Şuan o noktayı aştı.. öyle bir gaz verdilerki resmen ev onlarınmış gibi davranıyorlar..
Sizin yaşadıgınız gıbı seni malınla rezil ediyorlar. Gercektenczor bır durum kırada evim olsun istemezdim
Nasıl kafasına göre %25? Ev satılırsa da sozlesme devreder. İçinde kiracısı olan evi de kimse almaz. Çünkü hukuken kiracısı ev almak zorunda. Kendim oturacağım mağdurum diyerek dava açabilir. O da ihtar çekecek. İhtardan 6 ay sonra dava açma hakkı var. Davalarda en aşağı 3 yıl sürüyor. 3 yılın sonunda eger 2. Bir evi varsa davayı kaybediyor. Yani yine kiracıyi çıkaramıyor. 2. Bir evi yoksa davayı kazanır. Ama 3 yıl bekler. Öyle kafasına göre evi satamaz yani. Evin tapusu seninse icerde oturanın da 10 yıl oturma hakkı var. Ev sahibi kiraci süreçlerini bi iş anlaşması olarak düşüneceksiniz nasıl kenarda dolarınız var yahu bu dolar niye 1 Ken 10 olmuyor diyemiyorsuniz nasıl ki iş kurduğunuz yatırımınız değer kaybederse bir şey yapamıyorsanız bir yatırım değeri olan evinizi karşılığında bir para alacak şekilde sözleşme ile verdiyseniz kar da zarar da edeceğinizi hesap edeceksiniz. Günümüz şartlarında kiraci 3 ödüyorken şu an 15 ödüyor. Herkeisn cocukların okulu, iş yerleri vs var. Evlelerine gore bir duzenleri var. Kafasına göre kimse kimseyi mal benim diye mağdur edemez. Hak var hukuk var. İmza:Ev sahibi%25 yasal değilmiş zaten. Seçimden sonra dava açarsa kazanır. Biz doğrudan tüfeyi baz alacaktık ama ev sahibi binayı yıkacakmış. Başkasının evinde zorla oturamayız. Mecburen arayışa girdik.
Allah yardımcınız olsun bu dönem ev sahibi için de kiracı için de çok zor. Bana da akıl oldu asla birikim yapıp 2. bir ev almam heralde. Kaldı ki kendi evimiz bile yok ama 2. bir evin mantıklı olmadığını bu enflasyon döneminde fazlasıyla gördüm. Bir tanıdığımızın kiracısı var kafasına göre %25 yapınca ev sahibi evi satıyor, ev satılınca mecburen çıkılacak. Durumlar böyle ev sahibi de hakli mağdur kiracı da haklı. Allah yardımcımız olsun
Önceki sene %50 yapmasaymissiniz keşke, kanunları aşa aşa bu tarz ev sahipleri iyice azıttı.Düşünmeden 12 ödeyebilsem zaten kira dert edecek durumum çok da yok demektir. Benim ayda elime geçen zaten 12-13 bin.
%25i haksızlık gördüğüm için önceki sene %50 gibi zam yaptım, yapabileceğim maksimum oydu.
Önceki sene %50 yapmasaymissiniz keşke, kanunları aşa aşa bu tarz ev sahipleri iyice azıttı.
