Deprem fobisi tak etti

Bireysel önlem almak güzel bir şey ama İstanbuldaki depremler gün içerisinde oluyor şu anda. Büyük deprem olduğunda çarşıda, pazarda, okulda, iş yerinde olabilirsiniz. Bu durumda iş bireysel önlemde de bitmiyor ne yazık ki.

Anketlere göre büyük depremin yine gece vakti olmasını bekliyormuş insanlar ama öyle bir şey söz konusu değil. Ayrıca 99 depremi ağustos ayındaydı da insanlar sokakta kaldı ya bu beklenen deprem kış vakti olursa?

Bu binalar ne kadar sağlam? Depreme dayanıklılar diyelim büyük depremde yıkılırlarsa 99 depremindeki kadar kolaylıkla enkazdan insanları çıkaramayacaklar. Yani daha çok efor daha çok süre harcanacak sabrı kalmayanlar en sonunda enkazda insanları bırakıp gidebilir.

Yine böyle büyük bir depremde devletten bir şey bekleyemeyeceğiz çünkü şehir çok büyük. 99 depreminde insanlar teşkilat oluşturmuştu AKUT böyle oluştu mesela.

Diğer şehirlerden yağmalamaya gelmeye çalışanlar olacaktır ama şehre giriş çıkış kapatılabilir bir süreliğine.

Depremden sonrası daha da mühim bir hal alacak hayatta kalanlar için çünkü bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalabilirler.

Ben nüfusun yarısından fazlasının öleceğini tahmin ediyorum ki umarım öyle bir şey olmaz. Şehri bir süre sonra ceset kokusu kaplayacaktır. İnsanlar o kadar usanacaklar ki toplu mezara enkazlarla birlikte cesetleri atacaklardır.

Ayrıca İstanbul yıkılırsa ülkeyi daha da karanlık günler bekleyecek hem ekonomi anlamında hem de psikolojik anlamda. Türkiye’nin kalbi orası şu an...

Bu felaket senaryosu İstanbuldaki büyük deprem için beklenen bir senaryo. Peki ya biz 20 yılda AVM ve plaza dikmekten başka ne yaptık?

Bunlar Gölcük’te yaşanmış şeyler. Ben çok küçüktüm deprem olduğunda İstanbul’da yaşıyorduk. 99 Gölcük Depremi’ni yaşamayanlar ya da bilseler de o hikayeleri duymayan kişiler için yazdım bu yazıyı.

Umarım bu felaket senaryosu hiç yaşanmaz ama sanki biz geç kaldık bir şeyleri düzeltmek için...
O kokuyu hatırlıyorum :KK43: inşallah başka deprem olmaz ama olursa da bunu engelleyecek hiç bişey yok Allah temiz ölüm versin ne diyeyim

Helenra Helenra panikletmeyelim insanları, zaten korkuyorlar daha çok korkmasınlar ve 99'da bir deprem olmadı, 12 Kasım depremi unutuluyor, akşam 7 civarlarında beşik gibi sallandı Düzce, evdeydim ve 17 Ağustos depremi olmadan dakikalar önce huzursuzlanan kızım yine huzursuzdu, kucağımda onu sakinleştirmeye çalışıyorken ev salıncağa döndü resmen, insanlar evlerinde kimi soba başında yakalandı, ki o depremde korkunçtu.

Korkuyoruz kabul ama daha fazla paniklemenin bize yararı yok, sakince neler yapmalıyız'ı konuşmak gerek.
Biz Gölcük’ü hissettik dediğim gibi yaşım da çok küçüktü ama diğer depremlerden de haberim var. En yıkıcısı Gölcük olduğundan insanlar da en çok o depremi hatırlıyor.

Paniklemeyin tabii ki de bu deprem otuz yıl sonra da olabilir ben sadece bazı gerçekleri söylüyorum dediğim gibi depremler bitince yine herkes unutacak.

Bazı şeyler için geç kaldık sadece az da olsa farkındalık yaratmak istiyorum yoksa bizim ülke gibi bir ülkede sadece deprem çantası hazırlayarak atlatılamaz bu deprem. Önlemler alınmadığı için büyük bir yıkım olursa gelecek yorumlar belli Allahın taktiri denilecek ama bilim öyle söylemiyor...

