• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev ekonomisi...

Sadece mutfak masrafı için 2500 lira bırakıyor ve siz yettiremiyo musunuz? o-O. Tamam ne kadar gelir varsa o kadar gider var ama 3 kişilik bi aile için bence çok fazla bu tutar.

Sizin nereye ne harcadığınızı çıkartmanız ve parayı ilk aldığınız anda 2 tanealtın alıp atmanız ve yok saymanız lazım. Farkında olmadan çok gereksiz harcama yapıyosunuz demek ki.

Konu sahibi gibi ben de cevap vereyim

Gereksiz harcama da o gereksiz olan ne yani nereden kısacağız

Yukarıda dünkü alışverişi yazdım 300 tl

Şimdi her hafta bu harcama yapılmaz ama marketten 50 tl altına çıkılmıyor

Süt et yoğurt sebze meyve derken aylık miktar çok artıyor

Kendime bu sezon iki tişört aldım mesela oğluma da 3-5

Yine de gidiyor para

Biz dışarıda yemek çok yiyoruz para öyle gidiyor ama evde yediğimizde de 40-50 tl miktarı oluyor harcamanın

Bizde çok iyi maaş alıyoruz ama ay sonu bizi de vuruyor
Şu ara toplu alışveriş yapıyorum onun dışında sadece sebze ve benzin alıyorum. Kredi kartı sanki daha az yüklendi gibi geliyor bana. BİM'den alabileceğimi alıp sonra başka marketi tercih etmeye başladım birde böyle deneyin isterseniz
Sebzeyi de haftalık alıyorum markete ne kadar az uğrarsanız gereksiz alımlar düşüyor
Avmye gitme işini de bıraktım yoksa gerek olsada olmasada özellikle çocuklara bir sürü harcama yapıyorum yemek ile birleşince yüksek tutuyor birde oyun alanına giriyorlar saçmasapan şeyler istiyorlar onları da alıyorum derken ipin ucu kaçmış oluyor eve gelince anlıyorum

Doğru söylüyorsunuz gereksiz harcama yapıyorum ki yettiremiyorum diye düşündüğüm için konu açtım. ama nerden neyi kıssam artık bilemiyorum. Tencere yemeği yaparım genelde, en fazla ayda 2-3 kere dışarda yemek yeriz. buzdolabımda hiçbizaman a'dan z'ye dolu olmaz. Mütevazı harcamalar yapıyorum diyorum ama para su gibi gidiyor
Bence çocuğa çok para harcıyo olabilirsin, o gözüne gelmeyen ama ufak tefek giden paralar bayağı fazla oluyo. Bazen yeğenimle çıkıyorum, dondurma, balon, o şarkı söyleyen arabalara biniyo, 2 güveç derken bakmışım 50 lira gitmiş hiç hesapta yokken, bence senin harcamaların bu tarz. Günlük harcadığın her parayı not et, 1 ay bunu yaparsan gereksiz harcamalarını da görmüş olursun.Gıdadan kesme bence, ayda 2-3 kere dışarda yemek normal.

Çocuğunuz varmış birikim yapacağım diye boğazdan kısmayın. Başka şeylerden kısın. Et ağırlıklı beslenmeyelim hamur,bulgur takılalım olayına girmeyin. Et sağlıktır. Avrupalıların 5-6'da biri kadar et tüketiyoruz ondan sonra neden orada yaşam kalitesi daha yüksek hastalıklar daha az, insan ömrü daha uzun...

Bim vs. gibi yerlerden gıda ürünü almayın, diğer ürünleri alın.

Oğlumla dışarı çıkmadan paZarlık ederim oyuncak vs istemek yok diye. Sözleşir öyle çıkarız bir dondurmadan başka dışarda biley yemez. Ve istemez zaten. Babayla çıktığımızda abartıyoruz genelde
et ağırlıklı beslemeyeceksin o zaman bulgur makarna ve hamur ağırlıklı besleneceksin b
Bence çocuğa çok para harcıyo olabilirsin, o gözüne gelmeyen ama ufak tefek giden paralar bayağı fazla oluyo. Bazen yeğenimle çıkıyorum, dondurma, balon, o şarkı söyleyen arabalara biniyo, 2 güveç derken bakmışım 50 lira gitmiş hiç hesapta yokken, bence senin harcamaların bu tarz. Günlük harcadığın her parayı not et, 1 ay bunu yaparsan gereksiz harcamalarını da görmüş olursun.Gıdadan kesme bence, ayda 2-3 kere dışarda yemek normal.
Çocu

Semt pazarından sebze meyve
M....stan et süt peynir yumurta temizlik malzemesi vs ihtiyaçlarımı alırım
M....stan alışveriş yapmanız kaliteli malzemeler aldığınız anlamına gelmiyor aslında. Küçük marketlerde marka olmayan ama çoğu bilinen markadan çok daha kaliteli ürünler mevcut. Pazara yeni girmeye çalıştıkları için fiyatları daha makul ve oldukça kaliteli oluyor. Bence siz marka ve yüksek fiyatı kalite olarak algılıyor olabilirsiniz. Küçük marketlere yönelerek kesinlikle bu algınızı kırmalısınız.

