• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evlendikten sonra soyismini değiştirmemek

Merhabalar. Evlendikten sonra eşinin soy ismini almayan var mı? sevgilimle geçen gün bu konuda tartıştık biraz. Bu konunun onun için epey önemli olduğunu söyledi. Bugün bu konuyu tekrar konuştuğumuzda tekrar düşündüğünü ve bana hiçbir konuda baskı yapmak istemediğini söyledi. İçten içe istediği hala evlilikte onun soyadını almam ama ben bunun biraz gerici olduğunu düşünüyorum. Yıllarca bu soyadı ve kimlikle yaşadıktan sonra bambaşka bir isim ve kimlik istemiyorum. Bütün sosyal çevrem ve devlet dairelerinde şimdiki ismim olacak sonuçta ve bu yüzden kafa karışıklığı yaşandığını çokça duydum. Böyle bir şansım varsa ben eski ismimle devam etmek isterim doğrusu. Sizin de düşüncelerinizi merak ettim. Bu arada şuanda evlilik düşünmüyoruz. Sadece tartıştığımız bir konuda sizin de görüşlerinizi merak ettim.
Ben hem kendi soyadım hem eşimin soyadindayim böyle daha doğru geldi bana

ona babasının soyadı verilince de gene ataerkil yapı oluyor diyorum.
Ben de diyorum ki yapinin adina değil eşim olacak insanın zihnine bakıyorum ben. Bizde ataerkil bir düzen, bir zihniyet yok, evimizde, evliligimizde. Çocuklarımız da olursa inşallah öyle yetişmeyecek.
Bir cam parçasına sürahi dersek o parça sürahi olmuyor ama ondan sürahi yaparsak adı cam parçası da kalsa o bir sürahi oluyor mesela. Sanırım beni biriyle karıştırdınız. Benim bir bunalimim yok bu konuda. Neyin ne olduğunu, ne yapmak gerektiğini biliyorum kendimce.

Ben de cevap vermek isterim buna. Geçerdi. Hatta geçmek istediğini soylemisligi bile var. Ben iki soy ismi de kullanacağım dediğimde istersen sadece kendi soy ismini de kullanabilirsin, ben de seninkini kullanabilirim demişti.
images (44).jpeg

Soyismine gelinceye ladwr kütük değiştirme saçmalığı var. Evlenince hooop eşinin yani dolaylı yoldan kpnin kütüğüne geçiyorsun. Evlendikten 1 hafta sonra e devlete girmiştim kütük kısmını görünce çok içlenmiştim. Geçenlerde detaylı şekilde kurcaladım. Epey bi moralim bozuldu yine :KK70:

Ay yaram dağlandı. Hayır eşim de sürekli memleketine giden falan biri olsa gene içim yanmayacak. Durduk yere hiç uğramadığım bir yere kütüğüm geçti ehehe.

Gericilik eşinin soyadını almakla olmuyor. Bence abartiyorsunuz. Ulkemizde cagdas kadin olmak esinin soyadıni almamak gibi seylerle olculuyor cogu zaman.ben bunu yanlis buluyorum eger bu yuzden istemiyosaniz.bi soyadla ne hersey duzelir nede bozulur. ama dediginiz sebeplerden yani devlet dairesinde karışıklık olayindan korkuyorsaniz oyle bisey olmuyor hersey tc ile halledildigi icin bunlari kafaniza takmayin . Ha bide Ilerde cocuk oldugunda cok sıkıntılar yasarsiniz bunu bilin . Hi tabi sizin karariniz ama ben fikrimi soylemek istedim iyi geceler.

?
Yanlış bilgi veriyorsunuz tamamen.

Türkiyede evlilik içi tecavüze defalarca ceza kesildi, emsal davaları internette var. Dünyada pekçok ülkede de 1970lerden beri suç buyrun haritası yeşil alanlara bakın: Marital rape laws by country - Wikipedia Suç olmadığı ülkeler de zaten Afrika, o tarafta hiçbir kanun yasa yok.

Kürtaj Türkiye de dahil pekçok ülkede yasal.

Kanlı çarşaf gibi bir iğrençliği de çevremde hiç duymadım.

