• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

fstknannsi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
28 Temmuz 2023
13
13
1
31
Merhaba
Eşimle severek evlendik ve ikinci yılımızda bipolar tanısı aldı. Şu an atak döneminde ne yapacağımı bilemiyorum. Her zaman gözümün içine bakan eşim atak başladığında uyandı ve ayrılmak istediğini söyledi. Aranızda eşi bipolar olan benzer tecrübesi olan var mı? ne yapmalıyım?

Dayımın kızı bipolar olarak başladı ilaçlarını düzenli kullanmadığı için
şuan şizofreni teşhisi konuldu çok tehlikeli en yakınındakini bile düşmanı
zannediyor atak geldiğinde, manik atağında çok neşeli, çok konuşkan,
çok tutarsız para harcayan depresif kısmında koltukların arkasında saklanan bi çoçuk, aşırı ilgi delisi şüpheci ve zeki oluyorlar ama diyorum ya tehlikeli.
Ne yapın ne edin ilaçları kullanmasını sağlayın. :KK43:
Allah şifa versin kim nerde derman bekliyorsa..

Teyzem uzun yıllardır bipolar hastası. Bipolar hastalığı beyindeki lityum eksikliğinden kaynaklanır ve genetiktir. Lityum takviyesi alması gerekiyor. Bir hapı var onu kullanacak. Onu düzenli kullandığı takdirde atak olmaz. Ama eğer teyzem gibi, kendisi de bazen hastalanmak isteyip ilacını aksatırsa, atak kaçınılmazdır.

Her atak döneminde milyonlarca beyin hücresi ölür ve yenilenmez. Eğer sürekli atak moduna isteyerek veya istemeyerek girerse sonu şizofrendir. İlacını 1 gün dahi aksatmaması gerek. Aksatırsa atak olma ihtimali çok yükselir.

Zor bir hastalık. Teyzeme teşhis konuluncaya kadar ne doktorlar ne psikologlar ne hocalar gezdi.

Psikiyatriye gidip lityum testi isteyeceksiniz. Eğer zaten bu aşamaları geçtiyseniz, ilacını kesinlikle aksatmamak ve kontrollere düzenli gidip doz ayarını yaptırmaktan başka çare yok. Ya da boşanacaksınız...
Şizofreni ve bipolar farklı hastalıklar. Şizofreni dopamin fazlalığından kaynaklanıyor. Ama tabi ikiside zor hastalıklar. Benim babamda şizofren.

Teyzem uzun yıllardır bipolar hastası. Bipolar hastalığı beyindeki lityum eksikliğinden kaynaklanır ve genetiktir. Lityum takviyesi alması gerekiyor. Bir hapı var onu kullanacak. Onu düzenli kullandığı takdirde atak olmaz. Ama eğer teyzem gibi, kendisi de bazen hastalanmak isteyip ilacını aksatırsa, atak kaçınılmazdır.

Her atak döneminde milyonlarca beyin hücresi ölür ve yenilenmez. Eğer sürekli atak moduna isteyerek veya istemeyerek girerse sonu şizofrendir. İlacını 1 gün dahi aksatmaması gerek. Aksatırsa atak olma ihtimali çok yükselir.

Zor bir hastalık. Teyzeme teşhis konuluncaya kadar ne doktorlar ne psikologlar ne hocalar gezdi.

Psikiyatriye gidip lityum testi isteyeceksiniz. Eğer zaten bu aşamaları geçtiyseniz, ilacını kesinlikle aksatmamak ve kontrollere düzenli gidip doz ayarını yaptırmaktan başka çare yok. Ya da boşanacaksınız...
bu bilgiler dogru degil.

eger atak geciriyorsa demek ki ilaclari yeterli degil. psikiyatriye danisin. uykusunun duzenli olmasi da onemli

