Dogru soyluyorsunuz. Herkesin maas algisi iyi kotu kazanc algisi degisik. Ben cok cok iyi derken istanbul'da gecinebilmek artik gelecege dair guvencenin olmasindan bahsettim. Mesela sekiz senedir calisan biri ev alma yolunda adim atabilir veya birikimi olur veya ne bileyim dugun yapabilir filan ama benim cevremde boyle biri yok ben su an evi birakin araba bile alamam. Okurken zannederdim ki 30 yasinda villada yasayacagim cocuk sahibi olmus olacagim cok bagimsiz istedigimi yapabildigim bir hayatim olacak, oyle bir sey yokmus. En okumus en garanti denen bolumleri bitirmis kisiler bile issiz kalabiliyor, konu sahibinin erkek arkadasi da buna en guzel ornek aslinda. Veya bakiyorsun cocuk bogazicinde ekonomi bitirmis yillarca 3000 liraya calisiyor kurumsal yerlerde terfi umidiyle kendini heba ediyor gecesi gunduzu de olmadan, mobbing gorerek. Siz de avukatsiniz mesela biliyorsunuzdur yeni mezunlarin maaslarini. Benim galatasaray hukuktan beraber mezun oldugum 50 kisiden, ve cogu da master yapti, bazilari oxforda gitti filan, bazilari columbia'da master yapti, su an 10.000 lira maas alan toplasan 10 kisi yoktur yaklasik 10 senedir is yasaminin icindeyiz ve benim 9-6 mesaisi olan bir arkadasim yok. Yok Yani herkes gece 12ye kadar calisiyor. Beyaz yakaliysan zengin olamazsin veya gelecegine dair ailenden bir miras yoksa guvencen olmaz muhtemelen. Ailen yardim etmezse de baba evindeki yasam standardini surduremezsin bence. Ulkenin ekonomik durumu bu, bizim kusagin durumu bu. Cogu sey bizim elimizde de degil her an isimizi kaybedebiliriz. Bundan bahsetmek istemistim. Cok mu kesin konustum bilmiyorum ama yani.
aslında acı olan şu ki sizin kuşaktan sonraki kuşak yani bizim çocuklarımızın durumu daha vahim olacak
bak ben yazayım babamın babası esnaf ve çiftçi
babam okumuş öğretmen olmuş halam da
zamanında yani 1970li yıllarda onlar sınıf atlamış
kendilerince garanti maaşlı, düzgün ödemeli işleri olmuş
hatta çalışan kadınlar oluşmuş, çift maaş kavramı gelmiş
o zaman politikacıların vaadi iki anahtar yani ev ve araba
kooperatif çılgınlığı sürecinde büyükşehirlerde insanlar çift maaşlarla da çok sıkıntı yaşayarak ev almışlar araba almışlar yani o kesim için iki anahtar gerçek olmuş
bizim kuşak ben 80liyim okuyun bir baltaya sap olun ile yetiştirildik ve hukuk kazanarak da öğretmen olan anne babamın bir tık üstüne geçtiğim düşünüldü
evet bir dönem ikisinin maaşının toplamı kadar maaş da aldım ama asla aynı miktarda çalışmadım
şu an para gelse de yarın geleceği belirli değil ya da kendi işin olduğunda kenarda tüm yaşamını idame edecek paraya ihtiyacın var vs vs
şimdi gelelim günümüz gençlerine ya da bizim çocuklara
mesela bir tanıdığım var benimle akran ODTÜ Uçak mühendisliği mezunu
bizim zamanımızda bu adam çok müthiş bir yerden mezundu
şimdi sanayide kendi dükkanında işletmeci
onun çocuğu benim çocuğum ne olacak okuyunca alacağı para 3000 bandında olunca nasıl tatmin olacak
mesela burada ev konuları var bol bol zira gelecek kaygısı had safhada
geçen bir tanıdığı anlattılar aylık 6000 kredi ödemesi ile ev almışlar
karı koca öğretmen bir de çocukları var
bir maaştan daha fazlasını krediye gömmüşler özetle
en az 15 yıl sıkarak yaşayacaklar, sonra da gelecekler 50 yaşına
özetle kimsenin garanti işi maaşı olmadığı gerçeği tabii ki var ama işi, maaşı olanın da tatmin durumunda çok büyük bir düşüş var
nereden nereye geldik ben umutsuzluk modundayım bugün galiba
kusuruma bakma