• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev sahibi ve kiracı

Annemin kirada bir evi vardı.daha yeni yasandi durum sizinki gibiydi1000 TL ye oturuyordu.annem 2 yıl zam yapmadı 2 yılda 100 TL lik yapti . Bu yılda istediği zami yapmayınca yeğeni avukat size yazdığım gibi geriye dönük borçlari da talep ederek tahliyesini istedi Kirada oturan kişi baktı mahkeme , avukat masraflarini da ödeyecek 3000 TL yi kabul etti.bu kişi anneme kendini acitiyordu. Sonra bir öğrenmiş ki annem aynı apartmanda zemin katta bir daire almış. 2000tl ye kira ya vermiş . Fazla iyi niyet suistimale açık oluyor.

Pes bu kadarına gerçekten.

Allah ev sahibinin de kiracının da vicdanlısını versin. En kısa zamanda o insanlardan kurtulup iyi birilerine evinizi emanet etmenizi diliyorum.
Amin ıns çok teşekkürler ınsan herseyde soğuyor böyle ınsanlar yüzünden

biz evi sattik 3 milyonluk evde 1000 liraya oturunca sinirimiz bozuluyordu . daha da kiraci isine bulasmam
Satmayı da ıstemıyprum çok emeklerle aldık ne günler gecırdık yerı geldi alısverıs yapmadım yerı geldi elektrık açmadan oturdum kredı ödemek ııcn ama helal etmiyorum bu adamlara

Kira artış oranı böyle anlatılmaz ki ama.
2020 %40 artış istemişsiniz. Sonra %20 olmuş. Sözleşmede tefe tüfe yazar genelde. Sizde ne yazıyordu.
Yani olması gerekenden fazla istemişsiniz hatta olması gerekenden fazla yapmışsınız bence. Ama iyi niyet göstermiş gibi yazıyorsunuz.
Sözleşmede ne yazıyorsa yapsanız karşılıklı sorun olmazdı bence.
Ama siz şu olsun diyorsunuz karşı taraf da bu olsun diyor.
Sonra sorunlar çıkıyor işte.
Ben asla sözleşmede yazanın altında kira artış oranı yapmadım(kiracıyım)
Hatta üstünü yaptım. Kendi evim varken de kirada oturdum. Onun için yıllardır olan kira artışlarını biliyorum yasal olanı yani.
2bin yapmalı bence de ona lafım yok ama yüzdeyle anlatmadığınız için ne derse kabul ettik gibi anlam çıkıyor. O yok yani.

2020 %40 artış istemişsiniz. Sonra %20 olmuş. Sözleşmede tefe tüfe yazar genelde. Sizde ne yazıyordu.
Yani olması gerekenden fazla istemişsiniz hatta olması gerekenden fazla yapmışsınız bence. Ama iyi niyet göstermiş gibi yazıyorsunuz.
Hatta üstünü yaptım. Kendi evim varken de kirada oturdum. Onun için yıllardır olan kira artışlarını biliyorum yasal olanı yani.
2bin yapmalı bence de ona lafım yok ama yüzdeyle anlatmadığınız için ne derse kabul ettik gibi anlam çıkıyor. O yok yani.
Su geçen senelere kadar kimse yüzde ıle artış yapmıyor kafasına göre yapıyordu ılk verdıgımız de de ucuz sekılde ıhtıyacımız olduğu ıcın kuraya vermıstık o yüzden ılk sene o fiyatı söyledik artış ıcın oda kabul etmedı oranla alakalı değil fazla dedi veremem dedi bızde tamam dedık. Sımdı oranla hareket edip bızı mağdur etmesını söylüyoruz. Yanı konseye haksızlık yaptığımız yok yada haklı çıkmaya çakışmamız yok. Herkesın kendi vıcdanı ne yapabılırız diye fıkır almaya geldim burda suç bende ıse onu da duzeltelım diye soruyorum kımseyı suçlamıyorum asla

Bu Arada sözleşme otamatık yenılenıyor dedıler. Elımızde bır sözleşme yok ılk sözleşme doğuda yaşadığımız ıcın emlakçıda kalmıştı oda kapattı. Bu yüzden bır sözlesmemız de yok.

