Ders çalışmak istemeyen kızım

Fazlasıyla sosyal aktivitesi var. Tenis oynuyor, piyano çalıyor, yüzüyor, hafta da 8 saat de bilsem’e gidiyor.
90 neslinin sıkıntısı evde sıkılmaktı, yeni neslin sıkıntısı da bu kadar aktif olmak herhalde.
hobi dediğin az ama öz olur,üstüne yogunlasirsin.
Ama yeni nesil çocuklarda (benim akraba cevrem de öyle) çocuklar hicbirseyden geri kalmiyorlar, herşeyi yapıyorlar,her kursa gidiyorlar ama hiçbirinde tam verimlilik sağlamiyorlar. Teoman'in 'cok kadın hiç kadındır' sözü gibi, onlarca hobinin içinde kendilerini bulamıyorlar.
Benim küçüklüğümde mesela, aile çocuğa gitar aldıysa eğer o gitar çocuğun hayatı olurdu. Lisede, üniversitede her an gitar sırtında gezerdi.
Bir yaz basketbol kursuna giden yıllarca okulun basket takımında olur, havalı basketçi sıfatını taşırdı:)
Ya da bir arkadaşım çocukluk yıllarında coook heveslenerek, her gün camda ağzı açık baktigi bisikleti almış ve bisiklet onun hayatı olmuş, bugün 27 yaşında bisiklet YouTube kanalı bile var :)
Herkesin hobisi olmazdı ama olan da sonuna kadar giderdi. Şimdi maşallah herkesin çocuğu balerin, ama içi boşaldı...
Bence sorun bu bile olabilir (aslında bir sorun yok, dediğiniz gibi kim ders çalışmayı ister ki?)
Kendinizi çocuğun yerine koysaniza.
Haftanın 5 günü okula gidiyorsunuz, yorgun argın eve geliyorsunuz ama bir de evde tekrar etmek gerekiyor, ödev diye birşey var. Ödev ödev ödev beyninizde yankılanıyor . Haftanın bazı günleri okul yetmiyormuş gibi sizi 'keyifli' olduğu sanılan başka bir okula bırakıyorlar.
Oradan bedensel olarak yoruldugunuz bir spora gidiyorsunuz, hem mental hem fiziksel olarak yoruluyorsunuz...
Siz onu bir yerden bir yere bırakırken bile ne kadar yorulurken o bir de içeride eğitim alıyor .
Ben yazarken yoruldum... Çocukcagiz ne yapsın?
Üstelik anlattığınıza göre zaten bildiği şeyler. Bunca yoğunluğun arasında evde bir de bildiği şeyleri tekrar etmeyi kim ister?
Belki de gerçekten biliyordur, hele bir ilk sınavlar olsun. Notları yüksekse bırakın, çocuğa biraz güvenin. Baktınız notlar düşük o zaman kizinizla konuşun derim ben.

Kızım öğretmenini çok seviyor, okulunu değiştirmeyi istemez eminim. Ama bu hafta toplantı yapacak öğretmenimiz. Kızım için daha zor alıştırma ya da çalışma kağıtları verip veremeyeceğini sormayı düşünüyorum.

Haklı olduğunuz noktalar var. Ancak kızım lisanslı tenis oyuncusu. Her ay katıldığı ulusal turnuvalar var. Enstrümanı piyano ve 4 yaşından beri çalıyor. Ve bu hobiler maddi açıdan aileyi zorlayan hobiler. Kızım bunları yaparken kendinden geçiyor. Korta indiğinde sanki kendini buluyor mesela.

Biz ara vermek istediğimizde asla kabul etmiyor. Bugün tenis var mı diye sorarak eve giriyor.

bilseme ne için gidiyor? ben bilseme gittiğim sürede sıkılmaya vaktim yoktu sürekli proje yapıyorduk. şu an kardeşim resim için gidiyor o da aynı şekilde.

çocuk zaten sizin tekrar dediğiniz şeyleri gayet iyi biliyordur da ondan yapmak istemiyordur. okumayı 4 yaşımda öğrendim, 1.sınıfta okulda etüte kaldığımda hocayı dövesim gelirdi ben zaten okumayı biliyorum kadın bana hecelemeyi gösteriyordu yani. bildiği şeyleri tekrar etmek istemeyebilir gayet doğal.

bilseme yoğunlaşın derim bundan taa kaç yıl önce biz ne robotlar yapıyorduk, ilgisi varsa onlara yoğunlaşsın ders kısmını zaten halleder ha diyelim ki halledemedi zaten o zaman da yardımı geri çevirmez.

