkisi olsaydı o zaman aynı isyanları ben de yapabilirdim.
erkek arkadaşının olaya bakış açısı, manasız ataerkilliği çıldırtan bi tutum. yoksa zaten kadın-erkek eşitliği ve haklarının korunduğu bir evlilikte soyadının ne olduğunun bir yerden sonra önemi kalmıyor.

Ayrıca o soyadı benim soyadım, benim. Yukarıdaki mesajımda da yazdım, babamın değil benim soyadım o ben taşıyorum artık. Aynı mantıkla evlenince de esimizin soyadını değil kayinbabamizin soyadını alıyoruz o zaman, ne alaka? Kayinbabadan eşe geçen soyad esin soyadı da, babamdan bana geçen soyad neden benim değil?
Sizin sizin diye çok benimsediğiniz soyadı da bir erkekten geliyor diyorum işte
Hani asıl itirazımız erkeklerden gelen soyadına ya
Nereden tutsan elde kalıyor işte
Ayrıca evet mantıken evlenince de kayınbabanızın hatta onun da babasının filan soyadını alıyoruz
Çünkü her biri bir üst babanın oğlu olduğu için o soyad bizim babamıza veya eşimize ulaşmış
Sonuç olarak soyad birinin oğlu olarak edinilen bir şey ülkemizde
İlla itiraz edeceksem erkeklerden geliyor diye tek tepkim evlenince olmamalı bence
Babamın soyadına da tepkili olmalıyım
Onda da annemin hakları görmezden gelinmiş çünkü
Diğer türlüsü bana tutarlı gelmiyor
Bu sizin niye umrunuzda olsun?
Herkesin kendi farklı düşünceleri var sonuçta
Bir kadının özlük hakkı mucadelesini kimsenin ne niyetle olursa olsun "gençlik asiliği bunlar, büyüyünce geçer 🥰🥰" diye kucumsemesine de anlayışla yaklasamiyorum, kusura bakmayın.
Tıpkı bu düşüncenizin benim umrumda olmadığı gibi

şimdi konuyu ve yorumları detaylıca okudum. bence senin takılıp sinirlendiğin nokta erkek arkadaşının tepkisi ile artmış.
ben evlenirken kendi soyadım kalacak dediğimde eşim gidip dilekçeyi kendi alıp getirmişti nasıl istersen diye.
eğer senin erkek arkadaşın gibi bi tepkisi olsaydı o zaman aynı isyanları ben de yapabilirdim.
erkek arkadaşının olaya bakış açısı, manasız ataerkilliği çıldırtan bi tutum. yoksa zaten kadın-erkek eşitliği ve haklarının korunduğu bir evlilikte soyadının ne olduğunun bir yerden sonra önemi kalmıyor.
evet aslında bu konu açılmasaydı önceden hiç düşünmemiştim ileride ne yaparım diye. konuştuğumuz zaman kendi adımı bırakmak istemediğimi farkettim ve fikir ayrılığı yaşadık. neyse ki çözüldü o konu ama sizler ne diyorsunuz merak ettiğim için fikir almak istedim. çok teşekkürler yorumunuz için :)

Merhabalar. Evlendikten sonra eşinin soy ismini almayan var mı? sevgilimle geçen gün bu konuda tartıştık biraz. Bu konunun onun için epey önemli olduğunu söyledi. Bugün bu konuyu tekrar konuştuğumuzda tekrar düşündüğünü ve bana hiçbir konuda baskı yapmak istemediğini söyledi. İçten içe istediği hala evlilikte onun soyadını almam ama ben bunun biraz gerici olduğunu düşünüyorum. Yıllarca bu soyadı ve kimlikle yaşadıktan sonra bambaşka bir isim ve kimlik istemiyorum. Bütün sosyal çevrem ve devlet dairelerinde şimdiki ismim olacak sonuçta ve bu yüzden kafa karışıklığı yaşandığını çokça duydum. Böyle bir şansım varsa ben eski ismimle devam etmek isterim doğrusu. Sizin de düşüncelerinizi merak ettim. Bu arada şuanda evlilik düşünmüyoruz. Sadece tartıştığımız bir konuda sizin de görüşlerinizi merak ettim.
İki soyad almani öneririm. Yada çok fazla tepki gelmesine veya imamnikahli eş sayılmaya razı olacaksın. İnsanlar imamnikahli eş sanıyor bu toplumda. Ben iki soyadım olduğu için bile çok tepki aldım. Ha bu tamamen senin özgürlük alanın ben illa böyle istiyorum diyorsan usuli bı dava açacaksın tek soyad için.

