DILENCI...

Bilinclenin bilinclendirin uyanık olun .
Pamuktan olan kalbinizi taş kalpli insanlar tarafından kaldırılmasına lütfen izin vermeyin...

Benzer tabi ki. Sizin bireysel bir tatmin olarak anlattığınız durumu biz de dilenciler sayesinde toplu olarak yaşamış oluyoruz. Dilencilik artık ahlaki bir suç olmaktan çıkıp bir meslek haline geldi. Özellikle merhametli olarak bilinen toplumlarda buna sık rastlıyoruz. Dilenci deyince direkt para isteme gibi de düşünmeyin. Mesela yarışma programlarında kaybettiği halde sunucuya yalvaranlar, yeteneği ve bilgisi yerine acıklı hayat hikayelerini ön plana çıkaranlar da dilencilerdir. Umut dilencileri. Bence "dilencilik psikolojisi" kavramı üzerine de çalışmalar yapılmalı, özellikle Türkiye'de.

Kanmak isteyen insanlar olduğu müddetçe kandırmak isteyen insanlar da var olmaya devam edecekler...

Bi de bizim mahallede her 2gunde bi ameliyat olup yol parasi kalmadigi icin evine gidemeyen bi dede vardi..Bi gun annem ona sen de hergun amelyat mi oluyosun bi duzelemedin dediydi Ben de sey diye dusunuyodum.. adamin evi nerde acaba sehirlerarasi yolculuk mu yapicak ki para topla topla toplayamadi..

Nereye ya da kimlere gideceğini bilmediğiniz parayı vermemek gerektiği konusuna katılıyorum. Uzakdoğu ülkelerinde (Çin'i hafiften tenzih ediyorum) "dilenmek" diye bir kavram yok. Bir insan ne kadar muhtaç olursa olsun bir işte çalışır ve parasını kazanır. Bu da bir nedenin sonucu tabii. Kültürel olarak dilenmek kesinlikle kabul edilmeyen bir şey ve sokaktan geçen kimse ne dönüp bakıyor ne de para veriyor. İnanç, kültür, toplum vs. Birbirini etkileyen şeyler... Allah kimseyi o derece zora düşürmesin.

Çok açım abla para ver diyen çocuğa , kebap ısmarlıyım otur masaya dedim , yok parasını ver dedi.

Tam yerinde tespit. Cidden bunun uzerine arastirma yapilmali. Ülkemizde en çok da dua dilenciligi var. Adı nahoş gibi gelebilir. Mesela birisi size yardım ediyor bir konuda sonrasında size diyor ki sen de bana bir dua et yeter. Farkında değil ancak madden olmasa da manevi olarak karşılık bekliyor. Halbuki iyilik yap denize at balik bilmezse Hâlik bilir diye boşa dememişler.

Kesinlikle katılıyorum size. Karşı tarafı manevi olarak baskı altında hissettiriyor. Dua dilenciliği tabiri de güzel, hoşuma gitti. Teşekkürler, aklımda bulunsun. :)

Peki ya gerçekten açsa? O anda gercekten ihtiyaci varsa?
Yani bir aleni dilenen var bir de -belkide cok iyi rol yapiyordur-dilenci gibi yapişmayan,gercekten ihtiyaçli gibi duranlar var.beni etkilemeyi başaranlar...
Haa birde oyle 1 tl falan vermiyorum en az 5 tl,10-20 falan.
Cokkk safim galiba.
Kapiya kitap vs satmaya gelenleri hep çeviriyorum(losev kapi kapi gezmez i duymuştum).hastanelerde hasta cocugu kucaginda gezdirip para toplayanlarida geciyorum.Allah rizasi icin diyenlerde belli.oğrenciyiz deyip diş fircasi satanlarda ilgimi cekmiyor.(sonucta işini yapiyor,kazaniyordur.çelişki degil bu.işini yapan kazaniyordur ama gercek ihtiyaci olan o anda zordadir belki)

