Deprem fobisi tak etti

Naci Görür çok sorulan soruları cevaplamış. Tweet attıkça bilgilendirin diyorlardı o yüzden burada da sizin için hocanın yazdıklarını toparladım.

"Değerli takipcilerim, sizlerden çok soru var. Herkese cevap veremeyeceğim açık. En fazla sorulan sorulara cevap vereceğim. Bu cevaplar genellemeler içerecektir. Unutmayın, yerbilimleri matematik gibi değildir, en olası olasılık üzerinden soruna yaklaşır.

1. Bu son depremler İstanbul'u rahatlattı mı?
Hayır daha fazla sıkıntıya soktu.

2. Depremde en fazla nereler etkilenir?
a-kıyı kesimleri, b-Avrupa yakasının Çekmece ve Trakya kesimleri, c-2. köprüden doğu-batı yönünde bir hat çizilirse, bu hattın kuzeyinde kalan alanlar beklenen depremi 1999 depremleri kadar hissederler.

Hoca Sarıyer, Arnavutköy, Şile harici İstanbul’un geri kalan 36 ilçesi sıkıntılı sınırlar içerisinde diyor yani. Marmara denizine kıyı ilçeler ise tam olarak kıpkırmızı hattın içerisinde.

3. Beklenen deprem ne zaman olur?
Bunu bilemeyiz. Daha önce söyledik 2029’a kadar her an olma şansı %50’den fazla. 5-10 sene ileri geri oynayabilir. Ancak son depremler beklenen depremi öne çekmiş olabilir.

4. Kimi bilim adamları şu tarihe kadar deprem olmaz diyor...
Bunu hiçbir bilim adamı diyemez, itibar etmeyin.

5. Bu gece deprem olacak diyorlar, olur mu?
Bunu söylemek zır cahillik.

6. Biz ne önlem alabiliriz?
Evinizin deprem güvenliğini ölçtürün, evinizi deprem güvenli döşeyin, büyük eşyalarınızı sabitleyin, deprem çantası oluşturun, evinizde deprem sırasında toplanacağınız masa ve kanepe kenarlarında cenin pozisyonu alın, aile acil eylem planı yapın, evinizde depremden sonra hemen gaz, su vanalarını kapatın, elektrik şalterini indirin, evde yangın tüpü bulundurun, vb.

7. DASK yaptıralım mı?
Kesinlikle yaptırın.

8. Her hoca birşey söylüyor, neye inanalım?
Daha önce de dedim araştırma yapıp da sonuçlarını uluslararası dergide yayımlayarak bilim dünyasının süzgecinden geçirmiş olanlara itibar edin.

9. Celal Şengör hoca çok korkutuyor.
Celal ülkemizin en önde gelen bilim adamıdır. Sözlerine kulak verin.

10. 2. köprünün güneyindeki yerler nasıl etkilenir?
Bu alanlar 99 depremlerini hissettiklerinden çok daha fazla hissederler.

Merhaba size inşaat sektöründen biri olarak yazıyorum. Depremden korkmayın aksine sevinin sık yaşanan depremler enerjiyi atar eğer deprem olmazsa bir sorun var enerji deplanıyor demektir.
Kandilli Rasathanesi Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ; "Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremin enerjisini almazlar. Büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve hazırlık safhasında olduğunu bize işaret ediyor."

Biz evdeyiz hissetmedik ama kandilliden takip ediyorum. 😟 Cok korkuyorum
Aynen yataktan firladim bizimkiler mutfakta kavun yiyo, deprem oldu dedim sana oyle gelmistir olmadi dediler ama ..
Bu gece nasil uyucaz bilmem.

Ben de korkuyorum kızım için korkuyorum, eşim için
Birbirimizin sesini duyup da ulasamazsak yardim edemezsek diye korkuyorum
Sokaklarda kalırsak ne yaparız diye korkuyorum...
Yan tarafimizda 3 bina boşaltıldı, bitişik bina da dahil misafirhaneye gittiler. Hasar varmış diye.
Misafirhanede birsey olmayacağı da belli değil ya neyse.
Allah göstermesin daha beterini kimseye, hicbir insana.

Kandilli Rasathanesi Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat ; "Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremin enerjisini almazlar. Büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve hazırlık safhasında olduğunu bize işaret ediyor."

Çok şaşırdım şu an ben de her yerde enerji azalır diye okuyordum, hatta haarp teorisi komple bu tez üzerine kurulu...

İstanbula yakınım zaten ama istanbul kadar etkilenmem. İstanbul için felaket senaryoları yazılıp çiziliyor. Bu kaostan uzak olurum hiç değilse. Annemler sahile yakın yerdeler. 1.derece kırmızı bölge. İster istemez kendi evim daha güvenli geliyor.
Destek başka konularda alıyordum ama doktorumla görüşmeliyim haklısınız
[/QUOT bu kadar korkuyorsunuz ve aileniz 1.derece deprem bölgesindeyken isterse eviniz Demir bariyerlerden korumalardan ibaret olsun kendinizi nasıl güvende hissediyorsunuz?

Çok şaşırdım şu an ben de her yerde enerji azalır diye okuyordum, hatta haarp teorisi komple bu tez üzerine kurulu...
Ben de yıllarca öyle biliyordum. Fakat bi kaç yerde daha bu şekilde okudum.
Bi başka örnek; Prof. Dr. Okan Tüysüz "Hayır böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü depremler logaritmik olarak değişirler. 4.5'lik depremlerden 30 tane olursa 5'lik depremi engeller. Dolayısıyla olan bir depremin büyük bir depremi engellemesi söz konusu değil."
.

