• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

eğitim farkı sorun olur mu

Ben üniversite mezunuyum.Öğretmenim Eşimle evlenmeden önce üniversite mezunu olan bir iki kişiyle görüştüm görüşmez olaydım dedim çünkü ne karakter ne kültür ne görgüleri vardı.Ama bir iki örneğe takılıp eğitimi önemli değil demedim.Eğitimli aynı zamanda görgülü kültürlü insani yönü de olsun istedim.Eşimle tanışma aşamasında bu özellik leri taşıdığını gördüm.Herkesin bakış açısı farklı tabi ama kadın üniversite mezunuysa erkek de üniversite mezunu olmalı.Sorunlar sonradan çıkar ortaya

Bu sorunun cevabı sizin hayata bakışınıza, kriterlerinize göre değişir. Sevgilinizle hayata bakışınız benzerse, iyi anlaşıyorsanız sorun yaşamazsınız.

Karısını diplomasiyla ezen insanın diplomasi olsa ne olur mesela? Veya diplomasi yok ama egosu çok. O yüzden bu benim açımdan kriter değil. Orta düzeyde bir denklik beklerim ama.Hayata bakış açısında denklik beklerim, saygı konusunda beklerim vs. Mesela kimi çıkar birbirimizin zıttı görüşlerimiz var ama saygı duyuyoruz birbirimizle iyi anlaşıyoruz diyebilir mi? Diyebilir. İllaki benim eğitim seviyeme yakın olsun diyen insanları da anlarım. Anlamadığım tek şey diplomasi yok cahil guzellemesi yapmayın diyenler. Cahil olup da çok iyi insanlar var.Veya o cahil sanılan insanın da kendi işiyle ilgili bir bilgi birikimi var.Neyse herkes kendi fikrine göre yaşasın. Yapacak bir şey yok.
Ama işte sizin saydıklarınız kişilik özellikleri. Cehaletle ilgisi yok ki. Eğitimsiz insana cahil denir. Kelimeyi kelime anlamına uygun kullanıyoruz sadece. Siz (ve diğer üyeler) gerçeği çarpıtmaya çalışıyorsunuz sadece bana göre.

Bence boşuna tartışılıyor. Geçen sene bir konuda konu sahibi, kendisinin üniversite okuduğunu, sevgilisinin okumadığını ve çalıştığını ancak çarpma işlemi bile yapamadığını o yüzden soğudunu anlatmıştı hatırlayan vardır. Dört işlem yapamayan adamı hınca hınç savunup kızı kibirli olmakla itham eden ve “ne var sanki ben de çarpma işlemi yapamıyorum” diyen bir sürü üye olmuştu. Hatta dört işlem bilmeyen bu kadar çok insan olmasını ağzım açık okumuştum. O tartışmadan üstü gelmez herhalde. Herkes bu tarz konularda kendi komplekslerini ortaya çıkarıyor. Mesele alim olmak değil aynı konuda alim olmak, hayata aynı pencereden bakmak. Eğitim almış ve almamış iki insan bu konuda pek denk olmuyor. Ancak dört işlem yapamamanın bile olağan karşılandığı bir ortamda bunun anlaşılabileceğini sanmıyorum.
Birde bu eğitim farkı konularında eşim lise mezunu, hatta ilkokul mezunu ama kendini benden daha iyi geliştirmiş diyenler vardı. Adamı öveceğim diye kendilerini nasıl küçük duruma düşürdüklerinin farkına varamıyorlardı komik bir şekilde. Senin aldığın eğitim bir işe yaramamış demek ki, eşin senden daha çok geliştirmiş kendini.

Kadınlarda belli sebeplerle okumayıp, kendini bazı alanlarda geliştirmiş bir iki kisiye denk geldim, onlarda sonradan eğitimlerini tamamlaya çalışıyorlardı zaten ama erkeklerde hiç denk gelmedim. Toplum içinde konuşabilmeyi, kendini ifade edebilmeyi, temel yaşama becerilerini bile gelismislik düzeyi olarak görenler var tabi onları ayrı tutuyorum.

Son düzenleme:
Ama işte sizin saydıklarınız kişilik özellikleri. Cehaletle ilgisi yok ki. Eğitimsiz insana cahil denir. Kelimeyi kelime anlamına uygun kullanıyoruz sadece. Siz (ve diğer üyeler) gerçeği çarpıtmaya çalışıyorsunuz sadece bana göre.

