- 10 Nisan 2020
- 1.446
- 5.676
- 78
- Konu Sahibi Winnethepooh
-
Zaman icinde ne olacagi belli olmaz belki o yukselir belki siz bocalarsiniz. Evet bu sartlarda evlilik zor dogru ama herkese zor kanimca bunun icin simdiden uzulmeye gerek yok. Bana da okurken hemen is bulacagim ve zengin olacagim gibi geliyordu. 14 yasimdan beri girdigim her osym sinavinda turkiye derecesi yaptim ilk yuze girdim, ulkenin en koklu anadolu liselerinden birinden mezunum, mezunlarimiz bir suru sektoru domine ediyordu ben okurken. Sonrasinda da sadece dereceye giren ogrencileri kabul eden bir bolume girdim okurken zannederdim ki tum kapilar onumde acilacak mezun olunca. Oyle bir algimiz vardi kendimizi ayricalikli bir kesim olarak goruyorduk.
Bu sanrimizin gerceklerle alakasi yokmus cok cabaladim is ugruna issiz de kaldim mezun olali sekiz sene oldu kazandigim para da pek bir sey degil yani. Arkadaslarimdan da cok cok iyi kazanan yok. Bu devirde bunun garantisi oldugunu sanmiyorum. Ha sizin spesifik bir durumunuz olabilir tabi ki ama dedigim gibi simdiden bunlari dusunmek gereksiz derim dostum.
şimdi bu çok çok iyi algısı da farklı
yani bana göre ayda 100 bin kazanan çok çok iyi kazanır ama bir çoğuna göre 10 bin kazanan
ama birileri vardır ki ayda 1 milyon yoksa nasıl iyi kazanmak o der
aslında çok çok iyi kazanmak yok zira bize göre çok çok iyi kazananlar kendilerine göre az kazanıyorlar
asgari ücretli de köyde tek kuruşu olmadan geçirdiği zamana göre iyi kazanıyor, asgari ücretli ailenin 5000 maaş alan memur çocuğu da, 5000 maaş ile geçinen memurun çocuğu da 10000 aldığında iyi kazanıyor
ama örneğin profesör doktorlar var adı bilinen bir ameliyatı kim bilir kaç lira olan onun çocuğu için iyi paranın sınırı ile benimki örtüşmez ki
o nedenle ben ileride çok iyi maaş alacağım, çok para kazanacağım dediği iş ile de belki bir çoğumuza göre hiç iyi gelir elde edemeyecek
geçen vardı bir konuda 25 bin maaş olmayınca İstanbul da yaşanmaz diyenler mesela
ama İstanbul da yaşayıp da bırak 25 bin i 2500 ü görmeyen milyonlar var
sana yazdım ama aslında yorumum tüm bu "ben çok kazanıyorum, sevgilim az" konularına kime göre çok neye göre az
Ya evet bizim eşimle ortak kazancımız 5 haneli sayılara ulaşamadı mesela.şimdi bu çok çok iyi algısı da farklı
yani bana göre ayda 100 bin kazanan çok çok iyi kazanır ama bir çoğuna göre 10 bin kazanan
ama birileri vardır ki ayda 1 milyon yoksa nasıl iyi kazanmak o der
aslında çok çok iyi kazanmak yok zira bize göre çok çok iyi kazananlar kendilerine göre az kazanıyorlar
asgari ücretli de köyde tek kuruşu olmadan geçirdiği zamana göre iyi kazanıyor, asgari ücretli ailenin 5000 maaş alan memur çocuğu da, 5000 maaş ile geçinen memurun çocuğu da 10000 aldığında iyi kazanıyor
ama örneğin profesör doktorlar var adı bilinen bir ameliyatı kim bilir kaç lira olan onun çocuğu için iyi paranın sınırı ile benimki örtüşmez ki
o nedenle ben ileride çok iyi maaş alacağım, çok para kazanacağım dediği iş ile de belki bir çoğumuza göre hiç iyi gelir elde edemeyecek
geçen vardı bir konuda 25 bin maaş olmayınca İstanbul da yaşanmaz diyenler mesela
ama İstanbul da yaşayıp da bırak 25 bin i 2500 ü görmeyen milyonlar var
sana yazdım ama aslında yorumum tüm bu "ben çok kazanıyorum, sevgilim az" konularına kime göre çok neye göre az