Ben de yıllarca öyle biliyordum. Fakat bi kaç yerde daha bu şekilde okudum.
Bi başka örnek; Prof. Dr. Okan Tüysüz "Hayır böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü depremler logaritmik olarak değişirler. 4.5'lik depremlerden 30 tane olursa 5'lik depremi engeller. Dolayısıyla olan bir depremin büyük bir depremi engellemesi söz konusu değil."
.

Evet doğru gerçi bunu da okumuştum. Şimdi hatırladım.

Ben İstanbul’da yaşamıyorum ama orda olan yakınlarım için çok endişeliyim. Keşke ben orda olsaydım da onlar daha güvenli bir yerlerde olabilseydi. Sevdiklerim için korkmak daha zor benim için. :dua:

Panik atak var bende bide midem bagirsaklarim bozuldu stressten hem midem bulaniyor hem tuvalete gidip duruyorum.
Esimdeki rahatligin ceyregi bende olaydi.
ben aslında duygusuzluk derecesinde soğukkanlılığımla bilinirim.ama bu sürekli artçı deprem olması gerdi beni bayağı , anksiyetem başım ve karnım tuttu.

Merhabalar
Konuya gireyim hemen. Benim aşırı derece deprem fobim var. Yani aklımı kaybedecek duruma geliyorum. 99depremini zemin katında ciddi bi sarsıntı kapının kazıklanması ve zor bir kurtuluş ile atlattık. Bu olay yaşandığında küçüktüm ama net hatırlıyorum evdeki hasarı sarsıntıyı ve hepimizdeki korkuyu. O günden beri korku kaldı üzerimde. Atlatamıyorum.
2015de Çanakkaledeki depreminin istanbulda hissedilmesinden sonra hepten bu korkularım arttı.
Biz hala aynı evde zemin katında yaşamaya devam ediyorduk. Haberlerde sürekli büyük istanbul depremi haberleri dolaşıyordu derken geceleri lambaya bakarak hareket etmeden sabahlıyordum. Zamanla yine yatıştı derken dün yaşanan deprem yine beni hoplattı.
Benim evim artık istanbulda değil ama annemlerde kalıyordum bir işim olduğu için. Annemler neyse ki artık yeni bir binanın en üst katındalar. Şans bu ya bana denk geldi yine deprem. Zeminde titreşim şeklinde hissettiğimiz deprem üst katlarda eşyaların hareketlenmesine sebep oluyormuş bilmiyordum. Evde tektim tv dahi çalışmıyordu uğultu ve dolabın üzerime gidip gelmesi bende tamamen şok etkisi yarattı.
Haberlerde görmüşsünüzdür. Bazı profesörler bu fayın harekete geçtiğini yakın bir tarihte olabilecek istanbul depreminin ayak sesi olduğunu söylüyorlar. Keza bir hanım var instagramda astrolog. İlk deprem uyarısını yaptıktan bir kaç saat sonra deprem olmuştu. Bugun yine bir story paylaşmıştı ve 10 gün içinde büyük deprem olabilir diye. Karıncaların üst katlara çıkması geceleyin köpeklerin havlaması havanın rengi yıldızların çok kayması bi gariplikler olduğu iddia ediliyor. Sizlerde böyle bir durum varmı?
Gitmek istiyorum evime korkuyorum uyuyamıyorum zor yazıyorum bunları. Ama iki günlük işim kaldı zaten döneceğim. Bu sürede kafayı yememek için zor duruyorum. Beni rahatlatacak yorumlarınıza ihtiyacım var....
Bende bilmiyordum üst katlardq böyle hissedildiğini bina gitti geldi resmen bunu bile hissediyosun allah yardımcımız olsun

Depremi iliklerime kadar hissettim.
Artci depremlerde bile cok korkuyorum. Kirmizi bolgedeyiz.

Suan 5 yasindaki oglum uyuyor ve esim iste o kadar korkuyorum ki ..Cocugu kucaklayip nasil kacarim planlari surekli kafamda uyuyamiyorum resmen...
Esim isten biraz gec cikti diye vuracajtim adami allah yardimcin olsun.

Bende salona yatak kurdum, hep birlikte uyuyalim bari diye, odadaki guvenli alanlari belirledik deprem cantamizi hazirladik. Oyle gerilmisim ki olacaksa olsun ne olacaksa diyecegim nerdeyse...

Esim isten biraz gec cikti diye vuracajtim adami allah yardimcin olsun.

Bende salona yatak kurdum, hep birlikte uyuyalim bari diye, odadaki guvenli alanlari belirledik deprem cantamizi hazirladik. Oyle gerilmisim ki olacaksa olsun ne olacaksa diyecegim nerdeyse...
Amin..
Gercekten hic bu kadar korkacagim aima gelmezdi. Deprem aninda elim ayagim buz kesti, dondum kaldim.

Ben de hazirladim deprem cantami.
Napacagim cocukla bilmiyorum. Gozum surekli avizede . Sallaniyor mu diye..

Rabbim hepimizi korusun insallah..

Vallahi dışarı çıkayımda neresi olursa olsun zaten gittiğim yer , balkondan atlamamak için frenlemem zaten bide kendimi , ay neyse ben teselli veremeyeceğim canım susayım bari :KK43:
valla ben 1. kattayım çok da yüksek değil katlar.hani gözü kara hırsız olsa salar kendini aşağı.ama biri tesadüfen camın önüne kamyonetini park etmiş 1 metre yok camla arası.o bile içimi bi nebze rahatlattı bu gece.:KK43: