Açtığım konu yapılan tartışmalardan dolayı kapatılmış.
link için:
http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/doktorun-saygisizligi.860330/
Cevap hakkımı kullanamadığım için bu konu hakkında birkaç şey yazacağım.
L
labellefille
Kronik hastalıkların tümü bebeklikten itibaren ortaya çıkmıyor sanırım, bir şeyin tetiklemesiyle başlayabiliyor. Örneğin ben ilk kez yaşadım. Belli ki algılayamadınız ama problemin özü rapor verememesi değil, sergilemiş olduğu gereksiz tavır. Rapor vermeyi uygun görmemişse, bu durumu düzgünce söylemek yerine, kendini sorgu memuru zannedip hiç haddi ve alakası olmayan sorularla, hastayı ailesi önünde küçük düşürmeye çalışmak saygısızlıktır. Saygısızlığa teşekkür edilmez.
@maviask
Şimdi anlattığım olaydaki sorunu hiç düşünmeyip, bir doktoru şikayet ettim diye kendi yakınınızı savunmaya gelmişsiniz. Tekrar anlatıyorum. Hastanın rahatsızlığını anlamayıp, hastayı yönlendirmek yerine, o anda mesleki egosu zarar görmesin diye hastayı küçük düşüren bir kadın var burada. Yanlış teşhişten dolayı, doktor gerekli tetkikleri zamanında istemediği için, gerekli yere yönlendirmediği için, hastalığı ilerleyip ağır duruma gelen insanlar var bu ülkede. Bilmiyor musunuz bunları? Bal gibi biliyorsunuz. Sırf doktor yakınınız var diye bunları görmezden gelip böyle savunmalar yapmayın. Kötü olanı kabul etmezsek iyi duruma gelemeyiz.
Sanırım bunun hayal ürünü falan olduğunu söyleyeceksiniz. Çünkü ülkede hiçbir doktor hastalara saygısızlık yapmıyor, ihmalkar davranmıyor, bu kadar çok şikayetin hepsi hep doktorları çekemeyen pis hastaların iftiraları...
Zihniyet fevkalade... Pişkinlik, ucu kendine dokunanı kabul etmemek bu ülkede gelenek haline geldi sahi.
@papyonkilikli
Tamam aile sağlığı merkezine insanlar böyle durumlar için gidiyordur. Yalnız orası bir sağlık merkezi olduğuna göre, doktorun beni uygun yere,bir hastaneye yönlendirmesi gerekmez mi? Doktor olarak görev yapan birinin teşhis koyamasa bile hastada sorun olduğunu anlamaması, ya da anlamasına rağmen yönlendirmemesi, ciddi bir sorun değil mi yahu? Bir hekim olarak benden daha bilgili birinin bunu yapmaması umursamazlık değil mi? Lütfen tarafsız olup elinizi vicdanınıza koyun. Ben acile gitmeden o ilacı alıp eve gitsem belki daha kötü durumda olacaktım.
Saygısız tavrına gelince, ben çalışırken üzgün, sinirli, kırgın olabiliyorum ama birlikte çalıştığım hiçbir insanı bu yüzden küçük düşürmüyorum. Siz öyle mi yapıyorsunuz? Üstelik orası yoğun bile değildi. Benimle beraber bir hasta vardı. Problemi olan herkes stresini başkasına saygısızlıkla mı çıkarmalı? Mesleği doktorluk olan insanlar ne yapsa yeridir diyerek tüm hatalarına göz mü yummalıyız, işler böyle mi yürür? Birilerini haklı çıkarmak için uğraşın tamam ama bu kadar da sınırları zorlamayın.
t
M
moonlight123
Rapor vermeyi doktor o an uygun görmezse, bunu uygun şekilde söyleyebilir. Bu ona hastaya sorgu memuru tavrıyla, yetişkin birine annesini çağırtıp orta okul çocuğu muamelesi yaparak küçük düşürme hakkı vermez. Buraya kadar anlayabiliyorsunuz, değil mi?
Ayrıca orası bir sağlık merkeziyse, doktorun beni uygun bir yere yönlendirmesi gerekir. Kusma şikayetim de vardı. Komplike bir sorun da olabilirdi diye kendiniz diyorsunuz. Böyle bir risk dahi varsa, doktorun beni bir ağrı kesiciyle göndermesi mi gerekiyor, yoksa ciddi bir durum olması
riskinden dolayı hastaneye yönlendirmesi mi,
ya da merkezin olanakları ve kendi mesleki donanımı anlamaya yeterli olmadığı için, hastayı raporu bahane ederek çirkin bir duruma düşürmesi mi?
Ben acile gitmeyip doktorun aklına uyduğum için daha ciddi bir tablo olsaydı mesela, suçlu hastaneye gitmeyi akıl edemeyip doktorun aklına uyduğum için ben olurdum değil mi...
Daha fazla yazmaya gerek bile yok aslında, söyledikleriniz zaten bu sorumsuzluğu normal gördüğünüzü, insana verdiğiniz değeri kanıtlıyor. 'İpini koparan' rapor almaya geliyor. Kurban kestiğiniz büyükbaşlardan değil insandan bahsediyorsunuz. İpini koparan canlılardan farkınız varsa, medeni davranmayı öğrenin veya öğretin ki, fakültede verilen sosyal derslerin kredi tamamlamak için verilmediğini anlayalım...
