Deprem fobisi tak etti

Çıkınca kendinizi hemen sağlama alabilecekseniz çıkın. İlk katta filansanız anında binadan ayrılabilirsiniz. Ama büyük depremlerde bina çökmeye başlayacak gibi olursa çıkmak kolay olabilir mi? Hadi binanız çökmeden kaçtınız ya diğer binalardan çöken enkazlar başınıza düşerse? Böyle şeyler hep düşünülüp ölçülüp biçilmeli.

Yıllar önce de anlatılırdı hep bir aile arabaya binmiş kaçmak için yola çıkmışlar o an fay hattı mı geçiyormuş o yolda yol açılıp onları yutmuş sonra yol kapanmış tekrar. Bu bir şehir efsanesi de olabilir ama o kadar anlatılır ki ben küçükken aklımda yer edindi. Gerçekse de çok üzücü bir şey... Ve de kaçmanın her seferinde insanı kurtarmadığını gösteriyor bu anlattığım olay kaderse yaşıyorsun sanırım...

Bilmiyorum işte disarda ne olacak bilmiyorum. 😞 İcgudusel olarak herkes gibi disari yonelmek istiyorum sadece 1 merdivenlik iniş var cikisa 1 dakikalik vaktim olabilirse o sure icinde ayrilabilirim aslinda binadan

İki sene önce filan İzmirde büyük sayılacak bir deprem oldu yaşayanlar bilir. Aklım çıktı ya benim o yüzden insanları anlıyorum. Bizim ev son katta ama o titreşimi o titreşimin yukarı çıkışını hep hissettim. Bizim bina bir gitti geldi. Allah büyüğünden korusun hepimizi. Ben o an çok panik yaptım. Sakin kalabilecek insan sayısı az sanırım öyle düşünüyorum.
Korkmamak mümkün değil ama can güvenliğimiz için kendimizi sakinleştirmemiz gerekiyor, sizler küçüktünüz belki deprem anı dışındaki diğer detayları pek hatırlamazsınız ama 99 depreminde korku ve panikten ölenler oldu, artçılarda kendisini camdan balkondan atanlar vardı, yine korku ve panikle izdiham yaşayıp birbirini ezenler, korkudan kalp krizi geçirenler, belki yersiz bir cümle olacak ama eskiler yaşayarak deneyimlemiş de çıkmış bu tip atasözleri, korkunun ecele faydası yok, öncelikle bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini kabul edeceğiz, deprem olmayacak diye bir şey yok olacak çünkü, ama İstanbul'da, ama Gölcük'te, ama Dinar, Erzincan, Van'da.
Yiyecek ekmeğimiz varsa yaşayacağız ama takdiri ilahi deyip herşeyi salmak da olmaz, bir yandan da önlem alacağız, en azından yapabildiğimiz kadarını yapmalıyız.

En azından şunu düşünelim, ben kurtulamasam da belki evladımı kurtaracağım o önlemlerle, belki bir komşumu kurtaracağım, belki iş arkadaşımızı, kardeşimizi kurtaracağız, korkar paniklersek özellikle topluluk olan yerlerde ezilme vakaları oluyor, hamileler, bebekler, yaşlılar eziliyor.
Bu konuda Japon'lardan gerçekten ders almamız lazım, adamlar 9 şiddetinde yaşanan depremlerde bizden sakinler, ki onlar ada ülkesi ada kayıyor her depremde ve okyanus ortasında olduklarından tsunami yaşanıyor, ki yeri geldi aman İstanbul'lular deprem anında veya sonrasında sahil kenarlarına gitmeyin, tepelere doğru ilerleyin ama asla deniz seviyesinde olmayın, ne kadar tepe bulacaksınız muamma ama en azından mümkün olduğunca kayalık ve yüksek yerler keşfedin şimdiden.

Ben sizin anlattiklarinizi cevremin anlattiklarini filan dinleyince boşuna korkmuşum dedim resmen. Sadece kolyelerimden dolayi taki dolabimdan cok ses ciktigi için asiri korkmuşum ama sonra kontrol ettim ayakta duran rujum bile devrilmemiş. Az sallandi bizim bina Ona ragmen elim ayagim kesildi korkudan resmen sizin kadar hissetsem ne yapacagim diye daha da korkmaya basladim.
Sizi daha iyi anliyorum 😖 bir de bebek var. Allahm hepimizi korusun yapacak birsey yok gercekten
Bende bir kucuk canta yaptim ama ne yapayim 🥺

Bizim bina çok eski, sağlam diyorlar ama ne kadar sağlam tartışılır, 99 depremini atlatmış bildiğim kadarıyla. Kim bilir içeriden ne kadar hasar var. Konsoldan kitaplarımın hepsi devrilmiş, üstünde modem vardı geldiğimde yerdeydi. Mutfak dolabından bardaklar düşüp kırıldı, onları duymuştum zaten Kızımın yanında bekliyordum dursun diye. Çok kötüydü benim için, allah beterinden saklasın :KK43:

Merdiven boşluguna denk gelmiyorum ust kata merdiven benim kapimin saginda sagindan basliyor. Benim inecegim yer cikis solda merdiven var. Ayagima bisey giymezsem en gec 1 dakikaya ayrilabilirim

Ben olsam hemen çıkmaya çalışırdım o halde, bebek çocuk filan da yoksa kolay olur gibi.

Korkmamak mümkün değil ama can güvenliğimiz için kendimizi sakinleştirmemiz gerekiyor, sizler küçüktünüz belki deprem anı dışındaki diğer detayları pek hatırlamazsınız ama 99 depreminde korku ve panikten ölenler oldu, artçılarda kendisini camdan balkondan atanlar vardı, yine korku ve panikle izdiham yaşayıp birbirini ezenler, korkudan kalp krizi geçirenler, belki yersiz bir cümle olacak ama eskiler yaşayarak deneyimlemiş de çıkmış bu tip atasözleri, korkunun ecele faydası yok, öncelikle bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini kabul edeceğiz, deprem olmayacak diye bir şey yok olacak çünkü, ama İstanbul'da, ama Gölcük'te, ama Dinar, Erzincan, Van'da.
Yiyecek ekmeğimiz varsa yaşayacağız ama takdiri ilahi deyip herşeyi salmak da olmaz, bir yandan da önlem alacağız, en azından yapabildiğimiz kadarını yapmalıyız.

En azından şunu düşünelim, ben kurtulamasam da belki evladımı kurtaracağım o önlemlerle, belki bir komşumu kurtaracağım, belki iş arkadaşımızı, kardeşimizi kurtaracağız, korkar paniklersek özellikle topluluk olan yerlerde ezilme vakaları oluyor, hamileler, bebekler, yaşlılar eziliyor.
Bu konuda Japon'lardan gerçekten ders almamız lazım, adamlar 9 şiddetinde yaşanan depremlerde bizden sakinler, ki onlar ada ülkesi ada kayıyor her depremde ve okyanus ortasında olduklarından tsunami yaşanıyor, ki yeri geldi aman İstanbul'lular deprem anında veya sonrasında sahil kenarlarına gitmeyin, tepelere doğru ilerleyin ama asla deniz seviyesinde olmayın, ne kadar tepe bulacaksınız muamma ama en azından mümkün olduğunca kayalık ve yüksek yerler keşfedin şimdiden.

Etrafındakilere komşularıma filan bakıyorum da, önlem almak bile saçma geliyor onlara. Sadece takdiri ilahi diyip oturuyorlar.
Depremin olduğu ilk an mutfaktaydım, balkonun dibinde. Komşum balkonda duruyor, en tehlikeli yer balkon biliyorum, abla içeri gir balkonda durma çok tehlikeli diye bağırıyorum, kızıma koştum ben o hala oradaydı. Gülüyorlar, sokağa çıkanlarla dalga geçiyorlar o an. Hiç ciddiye almıyorlar.
Hayret ediyorum ben insanlara :KK43:

Sadece takdiri ilahi diyip oturuyorlar.
Sanırım ondan doğru düzgün önlemler alınmıyor. Deprem değil bina öldürür. Allahın takdiri tabii yani deprem bu olacağı varsa olur da binaları biz yapıyoruz sonuçta. Çürük çarık binalar dik onlar da yıkılsın insanlar enkaz altında ölsün sonra takdiri ilahi yok ya yok öyle dünya işte.

Prof. Dr. Naci Görür'ün son açıklaması:

"Değerli takipcilerim, geçmiş olsun. Hatırlarsanız dünkü depremin sıkıntılı olduğunu söylemiş huzursuz olduğumu belirtmiştim. Küçük bir deprem de olsa büyük deprem beklediğimiz fay kolunun batı ucunda olması nedeniyle bu koldaki dinamikleri etkiliyebileceğini açıklamıştım. Keşke haklı çıkmasaydım. Sanıyorum şimdi risk daha da artmış olabilir. Hepimiz ve yöneticilerimiz daha da dikkatli olmalıyız. Evimizde gerekli önlemleri almalıyız. Sizden ricam herkes bu tweeti retweetlesin. Daha sonra evde ne yapmamız gerektiğini yazacağım, sağlıcakla kalın."
Diger yazdiklarinida kopyalr misniz ? Twitterm yok.
Cok kötü bi gündü

Sanırım ondan doğru düzgün önlemler alınmıyor. Deprem değil bina öldürür. Allahın takdiri tabii yani deprem bu olacağı varsa olur da binaları biz yapıyoruz sonuçta. Çürük çarık binalar dik onlar da yıkılsın insanlar enkaz altında ölsün sonra takdiri ilahi yok ya yok öyle dünya işte.

İşte o yüzden devlet büyükleri bu kadar rahat. Çünkü insanlar takdiri ilahi diyor, çünkü kimse hesap sormuyor. Siyaset yapmıyorum bu 5 yıllık 10 yıllık 20 yıllık mevzu değil, ülkemiz fay hatlarıyla dolu bir coğrafyada, bizim ülkemizin gerçeği. Ama insanlar durup da "siz ne yapıyorsunuz? Deprem vergilerimiz nerede? Neden hala fay hatlarının üzerine gökdelen dikilmesine izin veriyorsunuz? Neden toplanma alanlarımız yok? Neden binalarımız depreme dayanıksızken, imar affıyla iskan veriyorsunuz" diye sormazsa devlet büyükleri yapar mı, önlem alır mı?

Etrafındakilere komşularıma filan bakıyorum da, önlem almak bile saçma geliyor onlara. Sadece takdiri ilahi diyip oturuyorlar.
Depremin olduğu ilk an mutfaktaydım, balkonun dibinde. Komşum balkonda duruyor, en tehlikeli yer balkon biliyorum, abla içeri gir balkonda durma çok tehlikeli diye bağırıyorum, kızıma koştum ben o hala oradaydı. Gülüyorlar, sokağa çıkanlarla dalga geçiyorlar o an. Hiç ciddiye almıyorlar.
Deprem hakkında hic bilgim yok neden balkon tehlikeli yikilma olsa direk dışarı düşmez miyiz

Valla 99 depreminde daha deprem nedir bilmiyordum, eskiden depremler olurdu ama 4 şiddetinde falan, bir de çocuktuk tabii o kadar ciddiye alıp korkmazdık ama 99 depreminde yer sarsıntısı ne'ymiş öğrendim, bilinçsizdik tabii, kızımı kaptığımız gibi balkona çıktık ne büyük cehalet, yere çöktüm dua ediyorum, bir ara kafamı gökyüzüne çevirdim ki kızıl bir gökyüzü, yıldızlara dokunabilirmişim gibi, o kadar yakınlar, ev yürüyor sandık, o derece sallanıyor ki evin zemini kayalık, 2 katlı ve biz üst kattayız, ona rağmen ödüm koptu, sonra sonra bilinçlendik artık kıyamet kopsa balkona çıkmıyoruz, merdivene yaklaşmıyoruz, üst katta deprem anı geçsin diye bekliyoruz, pencere kenarları da tehlikeli, yeğenim depremde pencere kenarında yatıyormuş 3. kattan araba üstüne düşmüş kolu bacağı kırılmıştı, buna da şükür ama daha beteri olabilirdi:KK43:

