Ev sahibi ve kira problemi, Uyarlama davası

sparkly

Guru
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2013
1.280
1.907
Sorun çözüldü. Avukatla görüştüm ve ev sahibinin zaten dava açma hakkı yokmuş, açarsa da kaybediyormuş ve %25 zam kararı çıkıyormuş. Benim teklifimden çok aşağıda zam oranı yani. Tehdit ettiği için de ekstradan haksızmış. Evin o kadar etmeyeceğini kendisi bana yazdığı için bu da başka artı oluyormuş. Dava için burada çok bilgi edinemedim ama yol göstermeye çalışanlara teşekkür ederim

En iyisi şunu başa ekleyeyim
Uyarlama davası hakkında bilgiye ihtiyacım var. Işleyiş nedir? Çünkü sıkıntılı bir ev sahibim var ne ile karşılaşacağımı bilmek istiyorum.
Devamli ekleme yapiyorum cunku herkes e tasinsana diyor. Arkadaslar gercekten tasinmayi akil edebiliyorum emin olun. Evet bir cogunuz iyi niyetle soyluyor ama tasinma masraflari korkunc. Benim borc alabilecegim esim dostum yok, kredi sansim yok, tasinma masrafini odemem demek kesin bir ay ac kalmamiz, ilaclari alamamamiz ve fatura bile odeyemememiz demek.

Merhaba,
Forumda kira konularına hep denk geliyordum, bu sefer ben konu açanlardan oldum
Iki kişi iyi sayılacak bir yerde ama kötü bir dairede oturuyoruz. Bizden öncekilerden dolayı evi su basmış mutfak dolapları bu sebeple çürümüş, hala tutunca elde kalıyor. Isınması problemli neredeyse tüm kışı hasta geçiriyoruz. Salonda yerler parke ve yanık izi dolu, camlar pimapen ama betonla camın arası açılmış, camı biraz itseniz dışa doğru eğiliyor aşırı tehlikeli. Sayılacak daha çok şey var.

Birimiz maalesef bu dönem sağlık problemlerinden dolayı çalışamıyor geçici bir süre ama tabii insanı maddi olarak zorluyor. Her kiracının korktuğu zam dönemi de geldi. Ev sahibi der ki yasal hakkınızı kullanırsanız ya uyarlama davası açacağım ya da evi satacağım ev zaten yakında dönüşüme girecek. Biz bu %25 şartıyla hesaplayıp, o ücretin yine 500-600 üstünde vermeyi kararlaştırmıştık önceden. Ki bu bile önümüzdeki birkaç ay ucu ucuna geçinmemize sebep olacak ama yine de mağdur etmemek adına yapabileceğimizi yapmak istedik.
Evde daha üçüncü senemiz.

Belki bir şey söyleyecek, akıl gösterebilecek olanlarınız vardır diye konu açmak istedim.

Bu arada insanların ihtiyacı var diyecek olanlar için eklemem gerekir mi bilemedim, birkaç dairesinden aylarca kira almasa eksikliğini hissetmeyecek biri. Kira ile geçinmiyor yani, ona göre yorumlarsak çok mutlu olurum

Şunu da ekleyeyim %25 sizin yasal hakkınız ama eğer kullanırsanız satacağım ya da dava açacağım diyor. Ben zaten %25'le ilgili olan durumumuzu ise yazı içinde belirttim.

Son düzenleme:
muhit
şu anki kira
ev sahibinin istediği kira önemli
eğer aynı fiyata daha düşük bir muhitte ev bulursanız bence taşının. yani şişli de kadıköy de bahsettiğiniz gibi ahırdan bozma bi evde oturacağıma zeytinburnu büyükçekmece de daha düzgün bir evde oturmayı tercih ederim. iyi muhit diye de berbat bi eve katlanmazdım açıkçası. semtleri istanbul genelde biliniyor diye oralardan örnek verdim.

Yüzde 25 yapmış işte daha ne istiyorsunuz ki size mağduriyet yaratmamış, durumu iyi sayılabilir diye sizi bedavaya oturtacak değil ya. Umarım en kısa zamanda iş bulursunuz.

Not: kiracıyım ben tüfe oranında zam talebimize rağmen ev sahibi önümüzdeki ay çıksın dedi. Bina eski yıkıp yeniden yapacakmış. Bir şey diyemeyiz kendi binası sonuçta.

%25 yapmıyor. Bu sizin hakkınız ama hakkınızı kullanırsanız evi satacağım ya da uyarlama davası açacağım diyor. Yani ben yasal hakkımı kullansam da olmuyor.
Ayrıca iş bulamama durumu yok, sağlığın çalışmaya engel olma durumu var, tedavı döneminde çünkü. Yoksa ben zaten çalışıyorum.

