- 12 Temmuz 2006
- 56.160
- 215.893
- 1.223
- 52
Elbette herkes kira zammı yapmalı ama bu ne ev sahibini üzecek ne de kiracıyı zora sokacak bir oranda olmamalı.Ben kiradayım ev sahibimiz eşimin arkadaşı ama bu demek değil ki bize zam yapmayacak. Sadece daha insaflı davranacaktır bize. Adama yasal hakkını kullanacaksın diye diretsem çok komik olur
Bu arada benden gelen kiraya zerre ihtiyacı yok çok iyi bir işi ve gelirleri var. Bunu baz alarak paraya ihtiyacın yok diyemem. Makul çerçevede kimse mağdur olmadan herkes kira zammını yapsın
Yıllar evvel kiradaydım, ki oturduğum evi ev sahibi sattı bize de 15 gün taşınma süresi verildi, o dönem kara kış Ocak ayındayız, nasıl kar yağıyor yer İstanbul ve kışın ortasında ev bulmak ne zordur kiracılar bilir
Neyse bir teyze artık çok yaşlandı diye ailesi gelip almış kirada oturduğu ev boşalmış, 90 yaşındaki insan nasıl temizlik yapsın badana yapsınvelhasıl ev kötü haldeydi ama tutmaya mecburduk, kara kışta her yeri kar kaplamışken kimse gelemediğinden, evi donan ellerimi üfleyerek ısıtıp ağlaya ağlaya temizledim boya badanasını yaptık geçtik oturduk, yaz geldi ev sahibi evi teftişe geldi
Evin dönüştüğü hali çok beğendi ve başladı mukaddes konuşma :)) Evim yalı dairesi(ucundan deniz gören ahşap bir yapıydı) siz ucuza oturuyorsunuz (o zaman 150 liraya kiralamıştık sene 2002) bundan sonra 300 lira ödeyeceksiniz dedi, ki evi tutalı 6 ay olmamıştı, biliyordum ki senesi dolunca eve yine zam yapacaktı, biz hemen yeni ev aramaya başladık zira o yıllarda 300 liraya doğalgazlı gayet iyi durumda apartman daireleri vardı, işte o gün ahdettim eğer ev sahibi olursam karşıma da iyi niyetli biri çıkarsa kira konusunda üzmeyeceğim, ev sahibi oldum ama daha boşken başka bir yatırım için satmaya karar verdim, o sıralarda bir karı-koca fahiş kira artışı yüzünden kirada oturdukları evden çıkmak zorunda kalmışlar ve ne kadar arasalarda bütçelerine uygun ev bulamamışlar, benim numaramı öğrenmişler tanıdıklardan, şehir dışında yaşadığımdan telefonla konuştuk hep, evin satılık olduğunu söyledim, kiraya vermeyi düşünmediğimi, satılması halinde kiracının mağdur olacağını anlattım, yine de tutmak istiyoruz dediler çok zor durumdalarmış, ısrarlarına dayanamayıp temsili bir fiyata kiraya verdim, ne depozito aldım, ne peşinat aldım, eve taşınırken 3 ay evden taşınırken de 3 ay kira da almadım, benim o evin kirasına ihtiyacım yoktu o ayrı ama Allah için kiracım da çok iyi niyetli bir aileydi, her şeyi baştan konuştuk anlaştık, ev satıldığında helalleşerek ayrıldık, ev sahibi olursunuz ihtiyacınız vardır, ki arkadaşlar yazmış kendilerinden kısıp kredi ödeyerek ev sahibi olmaya çalışıyorlar, o zaman başka elbette ama ihtiyacınız yoksa aradaki kiracı ev sahibi ilişkilerini de dengelemek iyi niyetin suistimale dönmemesi için kira da alırsınız zam da yaparsınız fakat bu karşınızdakinin nasıl bir insan olduğuna göre de şekillenmeli, evime bakıp kendi halinde oturan insana da 1750 liradan 8500 liraya çıkardım demezsiniz, geçim sıkıntısı bir yana bir de birbirinden görüp gaza gelenler var, X evini 10000’e vermiş benim evim 15000 eder diyenler de çok maalesef.
Bazı yerlerde evlerin satış fiyatları bile böyle arttı.