İki soyad almani öneririm. Yada çok fazla tepki gelmesine veya imamnikahli eş sayılmaya razı olacaksın. İnsanlar imamnikahli eş sanıyor bu toplumda. Ben iki soyadım olduğu için bile çok tepki aldım. Ha bu tamamen senin özgürlük alanın ben illa böyle istiyorum diyorsan usuli bı dava açacaksın tek soyad için.
bu imam nikahlı eş olayını ikinci kez sizden duydum. yaşadığım bölgede böyle bir olayı hiç duymadım karşılaşmadım. belki denk gelmemiştir ama... insanların tepkisine göre yaşamaktan bu yaşımda bunaldım inanın. o ne der bu ne der. ne derse desin biz mutlu olduktan sonra :KK70:

Biliyorum istiyorum denince verilmediğini, bu da ayrı bir mücadele konusu. Evlenince eşinizin kütüğüne geçmek de ayrı bir mücadele konusu. Ayrıca o soyadı benim soyadım, benim. Yukarıdaki mesajımda da yazdım, babamın değil benim soyadım o ben taşıyorum artık. Aynı mantıkla evlenince de esimizin soyadını değil kayinbabamizin soyadını alıyoruz o zaman, ne alaka? Kayinbabadan eşe geçen soyad esin soyadı da, babamdan bana geçen soyad neden benim değil? Toplumsal baskı yüzünden evlenicek olan insan kendi hayatına sahip çıksın da gerçekten evlenmek istediği zaman evlensin o zaman, buna ben de dahilim ve bu konudaki bakış acimi genislettigim için gurur duyuyorum kendimle. Ama soyad mevzusuyla evlilik aynı şey değil. Evlilik iki kişiyle oluyor ama soyadını yalnızca bir taraf, yalnızca cinsiyetinden dolayı değiştirmek zorunda- ki artık değil neyse ki. Bir kadının özlük hakkı mucadelesini kimsenin ne niyetle olursa olsun "gençlik asiliği bunlar, büyüyünce geçer 🥰🥰" diye kucumsemesine de anlayışla yaklasamiyorum, kusura bakmayın.

Demişiniz ya soyadın benim diye o soyadı sizin değil ki taaaa

Isim soyisim kanunu çıkarılınca o zamanki dedelerimizin uygun gördükleri soyadları
Eskiden mehmet oğlu ahmet yazarmış yada mehmet kızı ayşe yani eskiden de bir erkek adıyla var olduğumuz kabul görünürmüş

Bizi var eden erkekler ya şimdi de taaa soyad kanunundan beri süregelen dedelerimizin soyadlarını taşıyoruz yine

Şuan ki soyad senin olması için soyada itiraz edersiniz.mahkeme acarsın istemiyorum bu soyadı dersin kendince bir soyad belirlersiniz onu taşırsın ki bu anlatiyim kadar da kokay değil baba rızası falan olması gerekiyor bir sürü ıvır zıvır ayrıntı yani

Evlenince de eşinin soyadını alıyorsun ama aynı şey onun içinde geçerli oda taaa dedelerinin soy adını taşıyor

Yanı benim diye.bir şey yok evet bizim soyadımız ama benim değil iste 😅

Demişiniz ya soyadın benim diye o soyadı sizin değil ki taaaa

Isim soyisim kanunu çıkarılınca o zamanki dedelerimizin uygun gördükleri soyadları
Eskiden mehmet oğlu ahmet yazarmış yada mehmet kızı ayşe yani eskiden de bir erkek adıyla var olduğumuz kabul görünürmüş

Bizi var eden erkekler ya şimdi de taaa soyad kanunundan beri süregelen dedelerimizin soyadlarını taşıyoruz yine

Şuan ki soyad senin olması için soyada itiraz edersiniz.mahkeme acarsın istemiyorum bu soyadı dersin kendince bir soyad belirlersiniz onu taşırsın ki bu anlatiyim kadar da kokay değil baba rızası falan olması gerekiyor bir sürü ıvır zıvır ayrıntı yani

Evlenince de eşinin soyadını alıyorsun ama aynı şey onun içinde geçerli oda taaa dedelerinin soy adını taşıyor

Yanı benim diye.bir şey yok evet bizim soyadımız ama benim değil iste 😅
ama ben kabullenmişim ve bunca yıldır kullanmışım. artık benim soyadım bu. evlenince soyadı ve kütük değiştirmek çok alakasız değil mi sizce de?

ama ben kabullenmişim ve bunca yıldır kullanmışım. artık benim soyadım bu. evlenince soyadı ve kütük değiştirmek çok alakasız değil mi sizce de?
Evet benimsemiş olabilirsin gayet normal dediğim gibi benim soyadım ( ata )dan da gelse

Ha eşinin soyadını almak bana tuhaf gelmiyor size gelebilir tercih yada nasıl baktığında ilgili
Ama senden dogucak çocuk babanın soy adını alır kadın değiştirmese bile o zaman da çocukların ayrı benim ayrı buda bana tuhaf gelir mesela

Back