Dogru soyluyorsunuz. Herkesin maas algisi iyi kotu kazanc algisi degisik. Ben cok cok iyi derken istanbul'da gecinebilmek artik gelecege dair guvencenin olmasindan bahsettim. Mesela sekiz senedir calisan biri ev alma yolunda adim atabilir veya birikimi olur veya ne bileyim dugun yapabilir filan ama benim cevremde boyle biri yok ben su an evi birakin araba bile alamam. Okurken zannederdim ki 30 yasinda villada yasayacagim cocuk sahibi olmus olacagim cok bagimsiz istedigimi yapabildigim bir hayatim olacak, oyle bir sey yokmus. En okumus en garanti denen bolumleri bitirmis kisiler bile issiz kalabiliyor, konu sahibinin erkek arkadasi da buna en guzel ornek aslinda. Veya bakiyorsun cocuk bogazicinde ekonomi bitirmis yillarca 3000 liraya calisiyor kurumsal yerlerde terfi umidiyle kendini heba ediyor gecesi gunduzu de olmadan, mobbing gorerek. Siz de avukatsiniz mesela biliyorsunuzdur yeni mezunlarin maaslarini. Benim galatasaray hukuktan beraber mezun oldugum 50 kisiden, ve cogu da master yapti, bazilari oxforda gitti filan, bazilari columbia'da master yapti, su an 10.000 lira maas alan toplasan 10 kisi yoktur yaklasik 10 senedir is yasaminin icindeyiz ve benim 9-6 mesaisi olan bir arkadasim yok. Yok Yani herkes gece 12ye kadar calisiyor. Beyaz yakaliysan zengin olamazsin veya gelecegine dair ailenden bir miras yoksa guvencen olmaz muhtemelen. Ailen yardim etmezse de baba evindeki yasam standardini surduremezsin bence. Ulkenin ekonomik durumu bu, bizim kusagin durumu bu. Cogu sey bizim elimizde de degil her an isimizi kaybedebiliriz. Bundan bahsetmek istemistim. Cok mu kesin konustum bilmiyorum ama yani.
Yazmışsın ya ilk başta ne mesleği olduğunu söyleyemem kendimi ifşa etmiş olurum diye. Şuan seni ifşa ettim23 yaşındayım havacılık okudum ve lisansım için yds şartım var
aslında acı olan şu ki sizin kuşaktan sonraki kuşak yani bizim çocuklarımızın durumu daha vahim olacak
bak ben yazayım babamın babası esnaf ve çiftçi
babam okumuş öğretmen olmuş halam da
zamanında yani 1970li yıllarda onlar sınıf atlamış
kendilerince garanti maaşlı, düzgün ödemeli işleri olmuş
hatta çalışan kadınlar oluşmuş, çift maaş kavramı gelmiş
o zaman politikacıların vaadi iki anahtar yani ev ve araba
kooperatif çılgınlığı sürecinde büyükşehirlerde insanlar çift maaşlarla da çok sıkıntı yaşayarak ev almışlar araba almışlar yani o kesim için iki anahtar gerçek olmuş
bizim kuşak ben 80liyim okuyun bir baltaya sap olun ile yetiştirildik ve hukuk kazanarak da öğretmen olan anne babamın bir tık üstüne geçtiğim düşünüldü
evet bir dönem ikisinin maaşının toplamı kadar maaş da aldım ama asla aynı miktarda çalışmadım
şu an para gelse de yarın geleceği belirli değil ya da kendi işin olduğunda kenarda tüm yaşamını idame edecek paraya ihtiyacın var vs vs
şimdi gelelim günümüz gençlerine ya da bizim çocuklara
mesela bir tanıdığım var benimle akran ODTÜ Uçak mühendisliği mezunu
bizim zamanımızda bu adam çok müthiş bir yerden mezundu
şimdi sanayide kendi dükkanında işletmeci
onun çocuğu benim çocuğum ne olacak okuyunca alacağı para 3000 bandında olunca nasıl tatmin olacak
mesela burada ev konuları var bol bol zira gelecek kaygısı had safhada
geçen bir tanıdığı anlattılar aylık 6000 kredi ödemesi ile ev almışlar
karı koca öğretmen bir de çocukları var
bir maaştan daha fazlasını krediye gömmüşler özetle
en az 15 yıl sıkarak yaşayacaklar, sonra da gelecekler 50 yaşına