Genel yetenekten gidiyor kızım. Bilsem’e bayılıyor. Keşke okul da böyle olsa anne diyor çıkarken. Haklısınız ilk kez bu sene bu kadar isyan eder oldu tekrar olayına. Aslına bakarsanız özgüveni beni korkutuyor. Sürekli benim bilemediğim birşey soramazlar havasında. Geçen sene ilçe/il sınavlarında 1.’likler aldı. Ondan beridir aşırı özgüvenli. Bu da ona zarar verecek bir şey.

Ben öğretmenim ve öğrencilerimden çok zeki olduğu halde başarısız olanlar var. Sanırım onlar gibi olmasından korkuyorum.

Bu çocuğa evde tekrar yaptırmayın ne olur

Evde de projesi olsun taksın kulaklığı piyanosunu çalsın ama cidden ritmik sayma tekrarı yapmasın

Çalışması gereken bir şey olursa çalışır böyle çalışması gerekmeyene ısrar ederseniz tepki geliştirir

İlkokul birde yani 32 yıl önce ben düzgün çiziyorum ama arkadaşlarım X ya da Y çizemiyor diye ben hala neden aynı şekilde çiziyorum diye isyan etmiştim

Yaşım 40 olacak hala okuyorum büyük bir zevk ile

Kızınız özellikle bu aşamada sizin tekrar demenize tepkili demeyin tekrar

farklı bir kitap etkinlik vs alın

Mesela bizim il puzzle var bazen yapıyoruz bazen de içinden birini alıp eksik ili buluyoruz

Benim oğlan daha küçük ama bize çok eğlenceli geliyor belki o da sever

Ya da bir tik ileri götürüp bulduğunuz ilin özelliklerini gecikecek yerlerini vs netten araştırıp hatta basit meşhur yiyecekleri varsa yapabilirsiniz

Genel kültürü de gelişir

Teknik bilgi sahibi mühendis vs olan arkadaşlar da farklı öneriler bulabilir

Çok güzel öneriler. Teşekkür ederim ilginize. Ben olaya tek yönlü yaklaşıyor olabilirim. Ama önerilere ve yaklaşımımı değiştirmeye hazırım.

dersleri iyi ise zorlamayın bence bu onu derslerden daha çok soğutacaktır. ileri zekalı olabilir kavrama yeteneği hızlı olabilir bir psikolog ile görüşmenizi tavsiye ederim. o size nasıl davranmanız gerektiğini daha iyi ifade edecektir.

Bende evde çalışmayı sevmezdim dersi derste dinler öğretmenin ağzından çıkanı not alırdım zaten dikkatli dinşediğim için sınavlarda da hiç sorun yaşamazdım
Ama sizinki çok çakışıyo bilsem dedin ya orda falan öğreniyo zatan belli ki sıkma benimki 1e gidiyo yapmak istemiyo

Odevlerle ilhili sorun yasamiyorsa tekrar yapmasinin bir manasi yok.
Ben gecen sene bir kac bilsemli ogrenciyle calistim, zeka oyunlari oynar deney falan yapardik. Sordugum sorular da bulmaca gibiydi yani basit topla carp sorularindan sikiliyorlar.
Bilsem cocuklari bilimsel veya sanatsal konulara daha cok ilgi duyuyor, o tarz kitaplar alirsaniz daha faydali olabilir

ben kendimden örnek vereyim mesela ilkokulda bilseme gitmeye başladım uzun süre de gittim. o zaman sbs vardı 3 yıl üst üste giriyorduk, 1.de 500 tam puan aldım, 2.de 480 küsür bir şeyler ama 3.de battım hayatımda aldığım en kötü sınav sonucuydu. neyse dedim lisede bakarız artık. lise feci geçti yani aşırı kötüydü canım çalışmak istemiyor, geometriye bayılırdım artık onun bile sınavlarında atıyorum kelebek kuralını boyuyordum kelebek gibi benek benek filan yapıyordum harbiden çok saçma bir döneme girdim notlar yerle bir oldu.

bir zaman sonra düşündüm hani böyle nereye kadar gidebilir ki diye. küçüklüğüme bakıyorum ben neler neler yapmışım, kitabı açıyorum ben bir okumada her şeyi anlıyorum sınıftakiler okuyup üstüne test çözüyor. dedim yassy sen salak mısın otur adam gibi çalış demek ki çalışmadan başarılı olmanın da bir sınırı var. liseye kadar çalışmadan okulda dinlediğimle gayet iyi gittim ama lisede tıkandım, herkesin olur tıkanma noktası, kızınızın da olacak ve emin olun o zaman çalışmaya başlayacak. şu an için bence üstüne gitmeye gerek yok.

kendi adıma konuşayım küçükken bana kodlama dersi verilmesini çok isterdim şimdi düşününce , varsa böyle bir imkan oluşturabilirsiniz, evde bile ufaktan bir şeyler yapabilir.

