- 24 Eylül 2019
- 627
- 844
- 18
Ah Allah im bu mübarek gecenin yüzü suyu hurmetine tüm hastalarımıza şifa versin . Annemin bacağı çok sürmedi önce yatalakti daha sonra tekerlekli sandalye temin edecektik çünkü evde olmuyordu hamileydim önümde yığıldı kaldı kaldırmaya çalışırken ben düşük tehlikesi geçirdim babamın beli hastalandı gücü kalmadı 80 kiloydu annem çok zor zamanlardı . Temin edecekken toparlanmaya başladı yavaş yavaş aksaya aksaya destek alarak yürüdü sonra 1 ay içinde toparladı . Ki yurimesi bayağı vakit alır el de en son gelir demislerdi . Terapistin ismini de özelden yazıyorumAnladım size de çok geçmiş olsun. İnsanın gerçekten yüreği dayanmıyor. Biz de az önce görüntülü aradık kapatınca ağlamaya başlamış. Ben de bütün gün düşünüyorum. Herşeyden önce bu durumda olması insanı çok üzüyor. İkincisi de bakım mevzusu. Babam çekinir bi de böyle şeylerden, kendi suyunu bile kendi alıp içen biriydi kimseden birşey istemezdi. Bakalım inşallah babam da yürür. Çok uzun sürdü mü bacaklarının açılması? Ve o fizyoterapistin adı nedir acaba?
Tüm sayfayı baştan sona okuyamadım başka bunu yazan varsa affetsin beni. Özel fizik tedavi dal merkezleri oluyor sadece fizik tedavi hastanesi. Sgk ile anlaşmalı. Onların hepsi kapanmadı bildiğim kadarıyla çalışanları var. Babanız felç geçirdikten sonra toplam 1 yıl boyunca sınırsız ücretsiz fizik tedavi alma hakkına sahip (sağlık güvencesi emekli sandığı bağkur veya ssk ise) SGK bunu karşılıyor. Bu hastanelerin özel servisleri de oluyor ücretsiz her gün 1 saat fizik tedavi görebilir. Erken tedaviye başlamak zorundasınız bu yerlerin bazılarında konuşma terapistleri de oluyor bundan da ücretsiz faydalanabiliyosunuz. Tedavi gördükçe bağımsızlığı da artacak bakımı da kolaylaşacakMerhaba geçtiğimiz günlerde babam beyin kanaması geçirdi diye konu açmıştım belki hatırlarsınız. Çok şükür babam atlattı ama sağ taraf felç ve konuşamıyor.
Dün odaya alındı yoğun bakımdan. Coronadan dolayı sadece annem var yanında. Görüntülü konuştuk.
Ama dün 2. şoku yaşadım onu bu halde görünce. Kanama geçirdiği gün gibi duygulardayım şu an çarpıntım geçmiyor. Sağlıklıyken birden bire konuşamayan yürüyemeyen bir adam görmek çok üzücü.
Annem de çok sağlıklı değil belinden rahatsız. O da ayrı düşündürüyor beni. Dün yatakta oturmuş babam 10 dk sonra tutunamamış annem onu bile doğrultamamış. Düşünün ki nasıl bezleyecek?
Ben sorumluluktan kaçmam ama küçük çocuğum var. Eşim bazen işe gidiyor. Çocuğu da çıkarmıyorum coronadan. Hadi şimdi eşime bıraksam çocuğu neyse. İlk derdim bu düşünmekten kafayı yiycem.
İkincisi ise belki bilgisi olan vardır. Belediyenin evde fizik tedavisi varmış. Eve geliniyormuş. Nasıldır iyi midir verim alabilir miyiz? Veya biz görürsek adamı nasıl kaldırılırız ederiz hiç bilmiyorum.
Annemin psikolojik olarak çökmesi de beni çok etkiliyor. Anneme mi yetişeyim babama mı? Tek çocuğum kendi çocuğum da çok yaramaz. Daha bugün annem telefonda çok sıkıldım yemek yiyemiyorum burda yardım eden yok vs vs saydı. Telefonu kapatınca başladım ağlamaya
Ben 13 yaşındaydım annem felç olduğunda süreyi çok net hatırlayamıyorum Ama egzersizin çok önemli olduğunu En hızlı geri kazanımın ilk dönemlerde olduğunu çok iyi biliyorumMerhaba bacakları ne kadar sürede açıldı acaba? Şu anlık ilk hedefimiz en azından tuvalete gidebilmesi. Yatalaklık durumu en kötüsü. Az önce görüntülü aradık kapatınca ağlamış. İnsanın yüreği dayanmıyor böyle görmeye
Kayınvalidemden de hiç hayır yok. Allahtan çoğunlukla eşim evde de ona bırakabilirim. Salgın geçerse ne olacağını bilmiyorum...