Ve bizi bedava oturtsun isteğimiz de yok bu nasıl cümle?
Ben ne yapabileceğimi sormak istedim sadece konuyu da o yüzden açtım. Hayatım boyunca kiracıydım, kimseyi asla mağdur etmedim, günü gününe her kiramı ödedim

Son düzenleme:

Göztepe.
Şu an 8.5 kira, ev sahibi direkt 16 istiyor. Evin şartlarını bildiği için de uyarlama davasından bir şey çıkmayacaktır ben de buna göre satacağım diyor.
Biz zaten %40'a kadar çıkabileceğimizi hesaplamıştık ama kabul etmeyeceği belli. %40a çıkmamız da bütün ay ekmek zeytin yememize sebep üstelik.
Başka yerlerde uygun fiyata biraz daha düzgün evler bulduk ama sağlıkla ilgili olan koşturmacamız ve taşınma masrafı engel oluyor. Taşınmaya inanılmaz ücretler istiyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım

%25 yasal değilmiş zaten. Seçimden sonra dava açarsa kazanır. Biz doğrudan tüfeyi baz alacaktık ama ev sahibi binayı yıkacakmış. Başkasının evinde zorla oturamayız. Mecburen arayışa girdik.

Allah yardımcınız olsun bu dönem ev sahibi için de kiracı için de çok zor. Bana da akıl oldu asla birikim yapıp 2. bir ev almam heralde. Kaldı ki kendi evimiz bile yok ama 2. bir evin mantıklı olmadığını bu enflasyon döneminde fazlasıyla gördüm. Bir tanıdığımızın kiracısı var kafasına göre %25 yapınca ev sahibi evi satıyor, ev satılınca mecburen çıkılacak. Durumlar böyle ev sahibi de hakli mağdur kiracı da haklı. Allah yardımcımız olsun

Allah yardımcınız olsun. çok zor bir durum. o da vicdansızlık cidden. Allah bildiği gibi yapsın. insna utanır o eve o parayı istemeye. taşınmak maliyetli evet ama ailenizden falan destek isteyip taşınmanız makul gibi görünüyor. destek olabilecek kimse yok mu

Uyarlama davası için yasal süre 5 yıldır, ondan önce dava zaten açamaz.

Evin durumu berbat anladığım kadarıyla. Benim düşünceme göre kirada hak verilir ancak ev sahipleri evi yaşanabilir hale getirmek için tüm tadilatları yapmakla yükümlüdür. Duvarı ayrık eve 16 istemek makul değil.

Evi satsa bile sizin için problem değil.

Satın alan kişi 1 ay içinde evi kullanacağını size bildirmelidir. Ona göre evden çıkmak için 6 ay süreniz var. Yani ev satıldı yarın sokağa düştük gibi bir durum yok.

Ev dönüşüme girecekse (ki girmeli gibi duruyor) yarın müteahhitle kontrat imzalasalar bile yine yıkım için 90 günlük bir süreniz var.

Sizin yerinizde olsam yüzde 25 de kalır, taşınma için para biriktiririm. Oturup yıkılacak eve fazla kira vermenin anlamı yok.

Destek görebileceğimiz biri olsa hiç konu açmazdım emin olun

Asgari ücrete ve memura %50-%80 zamların konuşulduğu dönemde ve geçen yıl da %40-50 oranında maaşlara zam yapılmasına rağmen tefe TÜFE oranı daha da yüksekken, kiraya %25 limiti getirmek piyasanın ayarları ile oynamaktır. Böyle devam ederse gerçekten kiralanacak ev bulunmayacak.
Eve yeni taşındıysanız ev sahibinin muhitteki kirayı istemesi yanlış. Çevre evler 16 bin iken 12 bin istemek doğal bana kalırsa. Eğer 5 yıllık kiracı iseniz ev sahibinin bunu istemesi normal. Dava açma hakkı da var. Diğer türlü %25 değil dediğim gibi 12 bin civarı teklif edin.

Ekleme: Ev zaten yıkılacakmış yakın zamanda yıkılacaksa bence 6 ay zaman isteyip %25 yapın ve taşının.

BIrkaç kişiye sordum uyarlama davası ve kira tespit davası ayrı konular dendi. Araştırınca da öyle olduğunu gördüm. 5 yıl şartı yokmuş.
Ben yine %25 ya da biraz üstünde ödeme yapsam her gün kapımıza gelecek, telefonla rahatsız edecek bir eşi var. Ne yapayım şaşırdım

Düşünmeden 12 ödeyebilsem zaten kira dert edecek durumum çok da yok demektir. Benim ayda elime geçen zaten 12-13 bin.
%25i haksızlık gördüğüm için önceki sene %50 gibi zam yaptım, yapabileceğim maksimum oydu.

Yuzde 25 artık çok saçma onu bir kenara koyun
Oturduğunuz yer neresi küçücük bir ilçe mi? Yoksa buyuksehir mi? Kira ne kadar?
Ztn geçen yıl ne kdr zam yapıldı?
Bence bunlar önemli
Adamın maddi durumu yada kaç evi olduğu en önemsiz ayrinti

Şöyle bir teklifle gidin ama hızlı olmanız gerekli
6 ay peşin ödersek ne kdra anlaşırız diye sorun ihtiyac kredisi çekin 1 yılda. Sizin için daha kolay olabilir
Belki biraz daha rahat rakamlara anlaşırsiniz
Bu arada rakamlar normal siz haklısınız
Evi satsın 6 ay vaktiniz var. Hemen satılır mı meçhul. Yeni ev sahibi ile anlasabilirsiniz belki

Satın diyin bence kentsel dönüşüme girmiş evi satın alan kişi içinde oturmaz zaten. Siz yasal olanı yapın geçin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…