• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev ekonomisi...

Çocuğunuz varmış birikim yapacağım diye boğazdan kısmayın. Başka şeylerden kısın. Et ağırlıklı beslenmeyelim hamur,bulgur takılalım olayına girmeyin. Et sağlıktır. Avrupalıların 5-6'da biri kadar et tüketiyoruz ondan sonra neden orada yaşam kalitesi daha yüksek hastalıklar daha az, insan ömrü daha uzun...

Bim vs. gibi yerlerden gıda ürünü almayın, diğer ürünleri alın.

Haftada bir kere iyi kalitede et yemek yeterlidir.Cok fazla kirmizi et de vücüdü yorar.Avrupalilar cok fazla et tükettigi icin kötü beslenmeyle gelen hastaliklarla ugrasiyorlar.Burada tüketilen etin büyük kismi domuz etidir.Domuzlar cok kisa sürede ve oldukca sagliksiz kosullarda ürüyorlar.Bunun disinda yasadigim ülkede ineklerin büyük cogunlugu da sadece ahirda ve antibiyotiklerle beslendikleri icin insan sagligina sadece zarar veriyorlar.

Bizim ülkemize gelince maalesef hayvancilik cok kötü durumda.Asiri otlatmaktan dolayi doganin dengesi bozuluyor.Ciftciye de bir sey diyemiyorsun cünkü yem cok pahali.Ayrica bir de kanayan yara ithal et.

Herneyse bu konuda yazilacak cok sey var ama özetle mümkünse güvendiginiz yerden az ama kaliteli besin alin.Bu her türlü besin icin gecerli.Baklagiller oldukca iyi besin kaynagidir ve cok fazla secenek surarlar.

bende aynı sizin gibi olmasa da market alışverişimi aylık yaparım çay, şeker, makarna, bakliyat, temizlik malzemesi vb ürünleri ayda 1 defa toplu alırım. Geri kalan ihtiyaçları sebze, meyve, kahvaltı vb haftalık alırım.
Yani göründüğü kadar parayı yönetemiyor değilim aslında indirimleri takip ederim, çok indirimde bulduklarımı fazla alırım mesela.

Tek başıma yaşayan biri olarak toptan marketlerin -özellikle Metro- hastasıyım.

Kilolarca dondurulmuş sebze, dev boyutlarda kağıt havlu, tuvalet kağıdı, kocaman makarna paketleri, deterjan ve temizlik grubu ürünlerini saymıyorum bile. Akmaz kokmaz şeyleri alıp koymak bana makul geliyor. Uzun vadede zamandan da tasarruf.

Büyük alışveriş yapıp o esnada fiyatlarını iyi bulduklarımı stokluyorum, böylece daha sonra bunlar için markete gitmem gerekmiyor. Zira markete yapılan her seferde gereksiz şeyler alma riskiniz var.

Bir de fiyat karşılaştırması yapmayı severim.

Sevdiğim bir kahve türü var, sizin gittiğiniz M markette 100gr 32.90dı, aynı gün aynı ürünü T markette 100gr 26.50 olarak gördüm, üstelik 3 tane alınca 24.90 gibi bir şeye düşüyordu. Baktım SKT 2019, aldım üçünü de, böylece bir tanesi neredeyse bedavaya geldi diğer marketle kıyaslarsak. Üstelik neredeyse 1 yıl kahve alışverişim olmayacak, kafam rahat zira her yer bulunan bir tür de değildi.

Bu durumu birçok üründe yakalamak mümkün.

Seba med şampuanlarda korkunç bir indirim yakalamış ve neredeyse 8-9 kutu almıştık bir ara, fiyat olarak market şampuanından az bir şey fark etti ama kalitesi tartışılmazdı misal.

Et fiyatları bölgesel oynuyor genelde, misal Doğu Karadeniz'de 40a alacağınız pirzola Ege'de rahat 65. Zincir marketlerde de durum aynı. Sakatat fiyatları oldukça makul ve son derece sağlıklılar, çok seven biri olarak o grubu da tavsiye edebilirim.