Oncelikle gecmis olsun. Devlet kurumlarinda eve fizyoterapist gonderme gibi bir durum yok. Bu gibi durumlarda fizik tedavi ilk 6 ayda cok onemli. Ilk 3 ay da iyilesme maksimal olur sonraki 3 ay da biraz daha yavaslar yani ilk 6 ayda iyilesme olur ve ondan sonraki 1 yil iyilesme minimalde devam eder. 1, 1 bucuk yildan sonra durum kroniklesir. Su an fizik tedavi cok onemli yani. Malum durumdan oturu fizik tedavi de su durumda durdu. Tanidiginiz fizik tedavi hekimi veya fizyoterapist varsa 1 defaligina gelip degerlendirse cok iyi olur.
Ayrica svo gecirenlerde ilk 1 yil sinirsiz fizik tedavi hakki var. Ozel hastanelerde fark almayan fizik tedaviler var. Benim burdan tavsiye edebilecegim, babaniz surekli yatmasin arkasi desteksiz oturmaya calissin. Mesela yarim saatte bir 5 dk arkasi desteksiz oturmaya calissin duruma gore azaltip arttirabilirsiniz. 5 dk dedim diye 2 dk durabiliyorsa hayir 5 dk duracak seklinde zorlamayin. 2 dk durabiliyorsa baslangic olarak yarim saatte bir 2 dk desteksiz otursun sonra sureyi arttirin. Yapamasa da herseyi kendi yapmaya calissin. Mesela pijamasini corabini vs kendi giymeye calissin, yemeğini kendi yesin. Basarisiz olsa da surekli denesin, once o yapmaya calissin. Hasta yakinlarinin "o hasta" diyerek hastalari kisitlamasiyla ve herseyi yakinlarinin yapmasiyla hastalarin mevcut fonksiyonlarinda da gerileme oluyor. Yatak kenarinda bacaklarini sarkitarak otursun. Hasta taraf dizini surekli bukuk tutmasin yada bacagini kalcadan itibaren yer cekiminin etkisiyle disa dogru dondurerek durmasin yastikla ayak parmaklari tavana bakacak sekilde destekleyin. Butun eklemlerini gidebildigi yere kadar büküp gidebildigi yere kadar acin. Her eklemi gidebildigi butun yonlerde 10 ar defa hareket ettirin ve bunu gunde 3,4 defa yapin. Yataktan kaydiginda koltuk altindan tutup yukari dogru cekmeyin. Bir tarafi felc hastalarda bu sebeple hasta taraf omuz cikiklari cok goruluyor. Ayrica cok onemli bir egzersiz var. Bunu butun hastalara durumlari stabilse eger amasiz fakatsiz veririz. Köprü kurma egzersizi. Köprü kurma egzersizini yapamasa da yapmaya calissin, denesin. Hareket ortaya cikmasa da kaslar kasilir. Bu egzersiz cok onemli. Bunu yapabilirse ayagada kalkabilir demektir. Burdan bu kadar yardimci olabiliyorum. Tekrardan cok gecmis olsun.
Ben sezaryen olduğumda yukarı doğru beni çekmek istediler baş tarafıma geçip carsaftan tutup çekmişlerdi belki fikir olur yazmak istedim. Çok geçmiş olsun. Yatana da bakana da zor en kısa zamanda tam sağlığına kavuşur inşallah.Uzun uzun yazmışsınız çok teşekkür ediyorum hakkınızı helal edin. Ekran görüntüsü aldım bu yazdıklarınızı uygulamak adına.
Taburcu olduğunda özel bir merkeze götürdük ilk değerlendirme ve ilk seans yapıldı. Çok az da olsa felçli tarafını biraz oynatabildi. Ordan bir uzmanla anlaştık eve gelecek haftada 3 kez. Çünkü taşıma çok sıkıntı şu an.
Bacağı için 3/5 yazıyor epikriz raporunda. Sanırım açılabilme umudu var. Dediklerinize de harfiyen uyacağız bundan sonra.
Kafama takıldı da yatakta kaydığında nasıl yukarı çekebiliriz peki çünkü annem de ben de güç yetiremiyoruz ve bilmiyoruz tekniklerini.