özetle kimsenin garanti işi maaşı olmadığı gerçeği tabii ki var ama işi, maaşı olanın da tatmin durumunda çok büyük bir düşüş var
nereden nereye geldik ben umutsuzluk modundayım bugün galiba
kusuruma bakma
aslında acı olan şu ki sizin kuşaktan sonraki kuşak yani bizim çocuklarımızın durumu daha vahim olacak
bak ben yazayım babamın babası esnaf ve çiftçi
babam okumuş öğretmen olmuş halam da
zamanında yani 1970li yıllarda onlar sınıf atlamış
kendilerince garanti maaşlı, düzgün ödemeli işleri olmuş
hatta çalışan kadınlar oluşmuş, çift maaş kavramı gelmiş
o zaman politikacıların vaadi iki anahtar yani ev ve araba
kooperatif çılgınlığı sürecinde büyükşehirlerde insanlar çift maaşlarla da çok sıkıntı yaşayarak ev almışlar araba almışlar yani o kesim için iki anahtar gerçek olmuş
bizim kuşak ben 80liyim okuyun bir baltaya sap olun ile yetiştirildik ve hukuk kazanarak da öğretmen olan anne babamın bir tık üstüne geçtiğim düşünüldü
evet bir dönem ikisinin maaşının toplamı kadar maaş da aldım ama asla aynı miktarda çalışmadım
şu an para gelse de yarın geleceği belirli değil ya da kendi işin olduğunda kenarda tüm yaşamını idame edecek paraya ihtiyacın var vs vs
şimdi gelelim günümüz gençlerine ya da bizim çocuklara
mesela bir tanıdığım var benimle akran ODTÜ Uçak mühendisliği mezunu
bizim zamanımızda bu adam çok müthiş bir yerden mezundu
şimdi sanayide kendi dükkanında işletmeci
onun çocuğu benim çocuğum ne olacak okuyunca alacağı para 3000 bandında olunca nasıl tatmin olacak
mesela burada ev konuları var bol bol zira gelecek kaygısı had safhada
geçen bir tanıdığı anlattılar aylık 6000 kredi ödemesi ile ev almışlar
karı koca öğretmen bir de çocukları var
bir maaştan daha fazlasını krediye gömmüşler özetle
en az 15 yıl sıkarak yaşayacaklar, sonra da gelecekler 50 yaşına
özetle kimsenin garanti işi maaşı olmadığı gerçeği tabii ki var ama işi, maaşı olanın da tatmin durumunda çok büyük bir düşüş var
nereden nereye geldik ben umutsuzluk modundayım bugün galiba
kusuruma bakma
Yahu kimse kimseyi birakmıyor arkadaşlar inanılmaz bi ustüme gelmişsiniz ama olay o neden az kazanıyor değiil kiii. Parası çok olsun da değil. Aa ben neden anlatamadım derdimi. Benim için sorun yok ben kuru ekmekte yerim onunla statüyle falan da işim yok sadece bu aileler içinde konuşulup ki dediğiniz gibi ben daha mesleğimi elime almamısken konuşuluyor bunlar. Bu çocuğu etkilerse? Bu bize sorun olursa diye üzuldüm. Sorundan kastım vah parasız naparız değildi. Allah aşkına kaç kere daha anlatmalıyım bilmiyorum. Oara avsıcı ilan edildim inanılmazonemli olan erkegin caliskan olmasi gayret etmesi. Deseydinizki ben ugrasiyorum atanmak icin ama onun çalısmak umrunda degil olmaz derdim ama erkek arkadasiniz calisan bir isi olan bir insanken babasinin durumu ve pandemi yuzunden zor zamanlar gecirmeye baslamiş normalde calisiyormus ve isi varmis ki onun isi varken siz ogrenciymissiniz ki halada isiniz yok ve sizin o bir dizi sinavi basariyla geçeceginizin garantisi de yok.
Simdi erkek arkadasiniz zor gunleri atlatsa kendine bir e ticaret sitesi kursa alsa yuruse cok paralar kazanmaya başlasa sizde hala atanamamiş olsaniz. (bir dizi sinavlar dediginize gore ya tus tan bahsediyorsunuz ya da kpss alan sinavlarindan diye tahmin ediyorum?) Erkek arkadasiniz ya ben cok kazaniyorum ama onun daha isi yok nasil olacak ki ben calisan es istiyorum diye sizi bıraksa ne düsünürsunuz?
