Deprem fobisi tak etti

Esim geldi agla agla icim cıktı
99 da 10 yasindaydim ama zihnim pırıl pırıl
Tum sehri bir kac saat icinde gezmek zorunda kalmistim
Sagliginizi korumayi basarabilirseniz lutfen goruntu hafizanizi koruyun
Benim bugun o kdr korkmamin tek sebebi o gunku dehseti gormem tek bir kareyi bile unutmadim oysa bir kac gune ciddiyetini unutmustum anlayamiyordum
Ben ne konusursak konusalim aslinda o an herseyin unutulacagini anlik yasanilabilecegini - hangimizin ömrü varsa -
biliyorum. O gece radyoda sehrimin adini duyup Allah yardimcilari olsun denmisti..
Sagduyu yardimlasma bilincli ilk yardim cok onemli
99 da enkazdan cikip cok farkli saglik sorunlari yasayanlar vefat edenler oldu. Kepceyle parcalananlar oldu..
Cevre illerdeki bilincte onemli tum imkanlarin seferber edilmesi ama trafigi tikamamak denge ve adaletli yardim cok onemli
Yasadigim sehirde 40 gun ulasilamayanlar oldu
Baskan yardimcisi enkazina 3 gun arac gelmemisti hayatini kaybetti. Enkazinin basinda catalim cikti kasigim cikti diye kepcenin basina atlayanlar bekledi
Toplum olarak cok sakin olmaliyiz ve ozellikle ilk yardim konusunda egitim almaliyiz.

Hanımlar hepiniz deprem çantası hazırlayın. Deprem olursa bitmesini nerede beklemeliyim diye düşünüp ailenizle paylaşın. Merdivenler hemen yıkılır bunu unutmayın. Kiriş ve kolonlardan uzak durun. Özellikle kirişlere dikkat etmelisiniz. Kapı altları, çok yüksek dolaplar, mutfak, banyo ve pencereler de aynı şekilde teklikeli. Balkona çıkmamalısınız. Özellikle balkonunuz konsolsa yani ucunda kolon kiriş göremediğiniz çıkma balkonlardansa eğer tehlikeli demektir.

Uyurken odanızın kapısını kilitlemeyin. Kapıları aralık bırakmak hatta tamamen açık bırakmak gerek. Deprem anında kapı ve pencereler sıkışabilir.

7 ve üstü depremlerde yürümek, ayakta durmak bile çok zordur. Düştüğünüzde panik yapmayın hemen emekleyerek yola devam edin ve yaşam üçgeni için uygun yere varın.

İstanbulda yaşayan eş dost akrabayla konuşup büyük deprem olması halinde eğer sağ kurtulurlarsa nerede buluşacağınızı şimdiden belirlemek de mantıklı olabilir. Kişisel önlemleri alıp gerisini Allah’a bırakacağız artık. Ne zaman aklınıza deprem gelse hemen ne yapacağınızı düşünün ve planım hazır diye kendinizi rahatlatın. Planımın olduğunu düşünmek beni deprem konusunda rahatlatıyor biraz. Öbür türlü çok daralıp bir şey yapamaz hale geliyorum. Umarım sizde de işe yarar kızlar.

Benim eşim de sizin gibi. Her gece, istisnasız her gece depremde ne yapmam gerektiğini söylüyor. O çıkacakmış dışarı çünkü birinin kurtulup enkaz altındaki bizi kurtarması lazımmış. Ben çıkayım sizi kurtarırım dedim de beceremezsin diyor ahahjsjs. Çocuğu kolonun altına atacakmışım. Ben şimdi analık yüreği ile çocuğun üstüne kapaklanırmışım sakın yapmayacakmışım onu boğulurmuş çocuk. Olur da biz ölürsek oğlumuz da ölsünmüş. Geride kalmasınmış. O ölürse biz sağ çıkarsak maaşı varmış. Ben ölürsem sçtk maaş da yok.

