Ek gıdadan nefret ediyorum

Oğlum doğduktan sonra beni bir korku sardı. İnsanlar öyle bir anlatıyor ki ek gıdayı dedim atomu parçalayayım ama ek gıda olmasın. 4 aylıkken doktorumuz 5. ayda ek gıdaya geç dedi. 6.aya kadar bekledim korkumdan.
O zamana kadar da sürekli araştırdım. Aslında mantık basit, zorlaştıran bizleriz. İlk bir yıl temel besin anne sütü yokluğunda formül mama. Bebek ne kadar istiyorsa o kadar yiyecek. Bebeğim iki çay kaşığından fazla yemezdi. Elalem kase kase yiyor aman çok da seviyor diye forumlarda paylaşırken ben bütün forumlardan çıkıp her çocuk farklıdır, boşver diyerek devam ettim. Yemiyor mu zorlamadım. Yediği kardır dedim. Şu an 2.5 yaşında verdiğim her şeyi yiyor.

Oglumun HAFTADA aldigi ek gida toplami kendi serce parmagi kadardi en cok. Dusunun ne kadar yemek yemeyen bir cocuk.

Ben inatla gunde kac ogun onune ek gida koydum.

Ustu basi saci kulak delikleri bile yemek oluyor her ogunde. Yerleri saymiyorum bile cunku sofra bezi serip yere dusenleri nisbeten hallettim. Genelde gun icinde elini yuzunu yikamakla gecistirip dus olayini aksam son ogununden sonra yaptiriyorum. Azicik psakli gezsin bisi olmaz:)

Tavandan corba sildigimi biliyorum, duvarlar, perdeler zaten tuval gibi kullaniliyor oglusum corbalar brokolilerle resmen resim ciziyor oralara....

Sonrasinda mama sandalyesinden ayaga kalkmalar da baslayacak bilginiz olsun.

Dediginiz gibiydi oglum hatta daha bile beyer siyenilirim. Yemekleri ellerinin icine alir parmak aralrindan disari fiskirtarak resmen cop ederdi.

Blw ve klasik usul ikisini de denedik, klasige gore blw cok daha rahatti bizim icin. Cunku zaten eliyle dokunmadigi hissetmedigi birseyi yemek istemiyordu. Blw icin onune koydugumda once tadina bakiyor sonra asagi atiyordu. Bir zeytini tek ogunde bitirmisligi yoltur. Cigneyip tukururdu genellikle...

Ayni dedigjnjz fibi bir arkadasjm vardi oglumdan 3-4 gun kucuk oglu. O cocuk ne versen kasigi gordugu an kocaman aciyo agzini allahim ne kadar ozenirdim.

16 aylik oldu, surda epi topu 1 aydir nisbeten yemege basladi. Sadece cok sevdigi seyleri ve taze pistiginde....

Gun icinde belki yer diye her ogunde 4-5 farkli sey pisirdigimi, mutfak savas alanina donup donup tekrar toplandigini, tum gunumuzun denedigim tarifler ve onlarin soguma surelerine ayirdigim icin tum gun suren bir yemek kaosumuz vardi.

Ustelik bebegim alerjik bir bebekti ve bir cok gidaya alerjisi vardi (sut domates cilek, kirmizi et kakao vb) dolayisiyla yapacagim tariflerde alerjen maddeler ve turevleri olmamasi gerektigi icin alternatifim de kisitliydi.

Herhalde yutamiyor girtlagi filan bi ozurlu bu xocigun derken ufak ufak yemege basladi surda 1 aydir maksimum. Simdi sabahlari 1 yumurta yiyor genellikle mesela. Tuzsuz sekersiz yapiyordum tabiki, tadini mi begenmiuor diye bizim yediklerimizden bile denedim, belki yer diye denemedigim sey kalmazdi.

Ama 14-15 ay gibi ufak ufak yemege basladi. Su an sabahlari 1 yumurta yedirebiliyorum ki bu benim icin bir mucize...

Bunlari niye bu kadar uzun anlattim? Yalniz degilsin demek icin:)

Bebeklerin ilk bir yıl temel besinleri anne sütü, eksikliğinde ise formül mamadır. Ek gıda adı üstünde ek gıda olmalı ve tadımlık olmalıdır. Bebek bebekliğini yapıyor yani, siz abartıyorsunuz.

