Bipolar diye bahsettiginiz, orneklediginiz hasta tanidiklariniz bipolar olmayabilir arkadaslar.
Ruh ve sinir hastaliklari birbirlerinden cok ince cizgilerle ayrilir ve tanilamasi cok zordur.
Ornegin kendini sokaga ciplak atip öyle gezen bipolar olmayabilir. Paranoid bir atak atlatiyor olabilir. (Ustunde boceklerin dolandigini saniyor olabilir, kiyafetinde dinleme cihazi olduğunu saniyor olabilir, kiyafetinin onu yemeye calisan bi canavar oldugunu saniyor olabilir gibi gibi...)
Alisveris konusunda / para harcama konusunda sinirini bilmeyen tanidiginiz bipolar da olabilir, sizofreni de.
Kendini peygamber sanan bir ornek okudum, bu muhtemelen sizofreni, bipolar olsaydi peygamber sanmak yerine din konusunda cok bagnaz/yobaz olabilir ya da kendini ateist ilan edip baya Allah'a falan kufrediyor olabilirdi. (Peygamberlik sanrisi Tanri kompleksine isaret eder, sizofreni dahil bircok akli rahatsizlikta karsilasilabilir)
Bir de ulkemizin sahane yonetmelikleri / kanunlari bazi konularda zorluk cikartiyor.
Ornegin, bipolar tedavisi icin kullanilan bir ilac el ayak titremesine sebep oldugu icin, parkinson ilaciyla desteklenmeli fakat bu ilaci parkinson teshisi olmadan yazamiyorken, sizofreni teshisiyle yazabiliyorsunuz hastaniza.
Ruh sagligi doktoru oldugunuz icin parkinson teshisi koyma yetkiniz yok, sizofreni teshisi koyma yetkiniz var.
Dolayisiyla bu kişiye sizofreni raporu cikartiliyor ama hasta bipolar.
Ya da major depresyon geciren bir tanidiginiz var ama ilaci bipolar tanisi alinirsa yazilabiliyor, al sana alti ustu depresyon hastasi ama bipolar teshisli raporu var.
Ayni sey kalp tansiyon rahatsizliklari gibi basit fiziki rahatsizliklarda da yasanabilir. Yani sadece ruh sagligi degil mesele genel olarak yonetmelik geregi yasanan zorluklar bunlar.
Ornegin,
Gebe olduğum icin doktor takipliyim, kizimin alerji ilacini doktoruma yazdirayim istedim, bana dedigi su oldu "bu ilac yonetmelik geregi gebelere yazilamiyor" haliyle minicik cocugu hastanelere surukledim.
Konu sahibine dun yazdim e-nabiz'ina bakabilirse cok iyi olur. Bipolarlarin evlilik yetkisi mevcut diye biliyorum, ama sanirim aile hekiminden rapor cikartilirken aile hekimi duruma hakimse psikiyatrik değerlendirme isteyebiliyordu. Bir de esi kac yasinda bu taniyi almış/ aldi? Bunlara yuzde yuz hakim mi?