Çook haklısınız. Düşeriz kalkarız hayat bu her şey olabilir ben bunun farkındayım zaten. Onun ne denli kötü günler gerçidiğinin de farkındayım çünku aynısını bende yaşıyorum. Sadece o bu işi bulduğunda dahi ben havalara uçmuştum çünkü nir dönem iş asla bulamadı, bunaldı aramadı falan. - eski konularında yine erkek arkadaşının işinden bahsediyordun diyenler için söylüyorum.- Yani asgari ücretle de olsa bir işi var çalışıyor en azından tembel değil diye öyle sevindim ki. Ama şu an daha kendi annesi ben henüz işin kapısından girememişken. O kıza bu maaş olmaz daha iyi bir iş bul sonsuza kadar bekleyemez seni. Gibi gibi şeyler söylüyor. Tamam ailesi beni çok sevdi bende onları ama bunlar yürek burkar. Ve onun aklına böyle şeyler gelsin istemem bunlar sorun ollsun istemem. Belki de denildiği gibi ben bu işi yapamayacağım bile. Ama ihtimali bile aileleri diken üstünde tutabiliyor.Havacılık sektörü pandemiden etkilenmedi mi yahu? Bu konuya yorumlarım da 24 yaşındaki gencecik üstelik başarılı bir kadını hayattan soğutmaya yönelik gibi olmuş resmen ama bacım amacım o değil yanlış anlama sadece hepimizin başına gelir düşmez kalkmaz bir Allah erkek arkadaşın da doğrultur belini Allahın izniyle demek istedim bunca yorumumda. Arada kişisel hayal kırıklıklarım biraz fazla açığa çıktı ama kusura bakma :)
Yani mesela benim bir erkek arkadaşım vardı adam o kadar tembel ve beceriksizdi ki 890 kere iş batırmıştı benimse hayallerim planlarım vardı bak onu bıraktım asla da pişman olmadım. Bir kere karaktersizdi, ikincisi yani hayatımı bir erkek için batıramam. Geçen naber yazmış, biraz sohbet ettik, yine hayatındaki sorunları hayatın adaletsizliğini filan anlatıyor hemen eyv dedim bitirdim konuşmayı daral geldi. Öyle bir adamla TABİ Kİ evlenme. Ama bu erkek arkadaşının durumu ayrı. Benim babam da aynı kanseri atlattı kardeşim, akciğer kanseri psikolojisi dünyanın en korkunç şeyi, o psikoloji çok farklı zaten en iyi bilen sensindir bunu, Allah rahmet eylesin çok çok üzüldüm içim cız etti. Seni de tebrik ederim o psikolojide okulunu bitirmişsin ben yapamayabilirdim. Babam çok şükür kurtulmasaydı durumu iyiye gitmeseydi iş miş kariyer umrumda olmazdı ben de bırakırdım. Adamın talihsizliğinin sebebi o kadar anlaşılır ki... Çalışkansa mantıklıysa elinden geleni yapıyorsa dışardan gelen yorumları umursama bacım. Zaten çok gençsin her şey değişir. Hakkında hayırlısı olsun.
Çok teşekkür ederim :)Yazmışsın ya ilk başta ne mesleği olduğunu söyleyemem kendimi ifşa etmiş olurum diye. Şuan seni ifşa ettim
Yahu kimse kimseyi birakmıyor arkadaşlar inanılmaz bi ustüme gelmişsiniz ama olay o neden az kazanıyor değiil kiii. Parası çok olsun da değil. Aa ben neden anlatamadım derdimi. Benim için sorun yok ben kuru ekmekte yerim onunla statüyle falan da işim yok sadece bu aileler içinde konuşulup ki dediğiniz gibi ben daha mesleğimi elime almamısken konuşuluyor bunlar. Bu çocuğu etkilerse? Bu bize sorun olursa diye üzuldüm. Sorundan kastım vah parasız naparız değildi. Allah aşkına kaç kere daha anlatmalıyım bilmiyorum. Oara avsıcı ilan edildim inanılmaz
sadece bu aileler içinde konuşulup ki dediğiniz gibi ben daha mesleğimi elime almamısken konuşuluyor bunlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?