Dün gece artık o kadar darladı ki beni ay ben ölem tamam siz çıkın ben ölem yeter ya dedim. Ben de onun aksine ölüm konusunda fazla kaderci bir tipim. Depremde öleceksem bunu değiştiremem yapacak bir şey yok kafasındayım. Ama bir kez daha deprem derse evi yıkıp içine sokucam onu, aşırı darlıyor beni bu korkusu.

Size ne diyeyim bilemedim. Böyle yaşamak zor olsa gerek. Tamam hepimiz felaketlerden az Biraz korkuyoruz ama olacak olana da engel olmak mümkün değil. Öleceğimiz tarih belli, şekli belli. İnanıyorsanız tabi. E engel olamadığım son için de endişe edemiyorum ben. Böyle düşünün belki işe yarar.
geçenlerde kuzenim ankaraya gelmisti istanbuldan cankiri depremini ankarada hissedince kendi aramizda konusurken hic bir sey yapamiyosan yemek masasinin altina gir ayaklarina tutunarak otur demistim
bugun deprem olunca aklina ben gelmisim ama o panikle yemek masasini bulamamış bizimki panikleme demeyi unutmusum sanirim gerci soylesemde her halukarda panikler insan sanirim ama yemek masasinin yerini unutmak nasil bir boyut
esimede surekli evdeki 3 5 ziynet esyasinin yerini soyler sen onlari al ben cocugu derim
yav depremde onumu dusunucem cocugu alir kacarim ben altina sen git cok istiyosan der

Bizim bina çok eski, sağlam diyorlar ama ne kadar sağlam tartışılır, 99 depremini atlatmış bildiğim kadarıyla. Kim bilir içeriden ne kadar hasar var. Konsoldan kitaplarımın hepsi devrilmiş, üstünde modem vardı geldiğimde yerdeydi. Mutfak dolabından bardaklar düşüp kırıldı, onları duymuştum zaten Kızımın yanında bekliyordum dursun diye. Çok kötüydü benim için, allah beterinden saklasın :KK43:

Ben olsam hemen çıkmaya çalışırdım o halde, bebek çocuk filan da yoksa kolay olur gibi.

Kedim var onu almadan olmaz 😟 az once asagi ineyim dedim alacagim birsey vardi merdivenlerden inmem 10 saniye cok hizli olmasam bile. Aslinda daha cabuk bile inerim ama kediyi almayi da hesapladim ben.

99 depremiyle ilgili görüntüleri izlediniz mi bilmiyorum, ama orada depremde yıkılmayan binaların birçoğunun balkonu yıkılmıştı, çok bilgim yok ama sanırım daha dayanıksız malzeme kullanıyorlar. Bir de refleks denilen şey var, panikten o an insan balkondan atlayabilir, çok şiddetliyse düşebilir. Yüksek binalarda hele ki çok tehlikeli.
Kafam o kadar durdu ki cocugum anaokulundaydi telefon hatti yok cok panik yaşadım. Simdi sakin kafayla düşününce balkonlarim alti bos direk çöker allahim kafam gitti resmen

Ben depremi hisseder hissetmez disari cikmak icin harekete geciyorum. Cikmayin hayat ucgeni olusturup bekleyin diyorlar ama bana cikmak daha mantikli geliyor.
Yuksek katta degilim 1 dakika icinde binadan ayrilabilirim. Bu durumu goz onune aldigimizda disari cikmaya calismak mi saglikli yoksa çömüp depremin gecmesini mi beklesem?

Hangisi guvenli ki? Beklemek cok zir geliyor
Kendi kendinize tatbikat yaptiniz mi mesela 10sn icinde cikabiliyorsaniz cikin. Daha uzun suruyorsa bekleyin