Toplum basbayağı ileri gidebiliyor isterse. (İsterse)
Ben yasalardan değil gerçeklerden bahsediyorum.İleri gittiğini sanıyorsunuz.İnternette gördüğünüz hayatlar ile gerçekler bir değil.Bu saydıklarını bir çok insan yaşıyor.

evet bu kapı da çoğu kişinin söylediği çocuğunla farklı soyad mı taşıyacaksın muhabbetine çıkıyor. sonuçta boşanınca da bu soyadlar değişmiş oluyor. yukarıda bir kişinin farklı bir ülkeden verdiği örnek gibi anne ve babadan iki farklı soyad alınması mantıklı bir çözüm olabilirdi belki de.
Onun sonu yok. Bu defa da çocuk evlenince üç soy adı olmuş olacak. Sonra onun çocuğunun aynı şekilde .

Ben yasalardan değil gerçeklerden bahsediyorum.İleri gittiğini sanıyorsunuz.İnternette gördüğünüz hayatlar ile gerçekler bir değil.Bu saydıklarını bir çok insan yaşıyor.
yaşıyor olmaları bunları normal yapmaz ama. burada konuşup tartıştığımız şey değişmeleri gerektiği. neden bu kadar savunuyorsunuz?

IKi soyisim kullanıyordum ve zor oluyordu. Sonra kendiminkini sildirdim eşimin soyadını aldım. Yani bir aile kuruluyor sorun olmaz benim için.

olay babamın soyadını kullanmak veya kendi soyismimi çooook beğenmem falan değil aslında. o benim ismim ve kimliğimin bir parçası. biriyle hayatımı birleştiriyorsam ismimden fedakarlık yapmak bana yanlış geliyor. :KK43:
İsme gelene kadar nelerden fedakarlık ediliyor. Hakların eşit dağıtıldığı bir evlilikte dahi taraflar karşılıklı fedakarlıkta bulunuyor. Ki Türkiye’de benim kanaatim kadından daha çok fedakarlık isteniyor. Biyolojik olarak da çocuğu sen doğuruyorsun bu da en temel fedakarlıklardan biri. Yazmışlar soyadı babadan geliyor zaten. Kütük desen hiç yaşamadığın bir köyde olabiliyor. Saçma ama böyle. Ben de çift soyadı kullanıyorum. Evlilik oturdukça eşimin soyadı da olurmuş aslında diyorum. Belki buna kök ailemden gördüğüm duyarsızlıklar da neden olmuş olabilir bilemiyorum. Evlenmeden önce ben de böyle atarlı giderli haller içindeydim. Her türlü baskıya karşı önlem amaçlı. Oğlak etkili olmam, garantici olmam, güvensiz olmam da etkili. Zamanla baktım eş ya da ailesinden baskı yok o zaman onların soyadı da olur kafasına geldim belki de. Aksine kendi ailem daha çok yönlendirmeye çabalar oldu. Yönetmek istedi. Gelinen noktada onların soyadı kaldı da noldu. Ki ben biraz da dünyanın binbir türlü hali var oldu ki boşandım birden ismim değişmesin diye babamdan gelen soyismi bıraktım biraz da. ( Bu da oğlak etkisi bence, yoksa boşanmak için de evlenmedim ama çevrede insan neler görüyor. )

Sözün özü, birgün öyle bir yere geliyorsun ki isimler önemsiz ruhlar bir oluyor. Sen A yı düşünürken eşin A diyor. Bunlar teferruat kalıyor. Çokça böyle şeylerin tartışmasını yapmış biri olarak söylüyorum bunları.

