Ev mi araba mı?

6 aylık evliyim. Eşim de ben de çalışıyoruz, ikimizin maaşlarının toplamı fena sayılmaz. Ancak başta eşya ve kredi kartı olmak üzere borçlarımız olduğu ve yiyip içmeyi gezmeyi de seven kişiler olduğumuz için kenara pek para atamıyoruz. Ancak geçen gün buna bir dur demek gerektiğine karar verdik. Çünkü kiradayız, arabamız da yok ve kenarda az da olsa düğünden kalan takılarımız ve birikmişimiz var bunları değerlendirmek istiyoruz.

13 bin tl civarında paramız var bankada, altınların ne kadar olduğunu tam bilmiyorum ama fazla değil, bir o kadar da onlar eder herhalde. Benim öncelikli istediğim şey aslında araba almak. Çünkü oturduğumuz yer market pazar vs gibi yerlere uzak, en yakın durak 15 20 dk lık yürüme mesafesinde. Evimle işim arasında normalde arabayla 10 dk lık mesafe varken otobüs minibüs le gitmeye kalktığımda 1 saatim yolda geçiyor. Alışveriş yapıp geldiğimde iki torba bir şey alsam kollarım kopuyor. Fakat arabanın yatırım aracı olmadığının da farkındayım, aylık masraflarımız arabayla artacak tabii. Öte yandan ev almak için de peşinatımız yeterli değil. Kiraya aylık 1100 tl veriyoruz, 205 tl de aidatımız var. Dolayısıyla her ay hatırı sayılı bir miktar havaya gidiyor. Eşim böyle olmasındansa 1+1 veya 2+1 küçük dahi olsa kira getirisi olacak bir yerden ev alalım, özellikle şu hiç peşinat istemeyen veya az isteyen konut kampanyalarını araştıralım, krediyi kira getirisiyle ödeyelim diyor. Yarın öbür gün oturduğumuz evden çıkmamız gerekirse de güvencemiz olur, gerekirse satar başka yerden ev alırız diyor.

Sizce hangisi mantıklı? 26-27 bin tl birikmişle öncelikli ihtiyaç olarak gördüğüm arabayı almak mı (ilerde ev alacaksak satarız, dolayısıyla yatırım da olabilir bir anlamda araba) yoksa ev almaya çalışmak mı? Açıkçası bankaların ev kredilerindeki faiz oranları gözümü çok korkutuyor ama bir şekilde adım atmazsak hiçbir birikimimiz olamayacak diye korkuyorum, sonuçta ortalamanın üzerinde maaşlarla birikimsiz kalmak istemiyoruz. Fikirlerinizi bekliyorum.
Eşinin söylediği bence daha mantıklı.. araba ekstra masraf demek.. uzun vadede ev bence her türlü faydasını görürsün..

arkadaşlar ev ev diyenler nasıl ev alacağıma dair bir tavsiyede de bulunurlarsa...satılık evlerin 500 bin tl den başladığı bir muhitteyim, İstanbul'dayım. 26 bin tl civarı gelirle, hali hazırda ihtiyaç kredisi borcu, kredi kartı ve eşya borcu öderken nerden nasıl ev alabiliriz ki...Cidden şurda şu konut projesi var peşinatsız vs gibi önerileriniz varsa bekliyorum. Eşim de ev almaktan yana ama benin aklıma hesabı kitabı yatmıyor bu işin...

Lükse kaçmadan, sağlam-kullanışlı uygun fiyatta araba alıp bir kaç sene sonrasında da ev almak bence daha mantıklı. Araba da ihtiyaç. Bu süre içinde de birikmişinize katkı yaparsınız.

arkadaşlar ev ev diyenler nasıl ev alacağıma dair bir tavsiyede de bulunurlarsa...satılık evlerin 500 bin tl den başladığı bir muhitteyim, İstanbul'dayım. 26 bin tl civarı gelirle, hali hazırda ihtiyaç kredisi borcu, kredi kartı ve eşya borcu öderken nerden nasıl ev alabiliriz ki...Cidden şurda şu konut projesi var peşinatsız vs gibi önerileriniz varsa bekliyorum. Eşim de ev almaktan yana ama benin aklıma hesabı kitabı yatmıyor bu işin...

Şimdii. 500 binlik bir ev almak istiyorsanız eğer bu paranın %25 i sizde nakit olmak zorunda. Sadece geri kalanına kredi çekebilrsin. Bu bankaların şartı.
Bence sizin için Araba iyi bir yatırım olacaktır. Değeri düşmeyen 20-25 bine kadar bir araba alırsanız aynı zamanda birikime devam edebilirseniz ilerleyen zamanlarda arabayı peşinata çevirebilirsiniz yaptığınız birikimle elinizde daha çok peşinat olur daha sonra ev alabilirsiniz

Konuyu ilk okuduğumda önce borçlarınız bitirseniz demek istedim. Arta çok mu paranız kalıyor? Abartı bir miktar kalmıyorsa önce borçlarınızı bitirin biraz gezin tozun derim. Ortalama bir şeyler kalıyorsa araba mı alsanız diyorum. Yani aslında ev yatırım için en mantıklısı ama hep geleceği düşünerek günümüzü de çok sıkmamak lazım. Azıcık da bugünü yaşayın. Araba şu anki hayatınızı kolaylaştıracaksa neden olmasın.

3 yıllık evliyim konut kredisine hamile kalınca daha yeni girdik. Bende zamanında bu ikilemi yaşamıştım ve arabaya karar vermiştim. Pişman değilim, henüz yeni evliyken gezmek lazım büyük bi borcun altına girmeyi bi kaç sene gezip tozduktan sonra düşünün bence , hayat kısa hemen zehir etmenin alemi yok.