Allah korusun, uzak olmak hepsinden beter zaten. Geçmiş olsun size de çok
Ben istambulda değilim tekirdağ dayim hissetme herkesin farklidir illaki ama ben ilk çanakkalede olan depremlerden sallaniyoruz sandim kisa süreli diye düşündüm ne akla hizmet bilmiyorum yataga attim kendimk ama uğultu geldi durmak bilmedi yere yatagin yanina uzandım elim ayağım titriyor hakim olamadım kendime sonra ne düşündüm bilmiyorum sürünerek koridora ciktim telefon etmeye başladım arama yapmıyor, esim yazdı ona yazdm cocuga ulamamak kafayı yedirecekti. Titremeden kurtulamadım cok garip dua bile edemedim bos bi düşünceyle ordan oraya kendimi attim. Okulu aradim bi ara hat cekti hic hissetmemis onlar giriste olduklari icin mi ne bilmem bahçeye çıkmışlar oğlum okulda ilaclama yapildi ciktik diyor cok garip.hersey . Hemen çanta hazirlamaya koyuldum ama eksikler cok sadece giysi koyabildim. Ama aklimda hep oyle bi anda çantayı alip çıkamayacağimi düşünüyorum , sanirim canta allah korusun yikilma olursa hicbir seye yaramayacak. Ilk defa bu kadr büyük deprem hissetim. Ve malasef hicbir bilgim yok sürekli sallanma hissini atamıyorum

Cok korktum aklim cikti bugun, ve oncu olabilecegini dusundukce nefesim daraliyor. Binamiz saglam diye dusunuyorum ama hemen yanimizda resmen gokdelen var ve konum olaraj uzerimize yikilma ihtimali cok yuksek bende o binadan korkuyorum. Insallah boyle orta derece depremlerle atlatabiliriz buyuk deprem olmadan.

Ben istambulda değilim tekirdağ dayim hissetme herkesin farklidir illaki ama ben ilk çanakkalede olan depremlerden sallaniyoruz sandim kisa süreli diye düşündüm ne akla hizmet bilmiyorum yataga attim kendimk ama uğultu geldi durmak bilmedi yere yatagin yanina uzandım elim ayağım titriyor hakim olamadım kendime sonra ne düşündüm bilmiyorum sürünerek koridora ciktim telefon etmeye başladım arama yapmıyor, esim yazdı ona yazdm cocuga ulamamak kafayı yedirecekti. Titremeden kurtulamadım cok garip dua bile edemedim bos bi düşünceyle ordan oraya kendimi attim. Okulu aradim bi ara hat cekti hic hissetmemis onlar giriste olduklari icin mi ne bilmem bahçeye çıkmışlar oğlum okulda ilaclama yapildi ciktik diyor cok garip.hersey . Hemen çanta hazirlamaya koyuldum ama eksikler cok sadece giysi koyabildim. Ama aklimda hep oyle bi anda çantayı alip çıkamayacağimi düşünüyorum , sanirim canta allah korusun yikilma olursa hicbir seye yaramayacak. Ilk defa bu kadr büyük deprem hissetim. Ve malasef hicbir bilgim yok sürekli sallanma hissini atamıyorum
Bende Tekirdağdayım hala dışardayım , yok giremiyorum , ay kötüydüya:KK43:
Kızı alıp çıktım , telefon anahtar hiç bişey aklıma gelmedi 🤷‍♀️ çantada aklıma gelmez sanırım .

İnternetten bakın yapmanız gerekenlere, öğrendikçe paniğiniz azalır. Allah korusun beterinden