öğrenim
isim
Herhangi bir meslek, sanat veya iş için gerekli bilgi, beceri ve alışkanlıkların elde edilmesi amacıyla yapılan çalışma; tahsil:
"Öğrenimini bitirmeye bir yıl kala Türkiye'deki büyük fabrika sahiplerinden çağrılar alıyormuş." - Melih Cevdet Anday

cahil
(ca:hil), Arapça cāhil
1. sıfat Öğrenim görmemiş, okumamış:
"Bu maskara sosyete bana cahil diye bakar." - Halide Edip Adıvar

2. sıfat ► bilgisiz:
"Sansürcülerin çoğu cahil, tiyatrodan anlamaz kişilerdi." - Metin And

3. sıfat, ağızlardan Deneyimsiz, toy olan (delikanlı veya kız).

öğrenim
isim
Herhangi bir meslek, sanat veya iş için gerekli bilgi, beceri ve alışkanlıkların elde edilmesi amacıyla yapılan çalışma; tahsil:
"Öğrenimini bitirmeye bir yıl kala Türkiye'deki büyük fabrika sahiplerinden çağrılar alıyormuş." - Melih Cevdet Anday

cahil
(ca:hil), Arapça cāhil
1. sıfat Öğrenim görmemiş, okumamış:
"Bu maskara sosyete bana cahil diye bakar." - Halide Edip Adıvar

2. sıfat ► bilgisiz:
"Sansürcülerin çoğu cahil, tiyatrodan anlamaz kişilerdi." - Metin And

3. sıfat, ağızlardan Deneyimsiz, toy olan (delikanlı veya kız).
Teşekkür ederim kanıtladığınız için, ben de bunu diyorum işte. Cahile cahil diyoruz.

Teşekkür ederim kanıtladığınız için, ben de bunu diyorum işte. Cahile cahil diyoruz.

Hayır siz diplomasi yoksa cahil diyorsunuz, size göre bir kişi okulunu okumazsa cahildir. Öğrenim görmek,hayat boyu öğrenme,yaygın meslek okulları,dil kursları vs. bir çok kişi eğitim ile kendini geliştiriyor. Siz diploma aşığı birisiniz. Size göre marangozun ilmi yok çünkü diplomasi yok. Halbuki marangoz da işini ustadan öğrenir. Siz tahtaları elinize alıp koltuk yapabilir misiniz? Yapamazsınız. İlimden kastınız diploma sizin.

Hayır siz diplomasi yoksa cahil diyorsunuz, size göre bir kişi okulunu okumazsa cahildir. Öğrenim görmek,hayat boyu öğrenme,yaygın meslek okulları,dil kursları vs. bir çok kişi eğitim ile kendini geliştiriyor. Siz diploma aşığı birisiniz. Size göre marangozun ilmi yok çünkü diplomasi yok. Halbuki marangoz da işini ustadan öğrenir. Siz tahtaları elinize alıp koltuk yapabilir misiniz? Yapamazsınız. İlimden kastınız diploma sizin.
Paylaştığınız sözlük anlamlarını tekrar okuyun. Özellikle öğrenim kısmını. Sonunda ne diyor? Tahsil… Siz hiç marangozluk tahsilini tamamlayan birini gördünüz mü? Hah işte geldik aynı yere, öğrenim görmemiş, tahsilini tamamlamamış kişi cahildir. Mesleği yoktur demiyorum, cahildir diyorum. Siz meslekle eğitimi birbirine karıştırıyorsunuz.

İlim kelimesinden hoşlanmıyorum, neyi kastettiği belirsiz, belli kesim tarafından fazlaca kullanılan ne ifade ettiği net olmayan bir kelime. O yüzden ne kastettiğinizi anlamıyorum.

Paylaştığınız sözlük anlamlarını tekrar okuyun. Özellikle öğrenim kısmını. Sonunda ne diyor? Tahsil… Siz hiç marangozluk tahsilini tamamlayan birini gördünüz mü? Hah işte geldik aynı yere, öğrenim görmemiş, tahsilini tamamlamamış kişi cahildir. Mesleği yoktur demiyorum, cahildir diyorum. Siz meslekle eğitimi birbirine karıştırıyorsunuz.

İlim kelimesinden hoşlanmıyorum, neyi kastettiği belirsiz, belli kesim tarafından fazlaca kullanılan ne ifade ettiği net olmayan bir kelime. O yüzden ne kastettiğinizi anlamıyorum.

Mesleği öğrenebilmek için bir eğitim öğretim sürecinden geçiyoruz ya hani. Mesela bir kisiye aynı ogretmen okulda eğitim verirse (diploma alırsa)o kişi cahillikten kurtuluyor ama aynı ogretmen dışarda o kişiye eğitim veriyorsa o kişinin cahilliği gitmiyor. 🤪

İngilizce öğretmeni hazırlık sınıfında ogretince okey. Dışarda ogretince olmaz cahil. Daha nasıl anlatayım bilmiyorum. Tahsil dediğiniz şey sadece okulda mi oluyor? Noktalı virgülden önceki kısmı ısrarla görmek istemiyorsunuz.