Kışın marul vs de saçma fiyatlara çıkıyor, onun yerine cole slaw yapabilirsiniz beyaz lahana, soğan, havuç vs ile.

Bilemiyorum ben sizde nedense parayı yönetememek gördüm sanırım.

Tek başıma yaşayan biri olarak toptan marketlerin -özellikle Metro- hastasıyım.

Kilolarca dondurulmuş sebze, dev boyutlarda kağıt havlu, tuvalet kağıdı, kocaman makarna paketleri, deterjan ve temizlik grubu ürünlerini saymıyorum bile. Akmaz kokmaz şeyleri alıp koymak bana makul geliyor. Uzun vadede zamandan da tasarruf.

Büyük alışveriş yapıp o esnada fiyatlarını iyi bulduklarımı stokluyorum, böylece daha sonra bunlar için markete gitmem gerekmiyor. Zira markete yapılan her seferde gereksiz şeyler alma riskiniz var.

Bir de fiyat karşılaştırması yapmayı severim.

Sevdiğim bir kahve türü var, sizin gittiğiniz M markette 100gr 32.90dı, aynı gün aynı ürünü T markette 100gr 26.50 olarak gördüm, üstelik 3 tane alınca 24.90 gibi bir şeye düşüyordu. Baktım SKT 2019, aldım üçünü de, böylece bir tanesi neredeyse bedavaya geldi diğer marketle kıyaslarsak. Üstelik neredeyse 1 yıl kahve alışverişim olmayacak, kafam rahat zira her yer bulunan bir tür de değildi.

Bu durumu birçok üründe yakalamak mümkün.

Seba med şampuanlarda korkunç bir indirim yakalamış ve neredeyse 8-9 kutu almıştık bir ara, fiyat olarak market şampuanından az bir şey fark etti ama kalitesi tartışılmazdı misal.

Et fiyatları bölgesel oynuyor genelde, misal Doğu Karadeniz'de 40a alacağınız pirzola Ege'de rahat 65. Zincir marketlerde de durum aynı. Sakatat fiyatları oldukça makul ve son derece sağlıklılar, çok seven biri olarak o grubu da tavsiye edebilirim.

Kışın marul vs de saçma fiyatlara çıkıyor, onun yerine cole slaw yapabilirsiniz beyaz lahana, soğan, havuç vs ile.

Bilemiyorum ben sizde nedense parayı yönetememek gördüm sanırım.

Haftada bir kere iyi kalitede et yemek yeterlidir.Cok fazla kirmizi et de vücüdü yorar.Avrupalilar cok fazla et tükettigi icin kötü beslenmeyle gelen hastaliklarla ugrasiyorlar.Burada tüketilen etin büyük kismi domuz etidir.Domuzlar cok kisa sürede ve oldukca sagliksiz kosullarda ürüyorlar.Bunun disinda yasadigim ülkede ineklerin büyük cogunlugu da sadece ahirda ve antibiyotiklerle beslendikleri icin insan sagligina sadece zarar veriyorlar.

Bizim ülkemize gelince maalesef hayvancilik cok kötü durumda.Asiri otlatmaktan dolayi doganin dengesi bozuluyor.Ciftciye de bir sey diyemiyorsun cünkü yem cok pahali.Ayrica bir de kanayan yara ithal et.

Herneyse bu konuda yazilacak cok sey var ama özetle mümkünse güvendiginiz yerden az ama kaliteli besin alin.Bu her türlü besin icin gecerli.Baklagiller oldukca iyi besin kaynagidir ve cok fazla secenek surarlar.

Tabi ki baklagiller ve sebze de gerekli. Ben hamura, karbonhidrata karşıyım. Vücudu çok yoruyorlar. Ani bir doyma hissi veriyor ama uzun vadede aç bırakıyorlar. Daha birçok zararları var ama ben diyetiysen değilim bu kadarını açıklayabiliyorum.