Teşekkür ederim :) benimkinin geleceğini gördüm bir an. Kızımında yumurta alerjisi var. Diğerlerini henüz denemediğimiz için bilmiyorum tabi ama bir şekilde büyüyor işte. Bizim mutfakta aynı halde. Üstelik sakat bir bilekle herşey çok daha zor oluyor

Senin gibi yapanların çocuğu malesef yemek yemiyor. Tutumunu değiştir. Benim iki küçük çocuğum var hiç yeme sorunu yaşamadım. 4 5 aylık yoğurt ve az az meyve vermeye başladım. Çocukların bir merak zamanı oluyor o zaman her yediğimden tattırdım püre yapmadım özel bişey hazırlamadım yemek yerken sürekli ağzını silmedim çocuklar bundan huzursuz oluyor.hep bir atıştırma köşemiz olurdu kendi istedikçe yerdi.

Var sanirim calismalar ama bende hic denk gelmedim , gocebe toplum olmasi da etkilidir haklisin
Ama bir an once annelerin cocuklari rahat birakmasi lazim :)

Var sanirim calismalar ama bende hic denk gelmedim , gocebe toplum olmasi da etkilidir haklisin
Ama bir an once annelerin cocuklari rahat birakmasi lazim :)
''Annelerin çocukları rahat bırakması lazım.''
Ne kadar doğru ve aslında içinde derin anlamlar barındıran bir cümle...
Günümüz çocuklarının bir çok uyum ve davranış probleminin altında yatan sebeplerden biri de bu.
73 doğumluyum, bizlerin ebeveynleri doğru dürüst ilgilenilmeden büyümüşler.
85-90 sonrası doğumlu,eğitimli ve sosyo-ekonomik düzeyi orta ve üstü olan ebeveynlerin büyük bir çoğunluğu,tamamen çocuk merkezli bir hayat yaşıyorlar.
Elbette genelleme yapmam doğru olmaz ama kişisel ve mesleki gözlemim bu yönde.

Aglum 22 aylik. Yemek konusu en sizin kadar beni de perisan etti. Tum gun onun icin yemek hazirlamak icin dovunup dururdum. Yedigi 3 kasik bir de her seferinde tum kiyafetleri, yerler, etraf da batip cikiyordu.

Ince, uzun kalipli bir oglum var. Babasina benzer.. Oglumu gorenler de 'yemeyi pek sevmiyor galiba' deyince iyiden kriz geciresim geliyordu.. onca emegin de bosa gitmesi beni iyiden iyiye uzuyordu.

Ben ise baslayinca annem bakmaya basladi ogluma. Cok yanlis biliyorum ama video ile yedirmeye basladi, video ile yedi de dogrusu..

Hala pek yemeyi sevmez ama kendiliginden gecti o derece siddetli isteksizlik. Ya da ben artik kafaya takmiyorum eskisi gibi. Emin degilim..

Ornegin az evvel, 1 bardak sut ile irmikli, uzum pekmezli muhallebi yaptim agzini aca aca yedi.
Ama bir daha yaptigimde yine yer mi oyle istahli bilemem.. bebek cunku sonucta..

Sizi coook iyi anliyorum...ama inanin kadar stres yapmaya degmez. Sagliginizdan oldugunuzla kaliyorsunuz iste..

Sizin gibi öğün araliklarinda yedirin .Acikmasini bekleyin .
Arada hicbirsey vermeyin .
Annesiyle hıçbirsey yemeyen yeğenim benleyken cok gzl corbasini köftesini tatlisina varana kadar yerdi .
Getirin ben biraz bakayım
Cocuk kahvaltida sekersiz tahini bile severdi .Ihlamuruna bile hic seker koymazdim .

Bebekler sandığımızdan daha akıllılar bu yaptıklarının bir tek sebebi var benim de iki yaşında çocuğum bir makale okumuştum çocuğun yaptığı bir harekete farklı tepki verildiğinde onu tekrarlama eğilimi gösteriyor yani yemek yemediği zaman siz kızdığınızda bu durum onun ilgisini çekiyor bir hafta yaptığı olumsuz şeylere tepki vermemeyi deneyin çok kötü birşey yapsa dahi normal birşey gibi davranın normale dönüyor