Bipolarin tahlili yok, olsaydi zaten teşhisi bu kadar zor konan bı hastalık olmazdı, lithium tahlili yapılıp anlasilirdi. Kaldı ki lityum insan vücudunda kendiliğinden bulunan bı tuz da değil, bipolar hastaları lityum kullandıkları için halk arasinda bu görüş yerleşmiş, sanki lityum eksiligi bu hastalığın sebebi gibi,.ancak beyinde çok karmaşık bi baglanti sorunudur bipolar. Lityum dışarıdan alınarak beyin kimyallarinda düzenleme yapılmaya çalışılır sadece. Aynı boğazda enfeksiyon varken antibiyotik kullanıp orayı onardigi gibi lithium da beyindeki hasarlı bölgeleri onarmaya çalısır. Nasıl ki insan vücudunda antibiyotigin erken maddesi amoksisilin bulunmuyorsa, Lithurilin etken maddesi lityum da bulunmaz.. bunlar ilactir ve dışardan alınır. Dozlar mevsimlere göre ayarlanmali, kandaki lityum düzeyi belli seviyede tutulmalı, fazlası zehirler, azı atak gecirtir. Yaz aylarinda çok sıvı tüketimi ve terleme olduğu için vücuttan atılımı daha fazla, o yüzden bazen yaz aylarinda tahlil sonucuna göre doz artırımı yapabilir doktor. Bir de tedaviye başlar baslamaz hemen etki göstermiyor. Bir kaç yıl içinde doz ayarı tam oturduktan sonra ilaçlara devam edildikçe atak geçirme ihtimali azalıyor. 5 yıldan sonrası tedavi devam ediyorsa artık hastalığın gidişatı daha iyi oluyor. Boşanma sebebi mi bilemicem, tedavi oturduktan sonra bir çok sorun normale dönüyor, ama tedaviyi reddediyorsa o zaman hayat çok zor yakinlari için.

Bir yakınımın eşinde de bipolardan şüpheleniyor. Olabilir mi diye siz hasta yakınlarına sormak istiyorum.
Bu gelgitli ruh halleri dönem dmnem6mi oluyor yoksa bir gün çok iyi bir gün çok kmtü şeklinde mi
Yakınımın eşi, sürekli böyle. Ben de defalarca yanımda şahit oldum durumlarına.
Bir gün karısını göklere çıkarırken ertesi gün etmediği hakaret kalmıyor. En ufak şeyden tartışma çıkarıp, ağzına geleni sayıp sonra da pişman oluyor. Ertesi gün elinde çiçekle geliyor. Yıllardır hep böyleler. Sadece bunlar değil tabi, öfke nöbetleri filan da çok yoğun. Yakınım araştıra araştıra bipolar olabileceğinden şüpheleniyor. Fikir verebilecek olan varmı

Bir yakınımın eşinde de bipolardan şüpheleniyor. Olabilir mi diye siz hasta yakınlarına sormak istiyorum.
Bu gelgitli ruh halleri dönem dmnem6mi oluyor yoksa bir gün çok iyi bir gün çok kmtü şeklinde mi
Yakınımın eşi, sürekli böyle. Ben de defalarca yanımda şahit oldum durumlarına.
Bir gün karısını göklere çıkarırken ertesi gün etmediği hakaret kalmıyor. En ufak şeyden tartışma çıkarıp, ağzına geleni sayıp sonra da pişman oluyor. Ertesi gün elinde çiçekle geliyor. Yıllardır hep böyleler. Sadece bunlar değil tabi, öfke nöbetleri filan da çok yoğun. Yakınım araştıra araştıra bipolar olabileceğinden şüpheleniyor. Fikir verebilecek olan varmı
Tanıyı yalnızca psikiyatrist koyabilir. Biz buradan ne desek yalan olur. Çoklu kişilik bozukluğu da olabilir, borderline da olabilir,bipolar da olabilir. Acilen doktora gitmesi gerek

Dayımın kızı bipolar olarak başladı ilaçlarını düzenli kullanmadığı için
şuan şizofreni teşhisi konuldu çok tehlikeli en yakınındakini bile düşmanı
zannediyor atak geldiğinde, manik atağında çok neşeli, çok konuşkan,
çok tutarsız para harcayan depresif kısmında koltukların arkasında saklanan bi çoçuk, aşırı ilgi delisi şüpheci ve zeki oluyorlar ama diyorum ya tehlikeli.
Ne yapın ne edin ilaçları kullanmasını sağlayın. :KK43:
Allah şifa versin kim nerde derman bekliyorsa..
Bu nasıl cahilce bir yorum ya bipolar evrilmiş ilaç kullanmayınca şizofreni olmuş😁 böyle birşey yok şehir efsanesi başka yerde söylemeyin bunu gülerler. yanlış teşhis konmuş ona bipolar diye zaten şizofrenmiş doktorun hatası anlamamış ve evet şizofreni hastaları tedavi görmüyorsa ilaçlarını almıyorsa tehlikeli olabiliyor bipolarlar da çok tehlikeli kategorisine girmiyor hanımefendi.Herkeste farklı ve ilaçlarını kullandıkça normal denilen insanlardan farkları yok artık bi salın bipolarları ya.