Haftada bir et çok az... Bana göre her gün yenmeli. Bana göresi olur mu diyeceksiniz belki ama bu konuda da doktorlar ve diyetisyenlerin farklı görüşleri bulunmakta. Ben et ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini savunan tarafım.

Aslinda iyi besleniyorum diyen bir aile dediginde kadar harcar. Ben de yurt disindan liraya vurunca 2 bini asiyor.
Ben idareyi ufak harcamalari kisarak yapmiyorum. Kiyafet alisverisini azalltim. Makyaj urunu almiyorum. Bogazdan asla kismam ama ev esyasi da neredeyse hic almam. Ama Ben Buna Ragmen her ay kenara Para atiyorum. Mutfagim Dolu bir tek. Aboneligim yok, Kredi karti kullanmam. Sporu disarida yaparim. Esimin hobilerine Para gideriz bir de cocuk oyuncaklarina. Kiraniz Mi yuksek. Bir dusunun. Telefon faturanizi bir dusunun. Sadece yemege o kadar gidiyor esasinda cunku. Baska yerlerden kisin derim Ben size
Bu rakam kira, faturalar, krediler ödendikten sonra kalan miktar. Sadece mutfak ve çocuk (okul, sağlık, ilaç, aktivite vs ) için harcanan. Taksiye çok mecbur kalmadıkça binmem, heryere yürürüm, kuaför ve makyaj masrafım yoktur.

Pazar da semtine gore degisiyor,
Bizim pazarimiz cok kucuk, hem pahali hem de cogu seyi sectirmiyorlar aldıklarımin yarisi çürük çıkıyor, o yuzden pazardan sadece yesillik, patates sogan aliyorum.
Diger sebze meyvemi marketten aliyorum, zaten gecen hafta pazarda muz 9 lirayken migrosta 7 liraydi, uzum ve seftali de pazardan ucuzdu sadece domates daha pahaliydi o da dedigim gibi 1 kilo alip yarim kilosu curuk çıktığında yine pahaliya geliyor.
5 yil once bakirkoyde oturuyordum oranin pazari icin evet ekonomik ve tazeydi ama her semt de pazar alisverisi yapmaya uygun degil.
Sut, peynir, yumurta, tereyagi gibi seylerde markaya bakiyorum, cunku gercekten bunlarin sagliksiz olanini tuketmektense 3 ogun ekmek kemirmek daha iyidir.
Temizlik malzemelerinde indirim bulunca stok yapiyorum. Mesela kullandigim deterjani hep indirimdeyken alirim bitmemis olsa da, akari kokari yok nasil olsa.
E gunluk hayatta da daha neyden kisabiliriz ki, stres yaratir fazlasi hic gerek yok, 3 gunluk dunya :)

en iyi beslenme vegatar biçimi eten uzak durmak gerek ilaç kullandığınız için meyva yemelisiniz rahmetli nenem ilaçlarından sonra mutlaka portakal
tüketirdi ilacın zehirini ancak meyva alır ve vücudu ferahlatır

Evet haklısınız ben bu konuyu kafama taktıkça eşimde aynı şeyi söylüyor 3 günlük dünya, ihtiyaç biterse hayat biter şükredelim diyor. Tabi ki şükrediyorum. Ama benim geçinemediğim parayla kira ödeyen çocuk okutan borç ödeyen aileler var diye düşünürken yakalıyorum kendimi rahatsız oluyorum

Tabi ki baklagiller ve sebze de gerekli. Ben hamura, karbonhidrata karşıyım. Vücudu çok yoruyorlar. Ani bir doyma hissi veriyor ama uzun vadede aç bırakıyorlar. Daha birçok zararları var ama ben diyetiysen değilim bu kadarını açıklayabiliyorum.

Haftada bir et çok az... Bana göre her gün yenmeli. Bana göresi olur mu diyeceksiniz belki ama bu konuda da doktorlar ve diyetisyenlerin farklı görüşleri bulunmakta. Ben et ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini savunan tarafım.

