Ev almak ve aylık 10 bin kredi ödemek&ödeyememek

Sevgili konu sahibi, öncelikle Allah yardımcınız olsun, şu zamanda ev almak çok zor. Biz senelerdir ev baktık, sizle yakın sayılırız. Fiyatlar düşer diye bekledik inan ev fiyatları sürekli bir artış içinde, kredi faizleri düştü evlere 2 gün içersinde 150 200 bin zam geldi geçen haziranda. Eylülde 650 ye ev aldık, üst katım 1 milyona satıldı 1 hafta önce. Ev aldığımız için hiç pisman olmadım çünkü kiralarda 3500 den başlıyor.
Bizim eve de yaklaşık 12 bin civarı para giriyor, 6 bin kredi ödüyorum, 6 bin ile iyi kötü geçiniyoruz. Boynumuzu büken artan faturalar, benzin ve market alışverişi, öyle lüks bir yaşam yok. Eskiden girdiğim mağazaların önünden geçemiyorum.
4 yaşında bir kızım var benim de, devlet anaokulunda, özele şuanda gücümüz yetmez zaten. Uzun uzun yazıyorum ki size fikir olsun😊
Beylikdüzüne alışan insan kolay kolay başka bir semt istemiyor, arkadaşlarımdan biliyorum ama 25 senelik ev konusunu biraz daha düşünün derim. Biz de Beylikdüzünden hem eski evler hem de trafik nedeniyle vazgeçmistik.Bayadır ilanlara bakmadım, Yakuplu, Gürpınar tarafinda fiyatlar nasıl? O tarafta yeni yapılanma daha çok çünkü. Bir de bahçesehir bahçekente bakmanızı öneririm, evler yeni, ve havalimanına da daha yakın olursunuz.
Inş en yakın zamanda gönlünüze ve cebinize göre ev bulursunuz.

gelirinizin yüzde 50sinin kredi ödemesinde olması, ilk yıllar hayat standardınızı düşürür, daha sonra enflasyondan dolayı kredi taksitiniz zorlamaz. Önerilen en fazla gelirinizin yüzde 30 u kadar olmasıdır.

ne iş yaptığını yazsam ifşa olurum .öyle bir görevdeki yurtiçi yurtdışı milyar dolarlık projeleri yapıyor ekibiyle.gideceksin deyince de gidiyor .cumartesi pazar çağırıldığı da oluyor.eve iş getirdiği de oluyor.nasip işi değil işe göre kazanç verilmemesinin yarattığı durum bu sadece.size garip bir örnek vereyim.okulda 2 öğretmen var birinin branşı matematik birinin resim diyelim.matematikçi yırtınıyor ders anlatırken ödevler sınavlar ama resimci veriyor bir konu oturuyor masasına keyfine bakıyor ama ikisi de aynı maaşı alıyor.bana göre bu bile haksızlık
Tabiki o yönden haklısınız dedim zaten.
Ben de sizin gibi düşünüyorum.
Dengesizlik çok.
Ancak böyle olması dahi insanın rızkıyla alakalı.
Herşeyin karşılığı bu dünyada değil.
Ben böyle inandığım için böyle düşünüyorum.

Bir sey almayi dusunup almayip erteleyince sonu iki kati fiyatlar yuksek faizler ve pismanlik oluyor.Hic bir sey daha ucuz olmayacak,alim gucu git gide azalacak.Mulku olanlar sansli olmayanlar icin artik cok zor.

Konu sahibi 2 sene önce ev alamadıysan artık hiç alamazsın kredi oranları 0.89 Du şu an 1.35 yanılmıyorsam ev fiyatları da yarısıydı maaşınızda çok çok 2 bin 3 bin altı olsun cesaret edememişsiniz. Piyasa böyleyken daha zor bir an evvel cesaretinizi toplayın alın evi. Az daha durayım para biriktirseydim gibi bir hata yapmayın seneye o elinizdeki 200 küsür bin para 100 bin gibi bişey olacak biz 4000 TL maaşla ev aldıysak siz 16 binle güle oynaya alırsınız ama elinizi taşın altına koymanız gerek bekleyerek kaybedersiniz sadece

Üç ayda bir çift maaş alıp bunda da 2-3 bin kenara atmış ve de hiç lüks yaşamadığınızı iddia etmişsiniz. Bu hesaplar çok garip, o yok bu yok ama para nereye gitti? Farkında olmadan gayet lüks yaşıyorsunuz demek ki. Yoksa ayda 20 bin kazanacak birisi bunu dert etmemeli. Gözünüz kapalı almalısınız evi.
Ama 25 yıllık eve yalı falan değilse ayda 10 bin bağlanır mı? Evi görmeyi çok istedim şu an, delirmiş olmak gerekiyor bana göre. Krediniz bittiğinde ev 35 yaşında olacak. Bunları iyice hesap ettiniz mi?
Parayı yönetemiyoruz doğru ama beğendiğimizi de alamıyoruz demiyorum sadece beğendiklerimiz öyle herkesin alamayacağı şeyler değil. Mutfak giderlerine çok para harcıyoruz belki, Tek sabit gider benim hobim olan kitap almak, o da aylık 200 lira kadar 🤷‍♀️
Buradaki evlerin hepsi eski bina. Sarı siteye girin beylikdüzü, büyükşehir cumhuriyet, adnan kahaveciyi seçin binanın yaşını da seçin görün 🤷‍♀️