Sabah
Merhabalar
Konuya gireyim hemen. Benim aşırı derece deprem fobim var. Yani aklımı kaybedecek duruma geliyorum. 99depremini zemin katında ciddi bi sarsıntı kapının kazıklanması ve zor bir kurtuluş ile atlattık. Bu olay yaşandığında küçüktüm ama net hatırlıyorum evdeki hasarı sarsıntıyı ve hepimizdeki korkuyu. O günden beri korku kaldı üzerimde. Atlatamıyorum.
2015de Çanakkaledeki depreminin istanbulda hissedilmesinden sonra hepten bu korkularım arttı.
Biz hala aynı evde zemin katında yaşamaya devam ediyorduk. Haberlerde sürekli büyük istanbul depremi haberleri dolaşıyordu derken geceleri lambaya bakarak hareket etmeden sabahlıyordum. Zamanla yine yatıştı derken dün yaşanan deprem yine beni hoplattı.
Benim evim artık istanbulda değil ama annemlerde kalıyordum bir işim olduğu için. Annemler neyse ki artık yeni bir binanın en üst katındalar. Şans bu ya bana denk geldi yine deprem. Zeminde titreşim şeklinde hissettiğimiz deprem üst katlarda eşyaların hareketlenmesine sebep oluyormuş bilmiyordum. Evde tektim tv dahi çalışmıyordu uğultu ve dolabın üzerime gidip gelmesi bende tamamen şok etkisi yarattı.
Haberlerde görmüşsünüzdür. Bazı profesörler bu fayın harekete geçtiğini yakın bir tarihte olabilecek istanbul depreminin ayak sesi olduğunu söylüyorlar. Keza bir hanım var instagramda astrolog. İlk deprem uyarısını yaptıktan bir kaç saat sonra deprem olmuştu. Bugun yine bir story paylaşmıştı ve 10 gün içinde büyük deprem olabilir diye. Karıncaların üst katlara çıkması geceleyin köpeklerin havlaması havanın rengi yıldızların çok kayması bi gariplikler olduğu iddia ediliyor. Sizlerde böyle bir durum varmı?
Gitmek istiyorum evime korkuyorum uyuyamıyorum zor yazıyorum bunları. Ama iki günlük işim kaldı zaten döneceğim. Bu sürede kafayı yememek için zor duruyorum. Beni rahatlatacak yorumlarınıza ihtiyacım var....
Bu yaziyla karsilatsim 2 saat sonra deprem oldu kalp krizi gecirdim resmen😥

Merdivenden inmeyi denedim sadece 10 saniye merdiven suruyor. 🙁 İcerden kediyle cikmak 10 saniyeden fazla olur.
Biz verdigimiz egitimlerde yattigin/oturdugun yerden kalkip disari cikip guvenli alana cikma suresi olarak 10sn diyorduk. Bu surede ulasabiliyorsaniz cikin. Yoksa da kendini saglam bir yere alip uygun pozisyonda beklemek gerek. Bina tahliye plani olmali,elektrik otomatik olarak sarsinti oncesi kesilebiliyor neyse ki,bunu yapabilecek sistemlerimiz var ama dogalgaz hattinin kapatilmasinda ayni sistemi kullanamiyoruz ve birinin bina dogalgazini kesmekle gorevli olmasi gerekiyor. Depremden kurtulup dogalgaz patlamasindan ölmemek icin kaba tabirle. Binayi bosalttiktan sonra da en yakin guvenli bolge neresi onun belirlenmis olmasi gerekiyor. Etrafinda aciklik olan,uzerine bina/direk devrilmeyecek bir yer mesela. İstanbul icin cok imkansiz bir seyi istiyorum sanirim.

Biz verdigimiz egitimlerde yattigin/oturdugun yerden kalkip disari cikip guvenli alana cikma suresi olarak 10sn diyorduk. Bu surede ulasabiliyorsaniz cikin. Yoksa da kendini saglam bir yere alip uygun pozisyonda beklemek gerek. Bina tahliye plani olmali,elektrik otomatik olarak sarsinti oncesi kesilebiliyor neyse ki,bunu yapabilecek sistemlerimiz var ama dogalgaz hattinin kapatilmasinda ayni sistemi kullanamiyoruz ve birinin bina dogalgazini kesmekle gorevli olmasi gerekiyor. Depremden kurtulup dogalgaz patlamasindan ölmemek icin kaba tabirle. Binayi bosalttiktan sonra da en yakin guvenli bolge neresi onun belirlenmis olmasi gerekiyor. Etrafinda aciklik olan,uzerine bina/direk devrilmeyecek bir yer mesela. İstanbul icin cok imkansiz bir seyi istiyorum sanirim.

Guvenli alan var ama evden cikip o alana gitmek 10 saniyeden fazla zaman alir. Benim de dibimde kocaman plaza var 😕

Kandillinin sitesinden bakiyorum hala kucuk kucuk artcilar devam etmekte...