Ev almak kader mi

Evet kısmet ama bu zaten bize bağlı. 2 yol var hangisini yürürsek ne olacağının bilinmesi kader. Sabit tek yol yok, bu çok karışık bir konu. Ayni zamanda başka şeyler ile de bağlantılı, düğün gecesi yeni evinde vefat eden, 3 günlük evinde ölenler oldu. Ev aldık taşındık ama hayatımıza ne getirecek bilmiyoruz ki. Tabi ki kısmet tüm hayat degisiyor

Kader kısmet tabiki ama aklını kullanmadan sadece kader diyip bekleyen ev sahibi olamaz tabiki. Borca girme cesareti lazım, parayı doğru kullanmayı bilmek lazım. Yeterli para olmadan hangi kader ev nasip eder ki? Biz çok şükür diyim önümüze çıkan fırsatları güzel degerlendirdik. Belki daha iyi bile olabilirdi ama buna şükür. Bir arkadaşım var mesela asla borca girme cesareti yok ev almakta istiyor ama nasıl kısmet olsun bence zor yani.

kaderi ne olarak gördüğünüze bağlı, kaldı ki kader herşeyin önceden yazılı olamsı değil. yani bugun yaptığınız her eylem kaderinizi belirliyor. cok dramatize edicek bişe yok, ev almak para işi. paranız varsa alırsınız yoksa kredi gib, o an ev kirası gibi faktörler devreye girer. bunlara da şans denebilir, ama yine zengin insanlar hep hayatta şanslıdır çünkü para gucleri ile şans ortamlarını yaratırlar. arkadaşınızın da o anki şansı yaver gitmiş olmuş. ve kaderinde de varmış tabiki, ama o evi aldığı için varmiş, kaderinde belirli olacağı için almamış. uzun lafın kısası, para ev almak kadar değil yani :) bu çok maddesel bi konu yani, kader mi oha olaya bak diyeceğim başka konular olabilir ama ev almak bunlar arasında değil. :) paran varsa alırsın yoksa alamazsın, bu kadar.

Tamamına kredi çıkan evi nasıl buldunuz

Ev 25 yaşında bir binada yani epey eski idi ama şehir merkezinde ve metrekare olarak bayağı büyük
Eksper 300 bin değer biçmişti 2020 de ama satan kişiye hemen para lazım olduğundan 250 ye satıyolardı pazarlıkla 238 e aldık, böylece tamamına kredi çıkmış oldu

Tamamına kredi çıkan evi nasıl buldunuz

Eskiden bu şekilde idi anneme aldigimiz evde tamamına kredi çıkardı o şekilde almıştık. Şimdi vergi kaçırma övünülecek bir şey oldu. Benim için en büyük problem bu, çünkü herhangi bir problemde kağıt üstündeki değer önemli. Depremde milyonluk evlerimiz gitti diye insanlar mahvoldu ama evlerin milyonluk olduğunun ispatı yok.

Ben nasip olduğunu düşünüyorum biz 14 senelik evliyken ve hala evimiz yokken kısa vadede ev almayı planlamiyoduk o dönemde ev sahibimizle eşim arasinda bı anlasmazlik oldu tam onun ustunede faizler düştü eşim bir gün gelip ev alacağını söyledi krediyi deniycem kısmet olursa alalım dedi ve biz sadece üç beş ev bakıp 10 gün içinde aldık bize kredi çıktığı gün de ev kredileri durdurulmuş bizden sonra bankacı bize çok şanslısınız demişti yani başıma gelmese sadece paraya bakıyor derdim ama kısmet olunca aliniyormus

Siz nasıl almıştınız

zemini kötü yerden ev almanın nesi nasip ki? olsa olsa akılsızlıktır. kötü zemindeki evler deprem durumunda risk altındadır, bunu da herkes bilir. bizim halkımız ev alırken çok yanlış şeylere odaklanıyor, yok parkesinin rengi yok mutfak dolapları yok çift cephe olsun vs. baktıkları şeylerin öncelik sıralaması yanlış. önce sağlamlık sonra güzellik gelmeli. bizim vatandaş önce güzelliğe bakıyor, sağlamlığı boşveriyor.

Nasip olduğuna inanıyorum ben
15 senelik evlilik hayatımda kaç yere baktık, kapora verdik o dönem için krediden korkup vazgeçti eşim, araba satılmadı vazgeçti
20 dakika da aldı talınacağım yeri
ben evi alıcı gözüyle bakmadım bile çünkü bu fragmanı hep yaşadık diye baksam belki de asla kabul etmezdim herşeyini araştırmaktan bizim için doğru zaman buymuş diyorum. bunun içinde kötü günde elimize gelsin diye birçok şeyden feragat ettik yine de deprem, selden sonra emanet gibi evde araba da

Tabiki nasiple de alakalı birsey ama şu dönemde ev almak gerçekten çok zor. Fiyatlar uçmuş durumda. Ha aileler yardımcı olursa olabilir ama geçim bu kadar zorken bisey diyemiyosun. Eşim askeri ücretle çalışıyor bizim ev almamız imkansız gibi ama buna da çok şükür.