Merhabalar
Konuya gireyim hemen. Benim aşırı derece deprem fobim var. Yani aklımı kaybedecek duruma geliyorum. 99depremini zemin katında ciddi bi sarsıntı kapının kazıklanması ve zor bir kurtuluş ile atlattık. Bu olay yaşandığında küçüktüm ama net hatırlıyorum evdeki hasarı sarsıntıyı ve hepimizdeki korkuyu. O günden beri korku kaldı üzerimde. Atlatamıyorum.
2015de Çanakkaledeki depreminin istanbulda hissedilmesinden sonra hepten bu korkularım arttı.
Biz hala aynı evde zemin katında yaşamaya devam ediyorduk. Haberlerde sürekli büyük istanbul depremi haberleri dolaşıyordu derken geceleri lambaya bakarak hareket etmeden sabahlıyordum. Zamanla yine yatıştı derken dün yaşanan deprem yine beni hoplattı.
Benim evim artık istanbulda değil ama annemlerde kalıyordum bir işim olduğu için. Annemler neyse ki artık yeni bir binanın en üst katındalar. Şans bu ya bana denk geldi yine deprem. Zeminde titreşim şeklinde hissettiğimiz deprem üst katlarda eşyaların hareketlenmesine sebep oluyormuş bilmiyordum. Evde tektim tv dahi çalışmıyordu uğultu ve dolabın üzerime gidip gelmesi bende tamamen şok etkisi yarattı.
Haberlerde görmüşsünüzdür. Bazı profesörler bu fayın harekete geçtiğini yakın bir tarihte olabilecek istanbul depreminin ayak sesi olduğunu söylüyorlar. Keza bir hanım var instagramda astrolog. İlk deprem uyarısını yaptıktan bir kaç saat sonra deprem olmuştu. Bugun yine bir story paylaşmıştı ve 10 gün içinde büyük deprem olabilir diye. Karıncaların üst katlara çıkması geceleyin köpeklerin havlaması havanın rengi yıldızların çok kayması bi gariplikler olduğu iddia ediliyor. Sizlerde böyle bir durum varmı?
Gitmek istiyorum evime korkuyorum uyuyamıyorum zor yazıyorum bunları. Ama iki günlük işim kaldı zaten döneceğim. Bu sürede kafayı yememek için zor duruyorum. Beni rahatlatacak yorumlarınıza ihtiyacım var....

Yaşadığınız kolay değil 99 depremini yaşamışsınız. Allah sabır versin. Haklısınız ama şu da var Korktukça enerjiyi kendinize çekersiniz. Korku güçlü bir enerjidir. Sakin olmaya çalışın, düşünmemeyi deneyin. Tabiki rabbim korusun herkesi 🙏🏻 İnşallah en büyüğü budur 🙏🏻

Helenra Helenra panikletmeyelim insanları, zaten korkuyorlar daha çok korkmasınlar ve 99'da bir deprem olmadı, 12 Kasım depremi unutuluyor, akşam 7 civarlarında beşik gibi sallandı Düzce, evdeydim ve 17 Ağustos depremi olmadan dakikalar önce huzursuzlanan kızım yine huzursuzdu, kucağımda onu sakinleştirmeye çalışıyorken ev salıncağa döndü resmen, insanlar evlerinde kimi soba başında yakalandı, ki o depremde korkunçtu.

Korkuyoruz kabul ama daha fazla paniklemenin bize yararı yok, sakince neler yapmalıyız'ı konuşmak gerek.
12 kasım depreminde 11 yaşında bi çocuktum, evde 4 yaşında olan kardeşimle yalnızdık..
Çocuk aklımla elektrikli sobayı kapattım, ışığı söndürdüm, tvyi kapattım ve kardeşimi kucağıma alıp dışarıya çıktım..
Her dakikasını hatırlıyorum o anların..
En hafifleriyle atlatalım inşallah..

