Teşekkür ederim cevabınız için. İslam yaşantısını hayatına kabul eden kişiler için dini nikah yeterlidir. Duyurularak yapılan dini nikahtan söz ediyorum) Allah katında evli sayılıyorsunuz ve bunun adına birlikte yaşamak diyemeyiz.
Dini nikaha inanmayan kişiler bu cümleyi kurabilir , o zaman da karşısındakinin inancına saygı duymamış olur.
Fakat kanunlar önünde hak sahibi olmak ve çocuk sahibi olmanın sorumluluğunu taşımak için resmi nikah şarttır.
Bunu hiç bir kadın göz ardı etmemeli, erkeğin bu şekildeki teklifini kabul etmemelidir.
Hayatı buna uygun değilse evlenmemelidir. Bu kısmı benim şahsi fikrimdir.
Bir de unutmuşum yazmayı, imam nikahı pratikte en çok çok eşlilik için uygulanıyor.
Beraber yaşayan çiftler için bu durum geçerli değil. İmam nikahı bu yüzden çok tepki alıyor. Yani bir adam gel ben seninle beraber yaşayayım, onunla da resmi nikah kıyayım denildiğinde kabul etmiyor kadın. Ama kendisine imam nikahı kıyılınca ediyor.
Beraber yaşayan insanları da başka yerlerde sevgilileri olabilir , bunu bilemeyiz.
İmam nikahının şartlarından biri aleni olmasıdır, duyrulmasıdır.. Paravan olarak kullanıp , kendini kandıranlar var biliyorum. Bu onların hatası.
Elbetteki bunu kötüye kullananlar vardır; bunu islama mal etmemek gerekir.
En çok karnındaki bebeğe üzüldüm..
Hayır, karşıdakinin inancına saygı duymamış olmazlar böyle dediklerinde.
Çünkü benim pasta dinimde aynı pastayı yerlerse evli oluyorlar dediğimde bunu karşıdaki komik bulacak ve elbette evli kabul etmeyecek. Siz de etmeyeceksiniz. Ben de dini nikahı etmiyorum. İnanca saygı duymam için inanmam veya gereklerini kabul etmem gerekmiyor.
Yoksa sizin de her pasta dinine göre evleneni evli saymanız gerekiyordu.
Benim için dayak işin içine girdiğinde tüm denge yerle bir oluyor, o sanatçı da dayak yemiş olsaydı o adamın yanında ne işi var derdim, şimdi dediğim gibi. Özel hayatında dayak yiyenleri kınıyorum yani, aralarındaki ilişkiyi ne şekilde sabitledikleri kendileri söyleyinceye kadar anlaşılmıyor nasıl olsa.
Benim evli kabul edip etmemem karşındakini çok ilgilendirmez ki.. Kendi inancıma göre evli olarak gormem elbette fakat bunu kendi kabul ediyor ve öyle yaşıyorsa bundan kime ne ?
İslam dinine inandığım için kendi inancım doğrultusunda yaşarım ve bunu inancım doğrultusunda herkesin yaşamasını beklemem.
Yaşadığın yere göre hayat şartları değişir. Eğer islamin emrettiği dini nikah hukuk karşısında kabul edilmiyorsa buna birde resmi nikahı eklerim ki bunu yapmayan kendine en büyük saygısızlığı yapıyor bana göre. Ancak benim için evlilik tarihim dini nikahının olduğu tarihtir.
Öylesi böylesi yok. Burası dini kurallara göre yönetilen bir ülke değil dolayısıyle dini nikahın geçerliliği değişkenlik gösterir. Asıl olan resmi nikahtır. Resmi nikahı yoksa bekardır, bu kadar basit. Resmiyetten sanki önemli olmayan birşeymiş gibi bahsetmişsiniz ama doğumunuz resmi olarak kayıtlı değilse, yani nüfus cüzdanınız yoksa yaşıyor olarak gözükmezsiniz mesela. Aynı şekilde, vatandaşlıkların falan ne önemi kaldı o halde? Burası Türkiye Cumhuriyeti devleti, bu devletin nikahını önemsemeyen bir insan sigortasından faydalanmaya çalışıyor. Öyle saçma şey mi olur, ona da dini sigorta yaptırsın o zaman yapılıyorsa öyle bişey. Nerde yaşıyor bu millet ben anlamıyorum. Böyle yazılar yazıp gençlere kötü örnek oluyorsunuz.Arkadaslar kadin dini nikahla evli.
Yani dinen kocasi.
Ne demek kocasi olmayan bi adam? Ondan cocuk yapmak?
Resmi nikah , haklarini gozetmesi icin, soyadini alabilmesi icin sart evet ama sadece dini nikahli diye konu sahibini bekar ilan etmeyin yahu.
Bu iki insan evli.
İster oyle ister boyle.
Ha evet su anda mahkemeye verse kocasi olduguna dair bi ispati yok amenna ama lutfen dini nikahida bu kadar kucumsemeyin.
Orası çok ayrı bir konu. Bende oyle düşünüyorum.
Burada şiddet varken resmi nikah, dini nikah üzerinde durulmuş ; takıldığım nokta bu.
Beraber yaşayan bir çiftiz biz deseydi ve birileri kalkıp " bu yaptığınız günah" diye yazsaydı , " özel hayata hiç mi saygın yok" diye yüklenilirdi ona.
Konu aldatmak veya sevgili sahibi olmak değil, çok eşlilik, kelime anlamıyla. Yani birden fazla eş, evlilik.
Asıl tehlikeli olan budur. Çünkü bir insan 2 ayrı aile kuramaz, bu ahlak dışıdır.
İslam'a bunu mal eden yok zaten. Ben pratikte olanı söylüyorum, istatistikler de (yalnızca) imam nikahının çoğunlukla birden fazla evlilik? amacı ile kıyıldığını gösteriyor.
Beraber yaşayan bir çifte kalkıp bu yaptığınız günah demenin durumu farklı biraz ama :/ Sorunun, "beraber yaşıyoruz ama bu günah mı?" olmadığı durumların hepsinde bu yargıyı belirtmek densizlik.
Şiddet varken, baba eviyle bir problem yokken hamile bir kadının ne yapayım da -sözde- kocam beni bir defa dövmesin demesi ise acı, en basitinden :/
Bende diyorum ki ; bir adam iki ayrı evde başka başka insanlarla aynı dönemde yaşayıp, çocuk sahibi oluyor nikahsız bir şekilde. Bu da çok eşlilik olmuyor mu ?
Nikah devreye girdiği zaman değişen ne bu şekilde düşünen kişiler için ?
Burada da " dayak yedim , düzeltmek için ne yapabilirim " sorusuna, dini nikahlı olduğun için ona kocam diyemezsin cümleleri kuruldu.
Bu ikisi arasında fark yok bana göre. İkiside özel hayata müdahaledir.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?