Deprem fobisi tak etti

Telefonlarınızın şarjlarını sürekli full tutun, lazım olmasın inşallah ama korku ve panikle insan kendi numarasını bile unutuyor, o yüzden telefonlarınıza 155 polis imdat, 112 ambulans, 110 itfaiye, 122 alo afad numaralarını kaydedin.
Ayrıca AFAD İstanbul Avrupa Yakası iletişim: 0212 600 06 00- Anadolu Yakası iletişim: 0216 560 56 00

Telefonlarınızın şarjlarını sürekli full tutun, lazım olmasın inşallah ama korku ve panikle insan kendi numarasını bile unutuyor, o yüzden telefonlarınıza 155 polis imdat, 112 ambulans, 110 itfaiye, 122 alo afad numaralarını kaydedin.
Ayrıca AFAD İstanbul Avrupa Yakası iletişim: 0212 600 06 00- Anadolu Yakası iletişim: 0216 560 56 00
Konuya olan ilgin desteklerin için çok teşekkür ederim. Zor bir süreç geçiriyor istanbul.

Artçılar devam edecek zaten; bu sürekli söyleniyor. En az 1-2 hafta sürecek, sonra fay hatları oturması gereken yere oturacaktır. Yerine oturması uzun sürebilir. Şu anda kimse bir şey söyleyemiyor; yoğun bilgi kirliliği var. Kendini kahin ilan eden astrologlar bol bol saçmalıyor. Korkularınızı anlıyorum ama korkmak da maalesef bir fayda getirmiyor. Önleminizi alın, gerisi Allah'a kalmış. Bir de mutlaka DASK yaptırın arkadaşlar, çok önemli yaptırmayanlar kaldıysa.
2 sene önce Bodrum depreminde 1 ay artçılar yaşadık, 99 depreminde 2,5-3 ay yine artçılar olmuştu, o yüzden de diyorum uyku uyumamakta çözüm değil, diyelim 1 ay artçı olacak, uyumadan kaç gün durabilirler ki? Hem zaten uyumamak da sağlıklı değil, Allah göstermesin bir deprem olsa uykusuzluktan algıları kapanacak, refleksleri zayıflayacak:KK43: psikolojik olarak da korkunun bu kadar beslenmesinin zararlarını sizler anlatırsanız belki faydası olur Astoria:KK43:

Konuya olan ilgin desteklerin için çok teşekkür ederim. Zor bir süreç geçiriyor istanbul.
Rica ederim ne demek, hiçbirinizin tırnağına zarar gelsin istemem, dilerim Allah beterinden korusun hepinizi, bu korkuları yaşadığım için anlıyorum da hepinizi, o panik hali hiçbir şeye benzemiyor, insanın kendini teskin etmesi zor ama sakin olmamız lazım, bunu uzmanlarda özellikle vurguluyor.

Artçılar devam edecek zaten; bu sürekli söyleniyor. En az 1-2 hafta sürecek, sonra fay hatları oturması gereken yere oturacaktır. Yerine oturması uzun sürebilir. Şu anda kimse bir şey söyleyemiyor; yoğun bilgi kirliliği var. Kendini kahin ilan eden astrologlar bol bol saçmalıyor. Korkularınızı anlıyorum ama korkmak da maalesef bir fayda getirmiyor. Önleminizi alın, gerisi Allah'a kalmış. Bir de mutlaka DASK yaptırın arkadaşlar, çok önemli yaptırmayanlar kaldıysa.

Teşekkür ederim iyi geceler yapacak bisey yok zaten tedbir bizden takdir allahtan demekten başka, insanın üzüldüğü 20 senede hiçbir şeyin değişmediği yapilarin kontrol edilmediği bu gerçekler değişmiyor. 20 senede gözle görülür adımlar atılsaydı şimdi kimse diken üstünde olmayacakti. Kirada oturuyorum 2 senedir aynı evdeyim sağlam mi değil mi bilmiyorum ve herkes gibi sanmıyorum. Neyse allah yardim etsin herkese olacak bir deprem varsa rabbim hasarsız atlamayı nasip etsin

