Ne kadar üzücü böyle her konuda erkeklere sürekli minnoş yaklaşım tavsiyesi gelmesi. Cidden ben bir kadın olarak buna çok üzülüyorum.
Bir kere sorun kahvaltı bulaşığı değil, kadın sürekli bunu yaşıyormuş, doruk noktası olmuş belli ki. Yardım lafını asla kabul etmiyorum, kadının asli görevi ev işleri de erkek gönlünden koparsa yardım mı edecek? Hayır, iş bölümü yapılacak. Orası otel değil, ev, yuva, iki kişi yaşıyor, iki kişi de derleyip, toplayacak.
Ana kuzusu deniyor, bu kadın da ana kuzusu değil mi? Biz kadınlar annemizin karnından sarı bezle mi doğuyoruz. Biz de öğreniyoruz, onlar da öğrenecek. Aman o yavaş yapıyor, aman beceremiyor diye diye hiçbir iş yapmadan yaşayıp gidiyorlar. Hayır alışacak, öğrenecek. Hiçbir kadın çocuk eğitir gibi bir de hayat arkadaşı eğitmek zorunda olmamalı, buna bu kadar normal nasıl yaklaşılıyor hala anlamıyorum. Peşini topladığın, dolabını düzenlediğin, her işini yaptığın adama da saygı duyamıyorsun zaten, evdeki çocuklardan biriymiş gibi oluyor o adam bir süre sonra bence.
Her evin bir düzeni var. İstediği saatte yapsın anlayışı da yanlış. Kimse ev işlerini hoplaya zıplaya, zevk ve neşeyle yapmıyor zaten ama bazı şeylerin yapılması gerekiyor. Evin vaktinde süpürülmesi, çamaşırların vaktinde yıkanması, bulaşıkların da vaktinde toplanması gerekiyor ki evde bir düzen olsun, ev çığrından çıkmasın, savaş alanına dönmesin. Herkes aynı duyarlılıkta olmayabilir ama karı koca oturup ortak bir şekilde karar verecek ve her işin belli zamanı olacak. Duştan çıkan duşu şöyle bir fırçalayacak mesela, akşam tuvalete son giren tuvalet temizleme köpüğünü sıkacak klozete gibi. Biri çok tembel, biri çok titiz iki insan da olsalar bir ortak noktada buluşmak zorundalar, kadın sürekli peş toplamak zorunda değil.
Ev arkadaşları iş atsa üstünüze hemen "pis, yapmıyor, ben hizmetçi miyim?" dersiniz ama erkekler söz konusu olunca herkes anlayışlı oluyor, ben anlamıyorum kadınlar neden kendine bunu reva görüyor. Kadınlar kalkar toz alır, evi süpürür, siler, banyoyu temizler, üstüne yemeğini yapar oturur. Çamaşırları asar, toplar ama o toplanan çamaşırları bile yerine yerleştirmez adamlar. Bu gerçekten size normal mi geliyor? Bence verilen tavsiyelerin çoğu fecaat.