Bipolar diye bahsettiginiz, orneklediginiz hasta tanidiklariniz bipolar olmayabilir arkadaslar.

Ruh ve sinir hastaliklari birbirlerinden cok ince cizgilerle ayrilir ve tanilamasi cok zordur.

Ornegin kendini sokaga ciplak atip öyle gezen bipolar olmayabilir. Paranoid bir atak atlatiyor olabilir. (Ustunde boceklerin dolandigini saniyor olabilir, kiyafetinde dinleme cihazi olduğunu saniyor olabilir, kiyafetinin onu yemeye calisan bi canavar oldugunu saniyor olabilir gibi gibi...)

Alisveris konusunda / para harcama konusunda sinirini bilmeyen tanidiginiz bipolar da olabilir, sizofreni de.

Kendini peygamber sanan bir ornek okudum, bu muhtemelen sizofreni, bipolar olsaydi peygamber sanmak yerine din konusunda cok bagnaz/yobaz olabilir ya da kendini ateist ilan edip baya Allah'a falan kufrediyor olabilirdi. (Peygamberlik sanrisi Tanri kompleksine isaret eder, sizofreni dahil bircok akli rahatsizlikta karsilasilabilir)

Bir de ulkemizin sahane yonetmelikleri / kanunlari bazi konularda zorluk cikartiyor.
Ornegin, bipolar tedavisi icin kullanilan bir ilac el ayak titremesine sebep oldugu icin, parkinson ilaciyla desteklenmeli fakat bu ilaci parkinson teshisi olmadan yazamiyorken, sizofreni teshisiyle yazabiliyorsunuz hastaniza.
Ruh sagligi doktoru oldugunuz icin parkinson teshisi koyma yetkiniz yok, sizofreni teshisi koyma yetkiniz var.
Dolayisiyla bu kişiye sizofreni raporu cikartiliyor ama hasta bipolar.

Ya da major depresyon geciren bir tanidiginiz var ama ilaci bipolar tanisi alinirsa yazilabiliyor, al sana alti ustu depresyon hastasi ama bipolar teshisli raporu var.

Ayni sey kalp tansiyon rahatsizliklari gibi basit fiziki rahatsizliklarda da yasanabilir. Yani sadece ruh sagligi degil mesele genel olarak yonetmelik geregi yasanan zorluklar bunlar.
Ornegin,
Gebe olduğum icin doktor takipliyim, kizimin alerji ilacini doktoruma yazdirayim istedim, bana dedigi su oldu "bu ilac yonetmelik geregi gebelere yazilamiyor" haliyle minicik cocugu hastanelere surukledim.

Konu sahibine dun yazdim e-nabiz'ina bakabilirse cok iyi olur. Bipolarlarin evlilik yetkisi mevcut diye biliyorum, ama sanirim aile hekiminden rapor cikartilirken aile hekimi duruma hakimse psikiyatrik değerlendirme isteyebiliyordu. Bir de esi kac yasinda bu taniyi almış/ aldi? Bunlara yuzde yuz hakim mi?
Evet kendimden ornek vereyim sosyal fobi tanısı ile tedavi görürken raporlu ilacım icin bipolar teşhisi girilmiş. Hayır yani ilac için bipolar tanısına da gerek yokmus. Hoca neden oyle yazmış hiç anlamadım. Kaç yıl önce 1 yıllik bir tedaviydi, gecenlerde e nabizi kontrol ederken fark ettim çok sinirlendim.

Daha çok yeni evlisiniz ve çok gençsiniz.
Yaş almaya başlayın ilaçlarını kullanmasın devamlı yaşadıklarınıza dayanamayip boşanacaksınız.

Çocuk olayını çok iyi düşünün, bir çocuk yapıp bipolar olması çok yüksek bir oran.
İki kisiyle nasıl idare edersiniz.
Vs vs…

Yanlız ben bu tarz kişilerin aileleri tarafından doktora götürüldüğüne ve saklandığına şahitim…
Akrabamdan bir örnek vereyim adam şizofren saklıyorlar adam ben burdayım diye bağırıyor, yetmiyor bir de evlendirmek istiyorlar.