öğrenim
ad
  1. 1.
    öğrenmek işi.

2. 2.
    örgün eğitim kuruluşlarında ders görerek elde edilen bilgi, beceri vb.nin tümü.

3. 3.
    herhangi bir sanat, meslek ya da iş, uğraş dalında gerekli bilgi, beceri ve alışkanlıkların elde edilmesi ereğiyle yapılan çalışma.

4. 4.
    bir kimsenin öğrenim durumunu gösteren belge.

5. 5.
    bir kurs ya da seminer çalışmasına katılıp bitirenlere verilen belge.

Mesleği öğrenebilmek için bir eğitim öğretim sürecinden geçiyoruz ya hani. Mesela bir kisiye aynı ogretmen okulda eğitim verirse (diploma alırsa)o kişi cahillikten kurtuluyor ama aynı ogretmen dışarda o kişiye eğitim veriyorsa o kişinin cahilliği gitmiyor. 🤪

İngilizce öğretmeni hazırlık sınıfında ogretince okey. Dışarda ogretince olmaz cahil. Daha nasıl anlatayım bilmiyorum. Tahsil dediğiniz şey sadece okulda mi oluyor? Noktalı virgülden önceki kısmı ısrarla görmek istemiyorsunuz.

öğrenim
ad
  1. 1.
    öğrenmek işi.

2. 2.
    örgün eğitim kuruluşlarında ders görerek elde edilen bilgi, beceri vb.nin tümü.

3. 3.
    herhangi bir sanat, meslek ya da iş, uğraş dalında gerekli bilgi, beceri ve alışkanlıkların elde edilmesi ereğiyle yapılan çalışma.

4. 4.
    bir kimsenin öğrenim durumunu gösteren belge.

5. 5.
    bir kurs ya da seminer çalışmasına katılıp bitirenlere verilen belge.
Şöyle anlaşalım o zaman. Bana eğitimli, kendini geliştirmiş (ne demekse artık), sanattan spordan (futbol değil), anlayan, dünya gündemini takip edebilen, en az bir yabancı dili kendini ifade edecek seviyede konuşabilen, aile görgüsü almış, sofra adabı bilen bir marangoz (marangoz olması şart değil) bulun getirin evet haklısınız diyeyim. Ben lise ve altı eğitimi olan kişilerde şurada öylesine saydığım daha fazlası da eklenebilecek özelliklerden üç tanesini yan yana görmedim çünkü. Bulursanız öyle birini tanışalım, ben de yanıldığımı kabul edeyim.

Son düzenleme:

siz yükseköğrenim aldınız mı?

Şöyle anlaşalım o zaman. Bana eğitimli, kendini geliştirmiş (ne demekse artık), yabancı dil bilen, sanattan spordan (futbol değil), anlayan, dünya gündemini takip edebilen, en az bir yabancı dili kendini ifade edecek seviyede konuşabilen, aile görgüsü almış, sofra adabı bilen bir marangoz (marangoz olması şart değil) bulun getirin evet haklısınız diyeyim. Ben lise ve altı eğitimi olan kişilerde şurada öylesine saydığım daha fazlası da eklenebilecek özelliklerden üç tanesini yan yana görmedim çünkü. Bulursanız öyle birini tanışalım, ben de yanıldığımı kabul edeyim.

:) Bulursanız bana da söyleyin.😋

Meselemiz bu değil ama sizin kriterlerinizin çoğu unilide de yok. Ben bunu tartismiyorum. Dil bilen unili getir desen onu da getiremem. O da çok az çünkü. Ama dil bilen liseli de vardır,ilkokullu da,unili de.

Ben sizin kriterlerinizin tamamına saygı duyuyorum. Evlilik düzleminde herkes dengini arayabilir ki doğrusu da bu.

Benim en başta yazdığım şey ahlak-diploma ilişkisi ve bilgi- örgün egitim karşılaştırmasını iceriyordu. Yoksa kim kiminle evlenmek isterse evlensin.

:) Bulursanız bana da söyleyin.😋

Meselemiz bu değil ama sizin kriterlerinizin çoğu unilide de yok. Ben bunu tartismiyorum. Dil bilen unili getir desen onu da getiremem. O da çok az çünkü. Ama dil bilen liseli de vardır,ilkokullu da,unili de.

Ben sizin kriterlerinizin tamamına saygı duyuyorum. Evlilik düzleminde herkes dengini arayabilir ki doğrusu da bu.

Benim en başta yazdığım şey ahlak-diploma ilişkisi ve bilgi- örgün egitim karşılaştırmasını iceriyordu. Yoksa kim kiminle evlenmek isterse evlensin.
Konunun ahlakla bir ilgisi yok ki. Ahlaka çeken sizsiniz. Ahlaklı bir adamla üniversite mezunu evlenebilir mi demiyor konu. Ya da okumakla ahlakın herhangi bir ilişkisi yok.