2 sene önce Bodrum depreminde 1 ay artçılar yaşadık, 99 depreminde 2,5-3 ay yine artçılar olmuştu, o yüzden de diyorum uyku uyumamakta çözüm değil, diyelim 1 ay artçı olacak, uyumadan kaç gün durabilirler ki? Hem zaten uyumamak da sağlıklı değil, Allah göstermesin bir deprem olsa uykusuzluktan algıları kapanacak, refleksleri zayıflayacak:KK43: psikolojik olarak da korkunun bu kadar beslenmesinin zararlarını sizler anlatırsanız belki faydası olur Astoria:KK43:
Çok haklısın abla uyuyamiyorum keşke uyusamda hemen sabah olsa

Belki saçma ama ben uyuyor olmak istiyorum deprem esnasında, uykum hafif inşallah uyanırım zaten ama uyanıkken çok kötü oluyormuş. Asla unutamayacağım bir andı gerçekten, allah beterini göstermesin. Belki uyurken yakalanırsak daha az farkederim olayın korkutuculuğunu kendi adıma.

Çok haklısın abla uyuyamiyorum keşke uyusamda hemen sabah olsa
Deprem sırasında hissetmeyip uyanamamaktan korkuyorsanız yattginiz odada sehpanin üzerine uca yakın yere bardak koyun bi kac tane. Zaten uyanmanizi gerektirecek kadar sallanirsa bardaklar düşer ve o gürültüye uyanirsiniz. Bence boyle yapıp dua okuyup uyuyun. Uyuyamazsaniz daha kotu olursunuz.

Uyurken daha kotu oluyor bence. Gecen Ankara'da uykumda oldu uc dakika arayla. Ilki kucuktu, uyandim ama icim gecmis. Ikincisi 4.5 gibi bi seydi Kazan taraflarina yakinmis, yatak gidip geliyor saga sola. Kipirdayamadim bile mihlandim yataga ve icim gitti. Bi yandan da uyku sersemligiyle ruya mi bu, diye bi garip oluyosun...

Tabi ki, bu kadar korku ileride çok ciddi şekilde kişiye zarar verebilir. Herkes korkar, bunu anlıyorum. Ben de İstanbul dışındayım ama İstanbul'da olan ailem için, sevdiklerim için korkuyorum. Ben bu konuda biraz Stoacı yaklaşımı benimsiyorum, şimdi felsefe kasma falan diyenler olacaktır belki ama ben Stoa felsefesini özümseyenlerin sağlıklı yaşayabildiğine ve hayatın zorluklarına karşı güçlü durabildiklerine inanıyorum. Bilişsel davranışçı terapi de keza Stoa felsefesinden yola çıkmıştır.

Deprem korkusunu gidermek biraz tam tersi yönde hareket etmekten geçiyor, yani hesabı yüksek tutmaktan. Yıkılabilirliği ve yok edilebilirliği bulunan her şey sonsuz huzurdan muaftır, böyle bir şey yoktur. Ama kendisinden kurtuluş yoksa, korku burada faydasızdır. Bizdeki "Korkunun ecele faydası yok" atasözünü Seneca yüzyıllar önce "Kendisinden kurtuluş yoksa, korku sadece aptalcadır" diyerek söylemiştir. İrademiz dışındaki şeyler yüzünden kaygılanmayı bırakmamız gerekiyor. Bir acıyı düşünmek, o acının kendisinden daha fazla zarar veriyor. Olayların gidişatının bizim sıkıntımıza ihtiyacı yok. Yine Seneca, "Biz yaşamayı beklerken hayat gelip geçiyor" demiş. Eğer yarın ne olacağını bilmiyor ve buna karşı da çaresizsek, endişelenmeyi bırakmalı, eğer düzeltecek bir şeyler arıyorsak buna da iç dünyamızdan başlamalıyız. En doğrusu bu olacaktır inanın.

Belki saçma ama ben uyuyor olmak istiyorum deprem esnasında, uykum hafif inşallah uyanırım zaten ama uyanıkken çok kötü oluyormuş. Asla unutamayacağım bir andı gerçekten, allah beterini göstermesin. Belki uyurken yakalanırsak daha az farkederim olayın korkutuculuğunu kendi adıma.
Hiç saçma değil, 99 depremi erişkin olduğum zamanlarda yaşadığım tecrübe ettiğim ilk büyük depremdi, kızım küçüktü cahillikte vardı çok korkmuştuk, uzun süre dışarıda konakladık, inanın çoluk çocuk sefil oluyorsunuz, kız pusette, tuvaleti gelir, acıkır, uykusu gelir evdeki konforu sağlayamıyorsunuz, mecbur evlere girdik bir süre sonra, başlarda eşinizin sağa sola dönüşü bile panikle deprem oluyor diye kalkmanıza neden oluyor ama derin uykuya dalınca bir şey duymuyorsunuz, öyle öyle uyumayı öğrenmiştik artçılar olurken.

Bodrum depreminde de biz uyanıktık kızım uyuyordu, hiçbir şey duymamış, ben uyuduğunu bilmeden seslenip uyandırmasaydım anlamayacaktı da, şimdilerde seslenmiyorum bile, deprem oluyor dediğinde sakince evet olduğun yerde kal diyorum geçmesini bekliyoruz zira zaten evden çıkma şansımız yok, eşim, ben, kızım ve dört bacaklı prensesimiz 3 kat merdiven 10 saniyede mümkün değil, ki bizim dört bacaklı evde hareketlilik görünce aaa bunlar benle yakalamaca oynayacak galiba deyip kaçıyor:))) onu yakalamak 20 saniyeyi bulur zaten:))

hah rüyamda oldu uyandım:)

Hiç saçma değil, 99 depremi erişkin olduğum zamanlarda yaşadığım tecrübe ettiğim ilk büyük depremdi, kızım küçüktü cahillikte vardı çok korkmuştuk, uzun süre dışarıda konakladık, inanın çoluk çocuk sefil oluyorsunuz, kız pusette, tuvaleti gelir, acıkır, uykusu gelir evdeki konforu sağlayamıyorsunuz, mecbur evlere girdik bir süre sonra, başlarda eşinizin sağa sola dönüşü bile panikle deprem oluyor diye kalkmanıza neden oluyor ama derin uykuya dalınca bir şey duymuyorsunuz, öyle öyle uyumayı öğrenmiştik artçılar olurken.

Bodrum depreminde de biz uyanıktık kızım uyuyordu, hiçbir şey duymamış, ben uyuduğunu bilmeden seslenip uyandırmasaydım anlamayacaktı da, şimdilerde seslenmiyorum bile, deprem oluyor dediğinde sakince evet olduğun yerde kal diyorum geçmesini bekliyoruz zira zaten evden çıkma şansımız yok, eşim, ben, kızım ve dört bacaklı prensesimiz 3 kat merdiven 10 saniyede mümkün değil, ki bizim dört bacaklı evde hareketlilik görünce aaa bunlar benle yakalamaca oynayacak galiba deyip kaçıyor:))) onu yakalamak 20 saniyeyi bulur zaten:))

Biz de bugün yaklaşık 10 dakika parkta durup eve girdik, yapacak birşeyim şu an için yok maalesef. Kızım kalabalıktan çok korkuyor, rahatsız oluyor, fazla uyaranı sevmiyor ve evden başka yerde uyuyamıyor. İnşallah sokaklarda kalmak zorunda kalmayız, artçılarla geçsin gitsin inşallah. Çok farklı bir sürü açıklama var, hangisine inanayım şaşırdım artık düşünmemeye çalışıyorum ama imkansız, yattığım yerde sürekli sallanıyorum sürekli artçılar oluyor.
Bitişik binamız filan da zarar gördüğü için çok daha fazla korktum açıkçası.

Dediğiniz gibi yüksekte oturuyoruz biz de, inmek imkansız çok fazla merdiven ve koridor var apartmanda. Şu an tek yapabileceğim acil bir durumda kızımı alıp yatağın yanına kapanmak.

Daha fazla depremden bahsedip çağırmak da istemiyorum, bugün de tam Idrakyollariiltihabi Idrakyollariiltihabi ile konuşurken denk geldi. İyice korktum, hem gülüyordum hem korkuyordum sinirlerim bozuldu galiba 🙂

hah rüyamda oldu uyandım:)
Bilinçaltıdır uyumaya devam:)) şu konuyu sürekli okumak bile etkiler aslında, bu gece herkes uykusunda deprem temalı rüyalar görürse şaşırmam:))

Astoria Astoria çok güzel söylediniz, deprem elimizde olmayan bir durum, ülkenin her yerinde yaşanabilir ve büyük bir depremin hangi ili/ilçeyi vuracağı belli olmaz, belki şu dakika benim olduğum yerde büyük bir deprem olacak kim bilebilir ki? Ama bu korkuyla hayatı zehir edemem kendime, kaldı ki deprem olmaz da boğazıma bir şey kaçıp ölebilirim, ölüme de çare yok kaçış da yok, korkularla ömür geçmiyor ne yazık ki, aksine yaşanmaz bir hale geliyor.