Ablacım 99 depreminde İstanbul'daydım ki depremden hasar almayan bir ilçedeydim, çok şiddetli sallandı ve elektrikler kesildi, telefon şebekeleri çöktü, biz ilk anda depremin nerede olduğunu anlamadık çünkü dış dünyayla bağlantımız kesildi, dışarı çıktık, her yer karanlık, telefonlar çalışmıyor, araç farlarıyla aydınlattık ortalığı.
Paniği üstünüzden atınca ilk aklınıza gelen anne baba kardeşleriniz oluyor, hiçbirine ulaşamadık, o kadar korkmuşum ki kardeşimin şehirdışında olduğunu dahi unutmuşum.
Yalın ayak başı kabak fırladık tabii, araba radyolarından öğrendik asıl hasarın Gölcük, Kocaeli ve Yalova'da olduğunu, ki gün aydınlanmaya başlamıştı biz öğrendiğimizde, yaşadığımız korkuyu tarif edemem, zira akrabalarım var Yalova'da, onlara da ulaşamadık, enkaz altında kaldıklarını çok sonra öğrendim:KK43:
Lütfen kulak ardı etmeyin, bakın 20 yıl geçti 20 yıldır büyük bir deprem olacak deniyor, ki depremin günü saati olmaz, belki 100 yıl sonra belki 100 saniye sonra, kimse tam tarih veremez, riski belirleyip olabilecekleri söyleyebilirler ancak.
Deprem çantaları, evlerde yaşam üçgenleri, okuyanlar okulda, çalışanlar işyerlerinde mutlaka kendine bir yer belirlesin, deprem sırasında cam, kapı, balkon, merdiven ve asansörlerden uzak durun.

Size de kızınıza da çok geçmiş olsun, Allah beterinden korusun.
Abla çıkılsa bile İstanbul metropolde dönmüş durumda. Bizim İstanbul'daki evimizin tam karşısında sanayi, çaprazında mezarlık var. Ve mahalle bildiğin şantiye alanı gibi, kentsel dönüşüm nedeniyle heryer yıkıldı, yerlerine daha yüksek binalar, plazalar yapıldı. Ne olacak inan bilmiyorum, bu kadar insan nerede toplanacak, çadır kurulacak alan bile yok :KK43:

Bugün depremi yaşarken aklıma sen geldin vallahi. Bende aynı sen gibiyim çok fazla korkuyorum ve deprem olduğunu anladığım anda dünya başıma yıkıldı.. Kendimi o kadar sıktım ki sol kolum sırtım falan feci ağrıyor. Eşim de kızdı depremden ölmesen, kalp krizinden gideceksin diye ama bunun bir çaresi yok.

Bireysel olarak yapabileceginiz her seyi yapin arkadaslar. Sizi sizden baska dusunen olmaz. Ben 99 depreminde 15 yasindaydim. Babamla beraber kurtarma calismalarina katildim. O gunden beri de gonullu calismalar yaptim ve egitimler verdim. Hepsi de bireysel konuda. Kitlesel olarak bir seyler yapilabilecekse de zaman kalmadi. İstanbul ve cevre iller,yani tum marmara risk altinda. Ailelerinizle ve evin icindeki bireylerle planlariniz olmali. Deprem gece olursa ne yapacaksiniz? Gunduz olursa ne yapacaksiniz? Ailelerle irtibata gecmek icin telefon internet unutun,bizzat yanlarina gitmeden haber alamazsiniz. Cep telefonlarinizi sadece lambasi icin kullanacaksiniz. Pek cok bu benzeri detay var size anlatabilecegim.
Genis bir zamanda oturup yazmak lazim.

Çok çok kötüydü, bizim ev çok dayanıksız sanırım o yüzden mi bilmem çok sallandı, konsolda ne var ne yoksa döküldü, mutfak dolaplarinin içleri bile boşaldı. Kızım uyuyordu gardırop vardı tam üzerinde devrilseydi ne olurdu bilmiyorum, allah korusun. Herkese geçmiş olsun, bize ders olsun diyeceğim ama elden gelen birsey yok işte.

Cok korkunc. Ben de istanbuldayim, bu derece sallanmadim ama aklim cikti resmen. Yarim saat mesafedeki gorumcemle konustuk daha fena sallanmiş. O kadar sallansam ne olurdu halim 😟 daha az hissetmeme ragmen elim ayagim boşaldi titredi yav

Şimdi psikolojisini gerçeklerle bozduğum, daha da telaşlandırdığım ya da üzdüğüm daha da endişelendirdiğim kişiler varsa şimdiden özür dilerim. Bundan sonrasını okumayabilirsiniz.

