6 aylık evliyim. Eşim de ben de çalışıyoruz, ikimizin maaşlarının toplamı fena sayılmaz. Ancak başta eşya ve kredi kartı olmak üzere borçlarımız olduğu ve yiyip içmeyi gezmeyi de seven kişiler olduğumuz için kenara pek para atamıyoruz. Ancak geçen gün buna bir dur demek gerektiğine karar verdik. Çünkü kiradayız, arabamız da yok ve kenarda az da olsa düğünden kalan takılarımız ve birikmişimiz var bunları değerlendirmek istiyoruz.
13 bin tl civarında paramız var bankada, altınların ne kadar olduğunu tam bilmiyorum ama fazla değil, bir o kadar da onlar eder herhalde. Benim öncelikli istediğim şey aslında araba almak. Çünkü oturduğumuz yer market pazar vs gibi yerlere uzak, en yakın durak 15 20 dk lık yürüme mesafesinde. Evimle işim arasında normalde arabayla 10 dk lık mesafe varken otobüs minibüs le gitmeye kalktığımda 1 saatim yolda geçiyor. Alışveriş yapıp geldiğimde iki torba bir şey alsam kollarım kopuyor. Fakat arabanın yatırım aracı olmadığının da farkındayım, aylık masraflarımız arabayla artacak tabii. Öte yandan ev almak için de peşinatımız yeterli değil. Kiraya aylık 1100 tl veriyoruz, 205 tl de aidatımız var. Dolayısıyla her ay hatırı sayılı bir miktar havaya gidiyor. Eşim böyle olmasındansa 1+1 veya 2+1 küçük dahi olsa kira getirisi olacak bir yerden ev alalım, özellikle şu hiç peşinat istemeyen veya az isteyen konut kampanyalarını araştıralım, krediyi kira getirisiyle ödeyelim diyor. Yarın öbür gün oturduğumuz evden çıkmamız gerekirse de güvencemiz olur, gerekirse satar başka yerden ev alırız diyor.
Sizce hangisi mantıklı? 26-27 bin tl birikmişle öncelikli ihtiyaç olarak gördüğüm arabayı almak mı (ilerde ev alacaksak satarız, dolayısıyla yatırım da olabilir bir anlamda araba) yoksa ev almaya çalışmak mı? Açıkçası bankaların ev kredilerindeki faiz oranları gözümü çok korkutuyor ama bir şekilde adım atmazsak hiçbir birikimimiz olamayacak diye korkuyorum, sonuçta ortalamanın üzerinde maaşlarla birikimsiz kalmak istemiyoruz. Fikirlerinizi bekliyorum.