Naptiniz durumunuz nedir merak ettim deGecen yil sorunum yoktu, o yuzden cok dusunmeden hareket ettim. arkadasim 3 senedir oturdugu 7 binlik evi ev sahibi 15 yapmak istedigi icin isini bile birakti sehir disina gidiyor. cunku devamli tehdit ediyor ev sahibi. davalik olsalar arkadasim kazanacak ama ev sahibinin ne yapacagi belli degil. evi basina yikarim dedi durdu. haberlerde de goruyoruz kiracinin evine girip esyalari kirip dokuyorlar filan. nerede durulacak bilmiyorum. benimki avukat olmasina ragmen boyle hak hukuk tanimiyor gerisini dusunemiyorum
Naptiniz durumunuz nedir merak ettim de
Hayırlı olsun kaça anlaştınız iyi hayret insafa gelmiş adam.Bir avukata denk geldim nedir ne degildir arastirdim oyle ev sahibiyle konustum dava acarsa bir cok yonden haksiz bulunacagini ogrendi ve aslinda sizin teklif gayet yeterli diye u donusu yapti ama apartmandaki diger dairelerinde oturanlar tasinma karari aldi. sabahin besinde kapilarina dayanmaya gece yarisi telefon etmeye basladi insanlara. kimse ugrasmak istemiyor dava filan da ugrasamayiz dediler cunku bela olacak belli. diger dairelere en az 3-4 kat zam uygun gormus 12 bine oturanin kirayi 43 istiyor
ben simdilik anlastim zaten sene sonuna kalmadan gitme ihtimalim var
Ev sahibinin yasal oranın üzerinde (%25) kira artisi yapma hakki yok. Eger kira artisina iliskin yeni bir sozlesme yapmadıysanız fazla ödediğiniz kirayi da geriye donerek süresi icinde isteyebilirsiniz. Uyarlama davası kolay değil sadece ekonomik gerekceler sunarak davanin kabul edilme ihtimali cok düşük. Evin satışının da gercek bir satış olması lazım. Şartlarını saglasa bile en azindan 7 aylık bir süreniz oluyor tasinmak için. Burada da yeni ev sahibi ile karşı karşıya geliyorsunuz. Bu dönemde kiracı da olmak zor ev sahibi de olmak zor. Enflasyon cok yuksek ama enflasyon oraninda kiracilarin gelirinde de artis olmadı. Allah yardımcınız olsun.Sorun çözüldü. Avukatla görüştüm ve ev sahibinin zaten dava açma hakkı yokmuş, açarsa da kaybediyormuş ve %25 zam kararı çıkıyormuş. Benim teklifimden çok aşağıda zam oranı yani. Tehdit ettiği için de ekstradan haksızmış. Evin o kadar etmeyeceğini kendisi bana yazdığı için bu da başka artı oluyormuş. Dava için burada çok bilgi edinemedim ama yol göstermeye çalışanlara teşekkür ederim
En iyisi şunu başa ekleyeyim
Uyarlama davası hakkında bilgiye ihtiyacım var. Işleyiş nedir? Çünkü sıkıntılı bir ev sahibim var ne ile karşılaşacağımı bilmek istiyorum.
Devamli ekleme yapiyorum cunku herkes e tasinsana diyor. Arkadaslar gercekten tasinmayi akil edebiliyorum emin olun. Evet bir cogunuz iyi niyetle soyluyor ama tasinma masraflari korkunc. Benim borc alabilecegim esim dostum yok, kredi sansim yok, tasinma masrafini odemem demek kesin bir ay ac kalmamiz, ilaclari alamamamiz ve fatura bile odeyemememiz demek.
Merhaba,
Forumda kira konularına hep denk geliyordum, bu sefer ben konu açanlardan oldum
Iki kişi iyi sayılacak bir yerde ama kötü bir dairede oturuyoruz. Bizden öncekilerden dolayı evi su basmış mutfak dolapları bu sebeple çürümüş, hala tutunca elde kalıyor. Isınması problemli neredeyse tüm kışı hasta geçiriyoruz. Salonda yerler parke ve yanık izi dolu, camlar pimapen ama betonla camın arası açılmış, camı biraz itseniz dışa doğru eğiliyor aşırı tehlikeli. Sayılacak daha çok şey var.
Birimiz maalesef bu dönem sağlık problemlerinden dolayı çalışamıyor geçici bir süre ama tabii insanı maddi olarak zorluyor. Her kiracının korktuğu zam dönemi de geldi. Ev sahibi der ki yasal hakkınızı kullanırsanız ya uyarlama davası açacağım ya da evi satacağım ev zaten yakında dönüşüme girecek. Biz bu %25 şartıyla hesaplayıp, o ücretin yine 500-600 üstünde vermeyi kararlaştırmıştık önceden. Ki bu bile önümüzdeki birkaç ay ucu ucuna geçinmemize sebep olacak ama yine de mağdur etmemek adına yapabileceğimizi yapmak istedik.
Evde daha üçüncü senemiz.
Belki bir şey söyleyecek, akıl gösterebilecek olanlarınız vardır diye konu açmak istedim.
Bu arada insanların ihtiyacı var diyecek olanlar için eklemem gerekir mi bilemedim, birkaç dairesinden aylarca kira almasa eksikliğini hissetmeyecek biri. Kira ile geçinmiyor yani, ona göre yorumlarsak çok mutlu olurum
Şunu da ekleyeyim %25 sizin yasal hakkınız ama eğer kullanırsanız satacağım ya da dava açacağım diyor. Ben zaten %25'le ilgili olan durumumuzu ise yazı içinde belirttim.