İsme gelene kadar nelerden fedakarlık ediliyor. Hakların eşit dağıtıldığı bir evlilikte dahi taraflar karşılıklı fedakarlıkta bulunuyor. Ki Türkiye’de benim kanaatim kadından daha çok fedakarlık isteniyor. Biyolojik olarak da çocuğu sen doğuruyorsun bu da en temel fedakarlıklardan biri. Yazmışlar soyadı babadan geliyor zaten. Kütük desen hiç yaşamadığın bir köyde olabiliyor. Saçma ama böyle. Ben de çift soyadı kullanıyorum. Evlilik oturdukça eşimin soyadı da olurmuş aslında diyorum. Belki buna kök ailemden gördüğüm duyarsızlıklar da neden olmuş olabilir bilemiyorum. Evlenmeden önce ben de böyle atarlı giderli haller içindeydim. Her türlü baskıya karşı önlem amaçlı. Oğlak etkili olmam, garantici olmam, güvensiz olmam da etkili. Zamanla baktım eş ya da ailesinden baskı yok o zaman onların soyadı da olur kafasına geldim belki de. Aksine kendi ailem daha çok yönlendirmeye çabalar oldu. Yönetmek istedi. Gelinen noktada onların soyadı kaldı da noldu. Ki ben biraz da dünyanın binbir türlü hali var oldu ki boşandım birden ismim değişmesin diye babamdan gelen soyismi bıraktım biraz da. ( Bu da oğlak etkisi bence, yoksa boşanmak için de evlenmedim ama çevrede insan neler görüyor. )

Sözün özü, birgün öyle bir yere geliyorsun ki isimler önemsiz ruhlar bir oluyor. Sen A yı düşünürken eşin A diyor. Bunlar teferruat kalıyor. Çokça böyle şeylerin tartışmasını yapmış biri olarak söylüyorum bunları.
düşüncenize saygı duyuyorum. umarım takıldığım konunun sadece isimden ibaret olduğunu düşünmüyorsunuzdur. ben bu gibi kuralların genelinden rahatsızım. üstte konuştuk işte kütük değişiyor da dediler. insanın kütüğü evlenince niye değişsin oysaki değil mi? bu gibi konulardan rahatsızım ben.

Evlendikten sonra dava açılarak yalnızca bekarlık soy ismi kullanılabiliyor. Tek celseli kısa bir dava. Ben açmayı istiyordum ancak evlendiğimde pandemi vardı havada kaldı. Hala açabilirim. Evlenince soy ismi değişmesini çok mantıksız buluyorum. Yurt dışında uygulaması da çok çok az kalmış, çoğu ülkede opsiyonel.

Mecbur olmadığım hiçbir yerde eşimin soy ismini kullanmıyorum. İşle ilgili belgelerim, kargo vb. günlük işler, otel vb. rezervasyonlar, aklıma gelebilecek her türlü işte sadece kendi soy ismimi kullanıyorum. Hatta eşim de benim ismimi vermesi gerekirse öyle kullanıyor. Eşimin bu konuda hiçbir negatif yorumu olmadı, olsaydı sıkıntı olurdu :)

Evlendikten sonra dava açılarak yalnızca bekarlık soy ismi kullanılabiliyor. Tek celseli kısa bir dava. Ben açmayı istiyordum ancak evlendiğimde pandemi vardı havada kaldı. Hala açabilirim. Evlenince soy ismi değişmesini çok mantıksız buluyorum. Yurt dışında uygulaması da çok çok az kalmış, çoğu ülkede opsiyonel.

Mecbur olmadığım hiçbir yerde eşimin soy ismini kullanmıyorum. İşle ilgili belgelerim, kargo vb. günlük işler, otel vb. rezervasyonlar, aklıma gelebilecek her türlü işte sadece kendi soy ismimi kullanıyorum. Hatta eşim de benim ismimi vermesi gerekirse öyle kullanıyor. Eşimin bu konuda hiçbir negatif yorumu olmadı, olsaydı sıkıntı olurdu :)
dava kısmını pek araştırmadım ama siz araştırmışsınız sanırım. ne güzel eşinizle uyumluymuşsunuz bu konuda :)

2 İsmim var, evlenince kendi soy ismimi de kullanmaya devam edersem 4 isimli olacağım, uzun ve gereksiz. Babam padişah olsa değiştirmezdim soy ismimi, babam padişah değil, ben de ünlü bir sanatçı yada kamuya mal olmuş bir insan değilim zaten, aile olunca bu tür takıntılar anlamsız geliyor bana. Kadın haklarıyla filan da zerre alakası yok bence, fedakarlık olarak da görmüyorum.

Back