DILENCI...

Ben de asla vermem.hatta verenlere de baya sasiriyorum sanirim ihtiyaclari oldugunu dusunuyorlar ama hic mi görmüyorlar haberlerde falan baya izledik.lutfen vermeyin demek istiyorum

Şimdiye kadar vermemeye çalışıyordum ama duygularıma yenilip veriyordum. Son 2-3yıldır vermiyorum. Onun yerine lokantada, orda burda alın teriyle calışan insanlara denk gelince aylık gelirimizden biriktirdiğimi (o şekilde yüklü bi para oluyor ve kişinin işini görüyor)veriyorum bi şekilde.

Yaşlı ak sakallı bir amcaya denk gelmiştim. Neyse elimde de 20 lira mı ne vardı. İhtiyacı var diye içimden koptu verdim. Ay yapıştı daha da ver diye. Nasıl gıcık olmuştum. Ama ben de kabahat yani o parayı verip nasıl bir duygusal tatmin yaşama pesindeysem, adam fırsat vermedi. Sanırım en son o zaman vermiştim.

Ama yazık bak adak dilenerek çocuk okutmuş.

Hic vermem esimde aynen sizin gibi duşunup yaptigi icin artik hic vicdan yapmiyorum .
Birde bi dakka birsey sorucam demiyolar mı sinirim tepeme çikiyo

Yaşadığım semtte , ayağı ayakkabısız terliksiz çocuklar geziniyordu mülteci ,
Ramazan ayındaydık, yemek kolisi götürmek için çocuklarla evlerine kadar gittim. Baktım anneleri kapıyı açtı, gayet rahat , kucaklarında da birer ikişer bebe daha, baktım kapı kenarında çocukların ayakkabıları da var , yalnızca daha acınası bir halde görünsünler diye öyle çıkartıyorlarmış anneleri.

Bir keresinde de ekmek parası isteyen birisine elimdeki ekmek poşetini vermiştim , kabul etmemişti :)

Yine de insan kıyamıyor çocuklara, el açıp isteyene vereceksin , azarlamayacaksın dendiği için ise hiç kıyamıyorum

Bizim ülkemiz yine iyi. şimdi bulunduğum yerde evsizler var ve çoğu alkol uyuşturucu etkisinde berbat haldeler. Olay sosyal bir problem ve devletin el atması lazım. İnsan Yanlarına yaklaşmaya korkuyor ;
Zaten;
Zengin vergisini verse ve malından fakire vermesi gereken miktarı verse , z ne dilenci olur ne hırsız.
Umarım bir gün dünya, daha adaletli bir yer olur.

Bir keresinde iş çıkışı genç bir çocuk yanıma gelip eve dönmek için yol parası kalmadığını söyleyip yardım istedi. Ben de tüm iş yorgunluğuma rağmen ona, evine giden otobüse kadar eşlik edip şoföre parayı verebileceğimi söyledim. Köşeye sıkışınca sağa kıvırdı sola kıvırdı uzadı gitti.
Ben genelde para vermiyorum. Açım diyene yemek ısmarlıyorum, ekmek isteyene en yakın marketten kesemin el verdiğince alışveriş yapıyorum. Ama bazen dilenmeyip kendi halinde işine, yoluna bakan, insanın içini acıtan birilerini gördüm mü para veriyorum, içimden de hiçbir rahatsızlık geçmiyor

Geçenlerde 17-18 yaşlarında bir genç kız "abla Allah rızası için bir ekmek parası" "diye yaklaştı yanıma. Aşırı sinirlendim."yahu gencecik insansın. Elin ayağın tutuyor. Çalış kazan paranı. Sen kıçının üstüne yatıp dileneceksin diye ben sabah akşam çalışıp kazanılan parayı sana mı vericem. Yazık be" diye söylendim. Arsız arsız gülüp "aman verme be tamam" dedi ve gitti.

Ben vermiyorum. Ne yaşlısına, ne gencine, ne çocuğuna. Defalarca dilenen çocuklara yemek teklif ettim. Kabul etmediler. Çünkü aç değiller. Ayakları çıplak dilenen bir çocuğa "gel sana ayakkabı alalım mağazadan" dedim. Yok sen para ver dedi. Acımıyorum ve para da vermiyorum.