Deprem hakkında hic bilgim yok neden balkon tehlikeli yikilma olsa direk dışarı düşmez miyiz

99 depremiyle ilgili görüntüleri izlediniz mi bilmiyorum, ama orada depremde yıkılmayan binaların birçoğunun balkonu yıkılmıştı, çok bilgim yok ama sanırım daha dayanıksız malzeme kullanıyorlar. Bir de refleks denilen şey var, panikten o an insan balkondan atlayabilir, çok şiddetliyse düşebilir. Yüksek binalarda hele ki çok tehlikeli.

Kızlar hepimize geçmiş olsun üstüne benim panik atagim var ilaç alıyorum bir de, hatta konuyu görünce kendimi rahatlattim benim korkum yok dedim. Ama ben bugün bildiğiniz şoka girdim, işyerinde labdaydim neye ugradigimi şaşırdım çıkmak bile aklıma gelmedi olduğum yere yığıldim öylece, kolumdan falan tuttular da öyle çıktık. Sonrası ağlama krizleri titremeler anksiyete nöbetleri. Buradaki gerçekleri okuyunca daha da beter oldu içim. Allah beterlerinden saklasın.

İşte o yüzden devlet büyükleri bu kadar rahat. Çünkü insanlar takdiri ilahi diyor, çünkü kimse hesap sormuyor. Siyaset yapmıyorum bu 5 yıllık 10 yıllık 20 yıllık mevzu değil, ülkemiz fay hatlarıyla dolu bir coğrafyada, bizim ülkemizin gerçeği. Ama insanlar durup da "siz ne yapıyorsunuz? Deprem vergilerimiz nerede? Neden hala fay hatlarının üzerine gökdelen dikilmesine izin veriyorsunuz? Neden toplanma alanlarımız yok? Neden binalarımız depreme dayanıksızken, imar affıyla iskan veriyorsunuz" diye sormazsa devlet büyükleri yapar mı, önlem alır mı?
👏🏻👏🏻👏🏻

Valla 99 depreminde daha deprem nedir bilmiyordum, eskiden depremler olurdu ama 4 şiddetinde falan, bir de çocuktuk tabii o kadar ciddiye alıp korkmazdık ama 99 depreminde yer sarsıntısı ne'ymiş öğrendim, bilinçsizdik tabii, kızımı kaptığımız gibi balkona çıktık ne büyük cehalet, yere çöktüm dua ediyorum, bir ara kafamı gökyüzüne çevirdim ki kızıl bir gökyüzü, yıldızlara dokunabilirmişim gibi, o kadar yakınlar, ev yürüyor sandık, o derece sallanıyor ki evin zemini kayalık, 2 katlı ve biz üst kattayız, ona rağmen ödüm koptu, sonra sonra bilinçlendik artık kıyamet kopsa balkona çıkmıyoruz, merdivene yaklaşmıyoruz, üst katta deprem anı geçsin diye bekliyoruz, pencere kenarları da tehlikeli, yeğenim depremde pencere kenarında yatıyormuş 3. kattan araba üstüne düşmüş kolu bacağı kırılmıştı, buna da şükür ama daha beteri olabilirdi:KK43:

Çok haklısınız işte yaşanan olaylar gösteriyor insana. Ben 6 yaşındaydım 99da,hiç bilgim yoktu tabii depremle ilgili. Ama okuyorum, araştırıyorum. Okuyorum diye etrafımdakiler bana kızıyorlar, oysaki okuyarak neler yapabileceğimi sevdiklerimi nasıl koruyabilecegimi ogrenmeye çalışıyorum, deprem çantası hazırlıyorum diye dalga geçiyorlar. Bizi cehalet ve bu vurdumduymazlık öldürecek :KK43:

Benim eşim de sizin gibi. Her gece, istisnasız her gece depremde ne yapmam gerektiğini söylüyor. O çıkacakmış dışarı çünkü birinin kurtulup enkaz altındaki bizi kurtarması lazımmış. Ben çıkayım sizi kurtarırım dedim de beceremezsin diyor ahahjsjs. Çocuğu kolonun altına atacakmışım. Ben şimdi analık yüreği ile çocuğun üstüne kapaklanırmışım sakın yapmayacakmışım onu boğulurmuş çocuk. Olur da biz ölürsek oğlumuz da ölsünmüş. Geride kalmasınmış. O ölürse biz sağ çıkarsak maaşı varmış. Ben ölürsem sçtk maaş da yok.

Dün gece artık o kadar darladı ki beni ay ben ölem tamam siz çıkın ben ölem yeter ya dedim. Ben de onun aksine ölüm konusunda fazla kaderci bir tipim. Depremde öleceksem bunu değiştiremem yapacak bir şey yok kafasındayım. Ama bir kez daha deprem derse evi yıkıp içine sokucam onu, aşırı darlıyor beni bu korkusu.

Size ne diyeyim bilemedim. Böyle yaşamak zor olsa gerek. Tamam hepimiz felaketlerden az Biraz korkuyoruz ama olacak olana da engel olmak mümkün değil. Öleceğimiz tarih belli, şekli belli. İnanıyorsanız tabi. E engel olamadığım son için de endişe edemiyorum ben. Böyle düşünün belki işe yarar.
Şu adamı izleyince eşiniz hakkındaki bu yorum geldi aklıma :)

Bu vesileyle de gören izlemiş olsun.

Çok haklısınız işte yaşanan olaylar gösteriyor insana. Ben 6 yaşındaydım 99da,hiç bilgim yoktu tabii depremle ilgili. Ama okuyorum, araştırıyorum. Okuyorum diye etrafımdakiler bana kızıyorlar, oysaki okuyarak neler yapabileceğimi sevdiklerimi nasıl koruyabilecegimi ogrenmeye çalışıyorum, deprem çantası hazırlıyorum diye dalga geçiyorlar. Bizi cehalet ve bu vurdum duymazlık öldürecek :KK43:
Aynen maalesef öyle, bizde bir biz korkmayız bize bir şey olmaz cengaverliği var, tabii ki bir şey olmasın ama korkmak çok insani bir duygu, üstelik önlem alma isteğimizi tetiklemeye yardımı olur.

Öğrenin bilinçlenin, deprem çantanızda olsun, biz 99 depreminde çanta yaptık, tabii sonradan aklımız başımıza geldi ama tedbir tedbirdir yaklaşık 3 sene kadar hep çantayı güncelledim, aslında hep elimizin altında olması lazım ama işte boşvermişlik var bizde:KK14:

Aynen maalesef öyle, bizde bir biz korkmayız bize bir şey olmaz cengaverliği var, tabii ki bir şey olmasın ama korkmak çok insani bir duygu, üstelik önlem alma isteğimizi tetiklemeye yardımı olur.

Öğrenin bilinçlenin, deprem çantanızda olsun, biz 99 depreminde çanta yaptık, tabii sonradan aklımız başımıza geldi ama tedbir tedbirdir yaklaşık 3 sene kadar hep çantayı güncelledim, aslında hep elimizin altında olması lazım ama işte boşvermişlik var bizde:KK14:

Şaka gibi gelecek ama, 2 sene önce evlendiğim ilk hafta hazırladığım deprem çantasını almayı unutup çıktım bugün :)))
Tedbirli oluyoruz da bazen boşa oluyor. Unutmuşum resmen, bir çanta hazırladım sadece Kızımın bezi, ıslak mendili ve kıyafetleri var. Battaniye bile almamışım yanıma o telaşla, cüzdanımı dahi almamışım tekrar girip aldım kızımı babannesine teslim ettikten sonra.
Paniklememeyi öğrenmek lazım, nasıl becerecegiz bilmiyorum

