-
- Konu Sahibi KahveCekirdegi7
- #61
Sorunuzu anladım da bunu biz nasıl bilebiliriz ki, ya da bu bilgiyi öğrenmenin bize katkısı nedir ? Burdaki derdin mantığını anlamadi. . Kaderse ugrasmayi mi birakalim değilse daha mı çok ugrasalim. Bu bilgiyi biz nasıl bilebiliriz kiEv almak kader mi gibi değilde nasibinde hangi evi alacağı belli mi yada nasibinde ev almak yoksa her türlü alamaz mı kredi çıkmaz para denklerimiz son dakika ev fiyatı uçar falan
yazdığım şeyin depremde vefat edenlere saygı duyup duymamakla alakası yok, ben senin fikrine yönelik yazıyorum, konu senin fikrin. konumuz, doğru düzgün araştırmamayı ve bilgi sahibi olmamayı nasiple ilişkilendirmen.Sevgili sino depremi yaşamış biri olarak şunu söylemeliyim ki ülkedeki vatandaşların yüzde 80i bu iki büyük depremden sonra zemin konusunda bilgi sahibi oldular. Depremde sapasağlam binaların zemin sıvılaşması yüzünden hasar aldığı ne yazık ki acı şekilde tecrübe edilen bir sehirde yaşıyorum. Velhasıl herkes eğitimli değil bu konuda. Ev sağlam mı, sağlam. Buna güvenerek alıp oturuyor insanlar. Bunu "Akılsızlık" olarak atfetmeni kaba ve kibirli buluyorum. Depremde evini kaybedenlere saygın yok onu anladık, bari vefat edenlere saygın olsun. Kendi güzel(!) aklını kendine sakla.
Merhaba hanımlar
Son günlerde bende konu açmıştım ev alma üzerine. Malum ev kiraları arttı kiracı ve ev sahibi sorunları ile burayada sürekli konular açılıyor. Bizde arkadaşlarla konuşuyorduk bugün. Ben yeni ev aldım. Bir arkadaşımda çok istiyor ev almak senelerdir alamıyor. Pandemiden önce çok bakıyordu alamıyordu pandemide evlendi. Şimdi eşiyle ev bakıyorlar ama ya fiyattan ya çevreden yada kredi çıkmamasından olmuyor. Başka bir arkadaşları var çocuk evlendiğinden beri borcu bitmemiş kaç bankaya borcu varmış borcu borçla kapatıyormuş. 0.69 çıktığında çocuk İstanbul’da olmasına rağmen Samsun’dan bir artı bir almış 0.69 dan ki o zaman ikametinin olduğu şehirde alma zorunluğu vardı ikameti neredeydi bilemiyorum tabi. Ona nasıl çıkmış bizim olmuyor falan derken. Ev almak nasip midir sizce. Ev almak sürecinde bende çok ev gezdim. İnsan nasibinde olanı mı alıyor. Eğer nasibinde yoksa o yerden o evi alamıyor ama nasibinde varsa hiç ummadığı bir yerden bi anda almış oluyır denk geliyor. Bu konuda çabamız ne kadar önemli siz ne düşünüyorsunuz
jeoloji mühendisi olmaya gerek yok ya, evi almadan önce birkaç doğru düzgün video izlemek vatandaşın temel seviyede bilgi sahibi olmasına yetiyor. sizce zemin sıvılaşması neden olur? ya eskiden tarladır, sonradan imara açılmıştır ama eskiden tarla, bahçe olma sebebiyle zemin sıvılaşır. ya dere yatağına falan yakındır, onun etkisiyle sıvılaşır. ya da dolgu zemindir ki bu sahil şeritlerinde görülür. tabii ki böyle zeminlere de ev yapılabilir ama aklı olan 2 kat şüphe ile yaklaşır. vatandaşın soracağı çok basit bir soru var: (ev alacağı bölge hakkında) buralarda bu evler dikilmeden önce ne vardı? bakın tek soru, tek cevap.Yıkılanlar devlet tarafından onaylanmış yapı izin belgesi olan, projesine ve deprem yönetmeliğine uygun yapılmış binalardı. Deprem yönetmeliğinde uygunluk için belli kriterler var, bunlardan biri de zemin. İnsanlar da buna güvenip dişinden tırnağından artırıp birer daire satın almış. Kolay değil, senelerce borcunu ödeyecekler, sizce kafalarına göre aaa bu evin fayansları çok güzelmiş deyip mi giriyorlardır bu işe? Burada ben akılsızlıktan ziyade sahtekârlık görüyorum. Haliç'ten gazel okumak kolay. Herkes jeoloji mühendisi değil bu ülkede. Umarım bir gün siz de kandırılmazsınız.