Bu Arada sözleşme otamatık yenılenıyor dedıler. Elımızde bır sözleşme yok ılk sözleşme doğuda yaşadığımız ıcın emlakçıda kalmıştı oda kapattı. Bu yüzden bır sözlesmemız de yok.
Yapılan bir sözleşme var(kiracida vardır) ama değişmez yine yeniler ki illa yazıli olmasına gerek yok sözlü olarak da yapılır ihtar ceksenizde yasalar kiracıdan yana.

Evi satmak istiyorsanız da kiracı gelen kişilere evi göstermek zorunda haftanın belirli günleri

2bine ne kaldı ki?

Oda doğru bu sene 1750 yapabılıyoruz ama ben çıkmaları ıcın elımden geleni yapcam onlar yardımcı olsa bende olurdum ama olmak ıstemıyprum artık
Yok bacım yardımcı olacak gibi değil. Bende ev aldım kiracı vardı 1 ay diye anlaştık kiracıya da söyledik oda tamam dedi. Kendi evimden 30.gün çıktım kiracı çıkmamak için her yolu denedi. Tabi evi aldıktan sonraki 30 günlük süreçte biz kira almadık taşınma masrafınız olacak dedik. Sonraki ay ev bulamadık dediler tamam dedik yine kira almadık. Az da değildi Ekim ayında 5 bindi. Baktık ki bunlar bedava oturmanın yolunu buldu. Oturma izinleri olmadığını öğrendik yabancılardı. Sözleşmeleri bile yokmuş. Polisle gittik çıkmak zorunda kaldılar kirada ödemedikleri için. Biz iyi niyetten bişey yapıyoruz sanıyoruz. Bizde 2 ay orda burda süründük onlar yüzünden. Şimdi linçleyen olacak ama bunun ev sahibi kiracı farkı yok. Karakter ve beleşçilik meselesi bu. İnsanlar bedavaya yaşama derdine düşmüş. Maaşa zam gelince iyi market zamı bi kiracıya değil ev sahibine de geliyor. Kiraya zam yapınca ouuuouuu oluyo. Sanki millete bedava dağıtmak için milyonları verip ev alıyoruz muamelesi yapılıyor.

Oda doğru bu sene 1750 yapabılıyoruz ama ben çıkmaları ıcın elımden geleni yapcam onlar yardımcı olsa bende olurdum ama olmak ıstemıyprum artık
Bu konuda da zararlı çıkabilirsiniz eğer kiraya verir ve karşı taraf dava açarsa tazminat ödersiniz
Genel fiyat algisindan xxx tl kira yok fikrinden ziyade emsalleri sormak istiyorum
Emsalin yüzde 10 15 altını teklif edin, 2 yıl sonra tespit davası açarsınız
Eski kiracıya yeni taşınmış muamelesi de garip oluyor ztn ufacık ilçeden gelen kiranin büyük şehirde deva olması imkansız
Çalıştığım ilçe de hala 1000 tas çatlasa 1500 tl güncel kiralar ztn çoğu ev sahibi kira piyasası düşük öyle bir yerse teklifiniz ztn tutmaz

Siz sordunuz mu avukata sözleşmeyi emlakçı hazırladı ise o sözleşme zaten geçersiz oluyor ki.