-Linç tayfa uzak dursun konudan-
2 senedir ev alma çıkmazındayız. Son zamanlarda ev fiyatları da kiralarda öyle bir arttı ki “nasıl ödeyeceğiz artık alamayız” noktasıydık. Şimdi fiyatlara öyle alıştım ki Artık her ay “niye almadık ki o evi” diye pişman oluyoruz. 3 yaşında bir çocuk var, eve giren tek maaş. Pandemiden dolayı 1 senedir maaşta düşme oldu, ocakta eski düzene girilecekmiş. Şimdi biraz düzelttiler ve maaşlar 16bin oldu. Ocakta 20 bin olacakmış 🤲 elde 240 bin var peşinat için. Beğenmediğimiz evlerin kredi taksidi 7-8bin. İçimize sinen evin taksidi ise;10 bin. Bugün bu işe girecek olsak 6 bin kalır elimize. Bugün cesaret edemiyorum. Ama yarın 10 bin kalır elimize. Maaş günü hiç sarkmaz. Elimizde 240-250 bin değerinde araç var. Eğer taksitleri öderken kötü bir senaryo olursa(işten çıkarırsa tazminat verirler ya neyse o kötü şey işte o olursa) arabayı satmayı düşünüyorum ve bu beni 20 ay idare eder. 20 aya kadar da çoktan düzene gireriz.
Ele kalan 10 bin ile geçinebilir miyiz?! Büyük mü oynuyoruz. Böyle bir maaşa böyle ödeme çok mu kolay? Lüksümüz yok, gayet asgari harcarız her şeyi. Sigara yok, alkol yok, kıyafet yok… çocuktan sonra gezmemizde bir hayli azaldı.
Siz olsanız bu işe girer misiniz?
Eşim işten çıkarılsa en kötü bu maaşla iş bulur, başka şirketler daha iyi maaş veriyor.
Ben çalışırsam asgari ücretli iş bulabilirim. Çocuğa kreşe versem bütün para kreşe gider, çocuk da perişan olur. Bu yüzden benim çalışmam bize bişey kazandırmaz.
Bizimle aynı maaşı alan arkadaşlar, “şaşırdınız mı?! Ne yiyip içeceksiniz?!” Diyor. Biz de onlara şaşırıyoruz “bunlar ne yiyip içiyor” diye 🤷‍♀️
Şuan yazdıklarınızı okurken vay ne şanslı insanlar var demekten kendimi alı koyamadım linç etmek bir yana dursun,
nedeni de şu istekler amaçlar farklı oalbilir ama biz eve giren 2 kişinin toplamda 8.500 tl ile hem ev aldık hemde araba aldık ve ödüyoruz.
Hiç bekleme o maaşa kesinlikle hemen gir al kötüsü olmaz aaa oldu mu satarsın evi kapatırsın borcu ödediğini de alırsın o şekilde satsan bile karın olur.

Ev almayı çok istiyorsunuz. Peki neden sizi en çok zorlayacak fiyattan ve ödemeden başlıyorsunuz. Bütçenizin el verdiğine yönelseniz daha iyi olmaz mı?

Bu kadar ucu ucuna hesap kitap beni korkutur açıkçası. Dünya hali belli olmaz ki.

Kredi çekince mecbur ödüyorsunuz, diğer türlü para birikmiyor. 5-6 sene önce 4 yıllığına aylık ödemesi 6 bin tl kredi çekerek bizde ev almıştık. Açıkçası çok zorlandık. 2 küçük çocuk var, olumsuz bir durum olur mu diye? Ev kredisi öderken trafik kazası da yaşadık araba pert oldu. Üstüne ikinci krediyi çekmek zorunda kaldık:KK43:
Ama çocuklar küçüktü. Bence en büyük masraf çocuklar büyüdükçe oluyor. Çocuğun eğitimi, okulu, kursu vs. bu aşamaya gelmeden imkan varsa alın.
Benim tek takıldığım nokta peşinat az, kredi çekeceğiniz miktar çok fazla. Keşke yarı yarıya olmuş olsa faizi çok olmazdı.
Yoksa 10 bin lirayla çok rahat geçinirsiniz.

Şuan yazdıklarınızı okurken vay ne şanslı insanlar var demekten kendimi alı koyamadım linç etmek bir yana dursun,
nedeni de şu istekler amaçlar farklı oalbilir ama biz eve giren 2 kişinin toplamda 8.500 tl ile hem ev aldık hemde araba aldık ve ödüyoruz.
Hiç bekleme o maaşa kesinlikle hemen gir al kötüsü olmaz aaa oldu mu satarsın evi kapatırsın borcu ödediğini de alırsın o şekilde satsan bile karın olur.
Kardesim yaptı bunu 3+1 evi satip
1+1 ev aldi ustune araba ustune bedellisini odedi ustune saglikta harcadi
Su an sadece onceki evden kalan krediyi oduyor

Ben zamanında araba alırken kredi ödemesini fazla tuttum ve hesaplarıma göre kalan parayla idare edebilecektim. Ne mi oldu? Evde her şey bozuldu. Yeni ütü, süpürge, laptop almak zorunda kaldım. Taşınmam gerekti. Hesapta olmayan bir sürü masraf çıktı. Bu dönemde ailem destek çıktı. Hala ödenmemiş borçlarım var. O nedenle birikmiş tüm paranızı kullanmayın, kenarda mutlaka iyi bi miktar para bırakın. Ben de ayırmıştım ama yetmedi. Aidat, fatura gibi giderler yüksek değilse 10 bin bence yeter.

X