Çok sağolun verdiğiniz bilgiler için.
Ben sezaryen olduğumda yukarı doğru beni çekmek istediler baş tarafıma geçip carsaftan tutup çekmişlerdi belki fikir olur yazmak istedim. Çok geçmiş olsun. Yatana da bakana da zor en kısa zamanda tam sağlığına kavuşur inşallah.
Belediyenin fizik tedavi hizmeti vardi evde ama salgından dolayı iptal ettiler. Ananem yeni felc gecirdi hatta oda bakırköy de yatti. Belediye gelecekti salgin cikti o arada sisli etfal e ambulansla gidip ortapedi yada beyin bölümden rapor alindi, orada bir hemşire sira cok var siz türkiye hastanesine gidin dedi orada çok yardimci oldular 5 6 kere servis geldi alip götürdü sonra salgindan dolayi iptal ettiler. Ama ananem 82 yasinda pek ise yarayacağını düşünmüyoruz açıkcası.
Güncel durumu nedir babanızın?
Kısmi felç çok kolay iyileşir, hastaneden çıkmadan kendi öz bakımını yapabilir hale gelmiş olması lazım, merak ettim.
Çok geçmiş olsun, ilk konunuzu hatırlıyorum ve babamın geçirdiğini şuan çok iyi olduğunu yazmıştım.Maalesef. 16 gün yoğun bakımda kaldı 3 gün de serviste. Eve geldik. Yürüyemiyor, konuşamıyor. Sürekli yatıyor moral olarak da çökmüş gibi. Tuvalete gidemiyor.
Fizik tedaviye başlıycaz. Uzman eve gelecek haftada 3 gün. Geri kalan günler de ben yaptırıyorum hareketleri. Çok zor durumdayız daha önceden pek tecrübe de yok. İnşallah 1-2 aya açılır.
Çok sağolun ilginiz için.
Çok geçmiş olsun, ilk konunuzu hatırlıyorum ve babamın geçirdiğini şuan çok iyi olduğunu yazmıştım.
Fizik tedavi temel şartı bu hastalığın, eli için sünger stres topları var, onlardan edinin.
Plates lastikleri hatta ben babama biraz daha açıldığında kalem becerisi kazansın diye geometrik şekiller çıkaran cetveller vardır, onlardan da almıştım.
Onları çizdiriyorduk.
Tabi benim bu söylediklerim sonraki aşamalar, hastaneden çıktığında babam bu durumdaydı.
İçinizi ferah tutun daha önce de iyi olacak demiştim, şimdi de diyorum.
Hepsi geçip gidecek, çok az izi kalacak elbet ama bu sırada mutlaka göz muayenesi de yaptırın.
Babamda açı görme kaybı kaldı, yani 90 derece görebiliyor at gözlüğü takmış gibi, bunu hastanın anlaması çok zor, teste girmesi gerek.
Merhaba babaniz nasil? Inşallah iyiye gidiyordur. Benim babam da 22 Nisan da felc gecirdi. Sag kisim. Yuruyemiyor. Konuşamıyor. Cok uzgunuz.
Çok geçmiş olsun ama muhakkak babanızı ikna etmelisiniz.Özellikle ilk 6 ay çok önemli,iyileşebilecekken yatalak kalabilir Allah korusun.Merhaba, çok geçmiş olsun öncelikle. Allah şifalarını versin.
Babam şu an psikolojik olarak çökmüş durumda. Fizik tedaviyi reddediyor. Fizyoterapisti falan kovdu. Biz de inanılmaz çaresiz kaldık. Aslında düzelebilecek durumda ama kendisi inanmıyor.
Sizin beyin kanaması mı? Sağ tarafa vurunca konuşma da gidiyor. Şu an yoğun bakımda mı? Benim babam ameliyat oldu, 16 gün yoğun bakımda kaldı. 4 gün de hastanede kaldı ve eve çıktı.
Çok geçmiş olsun ama muhakkak babanızı ikna etmelisiniz.Özellikle ilk 6 ay çok önemli,iyileşebilecekken yatalak kalabilir Allah korusun.
Muhakkak bir psikiyatriste başvurun.İlaç verecek ve aynı zamanda yol gösterecektir.Tek başınıza halledemezsiniz.Zaman aleyhinize maalesef.Tedaviyi uygulaması için elinizden geleni yapın.Çok kolay gelsin,Allah şifa versin.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?