• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlendikten sonra soyismini değiştirmemek

2 İsmim var, evlenince kendi soy ismimi de kullanmaya devam edersem 4 isimli olacağım, uzun ve gereksiz. Babam padişah olsa değiştirmezdim soy ismimi, babam padişah değil, ben de ünlü bir sanatçı yada kamuya mal olmuş bir insan değilim zaten, aile olunca bu tür takıntılar anlamsız geliyor bana. Kadın haklarıyla filan da zerre alakası yok bence, fedakarlık olarak da görmüyorum.
aynı durumu üstte de sormuştum. eşiniz sizin soyadınızı alır mıydı? ve bunu fedakarlık olarak görmez, zaten olması gereken durummuş gibi kabul eder miydi? çoğu insan etmez. rahatsız olduğum konu da bu düzen. yoksa isteyen istediği soyadını kullanmakta özgür olsa ve bunlar tabu olmasa konu açmazdım buraya...

Abimin eşi akademisyen ve doktora yaparken yayın yapmıştı. Akademide bulmak/isim değiştirmek sorun olduğu için soy ismini almadı abimin. Ben mantıklı bulmuştum.
Abim de mühendis bu arada, o yüzden mantıksal çerçevede, saçma sapan duygular katmayarak anlaştılar. İnsanların irrasyonel ve duygusal olmasına gerek yok bu konularda.

Bu sizin kimliğinizdir. Yıllarca buna alışmışsınız, bu kimlikle benliğiniz oluşmuştur. Değiştirmeniz konusunda baskı yapılırsa sakın boyun eğmeyin, sakın.
Ben evlenmeyi düşünmüyorum ama şayet evlenirsem değiştirirdim ama bunun tek bir sebebi var o da arkadaşlarımın vs beni aratıp bulmasını sevmiyorum şu an da bazen düşünüyorum annemin soyadını almayı

Benim için de önemli bi mevzu bu, ismi insanın kişiliğinin bi parçasıdır, sırf evlendik diye neden yıllarca insanlarin bizi bildiği tanıdığı soyadınızı degistirelim ki? Aile mahkemesinde dava acabiliyosnuz yalnızca kendi soyadınızı kullanmak için, ben henüz evli değilim ama evlenince mutlaka yapicam. Çok da zor bişey değil ayrıca, dilekçenizi yazıp mahkemeye basvuruyosunuz zaten kimse savunma falan istemiyo sizden yani :d yukarda biri "siz de babanızın soyadını alicaksiniz bu modernlik değil" falan demiş de, o soyadını siz taşıyorsanız o artık sizin de soyadinizdir, esas kime ait bu soyadı diye nuh nebiye kadar gidicek miyiz. Soyadı babanıza aitse siz de eşinizin babasının soyadını aliyo olucaksiniz o zaman, ne alaka ben kayınbabamin soyadını neden alayım. Önemsiz görenlere, "çift soyadı kullan nolucak" diyenlere de çok sinirleniyorum, bu durumu icsellestirmisiz ama aslında bizleri başka aileye devredilen büyük baş hayvandan farkli bi yere koymayan bi uygulama bu. Size soyadını dayatan biriyle evlenmeyin derim, aynı soyadını taşımak istiyosa o siizn soyadınızı alsın, ya da gidin mahkeme kararıyla ikinizin seçtiği başka bi soyadını alın. Kimse kadın olduğum için soyadımı degistirmemi gayet doğal bi uygulama gibi dayatamaz bana.

İnanın yirmilerinin başında herkes sizin gibidir zaten 😬
İlerse komple tam tersine dönmezsiniz tabi ki ama iki soyada ikna olursunuz gibi geliyor bana
25 yaşındayım, 15 yaşındayken de düşüncem aynıydı. Bir insanın özlük haklarını korumak istemesi gençlik heyecanı, asilik, aykırılık, keskinlik değildir. Bir insanı sırf cinsiyetinden dolayı soyadını değiştirmeye/ekleme yapmaya zorlamak ya da bu anormal uygulamayı toplumsal baskıyla dayatmaya çalışmak gericiliktir, saygısızlıktır. Siz öyle yapiyosunuz diye söylemiyorum, ama normal olmayan ya da yadirganmasi gereken şey kadının yalnızca kendi soyadını tutmak istemesi değil.

Benim için de önemli bi mevzu bu, ismi insanın kişiliğinin bi parçasıdır, sırf evlendik diye neden yıllarca insanlarin bizi bildiği tanıdığı soyadınızı degistirelim ki? Aile mahkemesinde dava acabiliyosnuz yalnızca kendi soyadınızı kullanmak için, ben henüz evli değilim ama evlenince mutlaka yapicam. Çok da zor bişey değil ayrıca, dilekçenizi yazıp mahkemeye basvuruyosunuz zaten kimse savunma falan istemiyo sizden yani :d yukarda biri "siz de babanızın soyadını alicaksiniz bu modernlik değil" falan demiş de, o soyadını siz taşıyorsanız o artık sizin de soyadinizdir, esas kime ait bu soyadı diye nuh nebiye kadar gidicek miyiz. Soyadı babanıza aitse siz de eşinizin babasının soyadını aliyo olucaksiniz o zaman, ne alaka ben kayınbabamin soyadını neden alayım. Önemsiz görenlere, "çift soyadı kullan nolucak" diyenlere de çok sinirleniyorum, bu durumu icsellestirmisiz ama aslında bizleri başka aileye devredilen büyük baş hayvandan farkli bi yere koymayan bi uygulama bu. Size soyadını dayatan biriyle evlenmeyin derim, aynı soyadını taşımak istiyosa o siizn soyadınızı alsın, ya da gidin mahkeme kararıyla ikinizin seçtiği başka bi soyadını alın. Kimse kadın olduğum için soyadımı degistirmemi gayet doğal bi uygulama gibi dayatamaz bana.
evet size katılıyorum. üstteki yorumlarda çoğu kişi asıl rahatsız olduğum konuyu anlamadı sanırım. ben iyi nakledememiş olabilirim. fakat demek istediklerim aşağı yukarı sizinkiler. sevgilim bana kendi soyadını dayatamayacağını farkettiğini ve ne karar verirsem arkamda olduğunu söyledi. fakat içten içe hala aynı soyadını istediğini biliyorum. benimkini alması ise hem ona göre hem çevremize çok yenilikçi olurdu sanırım. ben zaten bunu talep etmem. benim soyadım bende kalsın yeter. :)

evet size katılıyorum. üstteki yorumlarda çoğu kişi asıl rahatsız olduğum konuyu anlamadı sanırım. ben iyi nakledememiş olabilirim. fakat demek istediklerim aşağı yukarı sizinkiler. sevgilim bana kendi soyadını dayatamayacağını farkettiğini ve ne karar verirsem arkamda olduğunu söyledi. fakat içten içe hala aynı soyadını istediğini biliyorum. benimkini alması ise hem ona göre hem çevremize çok yenilikçi olurdu sanırım. ben zaten bunu talep etmem. benim soyadım bende kalsın yeter. :)
Anlamamak değil onlarınki bence, zincirlerine daha sıkı sarılmak. Bir kadının kendi isteğiyle soyadını değiştirmesine, eşinin soyadını almasına sonuna kadar saygı duyarım, ama resmen soyadını değiştirmeye zorlanmanin da sabaha kadar kavgasını yaparım, asla anlayış göstermem. O tatlı tatlı "aman çift soyadı taşı canım nolcak 🥰🥰"lar bana hiç masum gelmiyo, ama insanın kendi adına sahip çıkması anormal karşılanırken sizin benim gibiler çoğu ortamda radikal feminist olmakla suçlanıyolar maalesef

Kendinizi çok fazla ciddiye alıyorsunuz...

Bu Soyad işlemleri devletin önemli bir kayıt kuyudat işlemidir ve çok önemlidir. Bu işlemler kutuk denilen büyük boyutta defterlere işlenir. Tüm işlemler ayni zamanda bilgisayar ortamında olsa da bu kütükler el ile doldurulur imzalanır.

Kaç çocuk olmuş, kaç torun olmus, bosanilmis mi, yaş tahsisi yapılmış mi, başka yere kütük taşınmış mi, orda yeni bir kümelenme olmuş mu, vb uzar gider.
Bu işlemler bir sürü adli davada önemli bir delildir. Miras, yaş tahsisi, varlığını kanıtlama vb.
Yani devlet işlemidir bunlar.
Yani kimsenin umrunda değil aslında o soyad, bu soyad.

25 yaşındayım, 15 yaşındayken de düşüncem aynıydı. Bir insanın özlük haklarını korumak istemesi gençlik heyecanı, asilik, aykırılık, keskinlik değildir. Bir insanı sırf cinsiyetinden dolayı soyadını değiştirmeye/ekleme yapmaya zorlamak ya da bu anormal uygulamayı toplumsal baskıyla dayatmaya çalışmak gericiliktir, saygısızlıktır. Siz öyle yapiyosunuz diye söylemiyorum, ama normal olmayan ya da yadirganmasi gereken şey kadının yalnızca kendi soyadını tutmak istemesi değil.
Dilimde tüy bitti anlatamıyorum ben de derdimi sanırım
Kendi soyadım dediğimiz de babamızın kütüğünden gelen babamıza ait soyad.
Bu soyad dediğimiz şey babadan gelince medeni de kocadan gelince mi gericilik oluyor?

