kızlar geçen hafta vişnelerimin kurtlu çıkması hadisesi ile epey üzülmüştüm bütün vişneleri çöpe dökerken :)
neyse ki bugün pazardan tekrar aldım.. tabi bu sefer başka satıcıdan
satan kadın kurt çıkarsa getir paranı iade edeyim dedi, okadar güveniyorum vişneme dedi.. bende aldım ve gerçekten bir tane bile kurt çıkmadı.. hemen saplarını ayıkladım, güzelce yıkadım, kavanozlarımı da yıkayıp kapaklarını hazırladım... yapılışını detaylı yazıyorum.. bu arada belirteyim, bu tarif çok kolay ve gerçekten herkese garantili tavsiye ederim.. annem de anneannemde hep senelerdir bu şekilde yaparlar..çocuklarınıza katkılı sağlıksız hazır meyve konsantresi içirmek yerine, evinizde mis gibi tertemiz, sağlıklı vişne suyu içirin :) işte tarif..;
3 buçuk kilo vişne ile yaptım ben,
vişneleri saplarından ayıklayıp güzelce yıkayın, kavanozlarınızın yarısına kadar vişneleri koyun..
ben 5 litrelik tencereyi ağzına kadar su doldurup kaynattım, su kaynadıktan sonra, 5 su bardağı şeker koyup birazcık daha kaynattım şeker iyice eridi...ocağın altını kapatmadan, bir cezve yardımıyla kavanozlarınızı bu kaynayan şerbetle doldurun, hiç beklemeden ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin, bir tepsiye sıralayın.. sabaha kadar hiç dokunmayın.. soğuduktan sonra vişne kompostolarınız hazır :)
afiyet olsun şimdiden...
NOT; az vişneden yapmak isteyen olursa , tencereye koyduğu her 1 litre su için 1 su bardağı şeker koysun.. aslında damak tadınıza göre şeker miktarını artırıp azaltabilirsiniz.. ben aşırı tatlı sevmiyorum...
1 kilo vişneden aşağı yukarı 5 kavanoz komposto çıkar...
anlamadığınız yerleri sorun seve seve anlatırım canlarım :)