o kadar güzel yazmışsınız ki bana söyleyecek hiçbir şey kalmamış. gerçeklerin kendisi gayet rahatsız edici, bunu dile getiren mi suçlu şimdi? ben tekrar tekrar aynı hatalara düşülmesin diye konuşuyorum.Deprem görmüş bir şehirdeyim ve hayır insanlar hala fayans parke mutfak kapı bakıyor sokakta yan yatmis tek binanin yerine yapilan evi alıyor tum sokak tuzla buz olmuş binaların yerine yapılan evleri alıyor yada yeni açılan tarlalarin üstüne yapılan evleri alıyor. Şu an acılar çok taze fakat 6 şubat bölgesinde de aynı şey olacak tam olarak o üyenin yazdığı şeyler yaşanacak ve her şey unutulacak. 20 yıldır bu şehirde tek 1 kez zemin etüdü isteyerek ev alana rastlamadım. Hatta deprem görmüş evi içi sıfır diye bayılarak anlatan ev alan bu evler ennn sağlam diyen var. Orta hasardan ağır hasara dönen gözle bile yamuk duran evinin içini yaptırip 20 yıl sonra 2.5 milyona satmaya çalışan var çok değil 1 sene sonra aynı şeyler o bölgede de başlar.
o kadar güzel yazmışsınız ki bana söyleyecek hiçbir şey kalmamış. gerçeklerin kendisi gayet rahatsız edici, bunu dile getiren mi suçlu şimdi? ben tekrar tekrar aynı hatalara düşülmesin diye konuşuyorum.
Keşke her şey dediğiniz gibi basit bir denklem üzerine kurulsa. Antep’in şehir merkezinin bu depremde diğerleri kadar darbe almamasının tek sebebi zemin evet. Kaya üzerine kurulu, yıkım diğer illere göre az oldu. Ama oldu mu? Oldu. Ölen onlarca insan yine var. Ve bu insanlar akılsız, diğerleri gibi. Neden, çünkü zemini enine boyuna kendi başlarına araştırmayıp devlet onaylı, deprem yönetmeliğine uygun daire aldıklarını sandıkları için, pisi pisine öldükleri için “akılsız”.jeoloji mühendisi olmaya gerek yok ya, evi almadan önce birkaç doğru düzgün video izlemek vatandaşın temel seviyede bilgi sahibi olmasına yetiyor. sizce zemin sıvılaşması neden olur? ya eskiden tarladır, sonradan imara açılmıştır ama eskiden tarla, bahçe olma sebebiyle zemin sıvılaşır. ya dere yatağına falan yakındır, onun etkisiyle sıvılaşır. ya da dolgu zemindir ki bu sahil şeritlerinde görülür. tabii ki böyle zeminlere de ev yapılabilir ama aklı olan 2 kat şüphe ile yaklaşır. vatandaşın soracağı çok basit bir soru var: (ev alacağı bölge hakkında) buralarda bu evler dikilmeden önce ne vardı? bakın tek soru, tek cevap.
kandırılma lüksümüz olmayan konularda kandırılmaya ne kadar müsaitiz :) siz bile devlet tarafından onaylanmış diye savunmuşsunuz mesela. ama acı olan şu ki vatandaş devlete güvenmekle de hata eder. imar affını çıkaran da, bahsettiğiniz inşaatlara onay veren devlet değil miydi? ben daha geçen gün sektördeki birinden, yeni yapılan binalarda hazır betona katılmaması gerektiği halde su katan işçiler olduğunu duydum, şantiye şefleriyle kavga ediyorlarmış. çünkü su katınca işleri daha kısa sürede bitiyormuş. katılan su ise beton dayananımını ciddi ölçüde azaltıyor.
ben size çok açık bişey söyleyeyim, izmir gibi bir deprem şehrinde yaşıyorum ben de. bugüne dek aldığı evin sağlamlığı, zemini hakkında konuşan kimseye rastlamadım. varsa yoksa lokasyon, fayans, mutfak dolabı, kapı pencere konuşuyor insanlar. japonya değiliz biz burada rant var burada sahtekarlık var, vatandaş şüpheci olmadıkça, peşine düşmedikçe kaç 6 şubat daha yaşarız kim bilir.
beni bu konuda kandırmayı geçin, emlakçılar benimle uğraşmıyor bile. çok köşeye sıkıştıran sorular soruyorum, cevaplayamıyorlar. benimle uğraşmak yerine kandırabilecekleri müşterilere yöneliyorlar.