İsteyen istediği soyadını alsın ayrıca benim fikrimi burası dışında soran yoktur zaten
Ülkedeki şu anki durum bu
Evlenmeden önce babanın soyadını taşıyoruz evlenince genelde eşinkini
İSterseniz dava açıp tek kendi soyadınızı da taşıyabiliyorsunuz ama
Dava açmak gibi çeşitli şeyler yapmak gerekiyor
İStiyorum deyince vermiyorlar
Bizdeki evlilik kurumu da soyadının kimden kime geçtiği de tamamen kültürel zaten
İşin en temeline inersek evlilik de toplum dayatması
Evlenmek aynı evde yaşayıp ömür birleştirmekse bunu resmi olarak da yapmak şart olmamalı
Ama toplumun genel durumu ve gelenekleri bizi buna itiyor
Sonuç bir çoğumuz evliyiz

Dilimde tüy bitti anlatamıyorum ben de derdimi sanırım
Kendi soyadım dediğimiz de babamızın kütüğünden gelen babamıza ait soyad.
Bu soyad dediğimiz şey babadan gelince medeni de kocadan gelince mi gericilik oluyor?

İsteyen istediği soyadını alsın ayrıca benim fikrimi burası dışında soran yoktur zaten
Ülkedeki şu anki durum bu
Evlenmeden önce babanın soyadını taşıyoruz evlenince genelde eşinkini
İSterseniz dava açıp tek kendi soyadınızı da taşıyabiliyorsunuz ama
Dava açmak gibi çeşitli şeyler yapmak gerekiyor
İStiyorum deyince vermiyorlar
Bizdeki evlilik kurumu da soyadının kimden kime geçtiği de tamamen kültürel zaten
İşin en temeline inersek evlilik de toplum dayatması
Evlenmek aynı evde yaşayıp ömür birleştirmekse bunu resmi olarak da yapmak şart olmamalı
Ama toplumun genel durumu ve gelenekleri bizi buna itiyor
Sonuç bir çoğumuz evliyiz
Bu söz konusu davalara nüfus idaresinden temsilci de geliyor orada anlatıyor işin saçmalamak olduğunu.

Kendinizi çok fazla ciddiye alıyorsunuz...

Bu Soyad işlemleri devletin önemli bir kayıt kuyudat işlemidir ve çok önemlidir. Bu işlemler kutuk denilen büyük boyutta defterlere işlenir. Tüm işlemler ayni zamanda bilgisayar ortamında olsa da bu kütükler el ile doldurulur imzalanır.

Kaç çocuk olmuş, kaç torun olmus, bosanilmis mi, yaş tahsisi yapılmış mi, başka yere kütük taşınmış mi, orda yeni bir kümelenme olmuş mu, vb uzar gider.
Bu işlemler bir sürü adli davada önemli bir delildir. Miras, yaş tahsisi, varlığını kanıtlama vb.
Yani devlet işlemidir bunlar.
Yani kimsenin umrunda değil aslında o soyad, bu soyad.
önce soyad çok önemlidir sonra da kimsenin umurunda değil o soyad bu soyad demişsiniz. bir şeyler bildiğiniz kesin ama ben ne demek istediğinizi anlayamadım kusura bakmayın. bir de kendimi ciddiye almak derken?

Anlamamak değil onlarınki bence, zincirlerine daha sıkı sarılmak. Bir kadının kendi isteğiyle soyadını değiştirmesine, eşinin soyadını almasına sonuna kadar saygı duyarım, ama resmen soyadını değiştirmeye zorlanmanin da sabaha kadar kavgasını yaparım, asla anlayış göstermem. O tatlı tatlı "aman çift soyadı taşı canım nolcak 🥰🥰"lar bana hiç masum gelmiyo, ama insanın kendi adına sahip çıkması anormal karşılanırken sizin benim gibiler çoğu ortamda radikal feminist olmakla suçlanıyolar maalesef
ben kendimi hiç sivri, radikal görmüyordum aslında buraya yazana kadar :D

önce soyad çok önemlidir sonra da kimsenin umurunda değil o soyad bu soyad demişsiniz. bir şeyler bildiğiniz kesin ama ben ne demek istediğinizi anlayamadım kusura bakmayın. bir de kendimi ciddiye almak derken?
Soyad, devletin adli ve birçok başka işlemlerini yürütme aşamasında çok önemlidir. Yani devlet için önemli bir kayıt kuyudat arşiv işlemidir. Miras, sakli nüfus, yaş tahsisi, doğum,olum,boşanma,evlenme vb.bunlar hep devletin arşividir.
Bu tür davalarda kadın gelip ben babamin soyadını isterim dediğinde nüfus memuru müdürü her kimse açıklama yapar, bu işlemin devlet acısından sakincasindan bahseder. Yani hakim, nüfus müdürü vb umursamaz ayşe fatma hangi soyadını alsın diye. Devlet gözüyle bakarlar.

