- 22 Ocak 2010
- 7.158
- 19.669
-
- Konu Sahibi TheQueeninthenorth
Daha önce de benzer bir konu açmıştım ancak eşimle daha 5 dk önce yaptığımız telefon görüşmesinin ardından hem sakinleşmek hem de daha sağduyulu düşünebilmek açısından bu konuyu açmaya karar verdim.
7 aylık evliyim. Evliliğimizin daha ilk ayından itibaren eşimin işleri kötüleşmeye başladı, çalıştığı şirket iflas noktasına geldi. Maaşını düzensiz alıyordu, bir ay 500 tl diğer ay 600-700 tl gibi rakamlarla maaşını bölerek veriyorlardı ve hep içerde parası kalıyordu. Biz de daha yeni evliyiz, bir sürü eşya kredi vs borcumuz var. Kira ödüyoruz. Aylarca sadece benim maaşımla geçindik, ki allaha şükür öğretmenim Türkiye koşullarında fena sayılmaz maaşım. Fakat o arada eşimin ailesi eşimden zaman zaman para istemeye başladı. Eşimin eline ne zaman para geçtiğini daima biliyor oluyorlardı ve eşim atıyorum 800 tl aldıysa 400 ünü ailesine gönderirdi. Bu birkaç kez oldu. Bu sebeple daha biz kendi o ayki borçlarımızı kapatamamışken bunu yapması nedeniyle birka. kez tartıştık. Eşim senin ailen zorda olsa gözümü bile kırpmam lafını etmem ben dedi, ki etmez bilirim. Ama benim ailem de çok muhteşem koşullarda yaşamazken, annemle babam ayrıyken (babamdan asla maddi destek görmedik yıllardır) kardeşim askerdeyken annem emekli maaşıyla hem kardeşime para gönderir hem anneannemle beraber geçinmeye çalışırlarken benden asla para istemediler. Hep siz yeni yuva kurdunuz borç ödüyorsunuz derler, aksine ellerinden geldiğince mutfak masrafıma yardımcı olurlar, evimdeki bir sürü şeyi annem almıştır.(salon masa sandalyesi vs.)
Derken birkaç ay önce eşim maaşını tam aldığı zaman 1500 tl sini kirayı ödemeleri için gene gönderdi. Bana sordu önce ama tabii ki zor durumdalar vs deyince hayır gönderme denmiyor. Ki o zaman eşimin babası da maaşını alamıyordu, bekar abisi çalışmıyordu. Maaşı alınca gönderecekler denen para bize asla geri ödenmedi . Bu arada eşim iş değiştirdi ve şükür ki daha iyi bir işe daha iyi maaşla girdi. Geçen hafta ilk maaşını aldı. 5 dk önceki telefonda bilin bakalım ne dedi? Gene acil 1000 tl lazım olmuş annesi aramış. Ama 5ine kadar ödeyecekler dedi hemen. Ben bizim kiramız yaklaşıyor dedim dedi. Zaten abim de işe girdi öderler vs bir sürü şey dedi benim tepkimden korkarak. İkimizin de maaşı evlendiğimizden beri bende olurdu, eşim ne alırsa benim hesabıma yollardı. Ev idaresi bendeydi. Ama bu kez geçen haftaki tam maaşını yollamadı. Resmen ailesinin para isteyeceğini tahmin etmiş de direk kendisi göndersin diye yapmış gibi.
Ailesinin maddi durumu çok mükemmel değil evet. Kiradalar. Ama kayınpederimin emekli maaşı var, artı halen çalışıyor. Eşimin annesi de çalışıyor. Abisi bayağıdır işsizdi ama yeni işe girdi. Sonuçta öyle ya da böyle eve 3 maaş giriyor. Düğünü onlar yaptıkları için ve bize de birkaç eşya aldıkları için onların borcu var şimdi. O sebeple eşime hayır gönderme şeklinde çıkışamıyorum ama biz de birikim yapmaya çalışırken, ev peşinatı biriktirmeye çalışırken dk da bir rahatça bize para gönder demelerini doğru bulmuyorum. Ki benim ailemin onlardan çok daha ihtiyacı varken, dul annem ve asker kardeşim varken. Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum. Bu arada eşimin ailesini de severim tüm bunların dışında, ama benim ailemden daha dşüncesizce geliyor bu yaptıkları.