Peki o zaman gelin ortayi bulup haftada üc diyelim:)saka bir tarafa her gün kirmizi et degil de, kümes hayvani, balik olacak sekilde dagilmali en ideali.Amaaaa o kümes hayvanlarinin hangi kosullarda yetistigini bildikten sonra bu mümkün mü.Köy tavugu almaya sadece cok kücük bir kismin parasi yeter.Balik diyoruz deniz kirliliginden dolayi baliklar da zehirli.Zaten denizleri de bitirdik.Yani nereye elimizi atsak zehir, horman, antibiyoti v.s.Iyisi mi dünyanin sonu gelsin bir an önce.Baska yolu yok gibi görünüyor.Ya da herkes sehirleri birakip dogaya dönecek , bilincli ve cevreye saygi duyulan tarim ve hayvancilik yapacak.Bunun icinde bilincli , caliskan , özverili insanlara ve en azindan 10 yila ihtiyacimiz var.

Bu rakam kira, faturalar, krediler ödendikten sonra kalan miktar. Sadece mutfak ve çocuk (okul, sağlık, ilaç, aktivite vs ) için harcanan. Taksiye çok mecbur kalmadıkça binmem, heryere yürürüm, kuaför ve makyaj masrafım yoktur.
Iyi besleniyorsan normal bir rakam diyorum cunku bizim de bi o kadar belki daha fazla gidiyor. Fakat Ben tropik meyvelerden sushisine kadar aliyorum. Baska yerlerden kis diyorum iste. Misal biz kirasi dusuk yere tasindim. Ivir zivira Para vermem. Diger harcamalari da gozden gecir oralardan kis derim. Tabi beslenmenden kismak istemezsen

Evet haklısınız ben bu konuyu kafama taktıkça eşimde aynı şeyi söylüyor 3 günlük dünya, ihtiyaç biterse hayat biter şükredelim diyor. Tabi ki şükrediyorum. Ama benim geçinemediğim parayla kira ödeyen çocuk okutan borç ödeyen aileler var diye düşünürken yakalıyorum kendimi rahatsız oluyorum
aslında siz de haklısınız
biraz kaliteli şeyler yemeye kalktığınızda zaten bu paralar gidiyor
ayrıca sebzeye meyveye ete zam üstüne zam geliyor
geçen misafir geldi evde bir güveç pilav mercimekli çorba bir de meyve bana 150 liraya patladı ben tek kişiyim aile ne yapar bilemedim

Beni bir dönem topa tutmuşlardı sebze sağlıklı diyen bir arkadaş grubum

Biz etçiliz esasen sebze vs sindiremiyoruz

Selüloz ağırlıklı besinler işlenmeden dışkı oluyor biz de aman ne güzel sindirim sistemimiz çalıştı bir çok dışkımız oldu diyoruz

Hatta Afrika'daki açlıkla ilgili yazmışlardı çocuk ölümleri fazla zira onların yeme kapasitesi az olduğu için aldıkları besinler yetmiyor ama yetişkinler daha çok bitkisel ürün yükleyebiliyor o nedenle biraz daha besin alabiliyor diye

Protein ağırlıklı beslenmenin bizi sağlıklı yapacağı kanaatindeyim gut hastalığı var deniyor ama tek sebebi protein değil onun da

Çubuk kraker modundaki oğlum etsiz gün geçirirse doymuyor zira hep bu şekilde beslendi makarna vs de yer ama onlar çerezdir onun gözünde

Kk da ekonomi topikleri var, bence bir süre oraya takılırsan, sistemi öğrenirsin
Evde tasarruf yöntemlerini, sonra da hayat tarzın haline gelir.
Faturalar dışında kalan her şey 2500 ise( giyim ve okul masrafları ) çok değil gibi
Yani her gün hesapta olmayan şeyler çıkıyor
Bu yazdığınız rakam sadece mutfaksa mebla çok fazla
Mutlaka gereksiz alınan şeyler olmalı, bir yerden kısılabilir