Ben o büyük depremde kayıp yaşamadım ama hep korkarım. İşte insanlar da hep bina enkazlarından bahsediyor önceki yorumlarda görmedim önceden bahsedilmiş olabilir ama tsunami gerçeği de var. 99 depreminde biz sahile yakın otururduk o zaman insanlar hep tsunami olacağını düşünüyormuş. Böyle zamanlarda sakin kalmak zor bu tür düşünceler insanların aklına gelir. Değirmendere Mahallesini deniz yutmuştu o görüntüleri hala ağlayarak izlerim ben.

Dediğim gibi bu gerçekleri aklınızın bir köşesine yazın. Günün her saati düşünecek değilsiniz depremler bitince unutacaksınız belki de büyük depremi. Doğanın böyle kanunu var işte uymayınca sonuçları biraz daha kötü oluyor.

Böyle şeylerle üzdüğüm daha da korkuttuklarım varsa tekrar özür diliyorum. Buraya kadar okuyanlar için tekrar yazdım bu dileğimi.

Konu açıldı diye içimdekileri dökmek istedim. Bu depremler büyük depremin habercisi olsa da bu depremin ne zaman olacağını kimse bilmiyor o yüzden panik yapmayın ne olur.

Deprem değil bina öldürür klişesiyle yazımı bitiriyorum. Korkuttuklarım haklarını helal etsin, Allah hepimizi korusun. Bu gerçekler umarım bu korkunç senaryoyla gerçekleşmez.

Cok korkunc. Ben de istanbuldayim, bu derece sallanmadim ama aklim cikti resmen. Yarim saat mesafedeki gorumcemle konustuk daha fena sallanmiş. O kadar sallansam ne olurdu halim 😟 daha az hissetmeme ragmen elim ayagim boşaldi titredi yav

Ben 99 da küçüktüm, uyumusum hissetmemisim. Bu hissettigim en buyuk depremdi, binamız yüksek ve eski, 4.katta oturuyoruz. Fincandaki kahvem bile sarsıntıdan taşıp dökülmüş mutfaktan Kızımın yanına nasıl koştum hatırlamıyorum

Rahmetli babam geldi aklıma annemle babamın boşanma dönemiydi dayımlarda kalıyorduk biz babam evde tekti deprem olunca koşarak yanımıza gelmişti o panikle araba vardı ama aklına gelmemiş ki dağ gibi adam bizi sokakta görünce yere yığılmıştı dışardayken babaları aradı bi kaç arkadaşımı yüreğim burkuldu :KK43:

Şimdi psikolojisini gerçeklerle bozduğum, daha da telaşlandırdığım ya da üzdüğüm daha da endişelendirdiğim kişiler varsa şimdiden özür dilerim. Bundan sonrasını okumayabilirsiniz.

Ben o büyük depremde kayıp yaşamadım ama hep korkarım. İşte insanlar da hep bina enkazlarından bahsediyor önceki yorumlarda görmedim önceden bahsedilmiş olabilir ama tsunami gerçeği de var. 99 depreminde biz sahile yakın otururduk o zaman insanlar hep tsunami olacağını düşünüyormuş. Böyle zamanlarda sakin kalmak zor bu tür düşünceler insanların aklına gelir. Değirmendere Mahallesini deniz yutmuştu o görüntüleri hala ağlayarak izlerim ben.

Dediğim gibi bu gerçekleri aklınızın bir köşesine yazın. Günün her saati düşünecek değilsiniz depremler bitince unutacaksınız belki de büyük depremi. Doğanın böyle kanunu var işte uymayınca sonuçları biraz daha kötü oluyor.

Böyle şeylerle üzdüğüm daha da korkuttuklarım varsa tekrar özür diliyorum. Buraya kadar okuyanlar için tekrar yazdım bu dileğimi.

Konu açıldı diye içimdekileri dökmek istedim. Bu depremler büyük depremin habercisi olsa da bu depremin ne zaman olacağını kimse bilmiyor o yüzden panik yapmayın ne olur.