Toplum olarak vicdanımız sömürülmeye müsait... Malesef... Rabbim kitabımızda gerçekten ihtiyacı olanların zaten ortalıkta olmadığını dile getiriyor... Bizler hayırlarımızı yapıyoruz ama vicdanımızı kullanıp kötü gayeler peşinde olanlar hesabını elbet verecekler... Uzun yıllar önce kapımıza gelen bir gariban kadın vardı. Annem kıyafet olsun, yemek olsun elinden geldiğince yardım ediyordu... Kadına iş buldu... Ve tahmin edin kadın bir daha gelmedi de, o işe de gitmedi... Bir gün eşimle gezerken çocuk açım abi dedi. Tamam gel yedirelim dedik. Bir yere sokacağız çocuk olmaz dedi. Benim bildiğim yere götürücem. Saf gibi takip ediyoruz. Dedim eşime nereye götürüyor bu çocuk. Durdu eşim gel burda yiyeceksen ye çocuk bir sert çıkıştı. Allah korudu... Birgün yine kızıyla yardım isteyen bir kadın vardı. Kadını 5 dakika sonra kfc de kızıyla keyif yaparken gördük... Daha bir çok örneği var... İnsan ne kadar bu son bir daha yardım etmeyeceğim diyebilse de vicdanına dur diyemiyor.... Rabbim gerçekten ihtiyacı olanlara yardım edebilmeyi nasip etsin....

Gecen hafta bi çocuğa arkadaşım para verdi yanında.. o verince banada yapıştı hemen benimde üzerinde aksi gibi bozuk para yok..yok filan diyince bana sokak ortasında bir tekme attı anlatmam mümkün değil bu arada hamileyim...karnıma filan vursa galiba onu orda öldürebilirdim..hamile olmasam peşinden koşar saglam bi tokat atardim heralde acayip sinirlendim çünkü bur dahada aslaaa kimseye para vermem

Inanamiyorum bu kadar ileri gidebiliyorlar demek.

Hayatta para vermem, keşke kimsede vermese. Öyle numaralar var ki onlarda, kimi yol parası ister, kimi ilaç, kimi yalandan maske takar kucağındaki bebe hasta numarası yapar... daha ne numaralar var göre göre tiksindim. Benim helal kazandığım 1 lirada olsa ben vermiyorum. Biz kolay kazanmıyoruz onlar kolay kazanma yolunu tutmuş gidiyor.

Bir de vermeyince sövüp bela okuyanlar var, beş saniye önce para koparmak için türlü dua eden vermeyip geçince bela okuyor arkadan... Bunu da bilin para verirken.

Inanamiyorum bu kadar ileri gidebiliyorlar demek.
Evet ilkkez başıma geldi ve aklimida başıma getirdi birdaha asla onlara ne acırım nede para veririm hepsi sokaklarda kaşarlanmış artık arkadasin dedigi gibi biz bu parayi kolay kazanmıyoruz ben bu halimle sabagin korunde kalkip ise gidiyorum onlar ise vicdanlara oynayarak ve oturarak kisa yoldan kose olma derdindeler

Hiç unutmam o zamanlar ünv sınavına hazırlanıyorum dersaneye gidiyorum. Dersanenin önünde arkadaşımı beklerken bir kadınla erkek güle oynaya önümden geçti, şakalaşıyorlar gülüyorlar falan, keyifleri yerinde. Kadının kucağında bir bebek var. Öyle geldiler, birkaç metre önümde durdular, adam eşini işe bırakan bir erkek gibi karısıyla vedalaştı, ıslık çala çala gitti; kadın yere çöktü dilenmeye başladı. Bildiğin aile mesleği olmuş dilencilik, baya iş gibi meslek gibi görüyorlar artık demek ki...
Hayatta dilenciye para vermem. Devletin yardım yapan bir sürü kurumu var arkadaşlar, kimse açlıktan ölmez merak etmeyin. En basitinden Kaymakamlıklara bağlı SYDV kurumları her ay ihtiyaç sahiplerine maaş gibi yardım yapıyor. Zaten bu dilencilerin tamamına yakını devletten bütün bu yardımları toplayıp üstüne de dileniyor.

Arkadaşlar şuan sokak hayvanları kış ayından dolayı zor günler geçiriyor yardım etmek isteyen Abdülkerim ve Tayfun abi gibi onlara gönül bağı ile hizmet eden abilere versin

Nerede yaşıyorsunuz kaç defa şikayet ettim , çözüm olmadı ?

Gerçekten yardıma muhtaç biri olduğunu düşündüğüm , özellikle elinde herhangi bir eşya satan kişilerle sohbet ediyorum.

Gerçek ortaya çıkıyor zaten.

Hiçbir şey satmayip dilenenlere artık bende bir şey vermiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…