- 4 Aralık 2008
- 3.942
- 5.272
- Konu Sahibi Suleymanin Hurremi
O kokuyu hatırlıyorum inşallah başka deprem olmaz ama olursa da bunu engelleyecek hiç bişey yok Allah temiz ölüm versin ne diyeyimBireysel önlem almak güzel bir şey ama İstanbuldaki depremler gün içerisinde oluyor şu anda. Büyük deprem olduğunda çarşıda, pazarda, okulda, iş yerinde olabilirsiniz. Bu durumda iş bireysel önlemde de bitmiyor ne yazık ki.
Anketlere göre büyük depremin yine gece vakti olmasını bekliyormuş insanlar ama öyle bir şey söz konusu değil. Ayrıca 99 depremi ağustos ayındaydı da insanlar sokakta kaldı ya bu beklenen deprem kış vakti olursa?
Bu binalar ne kadar sağlam? Depreme dayanıklılar diyelim büyük depremde yıkılırlarsa 99 depremindeki kadar kolaylıkla enkazdan insanları çıkaramayacaklar. Yani daha çok efor daha çok süre harcanacak sabrı kalmayanlar en sonunda enkazda insanları bırakıp gidebilir.
Yine böyle büyük bir depremde devletten bir şey bekleyemeyeceğiz çünkü şehir çok büyük. 99 depreminde insanlar teşkilat oluşturmuştu AKUT böyle oluştu mesela.
Diğer şehirlerden yağmalamaya gelmeye çalışanlar olacaktır ama şehre giriş çıkış kapatılabilir bir süreliğine.
Depremden sonrası daha da mühim bir hal alacak hayatta kalanlar için çünkü bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalabilirler.
Ben nüfusun yarısından fazlasının öleceğini tahmin ediyorum ki umarım öyle bir şey olmaz. Şehri bir süre sonra ceset kokusu kaplayacaktır. İnsanlar o kadar usanacaklar ki toplu mezara enkazlarla birlikte cesetleri atacaklardır.
Ayrıca İstanbul yıkılırsa ülkeyi daha da karanlık günler bekleyecek hem ekonomi anlamında hem de psikolojik anlamda. Türkiye’nin kalbi orası şu an...
Bu felaket senaryosu İstanbuldaki büyük deprem için beklenen bir senaryo. Peki ya biz 20 yılda AVM ve plaza dikmekten başka ne yaptık?
Bunlar Gölcük’te yaşanmış şeyler. Ben çok küçüktüm deprem olduğunda İstanbul’da yaşıyorduk. 99 Gölcük Depremi’ni yaşamayanlar ya da bilseler de o hikayeleri duymayan kişiler için yazdım bu yazıyı.
Umarım bu felaket senaryosu hiç yaşanmaz ama sanki biz geç kaldık bir şeyleri düzeltmek için...