Benzer şekilde ev almak nasip oldu. 2/3 yıl faiz indirimlerinde sürekli ev aradık. Hep nasip olmadı. 2020 faiz indiriminde yine 1 hafta bakmadığımız yer kalmadı. Internetten bulduğumuz çoktan satılmış oluyordu. Ya da fiyatlar uçmuş oluyordu. Eşim en son nasip değil çok zorluyoruz dediğinin ertesi günü. Pazar kahvaltısını yaptık. Sofrayı topladım. Çay içerken yine girdim İnternete. Seçimleri belirledim. Tüm şehri seçtim. Dedim eşime yürü bugün ev almaya gidiyoruz. Hiç gitmediğim bir bölgeye gittim. İnternette gördüğüm evin sahibini aradı geldi gezdirdi. Ama eve kredi çıkmıyormuş. Gelin dedi. Atladık arabaya 5 dakika uzaklıkta bir emlakçıya götürdü. Emlakçıya bütçemizi, isteklerimizi söyledik. Bizi bütün gün bütçemizin üzerinde evlerde gezdirdi. En son dükkana geldik. Biz anlatamıyoruz galiba dedik. Yeniden anlattık. Bir ev var dedi. Eve götürdü. Evin anahtarı yok. Karşı daireye baktık. Herşey çok güzel. Ama dağa bakıyor. Karşısı tüm şehir ayaklar altında. Dedim ben bu evi görecem. Bir çilingir arandı gelmedi. Müteahhit geldi. Yedek anahtarlar yok. Bir çilingir daha çağrıldı. 3 saate yakın evin kapısının açılmasını bekledim. Akşam 10.00 kapı açıldı. Ben 3-5 adım attım. Alıyoruz dedim. Müteahhit kızım eve baksaydın diye söyleniyordu Ve evet bizim kredi onaylanana kadar müteahhit vazgeçmedi. İstese bize sattığı fiyatın iki katına rahat satardı. Ve evet hayalimizde kurduğumuz ev nasip oldu. Allah'ım herkesin gönlüne göre nasip etsin.

Margaret Hale ve B Burhan Burhanitto neden beğenmedim attınız arkadaşlar?
deprem ülkesinde vatandaşın yanlış tercih gerçeklerini dile getirmem sizi rahatsız mı etti?
uzmanlar senelerdir zemin zemin diye boşuna mı kendini paralıyor?
yazdıklarım yalansa yalan deyin ve sebebini açıklayın mesela beğenmedim atıp kaçmak yerine
bile bile kendi tabutunu satın almanın nasiple kısmetle ne ilgisi var? inşaat sektörü bu ülkenin enn fazla rant karışan sektörüyken zemini kötü yerden ev almanın savunulacak bir yanı yok
en çok dikkat edilmesi gereken şeyi geri plana atıyor bu ülkede insanlar
100 binden fazla can gitti 6 şubattaki felakette. vatandaşımız ev alırken banyo, mutfak, amerikan kapı bilmem ne demek yerine zemin, temel, denetim, kat sayısı vs deseydi kimse yapamazdı o malzemeden çalınmış binaları.
yalan mı?

Şimdi öyle Bi konu ki yorum yapsam banlanacam sonra canım sıkılacak. Kaderimmiş banlanmak dememek için o Meşhur ayeti yazmıyorum. Anladın sen.

Telefonla konuşuyorum birazdan açıklayacam

Yıkılanlar devlet tarafından onaylanmış yapı izin belgesi olan, projesine ve deprem yönetmeliğine uygun yapılmış binalardı. Deprem yönetmeliğinde uygunluk için belli kriterler var, bunlardan biri de zemin. İnsanlar da buna güvenip dişinden tırnağından artırıp birer daire satın almış. Kolay değil, senelerce borcunu ödeyecekler, sizce kafalarına göre aaa bu evin fayansları çok güzelmiş deyip mi giriyorlardır bu işe? Burada ben akılsızlıktan ziyade sahtekârlık görüyorum. Haliç'ten gazel okumak kolay. Herkes jeoloji mühendisi değil bu ülkede. Umarım bir gün siz de kandırılmazsınız.

Sevgili sino depremi yaşamış biri olarak şunu söylemeliyim ki ülkedeki vatandaşların yüzde 80i bu iki büyük depremden sonra zemin konusunda bilgi sahibi oldular. Depremde sapasağlam binaların zemin sıvılaşması yüzünden hasar aldığı ne yazık ki acı şekilde tecrübe edilen bir sehirde yaşıyorum. Velhasıl herkes eğitimli değil bu konuda. Ev sağlam mı, sağlam. Buna güvenerek alıp oturuyor insanlar. Bunu "Akılsızlık" olarak atfetmeni kaba ve kibirli buluyorum. Depremde evini kaybedenlere saygın yok onu anladık, bari vefat edenlere saygın olsun. Kendi güzel(!) aklını kendine sakla.

Deprem görmüş bir şehirdeyim ve hayır insanlar hala fayans parke mutfak kapı bakıyor sokakta yan yatmis tek binanin yerine yapilan evi alıyor tum sokak tuzla buz olmuş binaların yerine yapılan evleri alıyor yada yeni açılan tarlalarin üstüne yapılan evleri alıyor. Şu an acılar çok taze fakat 6 şubat bölgesinde de aynı şey olacak tam olarak o üyenin yazdığı şeyler yaşanacak ve her şey unutulacak. 20 yıldır bu şehirde tek 1 kez zemin etüdü isteyerek ev alana rastlamadım. Hatta deprem görmüş evi içi sıfır diye bayılarak anlatan ev alan bu evler ennn sağlam diyen var. Orta hasardan ağır hasara dönen gözle bile yamuk duran evinin içini yaptırip 20 yıl sonra 2.5 milyona satmaya çalışan var çok değil 1 sene sonra aynı şeyler o bölgede de başlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…