Aynısından bir tane de bende var şu an yaşına girdi. Bazen gün boyunca ek gıda olarak 2 mama kaşığı yediği oluyor. Mıncıklamak sonra o elleri kafaya sürmek, parkeye tükürünce çıkan o sesler onlara hep oyun geliyor. 4-5 kaşık yiyormuş yeterli. Tadını alıyor sonuçta. Ana öğün hala anne sütü ya da formül mama. O blogger ve instagram annelerini takip edersen ancak psikolojin bozulur. Ayrıca hepsinin çocuklarına bir bak duba gibiler normal mi Sence? Bence değil. 10 aylık bebekten ne bekliyorsun 30-40 ml yiyormuş midesi ne kadar ki zaten? Böyle yaparak ancak bıktırırsın. Halını kaldır mama sandalyesinin altına gazete ser. Topla at. Ben artık parkeden bir şeyler kazımaktan bıktım çözümü bu. Mama sandalyesi IKEA modelse sok duşun altına tertemiz olur. Diğerlerindense tek kullanımlık servislikler var onlardan al ya da streç kapla. Kumaşları zaten kolay siliniyor. Kıyafetleri ben direkt mama sandalyesinde soyuyorum sonra sepete. Çünkü atlete kadar alt üst kirleniyor. Böyle böyle büyüyecek.

Tarif bakıyorum ama hiç ilgilendirmiyor onların çocukları beni. Çocuk yemese bile takipçi için öf inanılmaz yiyor derler, instagram komple yalan. Arkadaşların bebekleri yiyince çok özeniyorum işte ama napalım sağlıklı olsunda. Hastaneler hasta çocuk dolu en azından iyi diye avutuyorum kendimi.
Mama sandalyemizi haftada bir yıkıyorum, sandalyesini duşta örtüyü makinada. Sürekli siliniyor zaten.
Miktar içinde mamayı180 ml yiyor. Aynı öğünü 30-40 yiyince çok az geliyor bana. Bugün fırında parmak patates yaptım mesela. 1 tanenin yarısını yedi. Gerisi vıcık vıcık heryerde

Oralardaki tarifleri benim kızım da asla yemez yumurtalı karnabaharlı köfte filan tost makinesinde yapıyorlar mesela. Benim kızım asla öyle Karılık şeyler yemez. Bir dilim portakalı alır kemirir suyunu emer atar öğünü budur mesela. Ya da 10-15 minik kuru üzüm. 2 yemek kaşığı yoğurt. 3 aydır neredeyse kilosu da sabit totalde 200 gr filan almış ama boya vermiş. Belli ki çok iştahlı olmayan ama fit bir çocuk olacak. 45 kiloluk anası var çocuktan ne beklersin

Allah kolaylık versin sakin kalmaniz lazım diyebilirim benim henüz çocuğum yok fakat anneciğim geldi aklıma ben dogumdan itibaren 1 damla anne sütü almamisim emzirmis tutmamisin sagip ağzıma damlatmis yutmamisim biberon zaten hak getire... Kardesim de aynı idi. Hep der ki hiç sizi sofraya oturtmak için ugrasmadim arkanizdan yiyecek getirmedim kendim oturdum yedim acikinca geldiniz istediniz. Kardesim aşırı zayıftı sofrada ne varsa onu yedik asla ama asla kalkıp alternatif getirmedi. Bir gün sofradaki yemeği yemedik ben 7 kardeşim 1,5 yasindayiz sofrayı topladı onumuzden aç uyuduk ertesi gün aynı yemegi oturup yedik size oyun yapiyor bence bebeginiz oturup sakince siz de yemek yiyin onunla yemezse toplayıp kaldırın nasıl olsa hala emiyor ve mama veriyorsunuz

Annenizi cok takdir ettim , en dogrusunu yapmis

Tam da derdim olan bi konu son gunlerde,benim oglum da yasina girdi,yemiyo... Degisik tarifler hafif yemekler yapiyorum,saglikli olsun diye dikkat ediyorum ama yemiyo yemiyo... Hatta biraz puturu buyuk olursa kusacak gibi oluyo ve geri atiyo,blender a hic alistirmadim ustelik. Uyku duzeni de bozuk hala,delirmek uzereyim ama aglayarak gecistiriyorum,skntilari sadece yemek de degil cunku...

Tam iki yıl boyunca oğlum ağzını bir cm açıp sadece kaşığın ucundaki gıdayı yedi :) dolayısıyla her yemek saati bir saat sürerdi. İnsanlar bu manzaraya şahit olunca "Allah aşkına yatır yere tık ağzına bize sinir bastı" dediler. Her gün toplamda 4 saatim oğluma bir şeyler yedirme çabası ile geçerdi. İştahsız olduğu ya da yemek seçtiği için değil. Ağzını azıcık açmak istediği için. Dökme ve dağıtma işi hala devam ediyor. 40 aylık. Ağzına hep aynı miktarda gıda girsin isterdi. Azıcık büyük olsa anında halıya, masaya tükürürdü. Tükürme işi epey azaldı ama hala sevmediği ya da büyük gelen lokmayı tükürür.