Benim evim yıkılmadı hasar da almadı müstakil evde yaşıyorum. Yani söylediğin şeyin beni rahatsız etme olasılığı yok. Herkes eğitimli olmak zorunda diyorsun insanlar nasıl zemin tespiti yapabilir ki? Bir öğretmen olarak şunu söyleyebilirim ki okularda verilen tek eğitim çök kapan tutun. Müteahhitler oraya sapasağlam binalar dikmişler insanlar güvenerek gidip aldılar. Sanki herkes evin süsüne güvenerek almış gibi yazmana kızdım. Belki insanlar gerçekten sağlam sandı fakat depremde enkazda kaldılar. Çok üzücü. Bence hemen yargılamamak gerek. Kimseye de laf sokma derdim yok.yazdığım şeyin depremde vefat edenlere saygı duyup duymamakla alakası yok, ben senin fikrine yönelik yazıyorum, konu senin fikrin. konumuz, doğru düzgün araştırmamayı ve bilgi sahibi olmamayı nasiple ilişkilendirmen.
ben de 2020'de bayraklı'da binaların yıkıldığı izmir depremini yaşadım. yıkılan binalar, zemini kötü yerdelerdi ve insanlar gayet de lokasyonun güzelliğine kapılıp gittikleri için o evleri almışlardı. evi alırken sadece eve değil zemine de bakmak gerektiğini bilmeyip depremde zarar görmek "nasip" olmuyor bana göre. senin fikrin üzerinden konuşuyorum, senin fikrini konuşuyorum. deprem ülkesinde herkes eğitimli olmak zorunda, olmayınca halimiz ortada.
acı gerçekleri söylememden rahatsız olabilirsin, genel ve doğru konuştuğumu bal gibi de biliyorsun ama illa laf sokacaksın ya kendince, vefat eden insanlara dil uzatmadığım halde sanki onlara bişey demişim gibi davranmana şaşırmadım bu yüzden.
ben kimseyi yargılamadım sadece senin, önlem almanın mümkün olduğu bir konuda nasip demene takıldım. insanlar tabii ki zemin etüdü yapacak değil ama biraz araştırma, çevreye sormayla ev alacağı yerlerde o evler dikilmeden önce ne vardı, tarla mı vardı, kaya mı vardı bahçe mi vardı öğrenmek mümkün. her işin bir yolu var. o kadar para dökülen bir şeyin zeminini araştırmadan almak doğru mu sence? izmirde 2020 depreminde yıkılan binalar, eskiden bağ bahçe olan yerlerdeki binalardı mesela. yıkılan muhitle alakamız bile yok şu an ama benim ilkokul mezunu, inşattan anlamayan babam bile oranın eskiden mandalina bahçesi olduğunu biliyordu. devlet sırrı değil yani o bölgedeki bir kıraathaneye girip içerideki dayılara bile sorsalar illa ki o zeminin geçmişini bilir, söyler. bina ne kadar sağlam da olsa kötü zemin için 2 kere düşünmek lazım. betonun içinde değil kimse, bina sağlamlığını nereden bilsin ama zeminle alakalı bazı şeyler de kabak gibi ortada, kusura bakma.Benim evim yıkılmadı hasar da almadı müstakil evde yaşıyorum. Yani söylediğin şeyin beni rahatsız etme olasılığı yok. Herkes eğitimli olmak zorunda diyorsun insanlar nasıl zemin tespiti yapabilir ki? Bir öğretmen olarak şunu söyleyebilirim ki okularda verilen tek eğitim çök kapan tutun. Müteahhitler oraya sapasağlam binalar dikmişler insanlar güvenerek gidip aldılar. Sanki herkes evin süsüne güvenerek almış gibi yazmana kızdım. Belki insanlar gerçekten sağlam sandı fakat depremde enkazda kaldılar. Çok üzücü. Bence hemen yargılamamak gerek. Kimseye de laf sokma derdim yok.