jeoloji mühendisi olmaya gerek yok ya, evi almadan önce birkaç doğru düzgün video izlemek vatandaşın temel seviyede bilgi sahibi olmasına yetiyor. sizce zemin sıvılaşması neden olur? ya eskiden tarladır, sonradan imara açılmıştır ama eskiden tarla, bahçe olma sebebiyle zemin sıvılaşır. ya dere yatağına falan yakındır, onun etkisiyle sıvılaşır. ya da dolgu zemindir ki bu sahil şeritlerinde görülür. tabii ki böyle zeminlere de ev yapılabilir ama aklı olan 2 kat şüphe ile yaklaşır. vatandaşın soracağı çok basit bir soru var: (ev alacağı bölge hakkında) buralarda bu evler dikilmeden önce ne vardı? bakın tek soru, tek cevap.
kandırılma lüksümüz olmayan konularda kandırılmaya ne kadar müsaitiz :) siz bile devlet tarafından onaylanmış diye savunmuşsunuz mesela. ama acı olan şu ki vatandaş devlete güvenmekle de hata eder. imar affını çıkaran da, bahsettiğiniz inşaatlara onay veren devlet değil miydi? ben daha geçen gün sektördeki birinden, yeni yapılan binalarda hazır betona katılmaması gerektiği halde su katan işçiler olduğunu duydum, şantiye şefleriyle kavga ediyorlarmış. çünkü su katınca işleri daha kısa sürede bitiyormuş. katılan su ise beton dayananımını ciddi ölçüde azaltıyor.
ben size çok açık bişey söyleyeyim, izmir gibi bir deprem şehrinde yaşıyorum ben de. bugüne dek aldığı evin sağlamlığı, zemini hakkında konuşan kimseye rastlamadım. varsa yoksa lokasyon, fayans, mutfak dolabı, kapı pencere konuşuyor insanlar. japonya değiliz biz burada rant var burada sahtekarlık var, vatandaş şüpheci olmadıkça, peşine düşmedikçe kaç 6 şubat daha yaşarız kim bilir.
beni bu konuda kandırmayı geçin, emlakçılar benimle uğraşmıyor bile. çok köşeye sıkıştıran sorular soruyorum, cevaplayamıyorlar. benimle uğraşmak yerine kandırabilecekleri müşterilere yöneliyorlar.