Açıkçası Bİmden hiçbirşey almıyorum.
Bende insülin direnci, oğlumda ve eşimde alerjik astım var. Gıdamıza dikkat ediyorum. Oğluma çok ilaç içirdiğim için sağlıklı besleyerek ilacın yan etkilerini azaltırım diye düşünüyorum

Çocuğunuz varmış birikim yapacağım diye boğazdan kısmayın. Başka şeylerden kısın. Et ağırlıklı beslenmeyelim hamur,bulgur takılalım olayına girmeyin. Et sağlıktır. Avrupalıların 5-6'da biri kadar et tüketiyoruz ondan sonra neden orada yaşam kalitesi daha yüksek hastalıklar daha az, insan ömrü daha uzun...

Bim vs. gibi yerlerden gıda ürünü almayın, diğer ürünleri alın.

Konu sahibi gibi ben de cevap vereyim

Gereksiz harcama da o gereksiz olan ne yani nereden kısacağız

Yukarıda dünkü alışverişi yazdım 300 tl

Şimdi her hafta bu harcama yapılmaz ama marketten 50 tl altına çıkılmıyor

Süt et yoğurt sebze meyve derken aylık miktar çok artıyor

Kendime bu sezon iki tişört aldım mesela oğluma da 3-5

Yine de gidiyor para

Biz dışarıda yemek çok yiyoruz para öyle gidiyor ama evde yediğimizde de 40-50 tl miktarı oluyor harcamanın
Her gün ayakkabı ve cüzdan almıyosunuz sanırım? O yüzden sizin o gün yaptığınız gereksiz bir harcama yok, sonuçta bir aktivite yapmışsınız. Ayrıca ben çok fazla araba ve taksi kullanmıyorum. Yürümek ve toplu taşıma daha ekonomik. Bence bu harcama gereksiz ama size göre değil. Ayrıca hanımefendi sadece mutfak masrafı için 2500 tl demiş, ben ona binayen dedim, yine sizin bahsettiğiniz o 300 lira mutfak masrafı kapsamında değil. Yoksa 2500 lirayla yarım saatte geçinemeyen de vardır.

Evet haklı olabilirsiniz.
M..... alışkanlık oldu herşey bir arada diye tercih ederdik Ufak bebekle çok gezmezdik sonra belli markalara alıştık sanki o markayı değiştiremem gibi geliyor ama bunu kırmaya çalışacağım teşekkür ederim

M....stan alışveriş yapmanız kaliteli malzemeler aldığınız anlamına gelmiyor aslında. Küçük marketlerde marka olmayan ama çoğu bilinen markadan çok daha kaliteli ürünler mevcut. Pazara yeni girmeye çalıştıkları için fiyatları daha makul ve oldukça kaliteli oluyor. Bence siz marka ve yüksek fiyatı kalite olarak algılıyor olabilirsiniz. Küçük marketlere yönelerek kesinlikle bu algınızı kırmalısınız.

Bende insülin direnci, oğlumda ve eşimde alerjik astım var. Gıdamıza dikkat ediyorum. Oğluma çok ilaç içirdiğim için sağlıklı besleyerek ilacın yan etkilerini azaltırım diye düşünüyorum

İyi yapıyorsunuz.
Bizim ailenin mottosudur, "Gazdan ve boğazdan kısılmaz." Çocukken dar gelirli olduğumuz dönemler oldu, annemle babam 20 senelik şeyleri giyerlerdi, dışarda giyecek yalnızca tek pantolonum olduğunu, hiçbir yere gezmeye gitmediğimizi hatırlarım. Ama kışın ev cayır cayır yanar tişörtle otururduk, sofradan et eksik olmazdı.

Bim vs. ucuzluk marketlerine kılım ayrıca. Fakirliği yayıyorlar, enflasyonla cebimizdeki paranın değerini pula çeviriyorlar, sonra da bu ucuzluk marketlerini yayıyorlar hem enflasyon arttı diye talep azalmasın, artsın, hem de insanlar fakirleştiğini fark etmesin diye.

BİZİM diye bi market var toptanci desek daha doğru... market icin mutlaka oraya gidiyoruz herseyi aliriz deterjanı kuru bakliyati vs ve toplu aliriz daha uyguba denk geliyor. Sebzr icin pazara gideriz haftalik aliriz haftalik 40 tl gibi bir miktar sebze meyveye gidiyor bu ay pazar alisverisim 150 tl tuttu mesela ve ben o parayla dolaba da kışlık sebze koydum. Eti de belediyenin kasabindan aliyoruz hem guvenilir hemde daha uygun. Sütü de guvenilir bir mandiradan alip mayalayip yoğurt yapiyorum litresi 2 tl.

Tek başıma yaşayan biri olarak toptan marketlerin -özellikle Metro- hastasıyım.