İki yıl bu duruma sabrettim. Bazen mutfağa gidip ağladım, bazen ellerimi sıktım sinirden. Benim sıpanın başka zor yanları da var keşke sadece yemek olsa. Kendi kendime hep "elbet bu durum geçecek. Elbet eninde sonunda düzelecek" dedim. Velhasılı son birkaç aydır ağzını daha büyük açmaya başladı. En azından yemek yemesi bir saat sürmüyor.

Sakin olunuz. Her sürecin bir sonu var. Bazen hiçbir sebep yokken bile böyle eylemleri oluyor bebeklerin. Geçecek, düzelecek.

Cocuk acliktan ölmeyip bugunlere kadar geldigine,yasadigina gore.. bosverin 3 5 kasik yetiyordur. Benim kizim 26aylik oldu ve hala anlattginiz gibi. Elalemin bebeleri 1yemek tabagi yemegi yerken..benimki yarim kase corbayi icince oooo bugun bu ona yeter tumgun..diye dusunuyorum. 5 6kasiktan sonrasini genelde yemez . Hatta bazen hic ögun yemedigi olur. Meme emiyor hala kendileri..ona siginiyor sanirim. Zorlamiyorum zorlasam da bisey degismiyor ki... Kilosu da dusuk bu arada emsallerine gore..

4.5 yaşında kızım var. Bebekliğinden beri aşırı yemek seçici. Sulu yemek asla yemezdi. İki gün önce öğretmeni ile konuştuk okulda da neredeyse tamamen yemeyi kesmiş. O gün önüne üç yemek kaşığı kadar kuru fasülye, pilav ve yoğurt koydum. Burun kıvırdı. Eskiden pilav yiyordu son birkaç aydır yemiyordu. Kuru fasülyeyi doğdu doğalı ağzına iki defa sürdü ikincisi de iki gün önceydi. Bir de 8 aylık bebeğim var, oturduk masaya. Domates salçası bebeklere verilmediği için yazın köylü bir ablamıza bebek için biber salçası yaptırmıştım, biber salçası ile minik bir tencerede ayrı kuru fasülye yaptım. Tabii öncesinde normal kuru fasülye yemeğine göre fasülyeleri kabuklarından ayrılana kadar fazla haşladım ve süzüp iki dakikada kabuklarını ayıkladım pişirdim. B0yük kızım burun kıvırınca maalesef başka yemek yok. Yoğurt kuru fasülye ve pilav dedim. Yiyeceğinden de umudum yok tabii. Yedi. Bebeğe de ilk etapta tabağa koymadan (az su ile pişirdim onun fasülyesini önce bir kâsede ezdim, nohutu da aynı şekilde yapıyorum) ezdiğim fasülyeyi salça vs demeden mama sandalyesine bir yemek kaşığı koydum. Vurdu, mıncıkladı sonra ellerini yalaya yalaya yedi. Yoğurdubda aynı şekilde koydum onu da yedi. İlk kızım sa sizin gibiydim neler denemedim ki! Şimdi ki aklım olsa yemediyse yemedi der, bırakırdım. Aç kalmak ise aç kalsın. Bu arada bunu da denemiştin açlıktan birkaç kaşık yemişti o dönem. Mutfak halınızı kaldırın. Önüne yemek seti, çatal, kaşık falan koymayın. Yemeklerini hafif katı kıvamda yapın mama sandalyesine koyun oynaya oynaya yiyecektir. Fakat başında yiyor mu diye beklemeyin. Dökerse tepki göstermeyin ve ilgilenmeyin. Bakmayın bile. O sırada tezgahta arkanızı dönün başka şeylerle ilgilenin. 20 dakika yarım saat kadar süre tanıyın ve yemediyse kaldırın, dediğim gibi herhangi bir tepki göstermeyin. Dirençli olun ve bunu bir ay kadar uygulayın. Banyo kısmına gelince ben bebeğimi son iki aydır çoğunlukla altına banyo filesi koyup banyonun lavobasında yıkıyorum. Bileğinizi de zorlamazsınız böylece -ki zaten şuan bebeğiniz oturabiliyordur duşakabinde de oturtarak yıkayabilirsiniz. Fileniz vs yoksa altına ya bir havlu koyun kaymaması için ya da kirli çamaşırlarını yani bileğinizi zorlayacak bir durum olmaz. Sabırlı olun. İnatlaşmayın salın gitsin. Mama sandalyesinin altına da sofra bezi eski bir çarşaf serebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…