Şaka gibi gelecek ama, 2 sene önce evlendiğim ilk hafta hazırladığım deprem çantasını almayı unutup çıktım bugün :)))
Tedbirli oluyoruz da bazen boşa oluyor. Unutmuşum resmen, bir çanta hazırladım sadece Kızımın bezi, ıslak mendili ve kıyafetleri var. Battaniye bile almamışım yanıma o telaşla, cüzdanımı dahi almamışım tekrar girip aldım kızımı babannesine teslim ettikten sonra.
Paniklememeyi öğrenmek lazım, nasıl becerecegiz bilmiyorum
Biraz zor olacak ama başarmak lazım, size diyorum da bazen bende beklemediğim bir korkuyla yüzleşince tavuk gibi sağa sola koşup duruyorum boş boş, eşim sakin bir adam da oradan kurtarır yanımız var:)))
Idrakyollariiltihabi Idrakyollariiltihabi Allah sabır versin sana ablacım:)) oğlanı kolonun altına koymak da nesi? Eşin tedbir konusunda zayıf bilgiye sahip, kolon olmaz koltuk vb alçak yapılı mobilyaların yanında cenin pozisyonu daha güvenli, eşine söyle buzdolabı gibi beyaz eşyalardan da uzak dursun:)) tövbe tövbe maaşa kadar konuşulmuş.

Bence bunlar konuşulmalı. Bir kamuoyu oluşmalı ki devlet büyükleri belediyeler birseyler yapsın.
Hala bazı kanallar ciddiye almayın, korkmayın, hasar yok, bilmem kaç tane toplanma alanı var diyorlar. Nerede o toplanma alanları? Benim oturduğum semtte hasar gören binalar var, 2 bina yanımdaki marketin duvarları hasarlı, kofra patlamış neredeyse bina havaya uçuyormus. Koskoca mahallede küçücük bir parktan başka boş yer yok orası da hınca hınç dolu, bırak oturmayı ayakta duracak yer yok. Benim küçük bebeğim var eşim geldi mecburen eve girdik. Ne yapalim? Başka çaremiz yok çünkü. En azından devlet büyükleri önlem almalı

Bu saatten sonra daha neyin önlemi alinacak? Olan oldu. O binalar 99 depreminden sonra yapildi. Tehlikeli olduğu bile bile. Rant için. Para için.

Yani kamuoyu hepsi boşuna. Birşey yapilcaksa sadece bireysel olur. Ve şansin yaver gitmesi lazim. Sadece bu iki şey seni kurtarir. Devlet birşey yapmaz. Zaten zenginler tehlikeli bölgede yaşamiyorlar, birşey olursa şip diye yurtdişina giderler.

Olan halka olacak yine. :KK43:

Bu saatten sonra daha neyin önlemi alinacak? Olan oldu. O binalar 99 depreminden sonra yapildi. Tehlikeli olduğu bile bile. Rant için. Para için.

Yani kamuoyu hepsi boşuna. Birşey yapilcaksa sadece bireysel olur. Ve şansin yaver gitmesi lazim. Sadece bu iki şey seni kurtarir. Devlet birşey yapmaz. Zaten zenginler tehlikeli bölgede yaşamiyorlar, birşey olursa şip diye yurtdişina giderler.

Olan halka olacak yine. :KK43:

Haklısınız geç kalındı maalesef baya ama, yine de bişeyler yapılmalı. Onu da ben bilemeyeceğim bir zahmet, bu konunun uzmanları, çevre ve şehircilikle uğraşanlar, mimarlar, mühendisler bilecek. Devlet için çalışanlar bilecek. Büyük deprem belki yarın olacak belki 10 sene sonra olacak, belki 5 sene sonra. Ne kadar insan kurtarılırsa o kadar insan kurtarilsin isterim ben.