Kilolarca dondurulmuş sebze, dev boyutlarda kağıt havlu, tuvalet kağıdı, kocaman makarna paketleri, deterjan ve temizlik grubu ürünlerini saymıyorum bile. Akmaz kokmaz şeyleri alıp koymak bana makul geliyor. Uzun vadede zamandan da tasarruf.

Büyük alışveriş yapıp o esnada fiyatlarını iyi bulduklarımı stokluyorum, böylece daha sonra bunlar için markete gitmem gerekmiyor. Zira markete yapılan her seferde gereksiz şeyler alma riskiniz var.

Bir de fiyat karşılaştırması yapmayı severim.

Sevdiğim bir kahve türü var, sizin gittiğiniz M markette 100gr 32.90dı, aynı gün aynı ürünü T markette 100gr 26.50 olarak gördüm, üstelik 3 tane alınca 24.90 gibi bir şeye düşüyordu. Baktım SKT 2019, aldım üçünü de, böylece bir tanesi neredeyse bedavaya geldi diğer marketle kıyaslarsak. Üstelik neredeyse 1 yıl kahve alışverişim olmayacak, kafam rahat zira her yer bulunan bir tür de değildi.

Bu durumu birçok üründe yakalamak mümkün.

Seba med şampuanlarda korkunç bir indirim yakalamış ve neredeyse 8-9 kutu almıştık bir ara, fiyat olarak market şampuanından az bir şey fark etti ama kalitesi tartışılmazdı misal.

Et fiyatları bölgesel oynuyor genelde, misal Doğu Karadeniz'de 40a alacağınız pirzola Ege'de rahat 65. Zincir marketlerde de durum aynı. Sakatat fiyatları oldukça makul ve son derece sağlıklılar, çok seven biri olarak o grubu da tavsiye edebilirim.

Kışın marul vs de saçma fiyatlara çıkıyor, onun yerine cole slaw yapabilirsiniz beyaz lahana, soğan, havuç vs ile.

Bilemiyorum ben sizde nedense parayı yönetememek gördüm sanırım.

yediklerinizi değil tuvalet kağıdıdır peddir işte ıvır zıvır şeyleri oradan alabilirsiniz
yiyecekleri yine aldığınız yerlerden alın
semt pazarlarına köylü tezgahına daha fazla uğramaya çalışabilirsiniz
market indirimlerini takip edin bütün katalogları alın hangisi nerede uygunsa onu oradan alabilirsiniz

bir de ben para biriktireceğim deyip para biriktirebileni görmedim
o para cüzdandaysa öyle yada böyle harcanıyor bence gidip bankaya yatırın mesela ayda 200 lira vadeli hesap olarak yada altın hesabı açtırın ve o parayı unutun

ben 2 yıl çalıştım bir lira biriktiremedim vadeliye para koyduğumdan beri birikiyor

Her gün ayakkabı ve cüzdan almıyosunuz sanırım? O yüzden sizin o gün yaptığınız gereksiz bir harcama yok, sonuçta bir aktivite yapmışsınız. Ayrıca ben çok fazla araba ve taksi kullanmıyorum. Yürümek ve toplu taşıma daha ekonomik. Bence bu harcama gereksiz ama size göre değil. Ayrıca hanımefendi sadece mutfak masrafı için 2500 tl demiş, ben ona binayen dedim, yine sizin bahsettiğiniz o 300 lira mutfak masrafı kapsamında değil. Yoksa 2500 lirayla yarım saatte geçinemeyen de vardır.

Haklısınız

Konu sahibi mutfak masrafı ve çocuk masrafı demiş

Bunları çocuk masrafı olarak yazdım

Herşeyi ona aldık

Yürümek ya da toplu taşıma daha ekonomik ama Büyükşehir'de ulaşım sıkıntı daha doğrusu bizim semtte sıkıntı

Toplu taşıma ile iki araç ve 20 dakika yürüme ile ulaşabiliriz yani en iyi ihtimalle bir saat 15 dakikada

İki kişi 12 tl tutar bu da o nedenle 16 tl taksi parası ucuz kalıyor hem de 10 dakika sürüyor

Ya da semt pazarı diyoruz ama 5 tl altında meyve yok

Aslinda iyi besleniyorum diyen bir aile dediginde kadar harcar. Ben de yurt disindan liraya vurunca 2 bini asiyor.
Ben idareyi ufak harcamalari kisarak yapmiyorum. Kiyafet alisverisini azalltim. Makyaj urunu almiyorum. Bogazdan asla kismam ama ev esyasi da neredeyse hic almam. Ama Ben Buna Ragmen her ay kenara Para atiyorum. Mutfagim Dolu bir tek. Aboneligim yok, Kredi karti kullanmam. Sporu disarida yaparim. Esimin hobilerine Para gideriz bir de cocuk oyuncaklarina. Kiraniz Mi yuksek. Bir dusunun. Telefon faturanizi bir dusunun. Sadece yemege o kadar gidiyor esasinda cunku. Baska yerlerden kisin derim Ben size

Back
X