Deprem değil bina öldürür klişesiyle yazımı bitiriyorum. Korkuttuklarım haklarını helal etsin, Allah hepimizi korusun. Bu gerçekler umarım bu korkunç senaryoyla gerçekleşmez.

Bence bunlar konuşulmalı. Bir kamuoyu oluşmalı ki devlet büyükleri belediyeler birseyler yapsın.
Hala bazı kanallar ciddiye almayın, korkmayın, hasar yok, bilmem kaç tane toplanma alanı var diyorlar. Nerede o toplanma alanları? Benim oturduğum semtte hasar gören binalar var, 2 bina yanımdaki marketin duvarları hasarlı, kofra patlamış neredeyse bina havaya uçuyormus. Koskoca mahallede küçücük bir parktan başka boş yer yok orası da hınca hınç dolu, bırak oturmayı ayakta duracak yer yok. Benim küçük bebeğim var eşim geldi mecburen eve girdik. Ne yapalim? Başka çaremiz yok çünkü. En azından devlet büyükleri önlem almalı

bende de var o korku.
99 depremimde 6 yaşındaydım
ranza duvardan duvara çarpmıştı.
hala hatırlarım yerden yükselen sesi.
ama babam zamanında cocukken baya anlatmıştı coğrafi olarak ve korkum baya azalmıştı.
taki düzceye taşınana kadar.
her hafta neredeyse sartinti oluyordu.
şimdi de Ağrı'da yaşıyorum
1. deprem bölgesi.
ve korkuyorum.

Suleymanin Hurremi Suleymanin Hurremi aklıma geldin şuan da
inşallah yanında birileri vardır
Tüm İstanbul'a geçmiş olsun
Rabbim daha büyüğünü yaşatmasın inşAllah
Tesadüf aşağı komşudaydım. O çocukları için okula koşunca kendi derdimi unuttum. Ara katta çok hissetmedim çok şükür. Evimiz yeni bina terasta oturuyoruz. Etraf bina sokakda durmak daha tehlikeli...

Iyi misin arkadasim direk aklima sen geldin valla
Allah razı olsun canım benim. Komşudaydım ara katta sarsıldık ama yalnız değildim atlattık. Yalnız olsaydım dilim tutulurdu yada bayılırdım. Çok şükür şansım varmış şimdide yalnız değilim bekleyişteyim. Sizlere de çok geçmiş olsun inşallah korkulacak birşey yoktur

Bence bunlar konuşulmalı. Bir kamuoyu oluşmalı ki devlet büyükleri belediyeler birseyler yapsın.
Hala bazı kanallar ciddiye almayın, korkmayın, hasar yok, bilmem kaç tane toplanma alanı var diyorlar. Nerede o toplanma alanları? Benim oturduğum semtte hasar gören binalar var, 2 bina yanımdaki marketin duvarları hasarlı, kofra patlamış neredeyse bina havaya uçuyormus. Koskoca mahallede küçücük bir parktan başka boş yer yok orası da hınca hınç dolu, bırak oturmayı ayakta duracak yer yok. Benim küçük bebeğim var eşim geldi mecburen eve girdik. Ne yapalim? Başka çaremiz yok çünkü. En azından devlet büyükleri önlem almalı
Benim söyleyebileceklerim bu kadar.
Bundan sonra devlet ne gibi tedbirler alır bilemiyorum.
Küçük toplanma alanlarına konteynerler bırakılıyor sadece.

Allah razı olsun canım benim. Komşudaydım ara katta sarsıldık ama yalnız değildim atlattık. Yalnız olsaydım dilim tutulurdu yada bayılırdım. Çok şükür şansım varmış şimdide yalnız değilim bekleyişteyim. Sizlere de çok geçmiş olsun inşallah korkulacak birşey yoktur

Biz de iyiyiz çok şükür korktuk sadece, Kızımın yanına koştum direk uyuyordu. Kucağıma alıp kapandım bir yere, bu kez panikten ne yapacağımı şaşırmadım çok şükür, deprem durunca da ufak bir çanta hazırlayıp dışarı çıktım, kayınvalidem de bizi merak etmiş kosmus hemen, kapıda karşılaştık. Deprem korkumu biliyorlar ya bayılırım filan diye korkuyorlar