O kadar pişkin hale gelmiş ki, hasta olup oraya gelmemizi, doktoru meşgul etmemizi suç olarak ilan edecek.
Hep aynı bahaneler, 24 saatte tek öğünü yiyor, 5 dk koltuğunda oturamıyor... Gittiğim doktor yoğun bile değildi . Onlara zorla bu mesleği seçtirdiğimiz, hasta olarak kendilerinin vakitlerini çaldığımız, kahve keyiflerini yaparken rahatsızlandığımız için çok özür dileriz.
Bu arada katılıyorum,
bir bilmeden ahkam kesip akıl taslamayı, bir de işini düzgün yapmayan şikayet edildiği zaman, ucu kendinize ya da bir yakınınıza falan dokunuyor diye mağdur edebiyatı yapmayı çok iyi biliyorsunuz.
@haziran26
@picama
Konuyu açarken bu kadar yakınma olacağını bilmiyordum. Olay çığrından çıkıp daha fazla tartışma başlamasını istemiyorum.
Beni gerçekten anlayıp düşüncelerini güzel biçimde ifade edenlere teşekkür ederim. Diğerlerinin sebebini biliyorum zaten.
Tıp fakültesi okumak, mezun olmak, zorlu sınavlardan geçmek, en önemlisi doktorluk mesleğini yapmanın, özellikle bu ülkede yapmanın çok zor olduğunu tahmin ediyorum ve görüyorum.
Yemek, uyku, mola gibi insani ihtiyaçlara onların da sahip olduğunu biliyorum. Yemesinler içmesinler, uyumasınlar, tuvalete gitmesinler, durmadan insanlara baksınlar diye bir şey kimse yazmadı. Zaten bahsettiğim olayın bunlarla uzaktan yakından ilgisi yoktu. Sağlıklı düşünen hiçbir vatandaşın da kimseye böyle dediğini sanmıyorum. Buna rağmen hep aynı şeylerle savunma yapılıp olay bilerek başka yerlere çekilmek istendi.
Şunu biliyorum ki, eğer ortada bir yanlış varsa, bunun üstünü örterek diğer yanlışları düzeltemeyiz.
Eğer doktorlara şiddet gösterildiği zaman, bu durumda haksız olan kişiyi yani şiddet göstereni kınıyorsak, ama yakını öldü, ama hasta yakını diye yaptığı yanlışı normal hale getirmeye çalışmıyorsak,
bir doktor yanlış yaptığı zaman da,'' ama stresliydi, ama o hasta bakıyor, ama o 6 yıl okudu.'' demek yerine yaptığı yanlışı kabul etmeliyiz. Etmeliyiz ki artık benim örneğimdeki gibi, bu argümanları kullanarak mesleğini suistimal edenlerin önüne geçebilelim.
Doktor insanı iyi etmek için, insanın sağlıklı ve hayatta olması için okuyor çalışıyorsa, bu bana istediği muameleyi çekip keyfine göre aşağılayabileceği manasına gelmez. Bu bir 'hak' değildir. Önce bunun ayrımına varmalı.
Bu kişiler, sözümona bizim kapısından bile giremeyeceğimiz fakülteden mezun olup, zor şartlarda çalışabilecek kadar yetenekliyse, bu durumda 'insani' nezaketten vazgeçmeden, insan hassasiyetinin had safhada olduğu bir meslekte düzgün davranmayı becerebilecek kadar yetenekli olmalıdır. Çünkü medeni ve sosyal bir devlette yaşıyorsak, doktorluk bunu da gerektirir.
Ameliyatta hasta vücudunda unutulan nesneler, bıçak parası verilmediğinde ameliyatta ölen hastalar, ihmalden dolayı yanlış teşhis, bu yüzden tedavisi geç kalınan insanlar, kendi bilgisi yetmeyince egosu incinmesin diye hastaya numaracı muamelesi yapan doktorlar, hastanın şikayetini tam dinlemeden reçete yazıp gönderen doktorlar, hasta yakınına hastanın öldüğünü bağıra çağıra söyleyen doktorlar, hastanın sorusuna cevap vermeye üşenen, bunları bir an önce başımdan göndersem de dinlensem kaygısında olan doktorlar.
Bunlar maalesef bizim ülkemizde hep oluyor ve hepiniz bunu çok iyi biliyorsunuz. Tırnaklarınızı çıkarıp ucu size ve birilerine dokunduğu için saldırmanız bunları maalesef değiştirmiyor...
Bahane ve mazeretlerle ne doktora şiddeti, ne sağlık sisteminin hem hastayı hem doktoru mağdur eden iğrençliğini, ne doktorun insani olmayan çalışma şartlarını düzeltebiliriz.
Herkes tuzum kuru olsun, koltuğum olsun param yürüsün diye meslek seçip işini baştan savma yapmadığı zaman, menfaati için bal gibi ortada olan yanlışa yanlış diyememekten vazgeçtiği zaman, asıl önemli olanın saygı olduğunu anladığı, başkalarından anlayış beklemeden önce kendi de anlayışlı ve saygılı davrandığı zaman medeni bir ülke oluruz belki.