Ev almak ve aylık 10 bin kredi ödemek&ödeyememek

-Linç tayfa uzak dursun konudan-
2 senedir ev alma çıkmazındayız. Son zamanlarda ev fiyatları da kiralarda öyle bir arttı ki “nasıl ödeyeceğiz artık alamayız” noktasıydık. Şimdi fiyatlara öyle alıştım ki Artık her ay “niye almadık ki o evi” diye pişman oluyoruz. 3 yaşında bir çocuk var, eve giren tek maaş. Pandemiden dolayı 1 senedir maaşta düşme oldu, ocakta eski düzene girilecekmiş. Şimdi biraz düzelttiler ve maaşlar 16bin oldu. Ocakta 20 bin olacakmış 🤲 elde 240 bin var peşinat için. Beğenmediğimiz evlerin kredi taksidi 7-8bin. İçimize sinen evin taksidi ise;10 bin. Bugün bu işe girecek olsak 6 bin kalır elimize. Bugün cesaret edemiyorum. Ama yarın 10 bin kalır elimize. Maaş günü hiç sarkmaz. Elimizde 240-250 bin değerinde araç var. Eğer taksitleri öderken kötü bir senaryo olursa(işten çıkarırsa tazminat verirler ya neyse o kötü şey işte o olursa) arabayı satmayı düşünüyorum ve bu beni 20 ay idare eder. 20 aya kadar da çoktan düzene gireriz.
Ele kalan 10 bin ile geçinebilir miyiz?! Büyük mü oynuyoruz. Böyle bir maaşa böyle ödeme çok mu kolay? Lüksümüz yok, gayet asgari harcarız her şeyi. Sigara yok, alkol yok, kıyafet yok… çocuktan sonra gezmemizde bir hayli azaldı.
Siz olsanız bu işe girer misiniz?
Eşim işten çıkarılsa en kötü bu maaşla iş bulur, başka şirketler daha iyi maaş veriyor.
Ben çalışırsam asgari ücretli iş bulabilirim. Çocuğa kreşe versem bütün para kreşe gider, çocuk da perişan olur. Bu yüzden benim çalışmam bize bişey kazandırmaz.
Bizimle aynı maaşı alan arkadaşlar, “şaşırdınız mı?! Ne yiyip içeceksiniz?!” Diyor. Biz de onlara şaşırıyoruz “bunlar ne yiyip içiyor” diye 🤷‍♀️
6 bin ile de gecinirsiniz

Bugün almazsanız sonra elinizde bu kadar da kalmayacak.
Aldığınız kardır diyorum.
Biz geçen sene ev aldık, bu yıl olsa ödediğimiz miktardaki krediyle almazdık mesela. Ama oldu bir kere. Gerçi iyi de oldu işte fena mı mal sahibi olduk.
6 binle bile geçinirsiniz, çocuk küçükmüş.

3 aya bir çift maaş var sadece o aylarda 2-3 bin kenara atıyoruz. Eskiden yani işler bozulmadığı vakitler. Her ay 1-2bin ikramiyede 3-4bin atıyorduk.
16 bin maaş alırken sadece çift maaş aldığı aylarda 2-3 bin kenara atıyorsanız geçinme kısmında zorlanırsınız. O yok bu yok yazmışsınız harcama kısmında, o maaştan nasıl birikim yapamıyorsunuz?

Bugün alamadığımız her şey için yarın zararda oluyoruz.

Bir gelir gider tablosu çıkarın. Yine tereddütünüz varsa kredi vadesini uzatıp aylık ödemeyi 1 2 bin düşürmeyi deneyebilirsiniz. Baktınız ödeniyor sonra yapılandırırsınız daha kısa süre için.

16 bin maaş alırken sadece çift maaş aldığı aylarda 2-3 bin kenara arıyorsanız nasıl geçinme kısmında zorlanırsınız. O yok bu yok yazmışsınız harcama kısmında, o maaştan nasıl birikim yapamıyorsunuz?
Ufak bir düzeltme yaptılar ve yeni 16’ ya çıktı maaş. 1 senedir atamıyoruz. Çünkü alışamıyorsun bir anda gelir seviyenin düşmesine ve nasılsa “krediye giremiyecez bu sene” diye zırt pırt harcama yapıyorsun. Yani yaptık. Gelen gitti 🤷‍♀️

Bu arada naçizane fikrim çocuğunuz kreş için çok da küçük değil. Kreş o yaş çocuğu için perişanlık olmaz.
Baba 3 vardiya çalışıyor, düzen yok. Hafta sonu tatili yok. Ben en iyi ihtimalle sabah akşam çalışsam kim alacak kim bırakacak. Perişanlık bu kısımda

3 aya bir çift maaş var sadece o aylarda 2-3 bin kenara atıyoruz. Eskiden yani işler bozulmadığı vakitler. Her ay 1-2bin ikramiyede 3-4bin atıyorduk.
O zaman şimdiden standartları aşağı çekmeyi deneyin. Dışarıda yemek yeme olayı, taksi vs kullanıyorsanız azaltma, markalı ürünlerde kısıtlama, daha uygun fiyatlı marketleri tercih etme, teknoloji ürünü gibi büyük kalemlerde alışveriş yapıyorsanız bunu sınırlama gibi paranızın gittiği büyük harcamaları aşağı çekmelisiniz. 1 çocuk iki kişi ile kenara 10 bin atabilir duruma gelmelisiniz ki ev kredisini ödeyip ödeyemeyeceğinizi görün

X