Simdii
ma tigen alinmasi gereken sey daire cunku her halikarda 1000 tl ustu gideriniz var.
demekki siz 1300bankaya odeme yapabilirsiniz
20yilligina bile kredi almis olsaniz bankaya odediginiz o faiz
20yillik odeyeceginiz kiranin altinda kalir
ve 20yilin sonunda hic degile kira odermis gibi ev sahibi olursunuz.
araba fuzuli duruyor gibi
arabanin dunya kadar gideri var.
soylede olabilir
eldekine iyi olmasada 4tekerlek bisey alinir maksat is gorsun
tamami kredi ile alinir evin
hem ev hemde arabaniz olmus olur

Ayda 2000 tl ödeyerek nasıl ev alabilir ki? :)

2000-3000 tl arası ödeme planı çıkarttı banka bize gelirimiz yetmediği için olmadı.
Konu sahibi ödeyebiliyor sanırım o yüzden dedim.
Tabi şunu düşünmedim benim baktığım ev ve fiyatı farklı belki kendisi daha pahalı bir ev seçecek

Bende once araba istyorm biraz hayatinizi yasayin biraz rahatlaynca birikim zaten yaparsiniz

Hangi şehirdesiniz oradaki ev fiyatları nedir bilemiyorum.

Ama o peşinatla 100binlik bi eve girebilirsiniz 100bine ev nerede var ?

Krediler çok yüksek hem kira hem kredi nasıl ödeyeceksiniz?

Öncelikle ev!!!

Bizim 2 arabamız var, masraf masraf üstüne, birinin bakımı bitiyor, diğerinin vakti geliyor. Kaskosu, yakıtı, vs... Ekstra daha.

Arabanın masrafından ev almanız cok gecikir. Bence kenardaki parayı arttırmaya bakın, araba alırsanız birikim yapamazsınız. Bir daha bu yaşlara gelemiyoruz. Ev öncelikli olsun derim.

ben ev aldım, önceliğim evdi ama 260 bin lira masrafla sıfır, site içi alınabiliyor burada. ayrıca unutmayın kredi çekince onun masrafı oluyor, tapu harcı, ev ararken gezmeleriniz, abonelikler, ufak tefek içine harcanan, yeni bir evse site düzenleme vs. masrafları olabilir. emlakçıdan alırsanız onun komisyonu. yani 300 bine ev diye cebinizden 300 çıkmıyor her daim bi 10 bin lira daha düşünün üstüne, en az.
istanbulda maalesef 260 bin liraya mal etmek zaten imkansız saçma sapan evlere 400ler 500 ler havalarda uçuşuyor orada.
benim yorumum: bebek düşünüyorsanız araba, düşünmüyorsanız bence her ikisi de değil, birikim :) sizin birikim yapmayı öğrenmeniz lazım.
biliyorum zor ama şöyle anlatayım
benim 50 bin lira peşinatım varken ev bakıyordum. öyle sokak sokak da gezmedim ama aklımda vardı ev bulamıyordum bütçeme göre.
1.5 sene geçti bu arada ben çok güzel birikim yaptım 100 bin lira daha ekledim, 50 bin lira borç aldım babamdan -ki babamın da 1.5 sene önce böyle bir parası yoktu araba filan sattı bu arada, o da bana yaradı. 60 bin lira da kredi çektim. ben çektiğimde faizler %1in altındaydı, 10 gün içinde inanılmaz şekilde yükseldi, yine aldığım ay döviz bozdurdum ve döviz de o ay çok yüksekti. yani tam zamanına denk gelmiş, Allah nasip etmiş. Ama bunun en büyük faktörü kesinlikle benim 150 bin lira kadar toparlayıp evi alıyorum artık demem oldu, bu kadar peşinatı bekleyin demiyorum tabi ama 20-30 bin lira ile şu sıralarda eve kalkışmayın bence çünkü faiz yüksek, evler yüksek, hiç avantajınız olmaz.
Derseniz ki biz borca girmezsek birikim filan yapamayız (bakın burası çoook önemli!) kişinin kendini bilmesi ve buna göre hareket etmesi lazım. O zaman borca girip ödeyeceğiniz şeyler düşünün. Atıyorum gün yapın, belki küçük arsa alın, altın döviz alın. Bir de 1+1 bir x evleri filan gibi yerlerin reklamlarına bakınca insan heves ediyor ama işin içine girince öyle olmayabiliyor.duyuyoruz ki 1350 lira taksitle ödeyin dedikleri evin 500 lira da site aidatı olabiliyor -misal. O zaman da kiracı bulamıyorsunuz, istediğiniz fiyata. bin liraya kiraya vermek isteseniz 500 lira da aidat ödeyecek kiracı, siz olsanız öder misiniz kiranın yarısı kadar aidat? Bunlara dikkat edin. böyle araştırırken de birikiminizi yapın. bu süreçte çok iyi bir yer denk gelir orası ayrı.

:KK57::KK57::KK57:
nasıl yanı ne kadar abartmışsınız bu ev olayını
peşinat olduktan sonra geri kalanını hayli hayli ödersiniz ama 2000 ini bulmaz
ayda en fazla 1500 etrafımda kredi çekip ev alanlar var desem canımm:KK19:
Ne kadarlık ev almışlar ve peşinat var mı bunlar önemli. Ben mesela 200binlik evi almadık çünkü 3binin üzerinde aylık ödeme çıkardılar. 1500-2000 kredi ödeniyorsa ve bu fiyat hiç peşinatsızsa çok iyi, hangi şehir burası?İstanbulsa hangi semt?

Back