Daha önce de benzer bir konu açmıştım ancak eşimle daha 5 dk önce yaptığımız telefon görüşmesinin ardından hem sakinleşmek hem de daha sağduyulu düşünebilmek açısından bu konuyu açmaya karar verdim.
7 aylık evliyim. Evliliğimizin daha ilk ayından itibaren eşimin işleri kötüleşmeye başladı, çalıştığı şirket iflas noktasına geldi. Maaşını düzensiz alıyordu, bir ay 500 tl diğer ay 600-700 tl gibi rakamlarla maaşını bölerek veriyorlardı ve hep içerde parası kalıyordu. Biz de daha yeni evliyiz, bir sürü eşya kredi vs borcumuz var. Kira ödüyoruz. Aylarca sadece benim maaşımla geçindik, ki allaha şükür öğretmenim Türkiye koşullarında fena sayılmaz maaşım. Fakat o arada eşimin ailesi eşimden zaman zaman para istemeye başladı. Eşimin eline ne zaman para geçtiğini daima biliyor oluyorlardı ve eşim atıyorum 800 tl aldıysa 400 ünü ailesine gönderirdi. Bu birkaç kez oldu. Bu sebeple daha biz kendi o ayki borçlarımızı kapatamamışken bunu yapması nedeniyle birka. kez tartıştık. Eşim senin ailen zorda olsa gözümü bile kırpmam lafını etmem ben dedi, ki etmez bilirim. Ama benim ailem de çok muhteşem koşullarda yaşamazken, annemle babam ayrıyken (babamdan asla maddi destek görmedik yıllardır) kardeşim askerdeyken annem emekli maaşıyla hem kardeşime para gönderir hem anneannemle beraber geçinmeye çalışırlarken benden asla para istemediler. Hep siz yeni yuva kurdunuz borç ödüyorsunuz derler, aksine ellerinden geldiğince mutfak masrafıma yardımcı olurlar, evimdeki bir sürü şeyi annem almıştır.(salon masa sandalyesi vs.)
Derken birkaç ay önce eşim maaşını tam aldığı zaman 1500 tl sini kirayı ödemeleri için gene gönderdi. Bana sordu önce ama tabii ki zor durumdalar vs deyince hayır gönderme denmiyor. Ki o zaman eşimin babası da maaşını alamıyordu, bekar abisi çalışmıyordu. Maaşı alınca gönderecekler denen para bize asla geri ödenmedi . Bu arada eşim iş değiştirdi ve şükür ki daha iyi bir işe daha iyi maaşla girdi. Geçen hafta ilk maaşını aldı. 5 dk önceki telefonda bilin bakalım ne dedi? Gene acil 1000 tl lazım olmuş annesi aramış. Ama 5ine kadar ödeyecekler dedi hemen. Ben bizim kiramız yaklaşıyor dedim dedi. Zaten abim de işe girdi öderler vs bir sürü şey dedi benim tepkimden korkarak. İkimizin de maaşı evlendiğimizden beri bende olurdu, eşim ne alırsa benim hesabıma yollardı. Ev idaresi bendeydi. Ama bu kez geçen haftaki tam maaşını yollamadı. Resmen ailesinin para isteyeceğini tahmin etmiş de direk kendisi göndersin diye yapmış gibi.
Ailesinin maddi durumu çok mükemmel değil evet. Kiradalar. Ama kayınpederimin emekli maaşı var, artı halen çalışıyor. Eşimin annesi de çalışıyor. Abisi bayağıdır işsizdi ama yeni işe girdi. Sonuçta öyle ya da böyle eve 3 maaş giriyor. Düğünü onlar yaptıkları için ve bize de birkaç eşya aldıkları için onların borcu var şimdi. O sebeple eşime hayır gönderme şeklinde çıkışamıyorum ama biz de birikim yapmaya çalışırken, ev peşinatı biriktirmeye çalışırken dk da bir rahatça bize para gönder demelerini doğru bulmuyorum. Ki benim ailemin onlardan çok daha ihtiyacı varken, dul annem ve asker kardeşim varken. Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum. Bu arada eşimin ailesini de severim tüm bunların dışında, ama benim ailemden daha dşüncesizce geliyor bu yaptıkları.
düğünün lüks yerde masraflı ve gösterişli olması benim isteğim değildi. hatta eşimle defalarca bunca masrafa gerek yok ev peşinatımıza katarız ev alalım vs dememe rağmen ailesi eşe dosta akrabaya çalım atacak diye engel olamadım. Dolayısıyla düğün borcunu ödeme gibi bir şeyin içine girmem, ki benim bildiğim düğün masrafımız peşin parayla ödendi. Şu anda bizim beyaz eşya borcumuz var sadece onlarda, ki fırını da teyzesi hediye etmişti. Dolayısıyla annesi ve babası buzdolabı-çamaşır ve bulaşık makinamızı ödüyorlar. Ama mesele bundan dolayı sıkıntıya girmeleri değil. Ben bildim bileli hep bi borç ödüyorlar. Abisinin batırdığı işin borçları vs vs..