Yani devlet in arşiv kayıtları için önemli bir unsur olan soyad işinde "Çünkü ben öyle isterim" geçerli bir neden değil. Bazı istisnai durumlar olması lazım kabulü için.

Soyad, devletin adli ve birçok başka işlemlerini yürütme aşamasında çok önemlidir. Yani devlet için önemli bir kayıt kuyudat arşiv işlemidir. Miras, sakli nüfus, yaş tahsisi, doğum,olum,boşanma,evlenme vb.bunlar hep devletin arşividir.
Bu tür davalarda kadın gelip ben babamin soyadını isterim dediğinde nüfus memuru müdürü her kimse açıklama yapar, bu işlemin devlet acısından sakincasindan bahseder. Yani hakim, nüfus müdürü vb umursamaz ayşe fatma hangi soyadını alsın diye. Devlet gözüyle bakarlar.
anlıyorum. peki bunu sorun yapmayan ülkelerde nasıl işliyor bu işlem? kadının soyadını alan erkekler veya evlendiklerinde otomatik soyadı değişmeyen, aynı soyadıyla kalan kadınlar birçok ülkede var. er geç bizde de bu seviyeye gelineceğini düşünüyorum ben.

Merhabalar. Evlendikten sonra eşinin soy ismini almayan var mı? sevgilimle geçen gün bu konuda tartıştık biraz. Bu konunun onun için epey önemli olduğunu söyledi. Bugün bu konuyu tekrar konuştuğumuzda tekrar düşündüğünü ve bana hiçbir konuda baskı yapmak istemediğini söyledi. İçten içe istediği hala evlilikte onun soyadını almam ama ben bunun biraz gerici olduğunu düşünüyorum. Yıllarca bu soyadı ve kimlikle yaşadıktan sonra bambaşka bir isim ve kimlik istemiyorum. Bütün sosyal çevrem ve devlet dairelerinde şimdiki ismim olacak sonuçta ve bu yüzden kafa karışıklığı yaşandığını çokça duydum. Böyle bir şansım varsa ben eski ismimle devam etmek isterim doğrusu. Sizin de düşüncelerinizi merak ettim. Bu arada şuanda evlilik düşünmüyoruz. Sadece tartıştığımız bir konuda sizin de görüşlerinizi merak ettim.
Benim evlendiğim sene tek kendi ismimiz kalmıyordu yoksa sadece kendi ismim kalsın istemiştim. Mecburen ya iki soy isim ya da eşinin soy ismi olması gerekiyordu ben de ikisini kullanıyorum 13 yıldır. Resmî işlerde sorun olmadı şu güne kadar

Evet gericilik ve aşırı mantıksız bir kural neden kadın eski hayatına format atıp kocasının kütüğüne geçiyor iki taraf için de yeni bir dönem başlıyor sonuçta bence en mantıklısı karı koca beraber yeni bir soyad edinmek sonuçta yeni bir aile kuruluyor zaten bu devirde bilgisayardan yapılıyor her şey miras vs konularında da karışıklık olmaz. Ama bu sistemsel bir konu sadece sizin kendi soyadınızı kullanmanız çözüm değil gibi o da babanızın soyadı yine bir erkeğin soyadını almış oluyorsunuz o ve o zaman yine eşinizle birlik sağlanmış olmayacak yine en mantıklısı iki soyadını beraber kullanmanız veya ataerkil düzene boyun eğmeniz maalesef 🙂

Evet gericilik ve aşırı mantıksız bir kural neden kadın eski hayatına format atıp kocasının kütüğüne geçiyor iki taraf için de yeni bir dönem başlıyor sonuçta bence en mantıklısı karı koca beraber yeni bir soyad edinmek sonuçta yeni bir aile kuruluyor zaten bu devirde bilgisayardan yapılıyor her şey miras vs konularında da karışıklık olmaz. Ama bu sistemsel bir konu sadece sizin kendi soyadınızı kullanmanız çözüm değil gibi o da babanızın soyadı yine bir erkeğin soyadını almış oluyorsunuz o ve o zaman yine eşinizle birlik sağlanmış olmayacak yine en mantıklısı iki soyadını beraber kullanmanız veya ataerkil düzene boyun eğmeniz maalesef 🙂
böyle de babanın soyadını alıyorsun diyenler oldu ama ben onu babamın soyadı olarak görmüyorum ki şuan. yıllardır kullandığım ve benim olmuş olan ismim artık. ben erkeklere bağlı emanet soyadı taşımak istemiyorum. erkeklere yapılmayan bu dayatmaya razı gelesim hiç yok. çok teşekkür ederim cevap için :)

Back