- 6 Temmuz 2023
- 459
- 2.822
Ben de imkanları var diyorum. Ama iç Anadolu’da genelde duyduğum böyle maddi konularda aileler çok ortalıkta olmuyor belki ilden ile değişiyordur.İç anadoluda adettendir, torunada doğum yapan gelinede takı takılır ancak ortam belli ekonomi belli.
Artık insanlar zar zor gecindiginden genelde bu adetler zorluyor pek yapılmiyor o yüzden.
Gücü yeten yine yapiyordur.
Benim doğumumda annem hem bana hem kizima takti bebek esyalarıda almıştı, kaynanamlar çocuga takip bebegin hatırı sayilir büyük eşyalarınıda almışlardi aman bana neden takmadilar diye ustunde durmadım.
Kendi gelinimizin dogumunda da aynı şekilde hem geline hem yiğenime takildi bu görenek var yani ama maddi imkanlar el veriyorsa
Mantıklı girişe sandık atarım.Eki Görüntüle 3492555
Böyle bir kutu alın eve, sevmeye gelen para koymazsa izin vermeyin sakın.
Ben de imkanları var diyorum. Ama iç Anadolu’da genelde duyduğum böyle maddi konularda aileler çok ortalıkta olmuyor belki ilden ile değişiyordur.
Naptın piraye 700.. 800 çok uçuk rakamlar yahu.Ben sana şu anda Türkiye'nin her yerindeki durumu açıklayayım....15 yaşında, sağlıklı , devlet okulunda okuyan mutevazi koşullarda asgarî hizmetlere ulaştırılan çocukların ailelerinin yıllık eğitim, sağlık , spor, kültür, giyim, ulaşım harcaması an itibariyle ortalama 700-800k...Enn mütevazi yıllık bedel bu...Hele bir de özel ihtiyacı olan veya özel okulda okumak zorunda kalan bir cocuksa bu rakamı rahatlıkla 3e 4 katlayabilirsiniz....Ha tâbi çocuk doğurmaktakı tek amacınız doğumu özelde yapıp story paylaşmak ve kayinailenin dedikodusunu yapmaksa bişey diyemem, 2 yaşında salarsiniz sokağa büyür zaten ama insan yetiştirmek böyle bişey değil tabiki....
Neden almasın onun yerine kredi çekse faizle ödeyecek.O nasil imkan oyle ya? Imkani olan aile neden sizden altinlarinizi aldi? Adamlar daha ev alamiyor sizin altinlar olmadan hangi imkan bu?
Oğlum özel okulda aylık bu kadar masrafı yok bana biraz abartıyorsun bence de katılıyorum yengenceÇok üzgünüm yengenc , genel durumu ben de biliyorum, hatta bence ülkenin son zamanlardaki halinin temel sebebi de bu ama maalesef durum bu...Bu hesabı üç asagi beş yukarı deneyimleyip burda onaylayacak pek cok anne var inan bana...
Neden almasın onun yerine kredi çekse faizle ödeyecek.
Ya o biraz aileye göre değişiyor, bazı aileler daha geleneksel bazıları daha gelenek dediklerimizden uzak yaşıyor tercih meselesi gibi bir şey.Ben de imkanları var diyorum. Ama iç Anadolu’da genelde duyduğum böyle maddi konularda aileler çok ortalıkta olmuyor belki ilden ile değişiyordur.
evet trabzonluyuzTrabzonlu musunuzbenim kayınpederin öncesinde de sorunları vardı aileni unut falan diyordu huzursuzluk çıkarıyordu belki o yüzden doluyum bu konuda ona karşı. Bilemiyorum yani hamile kalınca daha da sinir olmaya başladım niye bilmiyorum.
Bence de öyle....Sadece eğitim, sağlık, kültür -spor, ulaşım, giyim üstelik devlet okulunda okuyan sağlıklı bir çocuk için çok çok fazla...Ama hesap bu.Naptın piraye 700.. 800 çok uçuk rakamlar yahu.
Mesela o kadar arazileri var. Ev konusunda zor durumda olduklarını söylüyorlar ama birkaç dönümünü satsalar rahatlayacaklar. Asla satmıyorlar ilginç geliyor bana bazı şeyler.Ya o biraz aileye göre değişiyor, bazı aileler daha geleneksel bazıları daha gelenek dediklerimizden uzak yaşıyor tercih meselesi gibi bir şey.
Benim ailem böyleyken teyzem kızlarına torunlarina gelinlerine bir şey yapmadı mesela o daha farklı şekilde yapmayı tercih ediyor.