öğretmenim ve istifa filan etmem, zaten her koşulda, durumumuz çok iyi olsa dahi çalışırım. prensip olarak kadınların ayakları üstünde durması gerektiğine inananlardanım ama meselemiz bu değil zaten. benim maaşıma güvenerek rahatça para isteniyorsa ben de başka formüller bulacağım artık...
Beni anlamıssın resmen esim o kadar merhametlidir kiEşime göre bu gayet olağan, benim annem istese ona vermeme de karışmaz. Ama böyle nasıl birikim yapacak nasıl yol alacağız anlayan beri gelsin.
Ya yemin ederim bıktım bu muhabbetlerden kafayı yicem aynı durumlar bende de var canım bıktım artık BIKTIM ne sevgi bıraktılar kendilerine karsı ne bisey sonu gelmedi gelmeyecek te ben ümidi kestim artık benimkiler krediyi cektirip kenara cekiliyorlar her ay öyle arayıp istemek onlara göre değil işi garantiye alıyorlar bide...aynen işte, annem o haliyle, anneannem emekli maaşıyla evimin bir sürü eşyasını aldılar, mutfak masrafıma yardım ederler. pazardan bi kilo domates yerine 2 kilo alıp bana verirler en basitinden. Yağımı kıymamı temel şeylerimi annem alır sürekli. Değil borç istemek, yardımlarını görüyorum devamlı. Ki annem tek başına büyüttü beni ve kardeşimi, meslek sahibi etti. oNA RAĞmen hala elini üstümden çekmedi. Durum böyleyken olay senin ailen benim ailem durumuna geliyor ister istemez dile getirmesem de.
Formülü bulursan banada gönder canım ben çözüm yolu bulamadım malesefcalisan memur gelin bulmuslar daha ne olsun :)
valla lüks bir yerde yemekli düğün yapıldı ben istemememe rağmen. şanları şerefleriymiş. bana söylenen eşimin yeni işe girdi dediğim ortanca abisinin önceki işinden ayrılırken aldığı kıdem tazminatıyla düğünümüzün yapıldığı. bir de beyaz eşyalarımızı aldılar. yani bizim beyaz eşya borcumuz var onlarda. zora sokuyorsa o sokuyordur belki. ama dedğim gibi ben bildim bileli eşimin ailesinin hiç parası yoktur. eşim bekarken kenara tek kuruş atamadı onları geçindirmekten. o sebeple bir beyaz eşya aldıkları ve düğün yaptıkları için vah vah diyemiyorum.
işte biz en başında böyle yapacağız diye konuşmuştuk aslında. para benim hesapta toplanacaktı, ordan tüm borçlarımız kapanacaktı. geri kalan paradan da her ay belli miktar kenara atacak, kalanı da kendimiz dilediğimiz gibi harcayacaktık. ama en başta olan bu durum zamanla eşimin bana maaşını vermemesiyle, benim maaşımla borçların kapanmasına ve onunkinin ailesine gitmesine sebep oldu.
Herkes ayağını yorganina göre uzatmalı. Ne siz isteyin ne de onlar istesin. Bunu adet haline getirmişler. Sen de askerdeki kardeşine 3-5 bişey gönder madem. Söyle şimdiden kocana önümüzdeki ay kardeşime para göndereceğiz ona göre hazırla kendini de. Resmen ben yemeğim sen ye. Bu arada çalışan insanlarımız evlilik için eşyalarınızı kendiniz alsaydınız keşke. Şimdi böyle de aynı hesaba çıkıyor zaten ama üzerine suistimal edilemediği bu kadar rahat
Okurken sinirlerim bozuldu. Resmen alışmışlar. Eşinde alışmış ki ailesi için saklıyor paranın bi kısmını. Böyle evlilik olmaz ya. Benim bu konuda kesin ve katı kurallarım var kim ne derse desin.
Bunlar kendir olup para para diye yapışmışlar kurtulamazsınız.