Adam evlenip karısını kesse yatarı yok, aile tutturmuş evlendiricez diye…

Doktorların yetersizliği diyelim tanıları karıştırıp şizofreniye başta bipolar diyebiliyorlar ilaçlar yetersiz kalınca tabii daha sonradan değiştiriyorlar tanıyı ondan kaynaklanıyor ha bir de şu şizofrenilerin iş bulması çok zor doktorlar yumuşatmak için bipolar yazıyorlar ki sıkıntı olmasın.

Gittiğiniz psikiyatr çok önemli bazıları daha çok para kazanmak için bipolar teşhisini kullanıyormuş ilaç düzenlemesi atak vs sürekli gelmeniz için bipolar diyen majör depresyona bile hemen bipolar teşhisi koyan doktorlar var.bipolar bozukluk teşhisi kısa sürede konmaz bu aklınızda bulunsun hasta bir süre izlenerek konur bunu yapmayan doktor da çok. dikkatli hekim seçmek gerekir.

Daha çok yeni evlisiniz ve çok gençsiniz.
Yaş almaya başlayın ilaçlarını kullanmasın devamlı yaşadıklarınıza dayanamayip boşanacaksınız.

Çocuk olayını çok iyi düşünün, bir çocuk yapıp bipolar olması çok yüksek bir oran.
İki kisiyle nasıl idare edersiniz.
Vs vs…

Yanlız ben bu tarz kişilerin aileleri tarafından doktora götürüldüğüne ve saklandığına şahitim…
Akrabamdan bir örnek vereyim adam şizofren saklıyorlar adam ben burdayım diye bağırıyor, yetmiyor bir de evlendirmek istiyorlar.

Adam evlenip karısını kesse yatarı yok, aile tutturmuş evlendiricez diye…
Şizofreni ve bipolar aynı hastalık değil lütfen karıştırmayın. bipolar bozukluk kontrol altında olunca tehlikeli de değil hala insanlara anlatamıyoruz bunu maalesef.ilaçlarını aldığı sürece de hiçbir sıkıntı olmaz insanları boşuna korkutmayın tedavisini olur terapisini görür hastalığı oldığu bile anlaşılmaz.severek evlenmişler geçinecek olan onlar. hastalığın da farkında zaten hanımefendi belki de bu olayı atlatacaklar bilip bilmeden tavsiye vermemek gerekir bence.Bipolar vb ruhsal hastalığı olanlar size kalsa evlenmesin çocuk sahibi olmasın hatta nefes dahi almasınlar zaten🙄

Şizofreni ve bipolar aynı hastalık değil lütfen karıştırmayın. bipolar bozukluk kontrol altında olunca tehlikeli de değil hala insanlara anlatamıyoruz bunu maalesef.ilaçlarını aldığı sürece de hiçbir sıkıntı olmaz insanları boşuna korkutmayın tedavisini olur terapisini görür hastalığı oldığu bile anlaşılmaz.severek evlenmişler geçinecek olan onlar. hastalığın da farkında zaten hanımefendi belki de bu olayı atlatacaklar bilip bilmeden tavsiye vermemek gerekir bence.Bipolar vb ruhsal hastalığı olanlar size kalsa evlenmesin çocuk sahibi olmasın hatta nefes dahi almasınlar zaten🙄
Sizin tanıdığınız damı yoksa sizdedemi bu rahatsizlik var?

Merhaba
Eşimle severek evlendik ve ikinci yılımızda bipolar tanısı aldı. Şu an atak döneminde ne yapacağımı bilemiyorum. Her zaman gözümün içine bakan eşim atak başladığında uyandı ve ayrılmak istediğini söyledi. Aranızda eşi bipolar olan benzer tecrübesi olan var mı? ne yapmalıyım?
Benim eşimde benim bipolar olduğumdan şüpheleniyor. Bu arada şaka maka bir yana eşinizle aynı durumu yaşamışım.

Bu şiddet bi ne celal yorum yazarım.
Fikrimi beyan ederim.
Sen farklı bir görüşte isen kimsenin altında kalmadan yorumunu yazarsın.

Hanımefendi burada ki yorumlara tavsiyelere göre hayatını şekillendirmeyecek düzeyde aklı başında bir kadındır…

Back