Şu an bilsem’de kodlama dersi alıyor. Eşim de bilgisayar mühendisi o da destekliyor. Teşekkür ederim tecrübenizi paylaştığınız için.

çocuk bıkmış şimdiden. sanırım çok daha küçükkken başladınız eğitime yavaştan. bu da çocukları sıkıyor artık. birde bildiği şeyleri tekrar etmek istemiyor. yani sınıfından daha üst seviyelerde olabilir

merhabalar iki oğlum var.biri 8 yaşında biri 9 yaşında.biri 3.sınıfta diğeri 4.sınıfta.her iki oğlumda üstün zekalı ve her ikisi de bilseme genel yetenekten gidiyorlar.ben rehber öğretmenim ama buna rağmen iki üstün zekalı çocukların eğitimiyle uğraşmak inanın çok zor.bu topiği görünce ben de katılmalıyım diye düşündüm.sohbet etmeye birbirimize yardım etmeye yol göstermeye ihtiyacımız var.konuşacak dertleşecek çok şeyimiz olacak.çok dertliyim çok

sizi gayet iyi anlıyorum neler yaşadığınızı ben de iki tane üstün zekalı ve bilseme giden var.biri 3.sınıf diğeri 4.sınıf.üstün zekalı çocukların farklı özellikleri oluyor.çocuğunuz üstün zekalı olduğunu biliyor mu.bu konuyu hiç konuştunuz mu yanında.bu kesinlikle olmaması gereken bir durum.zamanla anlayacaktır ama şimdi bilmemesi gerekiyor.ders tekrarından çok önemsediğim çalışma disiplini kazanması.bu disiplini kazanamazsa ileride zekası yetmeyecek.şöyle düşünün üstün zekalı çocukların öğrenme hızları yüksektir diyelim 10 dakikada tekrarsız öğrensin.diğer çocukda 2 saatte öğreniyor olsun.günün sonunda ikisi de öğreniyor.eğer çocuk ders çalışma disiplini sağlamazsa zamanla zekası ağır konuları öğrenmede yetmeyecek ama o 2 saatte öğrenen onu geçecek.çocukluğumdan beri her şeyi sorgular merak eder araştırırdım.1.sınıftan itibaren harçlıklarımı kitaba yatırdım.hep okuyor herkes çizgi film izlerken ben belgesel izleyip hikaye yazıyordum.öğretmenime göre üstün zekalıydım benim yanımda babama söyledi.ortaokulda bir koptum bu lisede de devam etti.lise sonda kendime geldim ama geç kalmıştım.dersane öğretmenlerime göre çok zeki idim ama ÖSS ve ÖYS de ilk dokuz bine girip rehberlik ve psikolojik danışmanlığa yerleştim.oysa kimse sonuçtan memnun kalmadı çokda iyisini yapabileceğimi söylediler.erkek kardeşim için beni okula çağırıp bu çocuk üstün zekalı kitap kalem defter kullanmadan matematiksel çok zor işlemleri yapıyor derse dinlemeden her şeyi biliyor dedi öğretmeni. ama hiç ders çalışmadı sonuç zor zoba lise mezunu depresif bunalımlı bir hayat.hala aykırı öteki fikirler ama bir baltaya sap olamama.zeka tek başına yetmiyor maalesef.

ders aralarına şunları da serpiştirebilirsiniz.zekasının körelmemesi için zenginleştirilecek etkinliklere ihtiyacı var.üz çocuklar ilgi alanları çok çeşitli olduğundan tek bir alana yönlendirilsin tek bir hobisi olsun sözlerine karşıyım. .mutlaka spor olmalı diyorum bu danıştığım psikologların görüşü.ya da bir sanat alanına yönlendirilmeli.zekanın spor yapan ya da sanat dalıyla uğraşan çocuklarda artış gösterdiği bir gerçek.üz çocuklar daha farklılar.derslerden hoşlanmazlar dersleri eğlenceli hale getirmeye çalışın.evde de akıl oyunları zeka geliştirici ve eğlenceli etkinlikler yapabilirsiniz.çocuk tiyatroları doğa gezileri hayvanat bahçesi müze gezileri olabilir.evde hayvan besleyebilirsiniz.hedefler koyabilirsiniz.mutluysa bir çok spor ve sanatsal etkinliklere katılsın benim iki oğlumu da bu tür etkinliklere göndersem hiç birine yok demezler ama ödev istemiyorlar ama bu ülkede akademik başarı olmazsa zekanın da önemi yok.üzülerek söylüyorum ama durum bu.iki oğlumda bilsemli ve üstün zekalılar.zorluklarını biliyorum üstelik bende rehber öğretmenim ama gel görün ki terzi söküğünü dikemiyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…