en iyi beslenme vegatar biçimi eten uzak durmak gerek ilaç kullandığınız için meyva yemelisiniz rahmetli nenem ilaçlarından sonra mutlaka portakal
tüketirdi ilacın zehirini ancak meyva alır ve vücudu ferahlatır
Artık hiçbirşeyin doğalını bulamadığımız için çeşitli besin guruplarından yedirerek kendimce yan etkileri bertaraf etmeye çalışıyorum. Ne portakallar eskisi gibi şifa deposu, ne yediğimiz diğer gıdalar doğal buna rağmen
Peki o zaman gelin ortayi bulup haftada üc diyelim:)saka bir tarafa her gün kirmizi et degil de, kümes hayvani, balik olacak sekilde dagilmali en ideali.Amaaaa o kümes hayvanlarinin hangi kosullarda yetistigini bildikten sonra bu mümkün mü.Köy tavugu almaya sadece cok kücük bir kismin parasi yeter.Balik diyoruz deniz kirliliginden dolayi baliklar da zehirli.Zaten denizleri de bitirdik.Yani nereye elimizi atsak zehir, horman, antibiyoti v.s.Iyisi mi dünyanin sonu gelsin bir an önce.Baska yolu yok gibi görünüyor.Ya da herkes sehirleri birakip dogaya dönecek , bilincli ve cevreye saygi duyulan tarim ve hayvancilik yapacak.Bunun icinde bilincli , caliskan , özverili insanlara ve en azindan 10 yila ihtiyacimiz var.

Her cümlenize canı gönülden katılıyorum. Yıllardır eve tavuk sokmuyoru, köy tavuğu denileni zaten alamıyoruz. Neye elimizi atsak hormon ilaç antibiyotik.

domates bezelye yeşil fasülye közlenmiş patlıcanları şimdiden yapıp kaldırırsanız aslında buda bir ev ekonomisi olur
çünkü kışın bunların fiyatlar arşa değecek
domatese daha iki hafta sonra için iki katına çıkacağını düşünüyorum

domates bezelye yeşil fasülye közlenmiş patlıcanları şimdiden yapıp kaldırırsanız aslında buda bir ev ekonomisi olur
çünkü kışın bunların fiyatlar arşa değecek
domatese daha iki hafta sonra için iki katına çıkacağını düşünüyorum
Evet her sene iktisat olsun diye değil ama mevsiminden stok yapayım diye kendimce domates, fasulye, reçel, turşu yapmaya çalışırım

Evet her sene iktisat olsun diye değil ama mevsiminden stok yapayım diye kendimce domates, fasulye, reçel, turşu yapmaya çalışırım
bir de ete çok para harcıyorsanız kurbanı siz kesebilirsiniz hoş oda pahalı ama tek bir defasında harcama yapmış olursunuz ve epey bir süre buzdolabınızda et bulunur
yada kasaptan bir bacak şeklinde alınıp onu kırdırıyorlar

Beni bir dönem topa tutmuşlardı sebze sağlıklı diyen bir arkadaş grubum

Biz etçiliz esasen sebze vs sindiremiyoruz

Selüloz ağırlıklı besinler işlenmeden dışkı oluyor biz de aman ne güzel sindirim sistemimiz çalıştı bir çok dışkımız oldu diyoruz

Hatta Afrika'daki açlıkla ilgili yazmışlardı çocuk ölümleri fazla zira onların yeme kapasitesi az olduğu için aldıkları besinler yetmiyor ama yetişkinler daha çok bitkisel ürün yükleyebiliyor o nedenle biraz daha besin alabiliyor diye

Protein ağırlıklı beslenmenin bizi sağlıklı yapacağı kanaatindeyim gut hastalığı var deniyor ama tek sebebi protein değil onun da

Çubuk kraker modundaki oğlum etsiz gün geçirirse doymuyor zira hep bu şekilde beslendi makarna vs de yer ama onlar çerezdir onun gözünde

Aynen, gut hastalığı etten çok meyveden oluyor, özellikle portakal suyunu çok tüketenlerde çıkıyor.

Back
X