Ben size dil bilen 50 tane hatta kasarsam 500 tane üniversite mezunu getiririm. Çevrenizi bir gözden geçirin derim 🙃

Konunun ahlakla bir ilgisi yok ki. Ahlaka çeken sizsiniz. Ahlaklı bir adamla üniversite mezunu evlenebilir mi demiyor konu. Ya da okumakla ahlakın herhangi bir ilişkisi yok.

Ben size dil bilen 50 tane hatta kasarsam 500 tane üniversite mezunu getiririm. Çevrenizi bir gözden geçirin derim 🙃

İşte ben meseleye ahlaki boyuttan bakmak istedim. Okumakla ahlagin bı ilgisi olmadığına dikkat çekmek istedim.

Çevremde çok okuyan kimse yok. Bu onları asagilamami gerektirmiyor. Israrla insanları bilgisine göre asagiliyorsunuz.

Zaten siz sizden daha yüksek örgün eğitim gormemis kişiyle asla yapamazmissiniz mesela. Bunu çok net anladim. Kinamiyorum yanlış anlamanızı istemem.

İşte ben meseleye ahlaki boyuttan bakmak istedim. Okumakla ahlagin bı ilgisi olmadığına dikkat çekmek istedim.

Çevremde çok okuyan kimse yok. Bu onları asagilamami gerektirmiyor. Israrla insanları bilgisine göre asagiliyorsunuz.

Zaten siz sizden daha yüksek örgün eğitim gormemis kişiyle asla yapamazmissiniz mesela. Bunu çok net anladim. Kinamiyorum yanlış anlamanızı istemem.
Ahlaki boyuttan bakabilmeniz için ahlakla eğitim arasında bir korelasyon olması gerekir. Ama yok. Olmayan şeyi var etme çabası içindesiniz.

Hayır ben kimseyi aşağılamıyorum. Siz eğitimli insanları aşağılıyorsunuz. Kendini geliştirmiş eğitimsiz insana örnek verin diyorum, yok. Şu alanlarda kendini geliştirmiş eğitimi olmayan insan bulun getirin diyorum o hiç yok. Olmayan, farazi bir varlık üzerinden tartışıyor üstelik aşağılamak gibi yapmadığım şeyleri bana mal ediyorsunuz.

Kınayabilirsiniz de, benim için sorun yok. Kendimden aşağıda birini kendime layık görmemem anormal değil ki. Asıl görenler anormal bence.

Ahlaki boyuttan bakabilmeniz için ahlakla eğitim arasında bir korelasyon olması gerekir. Ama yok. Olmayan şeyi var etme çabası içindesiniz.

Hayır ben kimseyi aşağılamıyorum. Siz eğitimli insanları aşağılıyorsunuz. Kendini geliştirmiş eğitimsiz insana örnek verin diyorum, yok. Şu alanlarda kendini geliştirmiş eğitimi olmayan insan bulun getirin diyorum o hiç yok. Olmayan, farazi bir varlık üzerinden tartışıyor üstelik aşağılamak gibi yapmadığım şeyleri bana mal ediyorsunuz.

Kınayabilirsiniz de, benim için sorun yok. Kendimden aşağıda birini kendime layık görmemem anormal değil ki. Asıl görenler anormal bence.
O da o zeka seviyesine sahipse tabi.
Aşağılamak değil, tepemize çıkartmıyoruz sadece.

Sizinle yeterince konuştuğumu düşünüyorum.

Tepenizdekiler de sizin gibi düşünüyorsa hakettiginiz hayatı yasiyorsunuz zaten. :))

Sizinle yeterince konuştuğumu düşünüyorum.

Tepenizdekiler de sizin gibi düşünüyorsa hakettiginiz hayatı yasiyorsunuz zaten. :))
Hangi tepemdekiler? Kimmiş onlar?

Bunların hiç biri aşağılama değil durum tespiti. Sizin bir yaranız var ki bu konuda aşağılama diye gocunmuşsunuz.

Evet hak ettiğim, kendi çabamla elde ettiğim hayatı yaşıyorum. Sorun ne?

Hangi tepemdekiler? Kimmiş onlar?

Bunların hiç biri aşağılama değil durum tespiti. Sizin bir yaranız var ki bu konuda aşağılama diye gocunmuşsunuz.

Evet hak ettiğim, kendi çabamla elde ettiğim hayatı yaşıyorum. Sorun ne?
Tepenizdekiler de sizden daha çok okumuş, daha yüksek bilgi sahibi olan ,statüsü daha yüksek kişiler. Anlamanızı beklemiyorum zaten. 😀

Back