Ya bana da ne zaman içimden hayır yapmak gelse karşıma çıkarır Allah.Dilencilere asla vermem.
Birgün annemle bankaya gittik maaşını çekecekti bekliyorduk sıra gelsin diye o arada bizden önce çok yaşlı bir amca geldi. Bankacı ile konuşmalarına şahit oldum.Amca parasını almak istiyor bankaci "amca oğlun geldi çekti hepsini sana söylemedi mi?"diyor(nasıl çekti onun parasını bilmiyorum?)neyse amca orda başladı ağlamaya küçük bir çocuk gibi.."Ben napicam bu oglanla yine at yarışına gitti bütün param nasıl ödeyecem herseyi?" diye hem konusuyor hem ağlıyor.. içim gitti o haline..ona yardım etmiştim gururunu kırmamaya çalışarak..
Yani dilenen bir insanla yardıma ihtiyacı olan insan arasında dağlar kadar fark var.Dilencilere para vermeyin bencede

Ben daha küçükken bir gün kapımız çalındı yaşlı bi teyze gelmişti. Para istedi annemde 2-3 lira gibi bir para verdi. Kadın merdivenlerden inerken anneme parayı beğenmediği için ;" Allah senin belanı versin." demişti. Tövbe tövbe Dili tutulasıca.

Mendil yarabandi vs satmak icin uzatanlara para verip mendili vs almiyorum.
Ben de boyle yardim etmis oluyorum.

Dilencilere ben de pek guvenmem
Ama engelli dilencilere veriyorum para bazen

Almak lazim aslinda bazilarinin gönlü kiriliyor. :) Ben de selpak satan teyzeye para vermistim ama selpagi almamistim. Teyze zorla elime tutusturmustu ben dilenci degilim demisti. Dogru, dilenci degil sadece selpak satiyor. Oyle para verip gecmek bazilarini kiriyor belkide icten ice o yuzden artik almamazlik yapmiyorum.

Ben de eli ayağı tutan, arsızlaşmış yüzsüz dilencilere katiyen para falan vermiyorum. Ama çocuklara kıyamıyorum yahu, birilerinin kuklası olarak sömürülüyor, istismar ediliyor garibanlar. Git nasıl diyeyim, nasıl kötü davranayım.

Aklıma bir anım geldi. Bundan 1-2 sene önceydi. Yemek yiyorum tek başıma, o zaman da hayatım hiç yolunda gitmiyor falan neyse bir tane kız çocuğu geldi yanıma. "Abla Allah rızası için gönlünden ne koparsa" dedi. Belli yani, küçücük çocuğa bakımverenleri (!) tarafından öğretilmiş yapay bir cümle. "Niye istiyorsun ablacım, ne yapacaksın sen parayı?" dedim. "Açım" dedi. "Tamam, para vermem ama canın ne çekiyorsa onu yedireceğim sana gel" dedim. Bir duraksadı. "Tatlı da alırım" dedim. Gözleri parlayıverdi, çocuk işte. Eliyle "Bir saniye" anlamında bir işaret yaptı, koştu gitti. Kendisinden daha küçük bir çocukla geri geldi, kardeşiydi sanırım. Kendim de ablayım ya ay bunları öyle karşımda görünce ben bir ağlamaklı oldum sormayın. Yemeklerini, tatlılarını aldım. Cidden açlarmış yazık; yediler hepsini. Konuşmaya çalıştım ama pek konuşmadılar benimle. Yemeklerini bitirdiler, "Doydunuz mu?" dedim "Evet abla" dediler. "İyi bakalım dikkat edin kendinize" dedim. Diyecek bir şey de yok ki ne diyeceksin. Büyük olanı giderayak "Abla sen çok iyi bir insansın" dedi gitti. Milletin içindeyim falan demeden hüngür hüngür ağlamıştım onlar gittikten sonra.

Demem o ki, büyüklerden ziyade o çocuk yaşta dilendirilenlere çok üzülüyorum. Sırf dilendirilmek değil, fiziksel olarak da cinsel olarak da istismar ediliyor olabilirler. Bir kötü niyetli tipin gelip kuytu köşelere çekip neler yapabileceğini düşündükçe kötü oluyorum. Keşke kurtarabilsem tüm çocukları, içim acıyor.

Bu arada toplumlarda dilenciler olmadan toplumların var olamayacağı, çünkü insanların çevrelerinde vicdanlarını rahatlatabilecekleri, kendilerinden daha aciz durumda olan insanlar görmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen makaleler var. Bulabilirseniz bir okuyun derim :)

Ben böyle seylere inanırım. Ne yalani ne uydurmasi. Doğrudur. Buna benzer daha garip birseyi benim babam yaşamış
Seneler önce bundan 40 sene önce falan,babam taksimde ise gidecekken,dolmusa binecek parasi yokmus. 1 kurus bile yani. Yuruye yuruye gitmesi gerekiyormus bir yere ornek vereyim dolmus parasi 2 ,5 tl babam kahırlanmıs.. birazcik yürümüş ve önünde bozuk paralar görmüş bulmus yerde ,almış. Saymış tam 2,5 tl. Ne eksik ne fazla almis cebine binmis dolmusa

Zaten paranin nereden gelecegi belli olmaz hep söylerim. Sizin olaydaki kadın gerçek birisidir.

Aslında dilendiği parayi evlatlarına harciyormus gibi de dusunulebilinir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…