Yani çeyrek alıp takacagim sıkışınca bozacaklar biriktirir ev alır,toprak alır üstlerine veririm düşüncesinde bir insan mesela
Benim kız küçuk oldugundan mı bilmem bu kadar masrafım yok varsada uçuk yoksada uçuk yahu aylık 60 bin kazansak cocuga harcamam lazimki bu rakamlara ulasalimBence de öyle....Sadece eğitim, sağlık, kültür -spor, ulaşım, giyim üstelik devlet okulunda okuyan sağlıklı bir çocuk için çok çok fazla...Ama hesap bu.
Yani aileniz adetleri yerine getirdiYa bizde de öyle. Sanki ben kiloyla altınla gelsinler dedim ahaha linçlediler ya.
Eşiniz arkanızdaysa sıkıntı yok insan tornunun düşmesini bekler mi nasıl insanlar.evet trabzonluyuzbenim kayınaileyi burda bilen bilir. sanki onlar doğurmus gibi beni peşimde bekçiler ama bir kez olsun bir derdin var mı diye sormazlar. o yüzden anlıyorum seni ama takılma. senin bebeğin, senin ailen. ben de bazen dayanamıyorum fazla geliyor yaptıkları. ama sonra diyorum yani kapımın dısındalar. istedikleri kadar konussunlar. esime bazen sakasına diyorum bebeğe amca lafını öğretmicem, dayı ve teyze öğreticem sadece diye hiç valla bi beklentiye girmeyin. aksi halde çok yorulursunuz. yöre aynı olsa bile her ailenin dinamiği, tavrı bambaşka. ben herkesi olduğu gibi kabullendim. benim ailem de yapmayabilirdi. alınmazdım. he su an yaptıkları için ekstra yüceltip mutlu ediyorlar beni.
ben psikolojik olarak da çok yıpratıldım eş ailesi tarafından hamileliğimde. bildiğiniz düsük yapmamı beklediler sabah aksam ve bana da bunu empoze ettiler her konusmamızda. gittiğimiz hastaneden, içtiğim vitaminlere kadar laf ettiler. hep söyledim beni bu sekilde üzmeseydiler de bes kuruş bir seyleri de olmasın çocuğumda sorun değil. o yüzden boşverin. ben artık üstüme gelenin, üstüne giderüm kafasındayım. hiç aramız bozulmasın, kötü olmayalım derdim eskiden. simdi tahammülüm kalmadı artık.
Mıllet aylık 17 binle yapıyor.
Piraye yine coştuallah askina bu nasil hesap?
turkiyede kac aile var aylik 60bin cocuguna harcasin?
bir de her yerindeki demissin. turkiyenin her yerindeki durum hanelerin cogu asgari ucretle döndüğu. hatta bu konuda tüik arastirmalari var cok sayida. bulduğum birinin grafigini paylaşayim (ki ekonominin daha iyi oldugu 2022ye ait tuik verisi)Eki Görüntüle 3492553
ulkede tüik 2022 verilerine göre 17 bin alan %34lük bir kesim var. ulkenin %82si aylik 34binden daha düşük bir rakam aliyor.
aylik 34 binden fazla alanlarin orani ise sadece yuzde 18
gercekten cocugun asgari - minimum - devlet okulunda okumus ve saglikli halinin aylik 60 bin masrafli oldugunu nasil iddia edebilirsin anlayamadim
bahsettigin cocuk su cocuk mu?
Annesinin kredi kartıyla, oyunlara 64 bin dolar harcadı
Çin'de 13 yaşındaki bir kız çocuğu, annesinin kartını kullanarak 64 bin doları mobil oyunlara harcadı. Küçük kızın, 10 sınıf arkadaşına da para aktardığı anlaşıldı.www.trthaber.com
Senin hesapta da sağlık ulaşım giyim eksik khomyuk, bı de seninki daha küçük, ben 15 yaştan bildiriyorum, bikac yıl sonra tekrar konuşuruz ama maalesef durum bu...Oğlum özel okulda aylık bu kadar masrafı yok bana biraz abartıyorsun bence de katılıyorum yengence
Okul parası her şey dahil 250 bin, kırtasiye bilmem ne dahil. Ek iki kursa da senelik 60 bin ödüyoruz.
Özel okula rağmen yıllık 300 bin ödüyorum ben oğlumun eğitimine ilkokul 2 devlet diyorsunuz bir de.
Devlette bağışını çok olan okullar senelik 60 bin aldılar. Kursu da bu kadar olsa o da taş çatlasın 120 bin eder.