Bu konuda da zararlı çıkabilirsiniz eğer kiraya verir ve karşı taraf dava açarsa tazminat ödersiniz
Genel fiyat algisindan xxx tl kira yok fikrinden ziyade emsalleri sormak istiyorum
Emsalin yüzde 10 15 altını teklif edin, 2 yıl sonra tespit davası açarsınız
Eski kiracıya yeni taşınmış muamelesi de garip oluyor ztn ufacık ilçeden gelen kiranin büyük şehirde deva olması imkansız
Çalıştığım ilçe de hala 1000 tas çatlasa 1500 tl güncel kiralar ztn çoğu ev sahibi kira piyasası düşük öyle bir yerse teklifiniz ztn tutmaz
Ya açıkçası bunun çok eskisi yenisi olduğunu da zannetmiyorum yada ev sahibi açısından görebildiğim için düşüncem böyle gelişiyor. Tabiki küçük yerlerin kendi kira piyasası oluyor. Ancak mesela bizim akraba İstanbulda merkez gibi bir yerde 2000e oturuyor sebebi de 8 yıldır orda oturuyor olması. Ancak düşünürseniz bugünün 2 bini ne ediyor neye yetiyor diye. Ya evin sadece faturasını karşılar. Yada sadece mutfak masrafını. Öylesinde ev sahibinin de ciddi bir zararı var maalesef

İşte sözleşme otomatik yenilenir. Sözleşmeye uyulmazsa iki taraftan biri sorun çıkarabiliyor işte.
Emlakçı sözleşmeyi kapattı kısmını da anlamadım.

Ya açıkçası bunun çok eskisi yenisi olduğunu da zannetmiyorum yada ev sahibi açısından görebildiğim için düşüncem böyle gelişiyor. Tabiki küçük yerlerin kendi kira piyasası oluyor. Ancak mesela bizim akraba İstanbulda merkez gibi bir yerde 2000e oturuyor sebebi de 8 yıldır orda oturuyor olması. Ancak düşünürseniz bugünün 2 bini ne ediyor neye yetiyor diye. Ya evin sadece faturasını karşılar. Yada sadece mutfak masrafını. Öylesinde ev sahibinin de ciddi bir zararı var maalesef

Hayır İstanbul için tabiki anormal enflasyon bu kdr olmasaydı yine anormal olurdu
Ama 20 30 bin nüfuslu sadece tayinci potansiyeli olan ufacık yerlerde anormal gelmesin ztn yerli halk ya eski koy evlerinde oturur ya ev sahibidir öyle bir yerde yüzde yüz zam tutmaz dişli biri ise tazminat alır birde zararlı çıkar. Benim çalıştığım yerde hala 2+1 1250 1500 ilanlar var çünkü fazlasını kimse tutmaz buyuksehirler ile bir degil ki potansiyeli yok

Neden değilmiş?
Sözleşmeye uysalar 2bin bile etmiyormuş bakın.
O zaman sözleşmeye ev sahiplerinin istediği oran diye belirtilsin artış.
Bakın orda bayan bahsetmiş, pandemi dönemi kira alınmamış. Zam hiç bi zaman belli bir orana göre gidilmemilş. Ne demek yıllardır orada diye altını vermek. Ev sahibinin hakkına girmek buda. Neticede dediğim gibi millet evine bedava oturtsun diye ev almıyor.

Hayır İstanbul için tabiki anormal enflasyon bu kdr olmasaydı yine anormal olurdu
Ama 20 30 bin nüfuslu sadece tayinci potansiyeli olan ufacık yerlerde anormal gelmesin ztn yerli halk ya eski koy evlerinde oturur ya ev sahibidir öyle bir yerde yüzde yüz zam tutmaz dişli biri ise tazminat alır birde zararlı çıkar. Benim çalıştığım yerde hala 2+1 1250 1500 ilanlar var çünkü fazlasını kimse tutmaz buyuksehirler ile bir degil ki potansiyeli yok
Evet büyükşehirlerde çok farklı gidiyor. Eylül ayında sattığım evimi 2021de 1500den kiraya vermiştik. Şuan yeni alıcı site olduğu için 15 binden veriyor kiraya. Maalesef şartlar bu şekilde

Back